Bilgisayarin Hizini Arttiracak 55 Cozum Yolu
1) Bilgisayarım açılırken, eksik DLL dosyası oldugunu belirten bir hata ile karsılasıyorum. Sorunumu nasıl çözebilirim? DLL dosyaları Windows ve yüklediginiz yazılımlarla ortak olarak kullanılan dinamik kütüphane dosyalarıdır. Sistemden bir yazılım kaldırıldıgında, DLL dosyalarından bir ya da birkaçı silinebilir. Bu durumda, hata mesajında belirtilen DLL dosyasını www.drd.dyndns.org/search.html adresinde aratarak indirin. Bu dosyayı Windows altındaki System klasörüne kopyalamanız sorunu çözecektir.
2) Sabit diskimde tek bir bölüm var. Varolan verilerimi kaybetmeden nasıl yeni bölüm olusturabilirim? FDISK kullanarak bunu yapmak olanaksız. Sabit disk bölüm yöneticisi yazılımına ihtiyacınız var. Bu gibi yazılımlar arasında kullanımı en kolay olanı Partition Magic Pro'dur. Bu yazılımı www.powerquest.com adresinden temin edebilirsiniz.
3) Windows XP kullanıyorum ve sistemimde bolca RAM var. Bu bellegin bir kısmını sabit disk gibi kullanabilir miyim? Yeterli miktarda RAM oldugu sürece yeni bir sabit disk sahibi olmanın en ucuz yolu, bir sanal sürücü yazılımıdır. Bu isi yapabilen araçlar arasında en iyi örneklerden biri RamDisk'tir. Ramdisk, Windows XP Home/Professional, Windows 2000 ve NT sürümlerinde çalısabiliyor. Bu yazılımı www.superspeed.com adresinden indirebilirsiniz.
4) USB portuna bagladıgım bazı donanımlar, sürücüleri hatasız olmalarına ragmen çalısmıyor ya da keyfine göre çalısmayı reddediyor. USB yeterliligine sahip cihazlar çalısmalarını saglayacak elektrik enerjisini de USB portundan saglarlar. İsletim sistemi ve sürücülerde bir sorun olmadıgı halde bazı USB cihazların çalısmaması ya da belirli USB cihazların çalısmamalarının nedeni güç eksikligi olabilir.
5) Bir dosyayı geri dönüsüm kutusuna göndermeden yanlıslıkla silsem ya da yanlıs dosyayı aynı isimle kaydetsem, nasıl geri çagırırım? Windows altında normal yollarla bu gibi kayıpları gidermek mümkün degil. Bir veri kurtarma yazılımı kullanmanız gerekir. En iyi veri kurtarma yazılımlarından Media Tools (www.atldatarecovery.com) ya da Easy Recovery Proffessional'ı (www.ontrack.com) kullanabilirsiniz. Bu iki yazılımdan birini çalıstırdıgınızda kurtarabileceginiz yüzlerce dosya göreceksiniz. Dosyanın ismini bilmeniz, kurtarma isleminin süresini oldukça kısaltacaktır.
6) Windows 95/98/Me altında sorun çıkarmayan harici modemimi Windows XP'de kullanıyorum. Sistemi yeniden baslattıgımda modem ortadan kayboluyor. Bunun sebebi, Windows XP sürücülerinin yüklenmemesi ya da yüklenen sürücülerin problemli olmasıdır. Sistemi yeniden baslattıgınızda modemi dügme ya da anahtarından açıp kapatın. Sistem altında Donanım yöneticisine girip Bilgisayarım üzerinde sag tıklayıp 'Donanım degisikliklerini tara'ya girin. Windows XP modemi tanıyacaktır. Yaramazsa, bir de modemin kablosunu çıkartıp takmayı deneyebilirsiniz.
7)Windows XP kurulum sırasında bilesen seçimine izin vermiyor ve kurduktan sonra Program Ekle/Kaldır altında kaldırılacak dogru düzgün bir Windows bileseni göremiyorum. En azından yüklü bilesenlerin hepsini görmenin yolu var mı? Evet bunun bir yolu var. Windows XP'yi kurdugunuz klasöre (C:Windows gibi) girerek INF klasörünü açın. Sysoc.inf dosyasını bulun ve sag tusla tıklayarak Notepad ile açın. CTRL+H tusuyla Bul/Degistir kutusunu açın. Degistirilecek kelime kutusuna 'hide' girin. Diger kutuyu bos bırakarak tüm 'hide' kelimelerini kaldırın. Sistemi yeniden baslatınca Program Ekle/Kaldır altında daha fazla bilesen olacaktır. Dikkat! Bilmediginiz bilesenleri kaldırmayın, sonradan çok üzülebilirsiniz.
8) Sistemi açtıgımda BIOS sıfırlanıyor. Anakart üzerinde BlOS'un üzerine yazılan bilgilerin saklanması amaçlı bir pil bulunur. Diger sarj edilebilen piller gibi BIOS pilinin de belirli bir ömrü olmasına ek olarak, güç kaynagına uzun süre elektrik gelmezse pil sarj edilemedigi için BIOS sıfırlanır. Elektrik kesintisi gibi kısa süreli güç kaybı BIOS'u sıfırlıyorsa, pil sorunludur ve degismesi gerekir. Eger güç kaybı olmadan sistem açılısında BIOS sıfırlanıyorsa, anakart kullanım kılavuzuna basvurarak BIOS sıfırlamak için kullanılan jumper ayarlarını kontrol edin.
