Ücretsiz Linux Sürümleri...

Linux ve Unix tabanli isletim sistemlerini hep beraber tanıyıp öğreneceğiz.
Kullanıcı avatarı
PeeRLeeSS
Megabyte1
Megabyte1
İletişim:

Ücretsiz Linux Sürümleri...

Mesaj gönderen PeeRLeeSS »

Resim

Sürüm : 1.0 Boyut : 669 Mb
Kullanım İzni : Açık kaynak kodlu (GNU/GPL)
Dil : Türkçe
İsletim Sistemi : Linux
siteye veren : PeeRLeeSS
Tanıtım:
Truva Linux, Türkçe GNU / Linux isletim sistemidir. KDE Masaüstü yapısını kullanır. Slackware tabanlıdır. Paket yönetim sistemi TGZ'dir. Tamamen Türkçedir. Sisteminize kurup kullanabilirsiniz.

Temel özellikleri ;

* Türkçe,
* Kararlı ve hızlı,
* Güvenilir,
* Grafiksel ortam

Üretici Açıklaması ;

Truva Linux ile tamamen grafiksel ortamda video ve müzik oynatabilir, Mozilla Firefox Web Tarayıcısı ile internette gezinebilir, cd-dvd yazabilir, sohbet edebilir, e-posta yazılımları ile postalarınızı okuyabilir, dilerseniz Gcc, Python, Perl gibi derleyici ve programlama dilleri ile kodlama yapabilirsiniz. Her geçen gün daha da büyüyen yazılım depomuz ile ekstra yazılımları sisteminize kurabilirsiniz.

Bu sürüm ile artık kullanıcıların en çok zorlandıkları konu olan grafiksel ortamda disk bölümleme sistemi devreye girmistir. Disk bölümleme islemi için GParted Live Cd'si Truva Linux Kurulum Cd'si içerisine entegre edilmistir. Kurulum cd si ilk basladıgı anda direk enter tusuna basarak ya da boot:" yazısının oldugu satırda "gparted" yazarak disk bölümleme kısmına girilebilir. Disk bölümleme kısmını begeneceginizi umuyoruz.

Bunun yanı sıra ses kartı, ekran kartı, yeni kullanıcı ekleme gibi kurulum sonrası yapılandırma islemleri arayüzler sayesinde daha kolay hale getirilmistir. Bootsplash artık öntanımlı olarak gelmektedir. Kde'de yapılan düzenlemelerle kullanıcı giris ekranı ve Kde açılıs ekranı temaları öntanımlı hale getirilmistir.
Bu sürümde MPlayer medya oynatıcısı ve kodekler ile multimedya özellikleri daha fazla desteklenmektedir.

Daha fazla donanım destegi için Udev paketleri güncellenmistir. Bundan sonraki hedeflerde de donanım destegi ilk sırada yer alacaktır.

Mevcut Sürümün Temel Yazılımları ;

Çekirdek : Linux-2.6.17.11
Masaüstü : Kde-3.5.4
Gelistirme : Gcc-3.4.6, Python-2.4.3, Perl-5.8.8, Gtk+2-2.8.20
Multimedya : MPlayer-1.0pre8, Kaffeine-0.8.1, Medya kodekleri, K3b-0.12.17
İnternet : Mozilla Firefox-1.5.0.6,
Ofis : Koffice-1.5.2
Editör : Kate, KWrite

Donanım Gereksinimleri ;

Truva Linux'tan yeterli performansı alabilmeniz için minimum gereksinimler asagıda listelenmistir.

* Pentium III islemci
* 256 Mb ram
* 3 Gb bos disk alanı

32 Bit islemci mimarisi içindir.

Editör Açıklaması ;

Baslıca Özellikleri ;

* Temel KDE yazılımları ile birlikte gelir.
* Multimedia uygulamaları içersinde yüklüdür.
* TGZ Paket sistemini kullandıgından tüm slackware paketleri ile uyumludur.
* Paket yönetim sistemi yani paket yükleyebileceginiz uygulamanın ismi KPackage'dir.
* Kurulumu ve kullanımı kolaydır.
* İhtiyaç duyabileceginiz yazılımları barındırır.
* Genel sürücü veritabanına sahiptir.
* Son kullanıcılar düsünülerek yapılandırma ve pencere sistemleri Windows isletim sistemine benzetilmistir.

Editör Yorumu ;

Truva Linux bu kararlı sürümü ile Pardus Linux dagıtımına rakip oldu. Truva Linux Pardus Linux gibi yeni özellikler ile gelmesede slackware'in kararlı yapısını üzerinde barındırıyor. Saglam bir dagıtım denebilir. En azından denemeye deger.

MD5Sum ; İndirdiginiz iso'nun saglam inip inmedigini md5sum kontrol programları ile kontrol edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken asagıdaki kodu programın verdigi kod ile karsılastırmak. Kodlar birebir aynı ise indirdiginiz iso saglam demektir. (Windows da en iyi md5sum kontrol yazılımı md5summer dır. Bunu tavsiye ederim)

MD5Sum : d29bf8284e7d8e672bd1747d81befb09

Download
Kullanıcı avatarı
PeeRLeeSS
Megabyte1
Megabyte1
İletişim:

Resim

Sürüm : 10.0a
Boyut : 591 Mb
İsletim Sistemi : Linux X11
Siteye Veren : PeeRLeeSS

Tanıtım:
Xp tarzında ve kurulmadan da çalısan, kurmak isterseniz çok kolay kurulan Türkçe ve ücretsiz bir Linux dagıtımı. Tek CD oldugundan innDirme süresi de gayet kısa. Kurulumu hakkında ayrıntılı ve resimli bilgileri de sitesinde bulabilirsiniz.

Yeni özellikleri
* Grub sorunu giderildi.
* Paket yükleme sorunu giderildi.
* İngilizce dil destegi eklendi.
* Çekirdek ve KDE güncellendi.
* Mevcut paketler güncellendi.

Standart özellikleri
* Kurulum gerektirmeden CD üzerinden çalısabilir.
* Windows üstüne çalısabilir.
* Windows ile beraber çalısabilir.
* Menü yapısı Windows XP ile aynıdır.
* Denetim masası Windows XP ile aynıdır.
* İnternetten güncelleme destegi vardır.
* İnternetten güncelleme Windows güncellemesi kadar kolaydır.
* Tamamen Türkçedir.
* Rpm kurulum dosyalarını destekler. Bu sayede hiçbir komut girmeden çektiginiz dosyaların sadece üstlerine tıklayarak kolay bir sekilde kurulum yapabilirsiniz.
* Popüler Windows programlarının çalısmasını destekler. (Mirc, ICQ, Msn)
* İçerisinde Media Player, Winamp, Mozilla Firefox, Mirc ve sisteminiz için gerekli diger yazılımlar ile birlikte gelir.
* Fazla yüksek sisteme gerek duymaz. Bilgisayarınızı yormaz.
* Mandrake ve Redhat tabanlı oldugu için alt yapısı çok güçlüdür.
* İçerisinde Word, Excel, PowerPoint gibi ofis uygulamaları ile birlikte gelir.
* Kullanımı kolaydır.
* Bilgisayar parçalarının büyük kısmını tanır.
* Bir sorun oldugunda ücretsiz destek alabilirsiniz.
* Distrowatch'ın yükselenler listesinde üst sıralardadır.
* Azerice dil destegine de sahiptir.
* Windows XP kolaylıgına sahip ilk Linux dagıtımıdır.
* Kurulması ve kullanılması en kolay Linux dagıtımıdır.

Bildiri: Turkix Linux projesi su an için askıya alınmıstır. En son çıkan Turkix sürümü budur. Bilinmeyen bir tarihe kadar yeni sürüm çıkmayacaktır.

Önemli Not: Bu iso dosyasını yükledikten sonra Boot olacak sekilde CD’ye atın. Bu islemi Nero, Cd Clone ve benzeri programlar ile çok kolay bir sekilde yapabilirsiniz.

Turkix'i hatasız olarak çalıstırabilmeniz için bilgisayarınızın belleginin 256'dan yüksek olması önerilmektedir.

Download
Kullanıcı avatarı
PeeRLeeSS
Megabyte1
Megabyte1
İletişim:

Resim

Sürüm : 6.06.1
Boyut : 698 Mb
İsletim Sistemi : Linux

Tanıtım:
Ubuntu Linux, Debian tabanlı ücretsiz ve profesyonel Linux dagıtımıdır. Ubuntu ailesi bildirilerine göre(Ubuntu Manifesto): Ubuntu ücretsiz bir yazılımdır, insanlar kendi dillerinde bu yazılımı kullanabilirler, degistirmekte ve kendilerine göre düzenlemekte tamamen serbesttirler.

Ubuntudan bazı esintiler:
Ubuntu tamamen ücretsizdir ve öyle devam edecektir. Para isteyen "enterprise edition" gibi sürümleri çıkmayacaktır. Bu konuda prensipleri olan bir Linux ailesidir.
Ubuntu en iyi çevirileri, ve dökümanları içerir. Tamamen yerel bir yazılım gibidir.
Her 6 ayda bir yeni sürüm dagıtıma sunulacaktır. Her dagıtım için 18 ay destek verilecektir. (breezy, hoary, warty gibi, Yani 5.04 yada 5.10 Colony 1-4 çıkması bununla ilgili degildir.)

Ubuntu 1000 den fazla uygulama ve araçlarla en güncel kernel(çekirdek) ve Gnome üzerine kurulu komple bir isletim sistemidir ve tek CD'dir.Ubuntu 5.10 Breezy Badger stable(kararlı) son sürümdür, yani önceki tüm aksaklıklar kontrol edilmistir.

indirdiginiz .ISO dosyasını boot edilebilecek sekilde CD'ye yazdırdıktan sonra kurulum yapabilirsiniz. Kurulum esnasında karsınıza gelecek dil tablosundan Türkçe seçenegini seçerek kuruluma Türkçe devam edebilirsiniz. Gnome masaüstü varsayılan masaüstü olarak gelecek. KDE masaüstü yöneticisini sonradan kurabilir yada Kubuntuyu deneyebilirsiniz. Eksik oldugunu düsündügünüz programları
"#apt-get install" komutunu root iken konsola yazarak kurabilirsiniz. Yeni baslayanlara tavsiye edilen popüler bir Linux dagıtımıdır. Debian tabanlı ve kullanıcı dostu olması Ubuntuyu en iyi dagıtımlardan yapan özellikler. Debian'ın nazlı kurulum asamaları yerine kolay kurulumu, yeni baslayanlar için vazgeçilmez olmasını saglıyor.

Notlar :
Kurulumu x86 islemcili bilgisayarda yapmalısınız. Diger islemci seçenekleri için Tıklayınız.
Dagıtımın Live olarak adlandırılan ve sistemi açıp DVD'den çalıstırılan sürümünü Buradan islemcinize göre olanını indirebilirsiniz.

Download