Bilgisayar kullanan genç nüfusuyla Türkiye, yazılım sektöründe son 5 yılda yıldızı parlayan Hindistan’ın yerini alabilir...
ADANA - Dünya bilisim lideri Bill Gates’in bile hacker olaylarıyla dikkatini çektigi Türkiye’nin, hükümet destegiyle de yapılacak bir atılımla yazılım sektöründe son 5 yılda lider konumuna gelen Hindistan’ın yerini alarak, Avrupa’nın yazılım üssü olabilecegi belirtildi. “Hindistan fason üretimle, çesitli firmalara parça parça kod yazıyor. Yazılım konusundaki gücünü giderek kaybediyor” diyen Yazılım Sanayicileri Dernegi (YASAD) Yönetim Kurulu Üyesi Birol Cabadak, “2023’de bilisim sektöründe 2 milyar dolar ihracat hedefliyoruz” dedi.
YASAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Logo Yazılım Genel Müdürü Birol Cabadak, Türkiye’de halen yazılım sektörünün öneminin kavranmadıgını, sirket olarak halka açıldıkları dönemde borsada 1.5 yıl ne is yaptıklarını, sermayelerinin, giderlerinin ve kazançlarının ne oldugunu anlatmaya çalıstıklarını belirtti.
Cabadak, buna karsın genç kesimin bilgisayar alanında kendini gelistirdigini, hatta uzmanlasmaya basladıgını, bu degerlerin iyi yönlendirilmesi ve üniversitelerde yazılım alanına önem verilmesi gerektigini söyledi.
Hindistan’ın yazılım alanında bugünkü yerine gelebilmek için 20 yıl öncesinden egitim yatırımı yaptıgını anlatan Cabadak, Türkiye’nin de ithalat olmadıgı için cari açıgı etkilemeyen, ihracatta ise önü açık yazılım sektörüne yönelmesi gerektigini vurguladı.
Cabadak, Türkiye’de çok basarılı bilgisayar kullanıcıları, yazılım uzmanları bulundugunu, son olarak İzmir’deki bir firmanın Microsoft tarafından satın alındıgını bildirdi.
Ülkede yazılım alanında basarılı daha bir çok firmanın bulundugunu, ancak bunların tanıtımlarını iyi gerçeklestiremedigini ifade eden Cabadak, sunları kaydetti:
“Türkiye’nin en büyük avantajı bilgisayarla tanısmıs bir genç kitleye sahip olması. Avrupa ve ABD’deki yas ortalamasının yükselmesi yazılım gibi genç beyinlere ihtiyaç duyulan sektörlerde, genç nüfusa sahip ülkelerin önünü açtı. Türkiye’nin bilisim anlamında önün açık, ancak, yatırım yapılmıyor. Bu sektörü degerlendirip yatırım yapan bir grup yok. Bugün Türkiye’de bilisim pazarı 18 milyar dolar. Gelecek yıl bir milyon 200 bin adet notebook satılması hedefleniyor. Bunun 300 milyon doları yazılımı olusturuyor. Bu da pazarın ne kadar önemli oldugunu gözler önüne seriyor.”
Cabadak, ABD’deki Microsoft merkezinde çok sayıda Türk gencinin görev aldıgını, Türkiye’de yeterli yazılım olmadıgı için gençlerin bu ülkeyi tercih ettigini vurguladı.
Mevcut bilisim sirketlerinin ise büyüyemedigini, bu nedenle yeni bilisimcilerin ortaya çıkmadıgını anlatan Cabadak, söyle devam etti:
“Türkiye degerlerini bu dönemde iyi degerlendirmeli. Hindistan fason üretimle, çesitli firmalara parça parça kod yazıyor. Yazılım konusundaki giderek kaybediyor. Hindistan’ın 25-30 milyar dolar ihracatı var. Ancak, kendi markaları yok, mevcut yapılarının altı bos. Türkiye ise Bill Gates’in bile dikkatini çeken gençlere sahip. Elimizdeki yeteneklerin birçogu iyi degerlendirilemedigi için bilgisayar korsanlıgına (hacker) yöneliyor. Türkiye’nin bir an önce modelini kurup, yazılımda ataga geçmesi gerekir. Basbakan Recep Tayyip Erdogan, çıkıp, (Türkiye yazılım ülkesidir, Avrupa’nın yazılım üssü olacagız) desin, böylece yazılımcıları da ataga kaldırır.”