9) İkiye bölünmüs, üzerinde Windows 98 kurulu bir sabit diskim ve bolca bos alanım var. Bu sabit disk üzerinde 98'e ek olarak Windows XP ve Süse Linux de kullanmak istiyorum. Varolan isletim sistemini de kullanmaya devam ederek Windows XP ve Linux kurmak için ilk olarak yeni bir bölüm yaratmanız gerekir. FDISK ile mevcut bölümü silmeden yeni bölüm açmayacagınız için, ilk olarak sabit disk bölümlendirme yazılımı kullanarak diski üçe ayırın. Windows XP'yi ikinci bölüme kurdugunuzda açılısta isletim sistemi seçenekleri çıkacaktır. Son bölüm üzerine Linux kurdugunuzda ise Lilo'yu MBR'ye yazdırın. Açılısta ilk olarak Lilo yüklenecek ve Linux/Windows geçis seçenegi sunulacaktır.
10) Outlook Express kullanıyorum. Elektronik posta mesajlarımda | bolca yazım hatası var. Bunu nasıl engellerim? Eger sisteminizde Türkçe Microsoft Office yüklüyse, elektronik postaları yazım hatalarına karsı denetleyebilirsiniz. Bunun için Tools>Options>Spelling altından Always Check Spelling kutusunu isaretleyin. Daha sonra da alt kısımda bulunan Dictionary kutucugundan Türkçe'yi seçin. Bu islemden sonra Outlook Express her elektronik posta yolladıgınızda otomatik olarak yazım hatalarını kontrol etmeye baslayacaktır.
11) Windows KP'nin CD yazma islemini nasıl hızlandırabilirim? Windows XP yazılacak verileri belirli bir klasöre kopyaladıktan sonra CD'ye yazar. Eger CD'ye kopyalayacagınız dosya ve klasörler Windows XP'nin kurulu oldugu bölümdeyse, sözkonusu veriyi kesip (CTRL+X), Cocuments and Settings(Kullanıcı Adı)Local SettingsVApplication DataMicrosoftCD Burning klasörü altına yapıstırın (CTRL+V). Dikkat! CD yazma islemi bitince XP size bu dosyaları ne yapacagınızı soracaktır, isletim sisteminin bu dosyaları saklamasını istemezseniz, silineceklerdir.
12) IE 6.0 kurdum. IE, sayfadan daha büyük bir resim görüntülemek istedigimde otomatik olarak pencereye sıgdırıyor. Bunu nasıl engellerim? Resim tam olarak yüklenip sayfaya sıgdırılacak boyutlara indirildiginde fareyi resmin üzerinde kısa bir süre bekletin. Fare imlecinin yanında beliren buton ile resmi orijinal boyutlarına getirebildiginiz gibi, aynı butonu kullanarak IE 6.0'ın 'Enable Automatic Image Resizing' özelligini kapatabilirsiniz.
13) Aynı evde ya da apartmanda bulunan iki bilgisayarı birbirine baglayarak üreticiligi artıran uygulamalar (Quake 3 gibi) çalıstırmak istiyorum. Bunu ne sekilde ve hangi parçalarla yapabilirim? Bunun en kolay yolu, ilk olarak ag yapılandırması daha basit olan Windows XP Professional kurmaktan geçer. Daha sonra ise iki adet Ethernet kartı ve hub'sız baglantı için Category 5 Crossover kablosuna ihtiyacınız olacak. Bu malzemeleri bir bilgisayar magazasından bulabilirsiniz. Accesories-Communications-Setup Small Office Home Networking sihirbazını çalıstırın. Ayrıntılarını vermeye gerek olmayan birkaç basit adımdan sonra, yaratılan disketi diger bilgisayarda çalıstırarak kısa bir süre içinde iki sistemi birbirini görebilir hale getirebilirsiniz.
14) İki bilgisayarı Ethernet ve Icablo ile birbirine bagladım. Sistemlerin birinde modem yok. Her iki PC'den de İnternet'e girilebilmesi için ne yapmam gerekiyor? Önceki çözümde (13) bulunan açıklama bu soru için de geçerlidir. Tek fark, sözkonusu disketin modem bulunan sistemde hazırlanması zorunlulugu olacaktır. Yarattıgınız bu disketi Windows XP, Windows ME ve Windows 98 SE çalıstıran sistemlerde kullanabilirsiniz.
15) Linux için sürücü aramaktan yoruldum. Bu sürücülerin ya da en azından linklerinin bulundugu bir site var mı? Evet, bu hizmeti veren birçok site mevcut. İste en meshurlarından biri: www.linuxbasis.com/drivers.html Yine de, her donanım sürücüsünü üretici firmanın sitesinden indirmek en iyi yoldur. Farklı bir siteden indirdiginiz dosyaların içinde donanım sürücülerinden daha fazlasının olmadıgı garantisini kimse vermez.
