Gnome ve KDE Deskop Shell'de Mevcut Kullanıcı Hesabı Üzerinden Root Yetki

Linux ve Unix tabanli isletim sistemlerini hep beraber tanıyıp öğreneceğiz.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2737 kez

Gnome ve KDE Deskop Shell'de Mevcut Kullanıcı Hesabı Üzerinden Root Yetki

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Merhabalar Forumdaşlar Ve Misafirler;

Resim

Başlık biraz uzun oldu ama bu kadarlık olsun.(Yakında yönetimden bir tepki/uyarı mesajı alırsam hiç şaşırmam doğrusu "Kardeşim bu kadar uzun başlık olur mu? " diye,gerçi ben de sordum forum'un karakter limitinin altmış bin ile sınırlandırılmasından şikayetçiyim ama sesim çıkmıyor (bu karakter sınırlama limiti 1 milyon olsa ne güzel olurdu,gerçi böyle bir imkan var mı? onunda bilmiyorum ya hadi neyse....)

Aşağıdaki makale bir tepki makalesi olarak yanlış algılanmış bir yanlışığın düzeltilmesi için yazıldı.

İyi Okumalar

1.Yöntem : İkiz Terminal Yöntemi

1.1.Bu yöntem de mevcut kullanıcı hesabında sıradan bir terminal ekranı açılır.

1.2.Açılan bu terminal ekranında ;

Kod: Tümünü seç

Kullanıcı_İsmi@Bilgisayar_Ağ_Adı :~$ sudo terminal komutu 
(Enter)

Örnek:

trwe_2012@notebookpc:~$

trwe_2012@notebookpc:~$ sudo xfce4-terminal (Enter tuşuna basılır)

[sudo] password for trwe_2012:12345 (Enter)

1.3.Açılan ikinci terminal birinci terminal altında açıldığı için hiçbir zaman ilk terminali kapatmayınız.Aynı zaman da ilk terminal,root (ikinci) terminalde gerçekleştirilen komutların arka planını sizlere satır satır çıktı vererek sunar.Bunları gözlemleyebilirsiniz.

İkinci Terminal hazır komut yapısı "root@notebookpc:~# " olup,şimdi buraya Ubuntu 16.04 varsayılan dosya yöneticisi Thunar komutunu yazarak bu gezginini "GEÇİCİ ROOT YETKİLERİYLE AÇALIM"

root@notebookpc:~# thunar (Enter)

Bu yöntemle sadece mevcut kullanıcı hesabı üzerinden geçici root haklarının görsel kullanımı olup çoğu zaman işinizi görecektir.

Tamam güzelde "ben kendi normal hesabımın üzerinden direkt root hesabı ve yetkilerini kullanmak istiyorum" derseniz,bu da pekala mümkündür.

2.Yöntem: Terminal ve "alt + F2" İle Root Hesabı Normal Hesap Üzerinden Kullanma.....

Bu yöntemi uygulamadan önce şu aşağıdaki basit terminal komutlarını bilmek zorunda değiliz.Nedeni aşağıda yazılmıştır.

1.Gnome Masaüstü Ortamında Root Kullanıcı Hesap Komutu gksudo
2.KDE Masaüstü Ortamında Root Kullanıcı Hesap Komutu kdesudo

Bu yukarıdaki komutlar sadece mevcut kullanıcı hesabı üzerinden, GEÇİCİ olarak root hesabı kullanmaya yöneliktir.Bütün sanal alemde (İnernet ortamında) bunu direkt root hesabını kullanma olarak algılamıştır.Bu algı tamamen yersiz ve yanlış anlaşılmalara sebep olurken , hele hele bu yanlış anlamayı ;

Kod: Tümünü seç

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=287.0 
adresindeki "munirekinci" denen üyenin yazısı ki bu yazı 1998 yılında yayınlanan Kim Korkar Lunix kitabının yazarı Ayfer Ceylan'dan ÇALINTI'dır.Ha bu bilgiler GNU Açık Belge Lisansı ile lisanslıdır ama 1998'de GNU Lisansı sadece açık kaynak kodlu programları kapsamakta idi,bu yönden çalıntı ve kulaktan dolma bilgilerlerle (uygulayarak test bile etmemiştir, bu "munirekinci" denen malum karanlık forum kullanıcısı"
ancak linux'e yeni geçmiş pc kullanıcıları etkinlenmiştir.

Doğrusu da şu dur.

2.1.Terminal'den ;

trwe_2012@notebookpc:~$ gksudo program_adı yerine

trwe_2012@notebookpc:~$ gksu program _adı yazılırsa direkt en üst kullanıcı modunda yani 8.seviye root yetkilerinde root hesabını kullanırsınız.gksudo'da bu yetki seviyesi 1'dir.Normal kullanıcı yetki seviyesi 0'dır.

2.2.Keza aynı yöntemi alt+f2 tuş kombinasyonu ile açılan windows deyimiyle çalıştır kutucuğuna ;

gksudo program_adı yazarak enter tuşuna basarsanız mevcut kullanıcı hesabı yönünden geçici root yetkilerle root hesabı kullanabilirsiniz.

Ama;

gksu program_adı yazıp Enter tuşuna basarsanız bu sefer direkt root hesap önde normal kullanıcı hesabı arka planda olarak Ev Dizininiz root olacaktır.

Son bir söz bu anlatılanları mutlaka deneyiniz.Eğer kendinizi lunix/unix'de geliştirmek istiyorsanız.

