Ankara (AA)- Günlük yasamin ayrilmaz bir parçasi haline gelen bilgisayarlar artik isaret dilinden de anlayacak. ODTÜ ve Bilkent Üniversitesi ögretim üyelerinin destegiyle ODTÜ Teknokent'te bilgisayara, tanimlanan isaretlerle komut verilmesini saglayan yeni bir teknoloji gelistirildi. Fare ve klavye gereksinimini ortadan kaldiran teknoloji, özellikle özürlülere bilgisayar kullaniminda kolaylik saglamayi amaçliyor. AA muhabirine açiklama yapan Simsoft Bilgisayar Teknolojileri Ltd. Sti. Yazilim Mühendisi Tunca Selbes, ODTÜ Bilgisayar Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Atalay ve Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi ve Bilisim Sistemleri Bölümü Ögretim Üyesi Serkan Genç'in destekleriyle gelistirdikleri yazilimla el hareketlerinin web kamerasi araciligi ile bilgisayara tanitilabildigini kaydetti. Isaret diliyle bilgisayar kullanirken, el hareketlerinin bilgisayar tarafindan taninabilmesinin önem tasidigini söyleyen Selbes, ekran üzerindeki herhangi bir ikonun parmakla isaret edilerek islem yapilabildigini söyledi. Selbes, sunlari kaydetti: ''Ekran üzerindeki herhangi bir noktayi, fareyi hareket ettirerek göstermek yerine direk parmagimiz ile isaret edebiliriz. El ile tutma hareketi yaparak herhangi bir dosyayi tasiyabiliriz. Yine, bir el komutu ile dosyayi silebiliriz. Tutma hareketi ile ekrandaki 3 boyutlu bir objeyi çevirebiliriz. Böylece bilgisayara aktarmak istedigimiz komutu herhangi bir cihaz kullanmadan daha dogal bir sekilde gerçeklestirmis oluruz.'' Selbes, sistemin çalismasi için sadece ucuz bir web kamerasina ve kameradan gelen görüntüleri analiz ederek, kullanicinin hareketlerini taniyan bir görüntü isleme yazilimina ihtiyaç oldugunu belirtti.
Alıntıdır
Saygılarımla