16) Windows 95/98/Me ve kablo modem kullanıyorum. Bazen baglantı kısa bir süreden sonra kopuyor. Modem tekrar online oldugunda ise veri transferi yapmamaya baslıyor. Bilgisayarı yeniden baslatınca bile sorun çözülmüyor. Temel sorun bilgisayarınızın İP alıp almamasıdır. İsletim sisteminiz NT ya da üstü olsaydı DHPC sunucusundan kolaylıkla bir İP alabilirdi, ancak Windows 95/98/Me'de bu sorunla karsılasmak bazen kaçınılmazdır. Modemin fisini çekin ve bilgisayarınızı kapattıktan sonra modemi açın. Modemin online olmasını bekleyin ve Activity lambasında bir hareket gördügünüzde bilgisayarınızı açın. Baglantınız yenilenmis ve geçerli bir İP aldıgınızı göreceksiniz. İsletim sisteminizi Windows XP ya da 2000 Professional'e yükseltmeniz ise kökten çözümdür.
17) Windows XP kurdugumdan bu yana bir çok IE güncellemesi yapmıstım. XP'yi yeniden kurdugumda, IE için bu güncellemeleri yüklemek için daha kolay bir yol var mı? Microsoft 15 Mayıs'ta internet Explorer için su güne kadar çıkartılan tüm güncellemeleri tek bir dosya olarak toplayarak yayınladı. 5.0 dan 6.0'a kadar eksiksiz güncelleme yapan bu dosyayı tek basına indirmeniz ve kurmanız yeterli. Dosyayı asagıdaki adreste bulabilirsiniz: http://www.microsoft.com/windows/ie...ads/critical/Q3
21232/default.asp
18) Windows ME üzerinde lE'yi her açtıgımda 'An Error Occurs in Mshtml.dll in internet Explorer 6' mesajı alıyorum. Bu sorunu nasıl çözebilirim? Bu sorun tek bir dosyadan kaynaklanan basit bir hata ancak internet Explorer'ı kullanmanızı tümüyle etkiliyor. Sorun su; IE 6.0 mshtml.dll dosyasının 6.0.2600.0 sürüm numaralı derlemesine ihtiyaç duyuyor fakat sizin yüklediginiz 6.0 paketi biraz eski bir derleme. Bu durumda sürümü daha yeni bir internet Explorer paketi ile güncellerseniz, sorun giderilecektir.
19) Windows 98 SE çalıstıran sistemimdeki bir yazılımı kaldırdıktan sonra yeniden baslattım. Sistem açılırken bir VXD hatası veriyor ve kilitleniyor.
Bilgisayarın öncelikle neden kilitlendigini bulmalıyız. Bunun için Windows'u F8 ile baslatarak listede Adım Adım Onayla seçenegini seçip devam ederek, hepsine Evet diyerek sistemin hangi islemden sonra kilitlendigini bulmalısınız. Sistemi kilitleyen islemi belirledikten sonra Windows'u Güvenli Kip ile baslatın. 'Baslat'tan 'Çalıstır'ı seçin ve kutucuga 'msconfig' girin. Açılacak pencerenin en sagdaki tabında baslangıçta çalıstırılan yazılımların listesini göreceksiniz. Sorunlu yazılımla ilgili satırdaki isareti kaldırın ve Tamam diyerek çıkın. Bilgisayarınızı yeniden baslattıgınızda problem çözülecektir.
20) Windows 2000 Professional kullanıyorum. DVD seyretmek istedigimde winDVD 'Create Overlay failed. Please lower screen resolution ör color depth and try again' hatası verdi. Problem büyük ölçüde yazılımda bulunan bir Windows 2000 Pro hatasından kaynaklanıyor. Öncelikle baska bir kullanıcı hesabı ile sisteme girmeyi ve WinDVD'yi çalıstırmayı deneyin. Yazılım çalısırsa, bilgisayarı yeniden baslatarak eski kullanıcı adınızla giris yaptıgınızda sorun çözülecektir. Bu ise yaramazsa, bir önceki problemdeki adımları izleyin. Böylece 3D oyunları oynayamasanız bile, DVD izleyebilirsiniz.
21) Windows 98 altında ne zaman Dreamweaver yüklesem, bilgisayar donuyor ve sistemi yeniden baslatmak gerekiyor. Program baska bilgisayarlarda sorunsuz çalısıyor. Bunu nasıl hallederiz? İlk olarak ekran kartı sürücünüzü güncelleyin. Sorun çözülmezse, 'Bilgisayarım' simgesi üstüne sag tusa tıklayın, 'Özellikler'! seçin ve açılan pencereden Performans sekmesine geçin. Dört kademeli hızlandırıcı barını öncelikle bir kademe düsürüp sisteminizi yeniden baslatın. Bu ise yaramazsa daha düsük kademeleri deneyin. Unutmayın, bu ayafl düsürmek ya da kapatmak ekran kartınızın birçok özelliginden yararlanmanızı engelleyecektir.
22) Windows 98 ve IE 5.5 kullanıyorum. Bazı sayfaları açmaya çalıstıgımda 'A Runtime Error has occurred. Do you wish to DEBUG Line=0 Error = Object Expected' hatasını alıyorum. Bu sorun çogunlukla popup reklamları engelleyen programlar kullanıldıgında olusan bir hatadır. Yapmanız gereken, IE Araçlar mönüsü içinden internet seçeneklerine girmek ve Gelismis sekmesindeki listeden 'Komut dizini hata ayıklamasını devreden çıkart1 seçenegini isaretlemek. Tüm açık tarayıcı pencerelerini kapatıp yeniden çalıstırdıgınızda sorun çözülecektir.
