Eski Bilgisayara Windows10 Kurmaya Çalışmakla Boşa Vakit Kaybetmeyin

PC hakkındaki genel bilgi ve ipucu paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Eski Bilgisayara Windows10 Kurmaya Çalışmakla Boşa Vakit Kaybetmeyin

Mesaj gönderen shampuan »

Vakit kaybedersiniz. Boşa uğraşırsınız. Oldu zannedersiniz.

Olmaz! Olsa da yavaş çalışır işinize yaramaz.

Bir ilaç sitesinin yardım ve istek kısmındaki yorumlara, sorulara bakıyorum arada bir. Bazen de disqus üzerinden yardım etmeye çalışıyorum. Bilgi düzeyim çok yüksek olmasa da elimden geleni yapıyorum. Genel olarak toplumun aşırı bilgisiz olduğunu görüyorum. Bu ayıp değildir. Lakin tekrar tekrar aynı şeyleri anlatmak yorucu oluyor.

Örnek vaka:

Resim

DDR-2 nesil, LGA775 soket işlemcili bilgisayarlar artık eskidi. Kullanan çok az kişi vardır. Bu bilgisayarlar Windows98 'den Windows7 'ye kadar uyumluluk gösterir. Windows8, Windows8.1 ve Windows10 ile genellikle kullanılamaz. LGA775 soket olması sadece tarih belirtmek için; aynı yıllarda üretilmiş aynı aileden olan dizüstü işlemcileri için de aynı şey geçerlidir.

Yukarıdaki aileden olan işlemcilerin yapıları, belli bir işletim sistemi yapısından itibaren uyumsuzdur. Kurarsınız, iyi-kötü kurulur. Masaüstüne kadar başarılı şekilde gelirsiniz. Ama bir dahaki yeniden başlatmada, ekran siyah gelir. Masaüstündesinizdir ama hiçbirşey göremezsiniz. Ya da bunun başka sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Microsoft, Windows 10 ile beraber belli bir nesil işlemci ailesinin altındaki işlemcileri desteklemeyeceğini bizzat duyurdu. Sanırım spectre olayına tekabül eden yıllarda olmuştu bu. Yani bu benim uydurduğum birşey değil, tamamiyle resmi bir bilgi. Belki, arada istisnalar vardır, eski donanımlarda sorunsuz çalıştırabilen vardır, ya da birkaç ufak ayar istiyordur, yapınca kullanılıyordur. Ama genel ilke, bunun mümkün olmayacağıdır.

Güncel işletim sistemlerinin eski donanımlara uyumsuzluğunu, androidli bir telefona windows kuramamaya benzetebiliriz. Mesele çok basittir. Android sistemle çalışan donanımlar Arm Cortex mimarisine (şimdi cortex kısmı değişmiştir) sahip işlemci barındırır. Android sistemi de yazılımı açısından bu işlemcinin "elektronik yapısını" tanıyıp yönetecek şekilde dizayn edilmiştir.

Şimdi siz, telefon için yazılmış androidi, intel işlemcili, windows bilgisayara kurabilir misiniz? Belki kurduğunuzu zannedersiniz...

Neyse, neticede yeni işletim sistemleri, yazılımsal açıdan artık değişiyorlar ve işlemci sürücüleri de güncelleniyor (işlemcinin de sürücüsü vardır). Dolayısıyla yukarıdaki resme atıfta bulunarak söylüyorum:

Olmuyorsa uğraşmayın.
En son shampuan tarafından 01 Şub 2021, 23:37 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 399 kez

Re: Eski Bilgisayara Windows 10 Kuramazsınız!

Mesaj gönderen esatiz »

Konusu açılmışken söyleyeyim, Intel core 2 quad bilgisayarıma Win10 20H2 v1 kurulduğunda (x64) 2 günde 1 mavi ekran alıyordum.
Ve fotoda adınızı boşuna karalamışsınız shampuan hocam :)) Fotoya biraz daha dikkatli bakın :?:
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

esatiz yazdı: 31 Oca 2021, 20:45 Ve fotoda adınızı boşuna karalamışsınız shampuan hocam :)) Fotoya biraz daha dikkatli bakın :?:
Resim

Rezil olduk. :-D

Ama ben onu şey için yapmıştım. Eeeööö... :?: Kim bu diye merak uyandırıp detaylara dikkat ettirerek hata yapmış gibi göstererek,.. Reklamımı yapmış oldum.
Neyse yırttık sanırım :lol:
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21757 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Çok eski bilgisayarlarda sıkıntılı olacaktır lakin 8-10 yıl eski masaüstü ve laptoplarda windows 10 sorunsuz kurulur , şu an kullandığım laptop okadar eski çünkü :-D
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Mesaj gönderen feuer »

32 bit 64 bit farkeder mi acaba kaldırmayan sistem yine kaldırmaz mı?
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

DDR-3 nesil sistemlerde kurtarıyor. Yani neler vardı DDR-3'den itibaren?
i3'ler çıkmaya başladı. i5'ler çıkmaya başladı. O aralar Win8 ve 8.1'ler yeni çıkmıştı. Altyapı olarak win10 ile 8ler biraz benzer. Zaten bir makine Win8'leri çalıştırıyorsa 10'u da çalıştırır. Tarkan abinin bahsettiği bilgisayar DDR-3'lü olmalı.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21757 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Aynen DDR3
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3

Mesaj gönderen esatiz »

Bende Win10 sürüm 20H2 v2 de bir sorun yok şimdilik. Bir de Win8.1 pro var kaymak gibi... W8.1 en az win7 kadar hızlı çalışıyor anlamadım gitti...
Bilgisayarım DDR2 RAM'li
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

