Halka deprem öncesinde korunma tedbirleri alabilmesi için 20 saniye kadar süre tanınması hedefleniyor
Yer sarsıntılarının en çok meydana geldigi ülkelerden biri olan Japonya'da, ekim ayından itibaren uygulamaya konulacak erken uyarı sistemiyle halka deprem öncesinde korunma tedbirleri alabilmesi için 20 saniye kadar süre tanınması hedefleniyor
Meteoroloji Ajansının erken uyarı sisteminin, öncül ya da ilk deprem dalgasını tespit ettiginde alarm verecegi bildirildi. Bir depremin öncül dalgası, büyük sarsıntıya yol açmazken, sarsıntıya neden olan ikincil dalgadan daha hızlı ilerler.
Ajansın bir yetkilisinin açıklamasına göre, televizyon ve radyoda yayımlanacak uyarıyla insanların masa altlarına girmek, binalardan uzaklasmak ya da araç kullanmayı bırakmak için 20 saniyeye kadar zamanları olacak. Yetkili, uyarıları alabilmesi için gerekli donanımları yapılmıs yeni cep telefonlarının da bu yıl bitmeden satısa sunulacagını söyledi.
Deprem uyarısının, sarsıntıdan 10 ila 20 saniye önce verilebilecegi, ancak depremin merkezinin yakında olması durumunda bu sürenin çok daha kısa olabilecegi ya da bazen uyarı verilmesinin mümkün olamayabilecegi belirtildi.
Japonya'da deprem öncesi uyarı, acil durum personeli, insaat alanlarındaki görevliler ve makinistlere geçen yıl Agustos ayından bu yana verilirken, sistemi tam olarak henüz anlamamıs olanlar bulunabilecegi ve insanlarda panige neden olmasının önüne geçmek için daha genis kamuoyunun uyarıdan haberdar edilmesi ertelenmisti.
Halkın uyarıyı aldıktan sonra temel olarak, sakinligini koruması ve önce kendi güvenligini saglaması hedefleniyor. Ajans, deprem uyarısının alınmasından sonra saglam masaların altına girilmesini, binaların terk edilmesini ve asansörlerden çıkılmasını tavsiye ediyor.
Dünyadaki 6 ve üzerindeki depremlerin, yaklasık yüzde 20'si Japonya'da meydana geliyor.
Japonya'nın orta kesimini vuran 1995'deki Richter ölçegine göre 7.3 büyüklügündeki depremde, 6 bin 400'den fazla kisi ölmüs, yaklasık 100 milyar dolarlık hasar meydana gelmisti. Ülkenin kuzey kesiminde 2004'te meydana gelen Richter ölçegine göre 6.8 büyüklügündeki depremde de yaklasık 40 kisi ölmüs, 300'den fazla kisi yaralanmıstı.
ALINTIDIR
Japonlardan deprem uyarı sistemi...
PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
“Teknoloji ve bilim haberleri” sayfasına dön
Geçiş yap
- GENEL
- ↳ Duyuru ve Uyarılar (Foruma üyelik)
- ↳ Forumla ilgili istek ve şikayetler
- ↳ Tanışma ve Kaynaşma
- ↳ Teknoloji ve bilim haberleri
- ↳ Cumhuriyet ve Atatürk
- ↳ Cep telefonları
- ↳ Bayanlar için + Aşk Sevgi ve Magazin
- ↳ Yemek Tatlı ve Pasta
- ↳ Kitap
- ↳ Yemek mekanları tanıtımı
- ↳ Elektrik ve elektronik
- İŞLETİM SİSTEMLERİ
- ↳ Windows 12
- ↳ Windows 11
- ↳ Windows 10
- ↳ Windows 8 ve 8.1
- ↳ Windows 7
- ↳ Windows Vista
- ↳ Windows XP
- ↳ Windows Server Ailesi
- ↳ Linux ve Unix tabanli isletim sistemleri
- ↳ Genel bilgiler ve ipuçları
- ↳ Kendi ürettiğimiz programlar
- SOFTWARE & HARDWARE
- ↳ Yazılım (Freeware)
- ↳ H4NOK Software development
- ↳ Portable Programlar
- ↳ Hardware (Donanım)
- ↳ Ürün şikayetleri
- ↳ Internet ve Network
- ↳ PC güvenlik
- ↳ Chat Programları
- ↳ Microsoft Office
- WEB & PROGRAMLAMA & DİĞER
- ↳ Web design
- ↳ Photoshop
- ↳ Programlama ve Script dilleri
- ↳ Video sitelerinden paylaşımlar
- ↳ Türkçe müzik
- ↳ Yabancı müzik
- ↳ Belgeseller
- ↳ Türk Filimleri
- ↳ Faydalı ve Eğitim
- ↳ Komik ve İlginç
- ↳ Bilişim
- ↳ Freeware Oyunlar
- ↳ Görsel Dosyalar (Resim)
- ↳ Şifalı bitkiler ve Sağlık bilgileri
- ↳ Off topic (konu dışı)
- ↳ Özlü söz - hikaye
- ↳ Gerekli bilgi
- ↳ Tavsiye filimler