23) Bu Messenger programının açılısta baslamasından sıkıldım. Bundan kurtulmanın bir yolu var mı? Messanger'ı kaldırmak için Baslat'tan Çalıstır'ı tıklayın ve asagıdaki satırı aynen kopyalayın. Tamam tusuna basın. Yazılım kaldırılacaktır. Bilgisayarınızı yeniden baslatıp basarılı olup olmadıgını test edebilirsiniz. Diger yandan bu karısık komutu girerken hata yapmaktan korkuyorsanız bu isi sizin yerine yapabilecek olan Tweaking Toolbox XP yazılımını kullanabilirsiniz: www.windowshelp.net/ttwxp RunDlBl advpack.dll,LaunchINFSection %windir%INFmsmsgs.inf, BLC.Remove
24) Sabit disklerim FAT32 formatlı ve Windows 98 kurulu. |Windows XP yüklesem, ama Çbunu sadece birinci bölümde lyapsam, yani sadece orayı j NTFS'e dönüstürsem, XP açılınca Win32 dizinleri de görür mü? Sadece ilk dizini formatlayıp, buraya XP kurmanız ve diger dizinleri taramanız mümkün. Windows XP FAT16 ve FAT32'yi destekliyor. Ama, eger düsünceniz NTFS'in daha güvenli oldugu ise, evet haklısınız; tümüyle NTFS'e geçmenizi öneririz.
25) Sörf yaparken girdigim bir sitedeki web sayfasında ya da pencerede sabit diskimin içindeki dosyalar görünüyor. Bu dosyaların kopyalanmaları ya da silinmeleri mümkün mü? Sabit diskinizi kopyaladık demeleri tamamen yalan. Bu sitedeki dügmelere tıkladıgınızda tek yapılan sey, tarayıcı penceresinde sabit diskinizin gösterilmesi, ancak bunu sadece siz görebilirsiniz. O siteyi hazırlayan kisi ya da baskabiri göremez. Yine de içinizin rahat etmesini istiyorsanız, ZoneAlarnm Pro (www.zonelabs.com) gibi bir kisisel güvenlik duvarı yazılımı kullanmanızı öneririz.
26) Windows 98 üzerinde Creative Soundblaster Live! Value kullanıyorum. Açılısta 'error: Memory manager not detected. Creative SB16 emulation driver requires EMM386 or similar Creative SB16 emulation driver not loading' hatası ile karsılasıyorum. Ses kartınızın Sound Blaster 16 emülasyonu yapabilmesi için gerekli dosyaların yüklenmesinde hata var. Aslında çok eski DOS oyunları oynamadıgınız sürece buna gerek yoktur. Denetim Masası altından donanımlar arasında Creative Miscellaneous Devices'ı genisletin, Creative SB16 emulation'ı seçin. Üzerine çift tıklayarak Properties (Özellikler) sayfasını açın. Disable in this hardware profile (bu aygıtı kullanma) seçenegini seçin ve OK'e
(Tamam) tıklayın. Bunu yaptıktan sonra Autoexec.bat ve Config.sys dosyalarından SB
16 emülasyonuyla ilgili satırları silebilirsiniz.
27) Proxy sunucusu ne ise yarar ve kullanmam gerekli midir? Proxy, web tarayıcısı gibi istemci uygulamalar ile gerçek bir sunucu arasında duran bir sunucudur ve yazılım ve/veya donanım tabanlı olabilir. Genellikle, isyeri aglarında ya da servis saglayıcılar tarafından kullanılır. Gerçek sunucuya yapılan talepleri proxy degerlendirir ve bu talepleri yerine getirmeye çalısır. Talebi kendisi karsılayamazsa, gerçek sunucuya iletir. Proxy sunucuların iki temel islevinden ilki talep edilen dosyaları önbellege (cache) alarak sayfa indirilmesindeki performansı artırmaktır. Digeri ise bazı web sitelerine erisimi engellemektir. Kısacası, Proxy sunucular performans artısı saglarken erisim kısıtlaması getirebilecegi için karar size kalıyor.
28) Ben ses kayıt edebilen ve çalabilen bir program arıyorum. Size dbpoweramp isimli programı rahatça önerebiliriz
(www.dbpoweramp.com/dmc.htm). Bu program, pek çok ses formatını birbirine dönüstürebiliyor ve çesitli ses kaynaklarından (line in, mikrofon, vs.) kayıt yapabiliyor. Bu sitedeki Auxiliary Input addon'unu da indirmeyi unutmayın. Müzik dosyalarını çalmak için, dBpowerAMP Audio Player'ını (www. dbpoweramp.com/dbpoweramp.htm) ya da WinAMP'ı (www.winamp.com) kullanabilirsiniz.
29) Tüm masaüstümün ya da sadece bazı pencereleri Mpeg/Avi formatında kaydetmek istiyorum. Monitörden AVI formatında görüntü kaydetmek için HyperCam isimli programı kullanabilirsiniz. Bu programı www.hyperionics.com adresinde bulabilirsiniz. Program shareware'dir; böylece bir süre deneyebilirsiniz.
