Hiçbir kedi bu kadar Türk değil

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
uçs
Petabyte4
Petabyte4

Hiçbir kedi bu kadar Türk değil

Mesaj gönderen uçs »

Pardus'un son kararlı sürümü Pardus 2007.2 Caracal caracal, 11 Temmuz itibariyle indirilebiliyor.

1 Hiçbir kedi bu kadar Türk degil
2 Pardus 2007: Tam
3 Pardus 2007.2: Yeni ve Yenilikçi
4 Pardus 2007.2: Sekiz dünya dilinde!
5 Neden Caracal caracal?

Pardus'un son kararlı sürümü olan Pardus 2007.2 Caracal caracal,
11 Temmuz 2007, saat 11:00 itibariyle www.pardus.org.tr adresinden indirilebiliyor. Pardus 2007, yine özgür ve ücretsiz...

Pardus 2007: Özgür

Pardus, 2003 yılı sonlarında baslatılan bir proje kapsamında TÜBİTAK UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Arastırma Enstitüsü) bünyesinde gelistiriliyor. 16 kisilik deneyimli ve yetkin bir ekip eliyle gelistirilen Pardus'a destek veren çok sayıda gönüllü gelistirici ve katkıcıdan olusan bir topluluk da olustu.

Pardus, Linux çekirdegi etrafında ve genellikle GPL (Genel Kamu Lisansı) ile özgürce dagıtılan uygulama yazılımlarından olusan açık kaynak kodlu bir isletim sistemi. GPL'e göre Pardus'u dilediginiz gibi istediginiz sayıda makinede çalıstırabilir, kaynak koduna göz atıp isterseniz özgürce degistirebilir ve GPL lisansını degistirmeden yeniden dagıtılabilirsiniz.

Özgür yazılımın kapalı kaynak kodlu yazılımlara göre birçok üstünlügü bulunuyor. Bunların basında güvenlik geliyor. Açık kaynak kodlu yazılımlar, dogası geregi gelistirilme sürecinden kullanılma asamasına kadar on binlerce göz tarafından denetleniyor. Kötü niyetli bir programcı ya da kurulus tarafından yerlestirilebilecek bir kod parçasının böyle bir ortamda gizlenmesi mümkün degil. Ayrıca, kaynagın açık olması nedeniyle olası güvenlik açıkları hızla yamanabiliyor. Linux platformunun bir diger üstünlügü ise, bu ortamda virüs, truva atı, solucan, casus yazılım gibi tehlikelerin "yok denecek kadar" az olması...

Kaynak kodunun istege ve gereksinime göre özgürce degistirilip yeni amaçlara hizmet edecek sekilde uyarlanması da yazılıma benzersiz bir esneklik kazandırıyor. Küresel Linux camiasıyla birlikte üretilen isletim sistemi, gerek lisanslama yöntemi ve gerekse bakım ve yönetim kolaylıgı ile toplam sahip olma maliyetinde önemli tasarruf saglıyor.

» Sonraki Sayfa: Pardus 2007: Tam

ALINTIDIR