Bilisim sektörünün sürekli gelistigini anlatan Cabadak, “2023’de bilisim sektöründe 2 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Yazılımda hiç ithal girdiniz olmaz. Turizmden çok daha önemli bir sektör” dedi.
KORSAN YAZILIM
Cabadak, yazılım korsanlıgının tüm dünyada ciddi boyutlara ulastıgını, yazılım hırsızlıgının önüne geçebilmek için Yazılım Eser Sahipleri Meslek Birligi olarak girisimlerde bulunduklarını belirtti.
Yazılım fiyatlarının yüksek oldugu yönünde yanlıs bir yargı bulundugunu ifade eden Cabadak, “Çok sayıda yazılımın fiyatları uygun. Okul öncesi çocuklar için hazırladıgımız bir egitim setini 20 YTL’ye satıyoruz. Ancak, bunu para vermeyi lüks olarak görenler, CD’yi kopyalamayı tercih ediyor” dedi.
Cabadak, son çıkan yasalarla, korsan yazılım uygulanan bir is yerinde bütün bilgisayarlara el konulabilecegini, yetkililerin ise 1.5-3 yıl hapis, 300 bin YTL’ye kadar para cezasıyla karsı karsıya kalacagını vurguladı.
Dünyada kopya kullanım oranının yüzde 50’nin altına inmesinin basarı olarak kabul edildigini belirten Cabadak, “Türkiye’de ise kopya yazılım oranı yüzde 85 seviyelerinden yüzde 69’a düstü. Bunu daha asagı seviyelere çekebilmek için meslek birligi çatısı altında mücadelemiz sürüyor” diye konustu.
ALINTIDIR
Türkiye, yazılım üssü olmaya aday
PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
“Teknoloji ve bilim haberleri” sayfasına dön
Geçiş yap
- GENEL
- ↳ Duyuru ve Uyarılar (Foruma üyelik)
- ↳ Forumla ilgili istek ve şikayetler
- ↳ Tanışma ve Kaynaşma
- ↳ Teknoloji ve bilim haberleri
- ↳ Cumhuriyet ve Atatürk
- ↳ Cep telefonları
- ↳ Bayanlar için + Aşk Sevgi ve Magazin
- ↳ Yemek Tatlı ve Pasta
- ↳ Kitap
- ↳ Elektrik ve elektronik
- İŞLETİM SİSTEMLERİ
- ↳ Windows 12
- ↳ Windows 11
- ↳ Windows 10
- ↳ Windows 8 ve 8.1
- ↳ Windows 7
- ↳ Windows Vista
- ↳ Windows XP
- ↳ Windows Server Ailesi
- ↳ Linux ve Unix tabanli isletim sistemleri
- ↳ Genel bilgiler ve ipuçları
- ↳ Kendi ürettiğimiz programlar
- SOFTWARE & HARDWARE
- ↳ Yazılım (Freeware)
- ↳ H4NOK Software development
- ↳ Portable Programlar
- ↳ Hardware (Donanım)
- ↳ Ürün şikayetleri
- ↳ Internet ve Network
- ↳ PC güvenlik
- ↳ Chat Programları
- ↳ Microsoft Office
- WEB & PROGRAMLAMA & DİĞER
- ↳ Web design
- ↳ Photoshop
- ↳ Programlama ve Script dilleri
- ↳ Video sitelerinden paylaşımlar
- ↳ Türkçe müzik
- ↳ Yabancı müzik
- ↳ Belgeseller
- ↳ Türk Filimleri
- ↳ Faydalı ve Eğitim
- ↳ Komik ve İlginç
- ↳ Bilişim
- ↳ Freeware Oyunlar
- ↳ Görsel Dosyalar (Resim)
- ↳ Şifalı bitkiler ve Sağlık bilgileri
- ↳ Off topic (konu dışı)
- ↳ Özlü söz - hikaye
- ↳ Gerekli bilgi
- ↳ Tavsiye filimler