30) Bilgisayanmdaki farklı MpegAvi uzantılı filmleri birlestirmek istiyorum. Bunun için hangi yazılımı kullanabilirim? Mpeg dosyalarını birlestirmek için Camel MPegJoin isimli programı kullanabilirsiniz. Bu programı çekebileceginiz adres su: member.newsguy.com/theprof
31) Web sitemde menü dügmelerinin üzerine gidildiginde rengin degismesini İstiyorum. Bunu nasıl yaparım? Bunun için JavaScript, Flash, DHTML gibi pek çok farklı teknik kullanılabilir:, www.webteknikleri.com adresinde bu konuyla ilgili yazılar bulabilirsiniz. Daha kolay bir yol, gereken kodu görsel olarak üretebileceginiz araçları kullanmaktır. Bu araçlar arasında JavaScript kullanarak renk degistiren dügmeler hazırlayabileceginiz ve ücretsiz olan Mouseover Button Wizard (www.mobw.net) sayılabilir. Dreamweaver, FrontPage ya da Fireworks gibi web gelistirme araçlarında da bu özellik yerlesik olarak bulunmaktadır.
32) Bazı AVI dosyalarını Media Player ile açmaya çalıstıgımda, codec sunucusuna baglanmaya çalısıyor ve baglansa bile dosya türünün desteklenmedigi mesajını veriyor. Filmi arkadasımın sisteminde izleyebilmistim. Sorun nedir ve nasıl çözebilirim? Windows Media Player bazı açık kaynak kodlu, özellikle de Mpeg4 varyantı codec bilesenlerini desteklememe egilimi gösterdiginden, sözkonusu AVI dosyalarını çalıstırmaz. Bunu yapmak için ilk olarak AVI dosyası üzerine sag tusla tıklayarak özelliklerine gözatın ve hangi codec bileseni ile kodlandıgını ögrenin. Daha sonra bir arama motorunda codec ismini aratabilir ve sisteminize kurabilirsiniz.
33) İnternet'e nasıl daha hızlı baglanabilirim? Su anda birçogumuzun kullandıgı 56K modemler dısında, Türkiye'de İnternet'e daha hızlı baglanmanızı saglayan seçenekler var. Kiralık hat, maliyetleri nedeniyle ev kullanıcısına uygun olmadıgını belirtelim. Kablo TV , ADSL, uydu ve ISDN üzerinden hızlı İnternet'e sahip olmak mümkün.
PeeRLeeSS
34) ADSL üzerinden İnternet'e baglanmak için ne yapmalıyım? ADSL teknolojisiyle İnternet'e baglanmak için abone.ttnet.net.tr /adsl adresinden, bulundugunuz yerde Türk Telekom'un ADSL hizmeti verip vermedigini kontrol edin. Bulundugunuz yerde ADSL hizmeti veriliyorsa bile, 'port'lar dolu oldugu için Türk Telekom'dan beklemeniz gerektigi cevabını alacaksınız. Kısacası bos port bulmak çölde kutup ayısı avlaya benziyor.
2002 yılı basında, Türk Telekom'dan 2 milyon ADSL port'u açılacagı duyurulmasına ragmen, henüz bu konuda bir gelisme yok.
35) ISDN nedir? ISDN, Integrated Services Digital Network kelimelerin bas harflerinden olusmus bir kısaltmadır. ISDN ile ses, görüntü ve veriler sayısal olarak birlestirilip aynı hat üzerinde tasınması saglanır. Tasıma islemi sayısal olarak yapıldıgı için hata oranı düsük, ama kaliteli bir iletisim yöntemi olarak tanımlayabiliriz. Türk Telekom'un ISDNBRI ve ISDN PA olmak üzere iki farklı ISDN hizmeti var. ISDN Basic Rate Interface, 2 adet 64 Kbit'lik bilgi kanalı içerir. ISDN Primary Access'deyse, her biri 64 Kbit'lik olan
30 bilgi kanalı bulunuyor. ISDNBA, evlerin ve küçük ofislerin İnternet'e hızlı ve sorunsuz baglanması için kullanılabilir. Ama öncelikle, www.telekom.gov.tr/lsdn/isdnprefix.html adresinden baglı bulundugunuz telefon santralinin ISDN desteginin olup olmadıgını kontrol etmeniz gerekiyor.
36) Uydu ile İnternet'e baglanmak iyi bir çözüm mü?
1998 yılında, Türkiye'ye ilk defa getirilen uydu sistemlerini test etmistik. Testlerimizde bu sistemle saniyede 400 Kbit'lik hıza ulasmıstık. Uydu sistemi, dosya indirmede çok ise yaramasına karsın, yasal düzenleme geregi PC'nizden İnternet'e giden bilgiyi 56K modemle iletmeniz gerekiyor. Bu da, sizin modem ve telefon hattından kurtulmanızı engelliyor. Birkaç ay içinde, yasaların degismesiyle İnternet'e giden ve İnternet'ten gelen bilgiyi uyduyla tasımak mümkün olabilecek. Bu tür sistemlerin, ADSL ve KabloNet olmayan her yerde kullanılması da hızlı internet isteyenleri memnun edecek bir gelisme.
