Gereksiz çok şey var windowsta.
Windows 10 ve 11 için bu şekilde düzenlenmiş hazır ISOlar var.
Ben onların uyguladıkları işlermleri kendim uyguluyorum kurulu Windows'a.
ISO düzenlemek vakit alıyor, artık sık sık kurulum yapmadığım için de ISO editleme olayından vazgeçtim.
Temiz ISO ile ilk kurulumdan sonra uyguladığım işlemler ile 9-10GB dolaylarına iniyor kurulum boyutum.
Sonra visual++ ve directx legacy kuruyorum, güncellemeleri açıp defender definasyonalrı almaya başlıyor.
windows 11 tek ISO yayınlandı son güncelleştirmesi yapılı halde ve şuan C sürücüsü 14gb dolu (bloatware temizliği yapılmış, visualc++ ve directx paketi kurulu, tek kurulu uygulama da Kaspersky)
@esatiz forum da Windows 10 için yaptığım (derlediğim diyim) WIM scriptleri ve birkaç ayrı konu için paylaştıklarım var.
WIM Edite banzer kendi kullandığım kurulum sonrası scriptleri var. (İçerisinden seninle ve diğer kullanıcılar ile context menu ve ayarlar scriptleri DMden paylaşmıştım.)
Bir de devamlı kullandıım menu scriptlerim (Temizlik, yedekleme, indexleme).
2 tane de zamanlanmış görev scripti.
Bazıları forumda var.
Ya githuba yükleyeceğim dedim ama elim ermedi hep başka şeyler ile uğraştım.
Bir tane de screenshot aracı projem var AHK ile yaptığım shampuan ile paylaşmıştım betasını onuda bir tamamlayamadım daha.
@shampuan temiz iso indirip kendin editlemen daha güvenilir.
Bu tarz aşırı lite dağıtımları bir kaç kere denedim iyi başlıyor ama bazı programları kurarken sıkıntı çıkıyor çok güzel bir modlu windowsta office365 yükleyememiştim yine spss yazılımını da başka bir windowsta kuramamıştım çünkü dil dosyaları silinmiş. Sonuç olarak bunlar proof of concept mi diyolar yani yapılabilirliğini göstermek için yapılan şeyler kanımca. Ben bunu 1 gb ramli atom işlemcili pc ye kursam ne olur ssd olsa bile bir yerde işlemci limitine takılıyor artık eski makinalar internete girdimi çuvallıyor makina %100 cpu kullanımı sürekli
Maalesef günümüzün yazılımcılık anlayışı eskileri çöpe attırıp yeni ve süper makineler aldırmak üzerine kurulu. Süper derken, win11'li gelip 1-2 ayda gereksinimleri karşılayamayacak olan makineler de satılıyor piyasada.
Kesinlikle katılıyorum bu lanet anlayışın en büyük örneği microsoft teamsdir. Kasıtlı olarak makina seçiyor bence. Çok değil 15 senelik pc kullanımımıza baktığımızda aslında aşağı yukarı aynı şeyleri yapıyoruz. Youtube u 2011 de açan makina bugun neden sürünerek açıyor hadi 480p açsın onda bile sürünüyor. demem o ki pc ile yaptıklarımız aşağı yukarı aynı ama sürekli yeni donanımlar talep ediliyor. Bunun tek istisnası ssd teknolojisidir bence ssd gerçekten zalım :)