Kaydedilen dosya mb nasıl değiştirebilirim

Internet konusunda bilgi ve ipuçları paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
loveme
Terabyte1
Terabyte1
İletişim:

Kaydedilen dosya mb nasıl değiştirebilirim

Mesaj gönderen loveme »

Yer açılsın diye Kaydedilen dosya mb nasıl küçüktüruz
teşekkürler
En son loveme tarafından 13 Haz 2020, 14:27 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Re: Kaydedilen dosya mb nasıl küçüktüruz

Mesaj gönderen shampuan »

Abi merhaba öncelikle. Senden tüm arkadaşlar ve herkes adına rica etsem... Başlığı düzeltebilir misin? :-)

Sorunun cevabı basit. Ben yıllardır nakit ayıramadığımdan harddisk sıkıntısı çekiyordum ve aşağıda anlattığım yöntemler ile harddiskimde muazzam yer açmayı başardım. Üstelik uygulaması ve sonuçlarını görmesi de insanı çok mutlu ediyor.

Sorunun cevabı basit demiştim; sıkıştırılabilme özelliği olan dosyalar için sıkıştırma(arşivleme), sıkıştırılamayan müzik, resim, video gibi dosyalar için ise dönüştürme (convert) işlemine başvuruyoruz. Bu resim dosyalarından photoshop(.psd) dosyaları ile Gimp (xcf) dosyaları istisna. Bunlar iyi sıkışıyor.

-Bir klasör sistemi oluşturarak dosyaları konusuna göre ayırırsınız.
-Daha sonra bu dosyaları klasörlere taksim edersiniz.
-Metin tabanlı programlar ile çoğu yazılım dosyalarından (dll,bat vb) yüksek sıkıştırma alabilmeniz için 7 zip kurarsınız. 7zip muadilleri içinde şampiyondur. Ayarlara girip arşiv biçimi 7z, ve sıkıştırma düzeyini ultra diye ayarlarsınız. Sağda ingilizce olarak sıkıştırma bitince orjinal dosyayı sil var o kutucuğu isteğe göre işaretler/işaretlemezsiniz. Tamam'a basınca ortaya çıkan arşiv boyutu ile orjinal dosyayı karşılaştırmak için orjinal dosyayı bulmanıza bile gerek yok; 7z arşivine çifttıklayınca açılan penceredeki sütunlardan ikisini de görüyor. yalnız şoka girmeyin, bu kadar iyi sıkıştırması gayet doğal. :-D

Fotoğraf - resim dosyaları:
Fotolar, resimler maalesef iyi sıkıştırılamaz, özelliklerinden dolayı. Fakat toplu bir arşivde en azından bir 20-30MB kara geçeyim diyorsanız, yine 7zipi açıp bu defa aynı şeyi arşiv biçimine zip diyerek devam edin. Fazla sıkışmaz, beklemenize de değmez.

-İkinci yöntem resimlerin kalitesinden ödün vermektir. Şayet kaliteleri biraz düşse de olur derseniz, image converter tarzı yazılımlarla resimlerin çözünürlüklerini (SIZE) toplu değiştirerek yapabilirsiniz. Ben Format factory kullanıyorum ama uyarayım içinde reklam geliyor.

-Photoshop dosyaları için yukarıdaki 7z-Ultra yöntemini kullanın. Farkı farkedin.

Video dosyaları:
-Video dosyaları da arşiv yazılımları ile sıkıştırılamazlar. Şayet resim dosyalarında olduğu gibi kaliteden biraz ödün verebilirim derseniz, format factory veya benzeri bir çok fonksiyonlu, toplu dönüştürme yapabilen bir video converter yazılımı ile;
-Çözünürlük
-Bitrate
-Format
-Kod çözücü (kodek, kodlayıcı)
gibi değerleri değiştirerek küçültme sağlayabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili yıllar evvel bir video çekmiştim. Buyrun izleyin bayağı faydası olacaktır:

Kullanıcı avatarı
loveme
Terabyte1
Terabyte1
İletişim:

Re: Kaydedilen dosya mb nasıl değiştirebilirim

Mesaj gönderen loveme »

Winrar işe yarar mı
teşekkürler