37) Yükledigim bir yazılımı kaldırırken hata veriyor ve ne yapsam Program Ekle/Kaldır listesinden silemiyorum. Yazılımları kaldırılırken bu gibi hataların olusmasının nedeni kayıt defterindeki yanlıs girisler, yazılımın kurulum kayıt dosyasının okunamaması ya da veri kaybı olabilir. Registry ayarlarından bu yazılıma ait girisi kaldırmak mümkün olsa da, System Mechanic (www.iolo.com) gibi bu isi yapabilecek yazılımları kullanmak daha güvenli bir seçenektir, ilk olarak yazılımın bulundugu klasörü silin. Sonra da System Mechanic'in System sekmesi altındaki Remove Invalid Uninstall Information ile geçersiz girisleri kaldırabilirsiniz.
38) Arsivimde farklı codec bilesenleri ile kodlanmıs Avı dosyalarım var. Hepsinin aynı formata çevirmek istiyorum. FlaskMpeg ile bunu yapabilir miyim? FlaskMpeg, adından de belli oldugu gibi MpegAvi kodlaması için tasarlandıgından, AVI dosyalarını yeniden kodlama konusunda çok isinize yaramayacaktır. Farklı codec kodlamasına sahip AVI dosyalarını yeniden kodlamak için birçok yazılım bulunsa da, VirtualDub isimli aracı kullanmanızı tavsiye ederim. www.virtualdub.org adresinden en son sürümünü indirebileceginiz bu yazılım, AVI formatının yanında Mpeg1 (.mpeg; .dat; .mpv gibi) dosyalarını da isleyebilir. FileOpen video file altından filmi seçtikten sonra Video ve Audio sekmeleri altından sıkıstırmada kullanılacak codec seçimi ve gerekli ayarları yapmalısınız. Sou olarak yine File sekmesi altından save as AVI ile kodlamaya baslayabilirsiniz.
39) Web sitemi arama motorlarına kaydetmek istiyorum. Her birine ayrı kayıt yaptırmak ömür törpüsü. Bu isi en kolay nasıl yapabilirim? Bu isi profesyonel olarak yapan firmalar olsa da, genelde ücret talep ederler, ise web sitenizi www.altavista.com'a kaydetmekle baslayın. Kayıt isleminin sonunda, sayfada Featured Sponsor baslıgının alt bölümünde '25+ Search Fngines FREE!' isimli bir buton göreceksiniz. Bu linki kullanarak www.ineedhits.com sitesinden web sitenizi belli baslı tüm arama motorlarına ücretsiz kayıt ettirebilirsiniz.
40) Mpeg dosyalarım AVI'ye çevirmek İstiyorum. Ne gibi araçlara ihtiyacım var? Bu islem için en yaygın kullanılan ve en uygun yazılım FlaskMpeg'dir. http://go,to/flaskmpeg adresinden indirebileceginiz bu kodlama aracı ile Mpeg dosyalarını AVI formatına çevirebilirsiniz. Yapmanız gereken tek sey Öpen sekmesi altından kodlamak istediginiz Mpeg dosyasını seçip, Select Output Format altından AVI Output seçenegini isaretleyin. Bu seçenegin hemen altında bulunan Select Output Modüle ile codec bilesenini seçebilir ve ses kodlama ayarlarını degistirebilirsiniz. FalskMpeg, sisteminizde yüklü olan tüm codec bilesenlerini kullanarak kodlama yapabilecegi için, seçenek yelpazesi oldukça genisleyebilir.
41) Warez sitelerindeki popup'ları yüzünden bayılmak üzereyim. Bu sayfaların açılmasını nasıl engellerim? Bunun iki yolu var. tiki bu küçük reklam canavarlarını açmamak ya da otomatik olarak kapatmak için kullanılan yazılımlar. Bunlar arasında Popup Killer AdsGone (www.adsonegone.com), PopupDummy!,
(www.dummysoftware.com) ve AdDelete (www.addeleie.com) sayılabilir, ikincisi de lE'nin internet ayarları üzerinden engellenecek sitelerin adreslerini elle girmek. Bunun içinse Araçlar-İnternet Seçenekleri allından Sınırlanmıs Siteler'e girin. Burada popup sitelerinin adreslerini girdiginizde bir daha sizi rahatsız edemeyeceklerdir.
PeeRLeeSS
42) Türkçe ses sentezi yapabilen, bir baska deyisle Türkçe okuyan bir yazılım arıyorum. Nereye bakmalıyım? Bu isi yapabilen bazı yazılımlar olsa da, her zaman mükemmel diksiyon beklemek hayal kırıklıgı yaratabilir. Diksiyonu bozuk ama sayıları mükemmel okuyan Voice isimli küçük bir yazılımı www.tahribat.com adresinden indirebilirsiniz. Türkçe ses sentezleme üzerine daha profesyonel örneklerden biri olan Geveze ise www.gvz.com.tr adresindedir. Geveze ücretsiz olmasa da, sitede bir deneme sürüsü yapmak mümkün.
43) Windows 98 kurulum CD'sinin içerigini sabit diske kopyalayarak kurulum yapabiliyorum. Windows XP'yi sabit disk üzerinden kurmam mümkün mü? Evet bunu yapmak olasılık dahilinde, ilk olarak Windows XP kurulum CD'si içindeki İ386 klasörünü sabit diske kopyalamakla ise baslayın. Daha sonra sistemi Windows 98 baslangıç menüsünden DOS komut satırına düsecek sekilde açın. I386 klasörüne geçerek winnt32.exe yazın ve enter'a basın. Windows XP Setup basladıgında, sizden sistem dosyalarının bulundugu klasör ismini isteyecektir. Bu satırda I386 klasörünün yerini (C:i386 gibi) belirtip devam ettiginizde, kurulum baslayacaktır. Sabit disk üzerinden yapılan kurulumların bir diger avantajı da daha kısa sürmeleridir.
