İdeal Bir Sayfa Örneği

Internet konusunda bilgi ve ipuçları paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

İdeal Bir Sayfa Örneği

Mesaj gönderen shampuan »

Bu başlıkta size görsel tasarım-arayüz(GUI) bakımından çok beğendiğim bir sayfayı göstereceğim. Maksat pohpohlamak değil, neden beğendiğimi de aktaracağım. Aynı şekilde bir hata bulabilirsem, olumsuz eleştiri de yapacağım.

Site çok tanıdık:

Resim

Direkt resim sayfası:
https://hizliresim.com/ANmCuI

Resim üzerinde numaralandırma ve işaretlemeler yaptım. Bakalım durumlar nedir:

1. Sordum Logosu'nu kime yaptırdılar, bilmiyorum. Belki Tarkan abi kedisi de tasarlamış olabilir. Logo, biraz cafcaflı tasarlanmış. Renk uyumu idare eder. Gözü yormuyor, itici değil. İçindeki "O" harfi yerine kullanılmış ON/OFF simgesi "bilişim" konusuna çok uyuşmuş. Neticede aşırı tasarlanmamış, ne çok sade, ne çok karmaşık ideal bir logo. Sayfaya oturmasında bir sıkıntı yok. Boyut ve yerleşim yeri olarak son derece uygun. Sayfaya ve amaca "cuk" oturmuş.

2. bir siteye girdiğimde sitenin diğer seçeneklerine mutlaka ihtiyaç duyarım. Başka neler var? İyi de siz kimsiniz kardeşim? gibi... Gereken yapılmış, varsa forum sitesi eklenmiş. İletişim bilgileri, yasal uyarı gibi şeylerle diğer şeyler "yazılımlarımız" bölümü eklenmiş. Ama ben bir hakkımızda bölümünü görmek isterdim. Ayrıca bu sitede hangi yazarlar var, birileri merak ederse nasıl ulaşıcak? Yine de sayfa bütünlüğünü bozmamak adına, böyle de kalabilir diyorum. Bir de muhakkak söylemeliyim; şu anda sitenin neresinde olduğunu ANASAYFA yazısının kırmızı olmasından biliyorum. Bunu çoğu site sahibi yapmıyor. Büyük hata.

3. Sayfa kenarlarına dikkat ettiniz mi? Ben kare monitör kullanıyorum. Bana çok ideal ve tertemiz geldi. Arkaplan fon rengi ince ayarına kadar doğru bir seçim. Bej-gri arası tonun üzerine beyaz sayfa cuk oturmuş. HD monitörlerde bu boşluk büyüyor mu, yoksa sayfa kendisini ona göre ayarlıyor mu bilmiyorum ama boşluğun büyümesi sorun olmaz, çünkü tasarım genel olarak itici değil ve hoş duruyor. Böyle bir site için resimli arkaplan hiç yakışmazdı.

4. Tarkan abi'inin fotoşopta iyi olduğunu tahmin ediyorum. Hangi konunun küçük resmine baksam ağzım sulanıyor. Çözünürlük, temizlik, düzen, renk uyumu, doğru boyut ve tanıtım yazısının yanında cuk oturuşu sayfayı güzel kılıyor. Her küçük görsel konuyla cuk oturuyor. Yani başlık ile uyuşuyor. Bakan insan "ne alaka?" demiyor. Bunun için fotoşopta oldukça vakit harcandığı belli. Şu VLC'li konudaki küçük resme bir bakın. Makasın rengi, üzerindeki film şeridi ve mavi kamera simgesinin renk ve yerleşimi tasarımcının bu işte iyi olduğunu gösteriyor. Yalnız kamera simgesi olmamış. Öyle geçişli renk değil de düz mavi olsaymış yüz puan!..

5. Kullanıcı bir sayfaya geldiğinde anahtar kelimeler ile arama yapabilir. Tarkan abinin yerleştirdiği arama motoru eklentisi çok düzgün çalışıyor. Genellikle hayal kırıklığına uğratmıyor. Bir de doğru yere yerleştirilmiş, cillop olmuş. Tam olması gereken yerde.

6.Bir bilişim forumuna uğrayan herkesin farklı uğraşları, ilgi alanları vardır. Bu nedenle konuların kategoriler haline getirilmesi hayati önemli. Tarkan abi, burada doğru bir politika yürütmüş. Oraya ana konuları değil de nal gibi kocaman bir reklam ya da saçma sapan birşey koysaydı, kalıbımı basarım takipçi sayısı yarı yarıya düşerdi.

