cİFT İsLETİM SİSTEMİ
Sabit diskinize farkli isletim sistemleri kurabilir ve sistemi yeniden baslatmadan birinden digerine kolayca gecebilirsiniz.
Genellikle bilgisayarinizdaki Microsoft isletim sistemini yükseltmek ya da Windows XP gibi yeni bir isletim sistemini kurmaniz sorunlara neden olmaz. Ancak, mevcut isletim sisteminin üzerine eski bir isletim sistemini yüklemek beraberinde cesitli sorunlar getirir. Windows XP, kendi üzerine Windows 98 ya da Windows 2000 gibi daha eski bir isletim sistemi kurulmasina izin vermez. Hoslanin ya da hoslanmayin,eski isletim sistemini kurmak icin önce sabit diskinizdeki Windows XP iceren disk bölümünü bicimlendirmeniz gerekir.
VMware Workstation yardimiyla Windows XP altinda Windows 98 ya da Linux Mandrake 9 gibi isletim sistemlerini kurabilirsiniz. Kurulan bu isletim sistemlerini kaldirmak cok kolay ve hizli bir sekilde gerceklesir. Sanal bilgisayar (kurdugunuz her isletim sistemi) sayisi donanim kapasitesine göre degisiklik gösterir.
Ag ve güvenlik isleriyle ugrasan kullanicilar, sadece tek bir bilgisayara sahip olduklarinda, baz en sikintili deneyimler yasayabilirler. Bu durumda PC`nize yerine VMWare Workstation gibi daha ucuz bir alternatif yazilim kullanarak sanal ag olusturmayi deneyebilirsiniz. Bir sanal bilgisayardan digerine, bilgisayarinizi yeniden baslatmadan, kolayca gecis yapabilirsiniz. Bir yazilimin degisik Windows sürümleriyle calismasini karsilastiracaklar icin cok kullanisli bir yöntem oldugunu göreceksiniz. Bu anlatilan adim adim kur ulum,isletim sistemi kurma deneyimi olanlar icin oldukca anlasilir olacaktir. Ancak eger tecrübeli degilseniz bu sayede sisteminize zarar vermeden isletim sistemi kurma tecrübesine de sahip olabilirsiniz. Yazilimin deneme sürümünü http://www.vmware.com adresinden indirebilirsiniz.
1- VMware kurulumu ve calistirilmasi
Her seyden önce, en az 4 GB bos alana sahip olan bir sabit diske ihtiyaciniz olacak. önemli veriler icermeyen bir sabit disk bölümünü kullanabilirsiniz. Ardindan VMware Workstation kurulumunu baslatin. Her zamanki gibi kurulum rehberini kullanin. Disable Autorun sorusuna Evet, Search for Virtual Disk sorusuna ise Hayir yanitini verin. Ardindan seri numaranizi girin, [Enter]`a tiklayin ve daha sonra da Son`a tiklayin. Kurulum tamamlandiktan sonra Evet tusuna tiklayarak bilgisayarinizi yeniden baslatin. Bilgisayariniz acildiktan sonra VMware Workstation`i calistirin (Baslat / Programlar / VMware / VMware Workstation). Bu adimin ardindan ekrana gelecek olan pencereyi yukaridaki resimde görebilirsiniz.
2- Yeni bir sanal bilgisayar
New Virtual Machine üzerine ve ardindan İleri`ye tiklayin. Sanal PC`nizin konfigürasyonu (Virtual Machine Configuration) icin Custom`a tiklayin. Böylece sanal PC`niz hakkinda daha iyi bilgiye sahip olabilirsiniz. Guest operating system alanindan isletim sistemini ve Version alanindan da sürümünü belirleyin. Virtual machine name alanini degistirmeyin. Ancak Location (konum) alaninda daha önceden ayirdiginiz yerin gösteriliyor oldugundan emin olun. Memory (bellek) icin 256 MB ya da önerileni secin. Eger ag destegine ihtiyaciniz yoksa Do not use a network connection (ag destegi icin Use bridged networking) ve Create a new virtual disk secin. Disk Size icin en az 4 GB secin ve Son`a tiklayin.
3- Sanal bilgisayar kurulumu
Sanal PC`nize kurulumunu gerceklestirmek istediginiz isletim sisteminin kurulum CD`sini (örnegin Windows XP, Windows Longhorn ya da Linux) CD-ROM sürücüsüne yerlestirin ve kurulumu baslatin. Birden fazla CD-ROM sürücünüz varsa CD`yi ilk sürücüye takin. önyüklemeli bir Windows CD`sini kullanmaniz önerilir. Daha sonra Start this Virtual Machine`e tiklayin. ürün etkinlestirme mesaji ekrana geldiginde Tamam`a tiklayin. Windows XP Professional kurulum rehberini takip edin. Kurulum penceresine gecmek icin iki seceneginiz var: VM menüsünden Grap Input`a ([CTRL] + [c]) tiklayin ya da dogrudan kurulum penceresine tiklayin. Son olarak, kurulum penceresinin disina cikmak icin [CTRL] + [ALT] tuslarina basili tutun.