44) İkiye bölünmüs sabit diskimdeki C: sürücüsünde Windows 98 kuruluydu. Daha sonra Windows XP'yi D: sürücüsüne kurdum sonradan 98'i elle sildim. Sistemi baslattıgımda benden olmayan Windows 98 ile XP arasında seçim yapmam isteniyor. Bundan nasıl kurtulurum? Bu oldukça kolay. Bilgisayarım simgesi üzerine sag tusla tıklayın ve Özellikler'e girin. Gelismis sekmesi altındaki Açılıs ve Kurtarma butonunu tıklayın. Açılan pencerede Sistem Açılısı altında Düzenle seçenegini göreceksiniz. Bu butonu tıkladıgınızda Notepad ile boot.ini dosyası açılacaktır. Burada Windows 98 ile ilgili satırı silerseniz, sistemi baslattıgınızda isletim sistemi seçimi yapma ekranının belirmedigini göreceksiniz. Dikkat! Boot.ini dosyasını bozarsanız, sisteminiz açılmayabilir.
45) Sistemimde Windows 98 ve Süse Linux kullanıyorum. Linux'u kurarken LlLO'yu MBR'ye yazdırmıstım. Linux'u kaldıracak olsam MBR'yi eski haline nasıl getirebilirim? Sistemi Windows 98'den açarak F8 ile baslangıç seçeneklerine girin ve DOS komut satırına geçin. Fdisk /mbr yazarak Enter'a bastıgınızda MBR eski haline gelecek ve sistem eskiden oldugu gibi Windows 98 ile açılmaya baslayacaktır.
46) Bir CD'ye dosyalarımı yedeklemistim. CD yazdıktan sonra hala bos yer oldugundan, daha sonra üzerine baska dosyalar da kopyaladım. Fakat CDROM | sadece ikinci partide yazdıgım dosyaları görüyor. Eski dosyalara ulasmak için ne yapmalıyım? Görünüse göre CD üzerinde birden fazla ya da farklı formatta 'track'ler olustugu için CDROM sadece son yazılanı görüyor. Windows Explorer altından ilk yazılan dosyalara ulasmak imkansızdır. Bu dosyaları görmek ve kopyalamak için üçtincü parti bir yazılıma ihtiyacınız var. Bu yazılımlar arasında (www.isobuster.com) ISOBuster'ı tavsiye edebiliriz. Hatalı ya da yanlıs formatta yazılmıs multisession CD'lerin içindeki tüm veriye erisim saglayan bu küçük yazılımı www.isobuster.com adresinden indirebilirsiniz.
47) Web sitemde kullanmak için hareketli gif dosyaları yaratmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim? Hareketli gif hazırlamak için en kullanıslı yazılımlardan biri Ulead Gif Animator 5.0'dır. www.ulead.com adresinden indirebileceginiz bu yazılım, sadece hareketli gif hazırlamakla sınırlı degil. Bu araçla düzenlenebilecek ve web sayfalarında kullanılabilecek animasyonlar için desteklenen biçimler arasında exe dosyaları, avi ve Flash da bulunuyor.
48) MP3 dosyalarımı düzenlemek (Kesmek, yapıstırmak ve islemek) istiyorum. Bunu MP3 dosyalarını wav ya da baska formata çevirmeden nasıl yapabilirim? MP3 kodlama ve çalma yeterliligi olan bir ses isleme yazılımına ihtiyacınız var. Bu yazılımlara en güzel örneklerden biri Sonic Foundry Soundforge
5.0 olacaktır. Soundforge 5.0 ile açtıgınız ve düzenlediginiz MP3 dosyalarını istediginiz hemen her formatta (.mov, .iff, .pca, .wav, .rm, .asf, .pca gibi) kaydetmeniz mümkün olacaktır. Yazılımı www.sonicfoundry.com adresinden indirebilirsiniz.
49) Windows XP'nin hata raporlama özelliginden bezdim. Hemen her program hatasında acılan bu pencereyi nasıl sayısal cennete yollarım? Microsoft'un bu çok tartısılan aracı, Internet'e her zaman baglı olmayan sistemlerde çok ise yaramadıgı gibi, sıkıcı olabiliyor. Hata raporlamayı kapatmak için Bilgisayarım simgesi üzerine sag tıklayarak Properties'e girin. Buradaki seçenekler arasında Advanced'i seçtigi nizde geçilen pencerenin sag alt bölümünde Error Reporting butonunu göreceksiniz. Butonu tıkladıgınızda karsınıza çıkacak seçeneklerden 'Disable error reporting'i seçerek Apply'ı tıkladıgınızda sorun kalmayacaktır.