7.Konu başlığı'nın hemen altında kim yazmış, ne zaman yazmış, hangi kategori... gibi bilgiler doğru punto ve büyüklük seçilerek eklenmiş. Bu iyi bir seçim. Ben olsam yorum sayısını oraya vermezdim. Sebebi, gerek yok. İnsanlar sadece girip okusunlar yeter. Ya da okunma sayısı da girilebilir. Şayet yorum sayısı gösterilirse insan beyni onu sadece o kadar kişi okumuş olarak algılıyor. Atıyorum 3 yorum var, ama 200 kişi okumuş. Yorum rakamını gören zihin "aaa bunu kimse okumamış" şeklinde yorumlayabilir. Bunu istemeyiz değil mi?

8. Konuya açılan kapı sadece başlık değildir. Devamını oku, gereksiz gibi gelse de yazıya odaklanarak devamını okumak için güdülenen kişi, o andaki şaşkınlıkla başlığı göremeyebiliyor. Bu, cahillikten değil, biraz insan psikolojisi - algı olayından kaynaklanan bir hata. Detaya girmeyeceğim, reklamcılar böyle şeyleri çok iyi bilirler. Tarkan abinin bu linki bilerek ya da bilmeyerek eklemesi yerinde olmuş. Ayrıca ortaya ve çirkin bir tazıtipi, yanlış bir punto ile değil, düzgünce ve sağa yerleştirilmiş. Belki solda daha düzgün durabilirdi ama sağda daha doğru. Çünkü kısaltılmış tanıtım yazısının bittiği yere bakın... Yazı biter bitmez, okuyucu devamına erişmek için güdülenir ve hemen oracıkta devamını oku ibaresiyle karşılaşır. Renk seçimi bile doğru yapılmış.

9. Sizleri bilmiyorum ama ben bir sitenin aktifliğini yorumlara bakarak anlayabiliyorum. Bakıyorum, yorum yapılmış. Bakıyorum, yorumlar hergün değişiyor. Bakıyorum yorumlara cevap geliyor. Bakıyorum, dün yazdığım yorum cevaplanmış. Bakıyorum, en çok şu kategoride konular ilgi çekmiş, ard arda o konuya yorum onaylanmış... Uzatabiliriz. Ancak bu son yorumlar kısmının önceliği gereği, onu orta yere koymamalısınız. Tarkan abi çöpe atmamakla beraber, çok güzel, sıralamanın sonlarında bir yere koymuş. Yorumları kim yapmış, nereye yapmış görünüyor. Merak edip o başlığa atlayabiliyorsun. Yerinde bir yerleşim.

Resimde olmayan 10. Sayfaya bakın. Tema rengi, başlık renklerine bakın. Kategorilerin arkaplan rengi olsun, ANASAYFA yazısı olsun bakın. İtici olmayan ama dikkat çekici bir kırmızı. Cartlak değil. Ton olarak doğru seçilmiş. Şİmdi bir de SORDUM logosuna bakın ;) Nasıl da uyuşmuş gördünüz mü? Her ne kadar konu küçük resimleri rengarek gözükse de bu uyumu ve bütünlüğü bozmuyorlar. Her bölüm, ideal büyüklükte. Çalışarak, emek sarfederek tasarlanmış, ideal bir sayfa. Sonuç olarak ben bu siteye gelirim arkadaş. Çünkü çöp bir site değil. Tasarım güzel. Profesyonel demiyorum, profesyonel hem kelime anlamı itibariyle hem de benim bahsettiğim anlamda biraz konu dışı olur. Ama bu iş olmuş mu, evet olmuş.

Daha evvel bir başlıkta ceofix sitesinden bahsetmiştim. Temel tasarım ilkeleri açısından o da bu site gibidir. Bu siteyle kıyas etmiyorum ve samimi olarak, bir kullanıcı gözüyle söylüyorum o da olmuş. Güzel olmuş hem de.

Sonuç...

