Bir sürü PS3'den ne olur? (Cevap: Süperbilgisayar)

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Kripteks®
Terabyte1
Terabyte1
Mesajlar: 3752
Kayıt: 12 Ara 2006, 12:44
cinsiyet: Erkek
İletişim:

Bir sürü PS3'den ne olur? (Cevap: Süperbilgisayar)

Mesaj gönderen Kripteks® »

Sony, üstün donanımsal özelliklerle donattıgı Playstation 3'den istedigini alamadı. Bariz sebepler arasında zaten bir senedir (ABD) piyasada bulunan XBOX 360'ın kırılamayan kullanıcı kitlesi olsa da programlanması güç Cell islemcisi, ve Sony'nin gelistiricilere yeterli araç sunamaması da göz ardı edilemez.

PS3'ün kalbinde yatan Cell 9 çekirdekten olusuyor. Multithreading tabanlı program yazmanın zorlugu bir tarafa IBM, Cell'in performansını daha da arttırmak için islemciye normal komut setinden farklı yani bir komul seti hazırlayınca isler daha da karıstı. Kısacası oyun gelistiricler bu kadar zorlugun ardından ellerine geçenden memnun olmadılar.

Sony ise "söylentilere" ragmen elindeki makinanın gücünü ispat için yeni girisimlerde bulunuyor. Bu kadar hesaplama gücünün kullanılabilecegi en güzel saha herhalde bilimsel arastırma sahası olur. Protein katlamaları üzerine bir arastırma olan Folding@Home (SETI@Home ile aynı mantıkta çalısıyor) projesi için gerekli kas gücü dagıtık hesaplama ile gönüllü bilgisayarlar üzerinden saglanıyor. Projeyi yürüten Stanford Üniversitesi piyasaya çıkan donanımlardan randıman verebilecek her türünü deniyor. Ekran kartlarının islemcilerinin normal islemcilerden (aynı Cell gibi) daha farklı komut seti kullandıgını ama normal islemcilerden yine daha hızlı islem yapabilecegini isleyen bir haber duyurmustuk. Stanford Üniversitesi aynı projeyi ekran kartlarına da uygulama niyetindeydi. simdi ise PS3'leri deniyor.

Sony, PS3 kullanıcılarının projeye destek verebilecekleri bir eklentiyi XrossMediaBar'a ekleyecek. İsteyen kullanıcılar da makinalarını bu yolda bilimin hizmetine adayabilecekler.


Resim
Shot at 2007-07-05




Folding@Home (Evde Katlama), protein katlanmalarınının hesaplamaya çalısıldıgı bir proje. Bu hesaplamalar büyük veri parçaları üzerinde çalısmayı gerektirdiginden hesaplamalar gönüllülerin bilgisayarlarına kurdukları yardımcı programlar üzerinden internete dagıtılıyor. SETI@Home projesi de benzer bir sekilde uzaydan gelen dalgaları incelemisti. Projenin sonuçları Parkinson, Alzheimer gibi hastalıkların iyilestirilmesine yardımcı olacak.

Öte yandan yazının baslık sebebini olusturan haber ise daha farklı bir PS3 haberi. Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi'nden Dr. Frank Mueller, sekiz adet Playstation 3'den bir süperbilgisayar yapmıs. Bilgisayar kümelemenin yeni bir yöntem olmadıgını belirten Mueller, bunu ilk defa PS3'lerle yapan akademisyen. maliyeti 5000 $ olan süper bilgisayar Ocak'dan beri egitim amaçlı kullanılıyormus. Mueller, 10 bin adet kümelenmis PS3'ün yeryüzündeki en hızlı süper bilgisayar olacagı kanaatinde

Resim
Shot at 2007-07-05


Biz de bilim adamlarımızdan bu tip orijinal çalısmalar bekliyoruz

Alıntıdır

Saygılarımla
Cevapla