AMD'nin özellikle soket754 ve soket939'u bırakıp soket AM2'ye geçmesi büyük elestri toplamıstı. Zira soket939 güncellegini korurken AMD açıkçası hızlı bir karar ile soket AM2 formuna geçis yapmıstı. Tabi firmanın aldıgı bu radikal karar yeni bir AMD islemci almak isteyenlere paralelinde yeni bir anakart alma zorunlulugunu da getiriyordu.
AMD'nin aksine rakibi Intel ise çok daha basarılı ve dengeli bir yolu takip ediyor. Zira firma yıllardır gerek giris gereksede yüksek performans segmentinde yer alan islemci modellerini soket T yada daha çok bilinen ismi ile LGA775 formunda hazırlayarak hem kullanıcılara önü açık bir platform saglama konusunda rakibi AMD'ye göre çok daha önemli bir fırsat sundu hemde yüksek performanlı ve pek tabi yüksek fiyatlı islemcilerini ekonomi sınıfı anakartlar ile kullanabilme gibi bazı sansları da kullanıcılarına tanıdı.
Son gelen haberler ise AMD'nin özellikle soket AM2 ile en azından soket yapısı konusunda takip etmesi gereken dogru yolu firmanın kesfettigini gösteriyor. Zira firmanın hazırlamakta oldugu yeni nesil islemcilerin soket AM2+ formunda olanları geriye dönük olarak soket AM2 formundaki anakartlar ile de kullanılabilecek. Bu noktada bir açıklama yapalım, AMD'nin yeni nesil islemcileri soket AM2+ ve soket F olmak üzere iki farklı soket tipi ile kullanıcılara sunulacak. Soket F formunu daha çok sunucu odaklı gelistirilen Barcelona islemcileri ve FASN8 platformu için hazırlanan Phenom FX islemcileri kullanacaklar.
Elimize ulasan bilgilere göre, AMD'nin yeni nesil islemcileri Agena (Phenom X4 GP-7000), Kuma (Phenom X2 GS/GE-6000), Rana (Athlon X2 BE/LS-2000) ve büyük ihtimalle Phenom FX serisinin soket AM2+ formunda hazırlanacak tek islemcisi olan Phenom FX-80 modeli de geriye dönük olarak soket AM2 anakartlar ile kullanılacagı ifade ediliyor. Tabi bu gelisme güzel. Zira AM2 formunda anakarta sahip olan birçok kullanıcı yeni bir anakart için ekstra masraf yapmaya gerek duymayacak. Tabi AMD'nin soket AM3 formunda hazırlanan 45nm Deneb/Propus/Regor islemcileri ise hem DDR-2 hemde DDR-3 bellek destegine sahip olacaklar ve soket AM3 ile uyumlu olacaklar.
Geriye dönük uyumluluk konusunda kullanıcıları üzmesi beklenen en önemli gelismenin HyperTransport tarafında yasanması bekleniyor. Çünkü geriye dönük soket uyumlulugu olan yeni nesil islemcilerin sahip oldukları K10 mimarisinin anahtar noktalarından biri olan HyperTransport 3 destegini kullanamayacaklarını iasret ediyor. En azından soket AM2+ islemcilerin soket AM2'de kullanılabilecegi biliniyor. Geriye dönük uyumlulugun kaybettirdikleri ise hala kesinlesmis degil. Bu konuda yeni bilgiler geldikçe paylasmaya devam edecegiz.
ALINTIDIR
AMD'den Soket Atağı Yeni İşlemci İçin Yeni AnakartGerekmiyor
-
- Petabyte4
- Mesajlar: 8072
- Kayıt: 15 Mar 2006, 18:06
- cinsiyet: Erkek