https://www.sordum.net/63107/islemciniz ... unu-bulun/
Şu an AMD FX6300 işlemci kullanıyorum. İşlemcimi 6 çekirdekli olarak bilsem de görev yöneticimde 3 çekirdek, toplam 6 mantıksal işlemci olarak görünmekte. Bu işlemci ile toplu video dönüştürme işlemi yaparken, örneğin format factory, videoları 6'şar 6'şar değil 3'er 3'er dönüştürüyor. Buradan anlıyorum ki evet, aslında 3 asıl iş yapan çekirdek modülü gömülü:

Anasayfada gösterilen cmd komutları ile işlemcimin keşini öğrenebiliyorum.
Birinci komut: sadece L2 ve L3 belleğini okuyup print eder.
Kod: Tümünü seç
wmic cpu get L2Cachesize, L3CachesizeKod: Tümünü seç
wmic memcache list brief

Hmm... Sonuçlar tutarlı görünüyor yanılmıyorsam.
Bir de CPU-Z sonuçlarına bakalım:

Şimdi burda dürüst olacağım, her yazan şeyin ne olduğunu net bilmiyorum ama anladığım kadarıyla bazı değerler var. Örnek olarak işlemcimin çarpan kilitleri açıkmış ve eğer zorlamaya gelirse, normalde 3,5Ghz olan max saat frekansı 4.1Ghz'ye kadar taşabiliyormuş. (Oyun, render gibi işlemciyi zorlayan durumlarda işlemci kendiliğinden coşuyor)
İşlemcimizin teknik yapısını bilmek, o bilgisayardaki işlem perfomans kapasitesini de bilmek anlamına geliyor. Bu da çalışırken hangi işi nasıl yapacağımızı ya da daha doğrusu bu bilgisayarla bu iş yapılır mı yapılmaz mı bilgisini bize veriyor.
Anlaşılan o ki benim işlemcim, anakart yanmadığı sürece 3-5 yıl daha orta seviyenin biraz aşağılarında bir oyun makinesi olarak bir süre daha işimi görecek. Eh, oyun oynayarak donanımı heder etmeyeceğime göre sanırım daha işimi görür, Allah bilir.
Vakit ayırdınız, teşekkür ederim.