Not:

Bu anlatım Bilgilerin Derlenmesi Yönünde GNU Lisansına,Uygulama,Uygulama Sonuçları Ve Anlatım Biçimi Yönünden,www.sordum.net/forum/ sitesine aittir.Alıntı yapacaklar lütfen ÇALINTILAMASINLAR....

Not 2:

Ben bu malum karanlık foruma gıcık gidiyorum.Gıcık gitmemin bir çok sebebi var ama en önemli olan iki-üç sebebi;

1.Bildikleri aslında kulaktan dolma bilgiler sadece çeviri ile işi yürütmeye çalışıyorlar.Çoğu zaman da yanlış çevirilerle (gramer ingilizce sıfır sadece teknik ingilizce (günlük konuşma dili) yapmaya çalışıyorlar.)

2.Bir kaç kelam biliyorlar ve bildiklerini adam seçerek (ayrımcılık yapma) karşı tarafa yardımcı oluyorlar.

3.Bazen bir sorunun çözülememesi durumu ortaya çıkınca bunların hepsi "arazi oluyor" siz kendi pc sorunuz ile başbaşa kalıyorsunuz ve "ya hero ya mero" diyorsunuz(yani ya bu sorunla boğuşacaksın ya da sistemini tekrar baştan kuracaksın)

Not 3:

O malum site hangisi diye merak ediyorsanız;

viewtopic.php?f=127&t=204802

viewtopic.php?f=127&t=204766

web adreslerine bakınız.

TRWE_2012
SAKARYA 2016
En son TRWE_2012 tarafından 17 Şub 2017, 02:29 tarihinde düzenlendi, toplamda 3 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2737 kez

Re: Gnome Deskop Shell'de ve KDE Deskop Shell'de Mevcut Kullanıcı Hesabı Üzerinden Root Yetki Ve Hesabını Kullanabilme

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Bilgilendirme Notu:

Aşağıda benim çok sık kullandığım bazı linux (Ubuntu 16.04.01 LTS Multimedya Deskop OS (BT v1.00)) programlarının komutları verilmiştir.

Program Adı Yazılım Terminal Komutu

Dosya Yöneticisi PCManFM: pcmanfm

Thunar Dosya Yöneticisi : thunar

Nautilus Dosya Yöneticisi : nautilus

Nemo Dosya Yöneticisi : nemo

KSysGuard : ksysguard %U

Xfce Terminal : xfce4-terminal

DOS emulator : /usr/bin/xdosemu

Mousepad : mousepad %F

Firefox Web Tarayıcısı : firefox

Ekran görüntüsü : xfce4-screenshooter

BleachBit : bleachbit

Peki bunları nasıl root yetkilerle root kullanıcı hesabı olarak normal hesap üzerinden kullanacağız.Aşağı daki örnek kullanımlar bu soruya cevap niteliğindedir.

trwe_2012@notebookpc:~$ gksudo thunar (1.Seviye Root)

trwe_2012@notebookpc:~$ gksu thunar (8.Seviye Root)

Yukarıdaki iki komut yapısında direkt mevcut kullanıcı hesabı üzerinde root hesaba geçiş yapılacak ancak burada fark seviye durumları

1.Seviye de mevcut hesap arka planda sudo ile konumlandırılr.

8.Seviye direkt root hesap önde (su komutu) mevcut hesap arka planda yeralır (sudo)

Şimdi aynı yöneticiyi sudo komutu ile açalım

trwe_2012@notebookpc:~$ sudo thunar
[sudo] password for trwe_2012: 12345

Enter tuşuna bastğınız anda sadece mevcut hesap geçici olarak root yetkilere sahip olacaktır.

Yani iişin özeti şu

su komutunun başına gk ifadesi getirilirse root hesap ve yetkiler
su komtunun sonuna do ifadesi getirilirse normal hesap geçici root hesapsal yetkiler

Şimdi bu dosya yöneticisini İkiz Terminal Yöntemi ile çalıştıralım

Normal Terminal Penceresi açılır.

trwe_2012@notebookpc:~$ (bu satıra gksu ifadesi başta olmak üzere gksu xfce4-terminal yazılıp,enter tuşuna basılır.)

trwe_2012@notebookpc:~$ gksu xfce4-terminal (Enter)
Karşınıza çıkan ekrana normal kullanıcı şifrenizi giriniz.

Karşımıza "root@notebookpc:/home/trwe_2012#" ile başlayan root terminal çıktı

Şimdi root terminal'de ;

root@notebookpc:/home/trwe_2012# thunar (Enter) [Root Hesap Ve Yetkiler]

Eğer biz bu işlemleri sudo olarak yaparsak;

trwe_2012@notebookpc:~$ sudo xfce4-terminal (Enter)
[sudo] password for trwe_2012: 12345 (Enter)

İkinci Terminal

root@notebookpc:~# thunar (Enter) (Mevcut Kullanıcı Hesabı +Geçici Root Yetkileri)

Burada bir şey dikkatinizi çekmiş olmalı

gksu'da >>trwe_2012@notebookpc:~$ satırı root@notebookpc:/home/trwe_2012# satırına dönüşüyor
sudo'da >>trwe_2012@notebookpc:~$ satırı root@notebookpc:~# satırına dönüşüyor.

Sanırım bu anlatım aydınlatıcı olmuştur.

TRWE_2012
SAKARYA 2016

“Linux ve Unix tabanli isletim sistemleri” sayfasına dön