Tebrik ederim. Kim işini temiz, düzgün, güzel yapıyorsa eline, sağlık.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19104 kez

Re: İdeal Bir Sayfa Örneği

Mesaj gönderen velociraptor »

Öncelikle vakit ayırıp fikirlerini paylaştığın için teşekkürler , Siteyi Erhanla birlilkte editledik , (Hazır bir temanın bizler terafından müdahalesi diyelim), Elbette eksikleri var yazdıklarına kısaca cevap vereyim
shampuan yazdı: 29 Oca 2021, 15:09 2. Ama ben bir hakkımızda bölümünü görmek isterdim. Ayrıca bu sitede hangi yazarlar var, birileri merak ederse nasıl ulaşıcak?
Hakkımızda ve yazarlar Sayfa sonunda yeralıyor

Resim
shampuan yazdı: 29 Oca 2021, 15:09 3. HD monitörlerde bu boşluk büyüyor mu, yoksa sayfa kendisini ona göre ayarlıyor mu bilmiyorum ama boşluğun büyümesi sorun olmaz, çünkü tasarım genel olarak itici değil ve hoş duruyor.
Malesef geniş ekranlı monitörler için ayarı yeni tema sürümlerinde verdiler , bizdeki tema aşırı editli olduğundan henüz geçiş yapmadık , Full HD geniş ekranlarda aşağıdaki gibi duruyor , yanlarda çok fazla boşluk var

Resim
shampuan yazdı: 29 Oca 2021, 15:09 7. Ben olsam yorum sayısını oraya vermezdim. Sebebi, gerek yok. İnsanlar sadece girip okusunlar yeter. Ya da okunma sayısı da girilebilir. Şayet yorum sayısı gösterilirse insan beyni onu sadece o kadar kişi okumuş olarak algılıyor.
teşekkürler , görüntülenme sayısını orada vermeye kalkmıştık lakin editlerden olsa gerek düzgün çalışmadı, temanın yeni sürümde bu olmayabilir lakin denemeden de bilemiyoruz. Küçük resimlere özen gösterdiğim doğru bütünlük açısından dikkat etmeye çalışıyorum
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Eğer herşeyi mahvedecekse şimdilik değişiklik yapmayın. Sitenin şu anki tasarımı çok iyi. Hatasız ve düzgün çalışıyor. Uyumluluk açısından değişikliğe gidecekseniz yedek almadan çalışmayın zaten benden ileridesiniz bu konuda söylememe gerek yok. Bir daha ki tasarımda hakkımızda kısmını üste taşıyın tavsiyem.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Oda olur , zaten arada yerlerini değiştirsek kullanıcı farkedermi diye de deneriz
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Abi çok özür dilerim.
Kaç aydır anasayfanda ve forumda reklam engelleyiciler açıkmış...
Şimdi resimdeki ayrıntılara bakarken farkettim.
Vampir gibi sömürmüşüm seni uzun süredir.
Şimdi kapattım, kusura bakma.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Sıkıntı yok , zaten forumdaki reklamlar birşey kazandırmıyor ayda 5-6 Tl civarıdır , sordum.net anasayfasınında dişe dokunur bir geliri yok , istersen engelleyiciyi kullanmaya devam et sorun olmaz :arrow:
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

5-6 TLye insanları böyle utandırmayı tercih etmişlerse bu onların ayıbı. Kaç yıllık site var karşılarında. Herşey ticaret değildir. Engelleyici öyle kalsın zaten rahatsız edici reklamlar yok.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Forum ilk gözağrımız olduğu için (sordum olarak) forum için gelir veya giderin pek bir önemi yok :arrow:
Kullanıcı avatarı
lord_leo
Megabyte3
Megabyte3

Mesaj gönderen lord_leo »

https://web.dev/measure/

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Google reklamlardan web sitelerinin para kazandırdığını sanan hala okadar çok kişi var ki. Elin oğlu sana para mı verir.
1000 gösterime 1 tl (oda siten kalitelisi ise, tıktuzağı haber siteleri çocuk sitesi falansa 30 kuruş). Sitenin giderini karşılasa yeter :)
Bizim gibi sitelerin ziyaretçi sayıları az çok aynı günkük 10K desek bunun yarısı reklam engelleyici kullansa üç aşağı beş yukarı günde 5 tl ile bu işler zor.

Şunu da ekleyim, desteklemek istediğiniz yada size yardımcı olan web sitelerinde reklam engelleyiciyi kapatmak usuldendir. Ve doğrusu budur.
Zaten kişisel blog/site boş yere gider diye gün geçtikçe sayıalrı azalıyor böyle giderse internet aynı tv gibi belli gurupların, tık tuzağı paylaşımcılarının, size bir şey satmak isteyenler ve dev şirketlerin sitelerinin dışında pekte bir şey olmayan % 80 çöplüğe dönecek.

Tema benimde hoşuma gidiyor ama mobil ve büyük ekran için artık eskimeye başladı. Bence çalışıyorsa dokunma.

logo tasarımı kötü.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

teşekkürler