Ubuntu Wireless/Kablosuz Ağ Problemi;
Linux ile ilk tanışanların yüzleştiği önemli problemlerden birisi kablosuz ağlara bağlanamama
Kaynak Bilgi:
https://help.ubuntu.com/community/WifiD ... e#iwconfig
0.ADIM:
Sistemin Manuel Güncellenmesi
Açılan Terminal arabiriminden;
Kod: Tümünü seç
sudo apt-get updateKod: Tümünü seç
sudo apt-get upgradeKod: Tümünü seç
sudo apt-get dist-upgrade1.ADIM:
Sistem>Yönetim>Ağ üzerine gelip root şifrenizle kilidi açtıktan sonra Kablosuz ağ Essid(görünen isim) girdikten(veya bulduktan) sonra configuration/yapılandırma ayarları otomatik yapılandırma(DHCP) olarak seçip WPA şifrenizi girdikten sonra internette bağlanmayı deneyiniz.
2.ADIM:
Birinci adım eğer başarısızlıkla sonuçlanırsa,açılan terminal ekranından aşağıdaki komutları giriniz.
[b]sudo /etc/init.d/networking restart[/b]3.ADIM:
İkinci adımda gerçekleştirilen komutun tam olarak ağ bağlantısını başlatıp başlatmadığını ;
iwconfigAyrıca,bağlantıyı sınamak için ayrıca Sistem>Yönetim>Ağ Araçları kısmında Ağ aygıtı wlan0 seçilerek modeme ping atmayı deneyebilirsiniz.Ping sonucu adres satırı 192.1xx.x.x gibi olacaktır.(Buradaki x herhangi bir sayma sayısı)
4.ADIM:
Herşey yolunda gitti ama gene bağlantıda sorunlar yaşıyorsanız aşağıdaki terminal komutunu icra ediniz.(Uygulayınız)
lshw 5.ADIM:
Eğer dördüncü adımda kablosuz ağ kart sürücüsünün doğru yüklenmediği ise ya da hatalı konfigurasyon ile sistem'e yüklenmişse o zaman aşağıdakileri uygulayınız.
Terminali açınız ve ardından aşağıdaki komutu girip enter tuşuna basınız.
sudo ip link wlan0:avahi down5.1.wlan0:avahi parametresinin WPA şifreli modem girişini (wlan0) engellemesini kaldırma.
5.2.Komutla sıralamada wlan0:avahi yi wlan0 nın altına alarak bu engelin aşılmasını sağlama
6.ADIM: (SON)
Kurulum sonrası kart ilk kez tanındığında sistem kart hafızasını okumak ister ve bu zaman zaman sistemin kilitlenmesine neden olur. Bunu önlemek için:
6.1. /etc/pcmcia/config.opts dosyasını root olarak herhangi bir metin editörü ile uçbirimden açınız.Komut aşağıdadır.
gksudo gedit /etc/pcmcia/config.optsinclude memory 0xc0000-0xfffff
include memory 0xa0000000-0xa0ffffff
include memory 0x60000000-0x60ffffff
Bu satırın bir yedeğini açacağınız (GUI olarak) metin edtörüne kopyala-yapıştır ile kayıtlayınız.Ardından yedeğini aldğınız bu satırları silip,yerine aşağıdaki yeni satırları ekleyiniz.
include memory 0xd0000-0xdffff
include memory 0xc0000-0xcffff
include memory 0xc8000-0xcffff
include memory 0xd8000-0xdffff
Kayıt edip terminalden ve metin editöründen çıkınız.Ardından sistemi terminal'den
rebootADIM SONRASI TERMİNALSEL AĞ BAĞLANTI KONTROLLERİ
Bu verilecek komutlar adımları uyguladıktan sonra ağ sürücülerinin durumunu kontrol etmeniz de fayda sağlar.
1.Komut:
lspci2.Açıklama/Komut
Sistem-Yönetim-Donanım sürücüleri kısmında ağ kartının aktif olup olmadığını anlamak için aşağıdaki terminal komutlarını giriniz.
sudo apt-get updateKod: Tümünü seç
sudo apt-get install b43-fwcutterKod: Tümünü seç
sudo apt-get install bcmwl-kernel-source3.Komut: lsmod
lsmod 4.Komut: ifconfig
ifconfigeth0:Eternet kartı satırı
wlan0/eth1:Kablosuz ağ kartı satırı
Bu satırlar da yüklenmiş kartın modeli yazmalı.Ayrıca çıktı da IP numaralarınız varsa kablosuz ağa bağlanmıştır sisteminiz yoksa bağlantınız yoktur.
5.Komut: iwlist scan
iwlist scan"wlp1s0 Scan completed :
Cell 01 - Address: 4C:9E:FF:C9:2D:22
Channel:10
Frequency:2.457 GHz (Channel 10)
Quality=48/70 Signal level=-62 dBm
Encryption key:on
ESSID:"TTNET_ZyXEL_WT43"
Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 18 Mb/s
24 Mb/s; 36 Mb/s; 54 Mb/s
Bit Rates:6 Mb/s; 9 Mb/s; 12 Mb/s; 48 Mb/s
Mode:Master"
Burada önemli olan satırlar;
1.Cell 01 - Address: 4C:9E:FF:C9:2D:22 (Makinezin ağ'daki Makine Kodu (ASCİ kodu)
2. Quality=48/70 Signal level=-62 dBm
3.ESSID:"TTNET_ZyXEL_WT43"
4. Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 18 Mb/s ; 24 Mb/s; 36 Mb/s; 54 Mb/s
6.Komut(son kontol) : iwconfig
iwconfigIEEE 802.11g ESSID: ifadelerinin karşısındaki değerleri görmeliyiz.Göremiyorsak sürücü yüklenmemiş sayılır.
Misal;
Çıktı şöyle olmalıdır.
wlp1s0 IEEE 802.11bg ESSID:"TTNET_ZyXEL_WT43" burada ;
wlp1s0 :Ubuntu Wi-Fi sürücüsünü temsil ediyor
IEEE 802.11bg : Bağlantı türü
ESSID:"TTNET_ZyXEL_WT43":Modemin adı
İnşallah bu hazırladığım makale linux kullananlara yardımcı kılavuz başvuru kaynağı olur.Çünkü bu yazıya çok özendim.Eğer admin de onay verirse konunun sabit hale getirilmesini rica ediyorum.
TRWE_2012
SAKARYA 2016