Site çok tanıdık:

Direkt resim sayfası:
https://hizliresim.com/ANmCuI
Resim üzerinde numaralandırma ve işaretlemeler yaptım. Bakalım durumlar nedir:
1. Sordum Logosu'nu kime yaptırdılar, bilmiyorum. Belki Tarkan abi kedisi de tasarlamış olabilir. Logo, biraz cafcaflı tasarlanmış. Renk uyumu idare eder. Gözü yormuyor, itici değil. İçindeki "O" harfi yerine kullanılmış ON/OFF simgesi "bilişim" konusuna çok uyuşmuş. Neticede aşırı tasarlanmamış, ne çok sade, ne çok karmaşık ideal bir logo. Sayfaya oturmasında bir sıkıntı yok. Boyut ve yerleşim yeri olarak son derece uygun. Sayfaya ve amaca "cuk" oturmuş.
2. bir siteye girdiğimde sitenin diğer seçeneklerine mutlaka ihtiyaç duyarım. Başka neler var? İyi de siz kimsiniz kardeşim? gibi... Gereken yapılmış, varsa forum sitesi eklenmiş. İletişim bilgileri, yasal uyarı gibi şeylerle diğer şeyler "yazılımlarımız" bölümü eklenmiş. Ama ben bir hakkımızda bölümünü görmek isterdim. Ayrıca bu sitede hangi yazarlar var, birileri merak ederse nasıl ulaşıcak? Yine de sayfa bütünlüğünü bozmamak adına, böyle de kalabilir diyorum. Bir de muhakkak söylemeliyim; şu anda sitenin neresinde olduğunu ANASAYFA yazısının kırmızı olmasından biliyorum. Bunu çoğu site sahibi yapmıyor. Büyük hata.
3. Sayfa kenarlarına dikkat ettiniz mi? Ben kare monitör kullanıyorum. Bana çok ideal ve tertemiz geldi. Arkaplan fon rengi ince ayarına kadar doğru bir seçim. Bej-gri arası tonun üzerine beyaz sayfa cuk oturmuş. HD monitörlerde bu boşluk büyüyor mu, yoksa sayfa kendisini ona göre ayarlıyor mu bilmiyorum ama boşluğun büyümesi sorun olmaz, çünkü tasarım genel olarak itici değil ve hoş duruyor. Böyle bir site için resimli arkaplan hiç yakışmazdı.
4. Tarkan abi'inin fotoşopta iyi olduğunu tahmin ediyorum. Hangi konunun küçük resmine baksam ağzım sulanıyor. Çözünürlük, temizlik, düzen, renk uyumu, doğru boyut ve tanıtım yazısının yanında cuk oturuşu sayfayı güzel kılıyor. Her küçük görsel konuyla cuk oturuyor. Yani başlık ile uyuşuyor. Bakan insan "ne alaka?" demiyor. Bunun için fotoşopta oldukça vakit harcandığı belli. Şu VLC'li konudaki küçük resme bir bakın. Makasın rengi, üzerindeki film şeridi ve mavi kamera simgesinin renk ve yerleşimi tasarımcının bu işte iyi olduğunu gösteriyor. Yalnız kamera simgesi olmamış. Öyle geçişli renk değil de düz mavi olsaymış yüz puan!..
5. Kullanıcı bir sayfaya geldiğinde anahtar kelimeler ile arama yapabilir. Tarkan abinin yerleştirdiği arama motoru eklentisi çok düzgün çalışıyor. Genellikle hayal kırıklığına uğratmıyor. Bir de doğru yere yerleştirilmiş, cillop olmuş. Tam olması gereken yerde.
6.Bir bilişim forumuna uğrayan herkesin farklı uğraşları, ilgi alanları vardır. Bu nedenle konuların kategoriler haline getirilmesi hayati önemli. Tarkan abi, burada doğru bir politika yürütmüş. Oraya ana konuları değil de nal gibi kocaman bir reklam ya da saçma sapan birşey koysaydı, kalıbımı basarım takipçi sayısı yarı yarıya düşerdi.
7.Konu başlığı'nın hemen altında kim yazmış, ne zaman yazmış, hangi kategori... gibi bilgiler doğru punto ve büyüklük seçilerek eklenmiş. Bu iyi bir seçim. Ben olsam yorum sayısını oraya vermezdim. Sebebi, gerek yok. İnsanlar sadece girip okusunlar yeter. Ya da okunma sayısı da girilebilir. Şayet yorum sayısı gösterilirse insan beyni onu sadece o kadar kişi okumuş olarak algılıyor. Atıyorum 3 yorum var, ama 200 kişi okumuş. Yorum rakamını gören zihin "aaa bunu kimse okumamış" şeklinde yorumlayabilir. Bunu istemeyiz değil mi?
8. Konuya açılan kapı sadece başlık değildir. Devamını oku, gereksiz gibi gelse de yazıya odaklanarak devamını okumak için güdülenen kişi, o andaki şaşkınlıkla başlığı göremeyebiliyor. Bu, cahillikten değil, biraz insan psikolojisi - algı olayından kaynaklanan bir hata. Detaya girmeyeceğim, reklamcılar böyle şeyleri çok iyi bilirler. Tarkan abinin bu linki bilerek ya da bilmeyerek eklemesi yerinde olmuş. Ayrıca ortaya ve çirkin bir tazıtipi, yanlış bir punto ile değil, düzgünce ve sağa yerleştirilmiş. Belki solda daha düzgün durabilirdi ama sağda daha doğru. Çünkü kısaltılmış tanıtım yazısının bittiği yere bakın... Yazı biter bitmez, okuyucu devamına erişmek için güdülenir ve hemen oracıkta devamını oku ibaresiyle karşılaşır. Renk seçimi bile doğru yapılmış.
9. Sizleri bilmiyorum ama ben bir sitenin aktifliğini yorumlara bakarak anlayabiliyorum. Bakıyorum, yorum yapılmış. Bakıyorum, yorumlar hergün değişiyor. Bakıyorum yorumlara cevap geliyor. Bakıyorum, dün yazdığım yorum cevaplanmış. Bakıyorum, en çok şu kategoride konular ilgi çekmiş, ard arda o konuya yorum onaylanmış... Uzatabiliriz. Ancak bu son yorumlar kısmının önceliği gereği, onu orta yere koymamalısınız. Tarkan abi çöpe atmamakla beraber, çok güzel, sıralamanın sonlarında bir yere koymuş. Yorumları kim yapmış, nereye yapmış görünüyor. Merak edip o başlığa atlayabiliyorsun. Yerinde bir yerleşim.
Resimde olmayan 10. Sayfaya bakın. Tema rengi, başlık renklerine bakın. Kategorilerin arkaplan rengi olsun, ANASAYFA yazısı olsun bakın. İtici olmayan ama dikkat çekici bir kırmızı. Cartlak değil. Ton olarak doğru seçilmiş. Şİmdi bir de SORDUM logosuna bakın
Daha evvel bir başlıkta ceofix sitesinden bahsetmiştim. Temel tasarım ilkeleri açısından o da bu site gibidir. Bu siteyle kıyas etmiyorum ve samimi olarak, bir kullanıcı gözüyle söylüyorum o da olmuş. Güzel olmuş hem de.
Sonuç...
Tebrik ederim. Kim işini temiz, düzgün, güzel yapıyorsa eline, sağlık.