50) su anda bir CD yazıcım yok. Elimdeki CD'leri daha sonra yine CD'ye kopyalamak üzere sabit diskimde saklamak istiyorum. Fakat kopyaladıgım onca dosya ve klasörle ugrasmak istemiyor, hatta isin içinden çıkamaz hale gelmekten çekiniyorum. Ne yapmalıyım? Elinizde bir CD yazıcı olmasa bile, Ahead Nero (www.ahead.com) ya da Easy CD Creator gibi yazılımlar bu konuda çok isinize yarayacaktır. Bu yazılımlarda CD kopyalamayı seçtiginizde, CD'yi sabit diske tek parça bir 'image' dosyası olarak kopyalayabilirsiniz. Bu yolla hem dosya sayısı azalacak, hem de image dosyalarını istediginiz bir zaman kolaylıkla CD'ye aktarabileceksiniz. Eger bu image dosyalarının içerigini degistirmek ya da içinden bir dosya almak isterseniz, 46. çözümde adı geçen IsoBuster yazılımını kullanabilirsiniz.
51) Üç ayrı USB cihazı aynı anda Sallanmak istiyorum ama anakaramda sadece iki port var. Ne yapabilirim? Anakartlarm çogunda, harici port ya da çogaltıcı ile USB port sayısını
127'ye kadar çıkarabilirsiniz. Eger anakartınızla beraber kasaya monte edebileceginiz portlar gelmediyse, satın almak zorundasınız. Kart üzerinde genelde USB genislemesi için belirlenmis 'pin'ler, yanında küçük bir ibare ile bulunur. Yine de herhangi bir hata olasılıgına karsı, anakart kullanma kılavuzunda bulunan pin haritasından yararlanmalısınız. Dogru pin'lere bagladıgınız harici USB portları, güç kaynagının da izin verdigi sayıda donanımı destekleyecektir. USB portu bulunan monitör gibi cihazlar ise kendi güç kaynaklarını kullandıkları için sisteme yük bindirmez.
52) Anakart BlOS'u üzerinde pynama yapılabildigini (EPA logosunu degistirmek gibi) biliyorum. Aynı sey GeForce ekran kartım için de geçerli midir? Anakart BlOS'ları gibi, ekran kartlarının da BlOS'ları üzerinde oynama yapmak mümkündür. Bunu için http://guru3d.com/xbios adresinden son sürümünü indirebileceginiz NVIDIA BIOS Editör isimli aracı kullanabir lirsiniz
(Nvidia üretimi BlOS'lar için geçerli). Dikkat! BIOS editörü yazılımları kullanırken bilmediginiz ayarlara dokunmayın. Ekran kartının BlOS'unu bozmak istemiyorsanız tabii.
53) Windows XP kullanıyorum. Birkaç yazılımı sıkıstırılmıs bir dosyada toplayıp, gerektiginde tek tıkla kurmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim? Baslat altından Çalıstır'a gelin ve satıra 'iexpress.exe' yazın. Enter'a bastıgınızda açılan IExpress 2.0 ile kendi kurulum dosyanızı yaratabilirsiniz. Sihirbazdaki adımları izleyip, size uygun olanlarını seçerek islemi bitirdiginizde bir .exe dosyası yaratılacaktır. Çalıstırmak içinse dosyayı çift tıklamak yeterlidir.
54) AMD islemci ve Windows XP kullanıyorum. Genelde gündüz saatlerinde bilgisayarım hiç neden yokken kapanıyor. Sorunun herhangi bir yazılım ve isletim sistemi ile ilgisini kuramadım. Anakart BlOS'unda islemci ısısı ile ilgili bölüme göz atmanızı öneririz. Bu bölümde islemci belirli bir sıcaklıgı geçtiginde uyarı ve sistemi kapatmayla ilgili seçenekler göreceksiniz. Eger bu ısı degerleri düsükse
(55 derece gibi), özellikle sıcak günlerde islemci yeterince sogutulamadıgı için sistem kendini kapatacaktır. Isı degerlerini artırırsanız bu sorununuz geçici olarak çözülebilir. Kökten çözüm içinse kasayı ve islemciyi daha iyi sogutmak için daha güçlü ya da ek fanlar kullanmanız gerekir. Yine de islemcinizi 70 derece ısıda çalıstırmanızı tavsiye etmeyiz.
55) Eski ekran kartımla birlikte gelen WinFast DVD oynatıcı yazılım kullanıyorum. Yeni DVD sürücüm OEM oldugu ve paketten DVD oynatıcı çıkmadıgı için WinFast kullanmaya devam ediyorum. Fakat seste sürekli bir hısırtı sözkonusu. Sürücü güncellemesi ve kablo degisimi sonrası sonuç fark etmiyor. Yeni ekran kartımın markası ve yonga seti eskisiyle aynı. Problem ne olabilir? Muhtemelen ekran kartınız MX100 serisinden. Yeni ekran kartınızın dahil oldugu seride (MX200 gibi) sorunu yaratan bu küçük 'bug'ın sürücü güncellemesi ya da kablo degisimi ile çözülmesi mümkün degil. Bu tür ekran kartları için farklı bir ANSI yükseltmesi ve DVD oynatıcıya ihtiyacınız var. Diger bir deyisle, daha yeni bir yazılım kullanmalısınız. Bu yazılımlar arasında WinFast DVD Player (www.leadtek.com) ve PowerDVD'nin (www.cyberlink.com) son sürümlerini sayabiliriz
Bilgisayarin Hizini Arttiracak 55 Cozum Yolu
- PeeRLeeSS
- Megabyte1
- Mesajlar: 928
- Kayıt: 15 Mar 2006, 18:12
- İletişim: