Sürüm : 1.0 Boyut : 669 Mb
Kullanım İzni : Açık kaynak kodlu (GNU/GPL)
Dil : Türkçe
İsletim Sistemi : Linux
siteye veren : PeeRLeeSS
Tanıtım:
Truva Linux, Türkçe GNU / Linux isletim sistemidir. KDE Masaüstü yapısını kullanır. Slackware tabanlıdır. Paket yönetim sistemi TGZ'dir. Tamamen Türkçedir. Sisteminize kurup kullanabilirsiniz.
Temel özellikleri ;
* Türkçe,
* Kararlı ve hızlı,
* Güvenilir,
* Grafiksel ortam
Üretici Açıklaması ;
Truva Linux ile tamamen grafiksel ortamda video ve müzik oynatabilir, Mozilla Firefox Web Tarayıcısı ile internette gezinebilir, cd-dvd yazabilir, sohbet edebilir, e-posta yazılımları ile postalarınızı okuyabilir, dilerseniz Gcc, Python, Perl gibi derleyici ve programlama dilleri ile kodlama yapabilirsiniz. Her geçen gün daha da büyüyen yazılım depomuz ile ekstra yazılımları sisteminize kurabilirsiniz.
Bu sürüm ile artık kullanıcıların en çok zorlandıkları konu olan grafiksel ortamda disk bölümleme sistemi devreye girmistir. Disk bölümleme islemi için GParted Live Cd'si Truva Linux Kurulum Cd'si içerisine entegre edilmistir. Kurulum cd si ilk basladıgı anda direk enter tusuna basarak ya da boot:" yazısının oldugu satırda "gparted" yazarak disk bölümleme kısmına girilebilir. Disk bölümleme kısmını begeneceginizi umuyoruz.
Bunun yanı sıra ses kartı, ekran kartı, yeni kullanıcı ekleme gibi kurulum sonrası yapılandırma islemleri arayüzler sayesinde daha kolay hale getirilmistir. Bootsplash artık öntanımlı olarak gelmektedir. Kde'de yapılan düzenlemelerle kullanıcı giris ekranı ve Kde açılıs ekranı temaları öntanımlı hale getirilmistir.
Bu sürümde MPlayer medya oynatıcısı ve kodekler ile multimedya özellikleri daha fazla desteklenmektedir.
Daha fazla donanım destegi için Udev paketleri güncellenmistir. Bundan sonraki hedeflerde de donanım destegi ilk sırada yer alacaktır.
Mevcut Sürümün Temel Yazılımları ;
Çekirdek : Linux-2.6.17.11
Masaüstü : Kde-3.5.4
Gelistirme : Gcc-3.4.6, Python-2.4.3, Perl-5.8.8, Gtk+2-2.8.20
Multimedya : MPlayer-1.0pre8, Kaffeine-0.8.1, Medya kodekleri, K3b-0.12.17
İnternet : Mozilla Firefox-1.5.0.6,
Ofis : Koffice-1.5.2
Editör : Kate, KWrite
Donanım Gereksinimleri ;
Truva Linux'tan yeterli performansı alabilmeniz için minimum gereksinimler asagıda listelenmistir.
* Pentium III islemci
* 256 Mb ram
* 3 Gb bos disk alanı
32 Bit islemci mimarisi içindir.
Editör Açıklaması ;
Baslıca Özellikleri ;
* Temel KDE yazılımları ile birlikte gelir.
* Multimedia uygulamaları içersinde yüklüdür.
* TGZ Paket sistemini kullandıgından tüm slackware paketleri ile uyumludur.
* Paket yönetim sistemi yani paket yükleyebileceginiz uygulamanın ismi KPackage'dir.
* Kurulumu ve kullanımı kolaydır.
* İhtiyaç duyabileceginiz yazılımları barındırır.
* Genel sürücü veritabanına sahiptir.
* Son kullanıcılar düsünülerek yapılandırma ve pencere sistemleri Windows isletim sistemine benzetilmistir.
Editör Yorumu ;
Truva Linux bu kararlı sürümü ile Pardus Linux dagıtımına rakip oldu. Truva Linux Pardus Linux gibi yeni özellikler ile gelmesede slackware'in kararlı yapısını üzerinde barındırıyor. Saglam bir dagıtım denebilir. En azından denemeye deger.
MD5Sum ; İndirdiginiz iso'nun saglam inip inmedigini md5sum kontrol programları ile kontrol edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken asagıdaki kodu programın verdigi kod ile karsılastırmak. Kodlar birebir aynı ise indirdiginiz iso saglam demektir. (Windows da en iyi md5sum kontrol yazılımı md5summer dır. Bunu tavsiye ederim)
MD5Sum : d29bf8284e7d8e672bd1747d81befb09
Download