İşlemci ney?
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3

Mesaj gönderen esatiz »

shampuan yazdı: 01 Şub 2021, 19:52 İşlemci ney?
Intel Core 2 Quad :-D
Kullanıcı avatarı
lord_leo
Megabyte3
Megabyte3

Mesaj gönderen lord_leo »

velociraptor yazdı: 31 Oca 2021, 22:19 Çok eski bilgisayarlarda sıkıntılı olacaktır lakin 8-10 yıl eski masaüstü ve laptoplarda windows 10 sorunsuz kurulur , şu an kullandığım laptop okadar eski çünkü :-D
Evet , kurulmaz denilen atom işlemciden, P4 den athlon 64 de kadar her sisteme sorunsuz kurdum ve çalıştırdım ama tabiki eski nesile ağır gelir o başka .

Hatta geçmiş zaman sanırım acer ecee mi nedir atom işlemcili mini bir laptopa kuramazsın dediler ,dedim kurarım , kuramazsın dediler, dedim kurarım. 100$ alırım dedim. aldım. :)

İnanmayan yada şansını denemek isteyen varsa 100TL , tekliflere açığım. En dip P4 ve üzerine kurarım :roll:

1.) Pc zaten çalışıyor olmalı, bir de arıza ile uğraşamam.
2.) Ram en az ddr2 2GB ram olmalı
3.) driver eksik sorunları ile uğraşamam.

Benim şartlarım bu kadar. 8)
Kullanıcı avatarı
lord_leo
Megabyte3
Megabyte3

Bildiğimizin alimiyiz, bilmediğimizin talibiyiz.

Bu da bizim emektar, w10 çıktığı ilk günden beri sorunsuz, yedek de lazım olunca işini yapar, bahtiyar.

Resim
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

İlginçmiş.

Evet, başlık çok iddialı oldu farkındayım. Olanı söylüyorum hiç yapılamaz demiyorum.
shampuan yazdı: 31 Oca 2021, 18:31
(..)

Belki, arada istisnalar vardır, eski donanımlarda sorunsuz çalıştırabilen vardır, ya da birkaç ufak ayar istiyordur, yapınca kullanılıyordur. Ama genel ilke, bunun mümkün olmayacağıdır.

Neyse, neticede yeni işletim sistemleri, yazılımsal açıdan artık değişiyorlar ve işlemci sürücüleri de güncelleniyor (işlemcinin de sürücüsü vardır). Dolayısıyla yukarıdaki resme atıfta bulunarak söylüyorum:

Olmuyorsa uğraşmayın.
Ben çok detay ayarlara girmiyorum. Kurulum sonrasında resmi sürücüleri kurup özelleştiriyor ve kullanıma geçiyorum. Gerek kendi bilgisayarımda, gerek eniştemin emektarda win10 kurulumu deneyimim var. Kendi bilgisayarım aynen örnekteki gibi oldu. Eniştemin bilgisayar gıçını kaldıramadı illet etti. Müşterilerden gelen bilgisayarlarda denediğimizde hemen hepsi gerisin geri gelip ya abi bunu değiştirelim win7 olmuyor mu diye geldiler. Çok fazla sorunla karşılaştık.

Dolayısıyla meselenin özü, siz yapabiliyorduysanız ne ala, ama genel olarak kullanıcı seviyeleri farklı olacağından sıkıntılar da çoğalacaktır ve uğraşmaya değmez.

Alıntıdaki son cümleyle bitiriyorum.
Kullanıcı avatarı
lord_leo
Megabyte3
Megabyte3

Bakın bu bilgiyi başka yerde zor bulursunuz.

Vista ilk çıktığında microsoft eski donanımları çöpe atsınlar diye bilerek eskiye uyumsuz işletim sistemi çıkartı. AGP ler 8086 lar falan . Neyse zaten vistaya milletin (milletin derken bilgisi az olup fikri çok olan kalabalık ) kötü demesi eski donanımlarla uyumsuz olduğundan bir türlü düzgün çalışmaması. Ve vistanın zamanına göe yüksek bileşenler istemesiydi.

O zamanlar da bize yok tv kartı vistada çalışmaz, ses kartı vistada tanımaz diyenlere , driver yazıp eline veriyorduk. (driver yazmayı ozaman öğrendim zaten. bizede böyle bir katkısı oldu)

Neyse microsoft baktı böyle olmayacak vista sp2 de imza gerektiren uygulamaları veri bankasına gömdü.

https://www.catalog.update.microsoft.com/Home.aspx

Yani o gün bugündür istisnalar hariç her sisteme her işletim sistemini kurabilirsin.
Burada çekirdek kilidini merak eden arkadaşlar olabilir.
Benim atom işlemciye bu engeli nasıl aşıpta w10 kurdum?
Yada yeni çıkan işlemcilere nasıl eski nesil özellikle iş dünyasında Xp nasıl kurulur diye.

Olay kısaca şöyle

Neyse bunuda herşeyi bilen arkadaşlar cevaplar zaten. haydi selametle.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3

Mesaj gönderen esatiz »

lord_leo yazdı: 01 Şub 2021, 22:29 Burada çekirdek kilidini merak eden arkadaşlar olabilir.
Benim atom işlemciye bu engeli nasıl aşıpta w10 kurdum?
Yada yeni çıkan işlemcilere nasıl eski nesil özellikle iş dünyasında Xp nasıl kurulur diye.

Olay kısaca şöyle
Bir ara anlatın hocam :-D

“Genel bilgiler ve ipuçları” sayfasına dön