Word'un Gelismis Özellikleri
Tikla ve yaz: Bir Word sayfasinda, Mouse imlecini istediginiz bir yere götürün, iki kere tiklayin; ve baslayin yazmaya. Daha önce bunu yapabilmek icin, yazmak istediginiz noktaya kadar elle bos satirlar ve sekmeler koymak zorundaydiniz. simdi Word bunu sizin icin kendiliginden yapacaktir. üstelik, Mouse isaretcisi, o anda yazacaginiz yazinin, sola, ortaya veya saga hizalanacagini da gösterecektir.
Basarken belgeyi büyüt veya kücült: Kimi zaman bir belgenin ekranda görünen her bir sayfasini kagit üzerinde bir sayfa olarak basmak istemezsiniz. Özellikle yazdiginiz bir yaziyi düzeltmek veya düzelttirmek icin yaptiginiz ara-baskilarin, temiz kopya gibi tek tek sayfalara basilmasi gerekmeyebilir. Word isterseniz bir sayfaya, birden fazla sayfa basabilir.
İzleme Secenekleri: İster kagida dökmek üzere, ister Internet'e koymak üzere, ister elektronik mektup olarak göndermek üzere hazirlayin, Word sayfalarinizi, hedefinde nasil görülecegini görerek, hazirlayabilirsiniz. Baska bir deyisle, Word simdi ayri izleme secenekleri sunuyor. Word belgelerinizin Web'de, kagit üzerinde veya uzun belge olarak nasil görülecegini izleyebilirsiniz. Tabiî, bu görünümlerin yüzde 100 veya oldugundan büyük ve kücük olarak görülmesini saglamak da elinizde.
Topla ve Yapistir: Windows ortaminda bir belgeden digerine, bir programdan digerine yazi, resim veya baska bir unsur aktarmak daima elinizdedir. Pano adi verilen kolaylik, bütün Windows-uyumlu programlar arasinda uyumlu unsurlarin alis-verisini yapmanizi saglar. Fakat bugüne kadar Kes-Yapistir veya Kopyala-Yapistir imkanini her seferinde sadece bir unsur icin kullanabiliyorduk. Bir belgeden sadece bir harfi, bir kelimeyi, veya bir paragrafi kopyalayip, diger bir yere veya belgeye kopyalayabilirdik. Bir belgeden bir cok unsuru alip, yeni bir belgeye kopyalamak istedigimiz de cok olurdu. Fakat bunu yapamazdik. simdi Word bir cok kaynaktan bir cok unsuru Pano'ya almanizi ve bunlarin icinden istediklerinizi veya hepsini istediginiz bir yere kopyalamanizi sagliyor.
Tablo icinde tablo: Word, belgenizin icinde tablo olusturmayi son derece kolay hale getirmisti. Fakat yine de tablolarla yapilabilecek seyler vardi; yapilamayacak seyler vardi. Örnegin, bir tablonun bir kutusuna baska bir tablo koymak mümkün degildi. Bir tablo hücresi ya dikey ya da yatay hücrelere bölünebilirdi. simdi, tablolarin her hücresinin icine baska bir tablo koymak imkani var. Bu, Word sayfalarinizin gazete-dergi sayfasi gibi yapisal özelliklere kavusturulmasinda kullanilabilecegi gibi, hücrelerin hem dikey, hem de yatay bölünmesini saglayabilir.
Yüzen Tablolar: Bugüne kadar tablolariniz bulundugu sayfada ya sagda, ya solda, ya da ortada durur, ama yaziniz tablonun bulundugu yeri atlar; tablonun sagindaki, solundaki bosluk kullanilamazdi. Sayfalarinizda yaziyi tablonun sagindan, solundan veya her iki tarafindan da akitmak icin, cok pahali ve ögrenmesi cok zaman isteyen masaüstü yayincilik programlarini kullanmaniz gerekirdi. simdi Word size herhangi bir masaüstü yayincilik programi gibi, yazi metnini tablolarinizin yanindan devam ettirme imkani veriyor.
Tablo "cizmek" ve "silmek": Tablo olusturmak icin, normal olarak tablo menüsünden bir tablo girmek veya bu tabloyu istediginiz sayida satir ve sütuna bölmek zorundasiniz. Daha dogrusu "zorundaydiniz!" simdi Tablo cizme araci, bir kalemle kagit üzerinde tablo cizmekten daha kolay sekilde, kalem simgesiyle ekranda sütun-sütun, satir-satir istediginiz özelliklere sahip bir kutu olusturmanizi, ve silgi simgesiyle bu tablonun istediginiz kutusunu, istediginiz cercevesini ve hatta tümünü silmenize imkan veriyor. Belki bu sizin icin tabloda yeterli kolaylik anlamina gelmiyor. Peki, tablolarinizda capraz kutu, capraz baslik ve icerik olusturmaya ne dersinizü Yeni tablo araci, size bu imkani sagliyor.
Tablolarda Grafik: Word, uzun zamandan beri tablolarinizin kutularina grafik unsurlar koymanizi sagliyordu. Fakat simdi tablolarinizin kutularinda grafiklerle metinler yan yana, alt alta, ve ic ice durabilir; bir tablonun hücresindeki yazi, ayni hücredeki grafigin sagindan, solundan veya her iki tarafindan akabilir. Metinler, tablo Hücreleri disindaki grafiklerinizin de sagindan, solundan ya da her iki tarafindan akabilirler.
Ölcü birimleri: Word'de, ölcü birimi olarak santimetre, inc ve punto gibi, farkli ihtiyaclarin gerektirdigi ölcü birimleri kullanilabilirken, simdi bunlara piksel ve yüzde seklinde iki ölcü daha ekleniyor. Bilgisayar ekranlarinin yazi ve resimleri görüntülemekte kullandigi en kücük birim olarak Piksel, özellikle Internet'i hedef alan belgelerinizde en cok kullanacaginiz birim olacaktir. Ayrica örnegin tablolarin, sayfanin görüntülendigi pencerenin yüzde kacini almasini istediginizi belirtmenize imkan veren yüzde ölcüsü de Web amacli sayfalarda cok kullanilan bir ölcü birimidir.
Wordart: İster Web icin, ister kagida dökülmek üzere, ne amacla hazirlarsaniz hazirlayin, Word, belgelerinize metne dayanan grafik unsurlar koymanizi, basliklari, veya dikkat cekmesini istediginiz kelimeleri istediginiz sekilde grafik unsurlar haline getirmenizi sagliyor. Word diliyle Wordart denilen bu kolayliktan yararlanarak olusturdugunuz grafikler, daima metin olma özelligini koruyarak, ilerde düzeltilebilir ve degistirilebilir olarak kalirdi. Fakat bu unsurlar da, diger grafikler gibi, yazi akisini keserlerdi. simdi yazilariniz diger grafikler gibi, Wordart unsurlarinin da sagindan-solundan akabilirler. Bu, metnin icinde bir harfi, bir kelimeyi, ya da bir cümleyi dikkat cekici grafik haline sokmanizi saglayacaktir.
Noktalama ve numaralama: Word'e olusturdugunuz metinlerin bir bölümünü digerlerinden ayirmak üzere paragraf baslarina yuvarlak veya köseli noktalar koyarak, ya da harf veya rakamla numaralama imkaniniz vardi. Yuvarlak veya köseli noktalar, cok kullanisli olmasina ragmen sinirliydi. Oysa simdi, belgelerinizde nokta unsuru olarak Word'ün size sundugu yüzlerce grafikten birini veya baska kaynaklardan edineceginiz grafikleri kullanabilirsiniz.
Akilli düzeltme: Word, yazarken düzeltme islemini, yazdiginiz her kelimeyi bir listedeki kelimelerle karsilastirarak yapardi. Gerci Word diger kelime islem programlarinin coguyla yarisacak kadar hizli calistirdi, ama otomatik düzeltme kolayligini etkin hale getirdiginiz zaman bir yavaslama sezmemeniz mümkün degildi. Word, simdi otomatik düzeltme isini akilli düzeltme denen yeni bir teknikle, herhangi bir kelime listesine bakmadan yapiyor, ve bu sayede hiz kazaniyor. simdi otomatik düzeltme secenegini hic bir zaman kapatmaniz gerekmeyecek.
Yazim hatasi düzeltme: Word'ün en kullanisli özelliklerinden biri, bir yaziyi bastan sona imla ve dilbilgisi bakimindan düzeltmesidir. Fakat otomatik yazim (imla) düzeltme kolayliginin kolaylik olmaktan ciktigi ve dogru seyleri hatali bulan bir yük haline geldigi de olur. Word XP'de uygulanan yeni imla ve dilbilgisi mantik kurallari, hatali düzeltme önerilerini önemli ölcüde azaltmayi amacliyor.
<FONT face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" color=#000000 size=2>Geriye dogru uyumlu olma: Word
Alintidir...
Word'un Gelismis ozellikleri
- PeeRLeeSS
- Megabyte1
- Mesajlar: 928
- Kayıt: 15 Mar 2006, 18:12
- İletişim: