Merhaba Forumdaşlar Ve Misafirler
Bugün sizlere daha önce Ubuntu Linux dağıtımında hiç gösterilmeyen bir gizli özelliği sizlere resimli olarak anlatacağım.
Bildiğiniz gibi Windows ortamında her pc kullanıcının kendine özgü bir kullanıcı profili olur.Bu profil temiz kurulum esnasında sistem tarafından otomatik oluşturulur.
Siz bir kullanıcı hesabı oluşturduğunuzda Windows'da siz farkında olmadan arkaplan'da kullanıcı profili oluşturur.Gelelim bu pc kullanıcı hesap profilinin Linux (Ubuntu) tarafına.....
Sisteminize Ubuntu benzeri bir linux sistemi kurduğunuz zaman sistem üç tane ana profil oluşturur.(Windows'da böyledir.Ancak bir farkla bir tane GüvenliKip kullanıcı profili (bu aynı zamanda Admin kullanıcı hesabının profilidir.Diğeri de sizin oluşturduğunuz kullanıcı profili.)
Linux sistemlerinde;
1.Root Kullanıcısı için tam yetkili kullanıcı profili
2.Sizin kendinize özel (Home) kullanıcı profili
3.Şimdi sıkı durun...! Sizin DONANIMIZA ÖZEL donanım profili... (eğer linux kernel'de sizin donanımız tanımlanmışsa)
Bu makalenin konusu ; sizin kendi home dizininizin kullanıcı profil ayarlarının sıfırlanmasıyla ilgili...
Diyelim ki tüm ayarlamaları yaptığınız ama bir şekilde kenar çubuğunuzdan ses ve ağ simgesi kayboldu ve de sistemizin sesi çıklmıyor ,ağ bağlanamıyorsunuz.Ne yaptıysanız olmadı.İnternet'ten "ubuntuforumtürkiye" gibi kendini beğenmiş burnu havada insanalara derdinizi anlatığınız ama ya geri dönüş olmadı veya size sundukları kulaktan dolma kitabi bilgilerde işe yaramadı.Peki ne yapacaksınız.Çözüm aşağıdaki resimlerde sayın forumdaşlar ve misafirler
Bu resimler Ubuntu 16.04.01 Studio Multimedya Deskop OS sistemidir.Diğer linux dağıtımlarında farklılıklar olabilir.
1.ADIM;
viewtopic.php?f=30&t=204752 adresinden Ubuntunun root şifresinin değişimini gerçekleştirip şu an ki sisteminizden çıkıp ;
Kullanıcı adı=root
Şifre=12345 (misal olarak verilmiştir.Sakın böyle abuk sabuk şifre kullanmayınız.)
Sisteme girdiğiniz.Dosya Sistemi (linux herşey dosyadır.Buna disklerin kendiside dahildir.) çift tıklayarak açınız.

2.ADIM:
Burada resimdeki gibi / (root kök dizinde iken)[Windowslarda /(root), C:\ Kök Dizin şeklinde ifade edilir]linux'in dosya yöneticisinin (Ubunta Thnuar Windowslarda Windows Explorer) "Görünüm">>"Gizli Dosyaları Göster" menü komutu ile /(root) dizininde yer alan home dizinindeki en üst gizli dizin aktif hale getirilir.

Aşağıdaki resimde Ubuntu Dosya Yöneticisi Thnuar'ın "Gizli Dosyaları Göster" menüsü etkinleştirildiğinde trwe_2012 (kullanıcı dizinin yanında) bir gizli dizin daha var.

3.ADIM:
"/home/.ecryptfs/trwe_2012/.Private/" dizini içinde ne varsa hiç korkmadan siliniz.Sonra sistemi yeniden başlatınız.Bu kadar sistem (kullanıcı dizini masaüstü sistem kurulduktan sonra ki varsayılan ayarlarına dönmüştür.)

Küçük bir hatırlatma;
Linux işletim sisteminde herhangi bir konumda bulunan bir dizini gizlemenin veya bir dizinin gizli olduğu dizin adının başındaki nokta (.) işaretinden anlaşılabilir.
Yani;
VELOCİRAPTOR linux ortamında görünür bir dizin iken;
.VELOCİRAPTOR linux ortamında gizli klasör (hide folder) olacaktır.Normal olarak görünmeyecektir.
Evet forumdaşlar ve misafirler son olarak aşağıdaki notları gözönünde bulundurunuz.
1.Bu yöntemi sık sık kullanmayınız.
2.Bu yöntemi normal kullanıcı modunda yapamazsınız sistem (root) size bunu hata mesajı ile yaptırmayacaktır.root kullanıcı modunda yapınız.Kesinlikle root'un ".Private/" dizinin içindekileri SİLMEYİNİZ.Yoksa sisteminize elveda dersiniz.
3.Bu yöntemin tek olumsuz yanı normal kullanıcı modunda başlat menüsününe sonradan eklenen uygulama isimlerinin değişik olması (varsayılan uygulama isimleri korunur.)
4.Bu yöntem sistem ayarlarını varsayılana dönüştürür.Donanım hatası/hatalarından bağımsızdır.
TRWE_2012
SAKARYA 2016
Not:Bu makale deneme-yanılma yöntemi ile keşfedilmiş olup GNU Açık Kaynak Lisans'ı kapsamında "www.sordum.net/forum" sitesine aittir.Alıntı yapacaklar buna dikkat ettsin.....