4- Sanal PC ayarlarinin degistirilmesi
Kurulum tamamlandiktan sonra yeni Windows Sanal Makinasinin oturumunu sonlandirin ve Edit Virtual Machine settings`e tiklayin. Hardware sekmesinde, Add dügmesine tiklayin, ileri`ye tiklayin ve ardindan Son`a tiklayin. Bundan sonra NIC1`e tiklayin, secenegi Custom olarak degistirin ve VMnet1`i kullanin. Device Status`i sectiginize emin olun. Eger ses kartiniz varsa Audio`ya tiklayi n, Default adapter`i Specify host sound adapter olarak degistirin. Anlik görüntü (Snapshot) alinacak Working Directory klasörünü belirlemek icin Options sekmesine gecin. Kendi belirlediginiz bir klasörü secebilirsiniz, cogu zaman sanal bilgisayarinizin kendi icerisinde bir yer olacaktir.
5- VMware araclari ve anlik görüntü kaydetme
Start this Virtual Machine`e tiklayarak sanal makinayi baslatin. Bu islem cok fazla vakit alabilecek bazi kurulum hatalarini önleyecektir. Sanal makina calistiktiktan sonra [CTRL] + [ALT] tuslarina basarak fare imlecini sanal makina penceresinden kurtarin. Sonra, VM / Install VMware Tools`a tiklayin ve Install` komutunu secin. VMware araclari sanal makina performansini arttiracak yetenektedir. Herzamanki gibi kurulum rehberini takip edin. Bir mesaj belirdiginde, Continue Anyway`e tiklayarak devam edin. Snapshot islevi ile VMware ile kurulmus bir isletim sisteminin ekranlarini yakalayabilirsiniz. Snapshot dügmesine tiklayin.
6- Sanal PC`ye baglanmak
Daha fazla sanal makina eklemek icin yalnizca bundan önceki adimlari tekrar etmeniz yeterli. Birden fazla sanal makine olustururken aklinizda tutmaniz gereken tek adim, ne kadar cok sanal makina kurarsaniz PC`nizin performansi o kadar düsecek ve yavas calismaya baslayacaktir. 4. adimda yeni bir Ethernet Adapter eklediginizden dolayi sanal makinadaki ag baglantisini Denetim Masasi / Ag Baglantilari bölümünde görebilirsiniz. cift tiklayarak ya da sag tiklayip Durum`u secin. Destek sekmesindeki Detaylar`a tiklayarak ag kartinin Mac Adresi, IP Adresi ve Ag Maskesi bilgilerini görebilirsiniz. Baglanti durumunu kontrol etmek icin Ping komutunu kullanabilirsiniz.
@chip dergisi (20.12.2005)'inden alintidir.
cift isletim Sistemi
PC hakkındaki genel bilgi ve ipucu paylaşım alanıdır.
“Genel bilgiler ve ipuçları” sayfasına dön
Geçiş yap
- GENEL
- ↳ Duyuru ve Uyarılar (Foruma üyelik)
- ↳ Forumla ilgili istek ve şikayetler
- ↳ Tanışma ve Kaynaşma
- ↳ Teknoloji ve bilim haberleri
- ↳ Cumhuriyet ve Atatürk
- ↳ Cep telefonları
- ↳ Bayanlar için + Aşk Sevgi ve Magazin
- ↳ Yemek Tatlı ve Pasta
- ↳ Kitap
- ↳ Elektrik ve elektronik
- İŞLETİM SİSTEMLERİ
- ↳ Windows 12
- ↳ Windows 11
- ↳ Windows 10
- ↳ Windows 8 ve 8.1
- ↳ Windows 7
- ↳ Windows Vista
- ↳ Windows XP
- ↳ Windows Server Ailesi
- ↳ Linux ve Unix tabanli isletim sistemleri
- ↳ Genel bilgiler ve ipuçları
- ↳ Kendi ürettiğimiz programlar
- SOFTWARE & HARDWARE
- ↳ Yazılım (Freeware)
- ↳ H4NOK Software development
- ↳ Portable Programlar
- ↳ Hardware (Donanım)
- ↳ Ürün şikayetleri
- ↳ Internet ve Network
- ↳ PC güvenlik
- ↳ Chat Programları
- ↳ Microsoft Office
- WEB & PROGRAMLAMA & DİĞER
- ↳ Web design
- ↳ Photoshop
- ↳ Programlama ve Script dilleri
- ↳ Video sitelerinden paylaşımlar
- ↳ Türkçe müzik
- ↳ Yabancı müzik
- ↳ Belgeseller
- ↳ Türk Filimleri
- ↳ Faydalı ve Eğitim
- ↳ Komik ve İlginç
- ↳ Bilişim
- ↳ Freeware Oyunlar
- ↳ Görsel Dosyalar (Resim)
- ↳ Şifalı bitkiler ve Sağlık bilgileri
- ↳ Off topic (konu dışı)
- ↳ Özlü söz - hikaye
- ↳ Gerekli bilgi
- ↳ Tavsiye filimler