Open SuSe Linux'ta programlar YaST aracılıgı ile bilgisunardan (internet) kurulurken; ulusal gururumuz PARDUS'ta ise bu isi PiSi üstleniyor. TÜBİTAK'ın ve ULUDAĞ'ın sunucularına baglanarak çesitli programları kurabilir, yapılan islemleri tersine de çevirebilirsiniz.
Bunun dısında kimi yazılımların kaynak kodlarını (binary-ikili) bulabilirsiniz. Bu dosyalar "*.bin" uzantılıdırlar. Kimi programlar ise Linux sıkıstırma biçimi olan "*tar.gz", "*tar.bz2" sıkıstırılmıs paketlerinde yer alırlar ve bu paketleri kurmak için yeni kullanıcılara pek bir garip ve de korkutucu gelen, kurcalanırsa isletim sisteminin çökecegini sandıgı konsolu (terminal) kullanmak gerekmektedir. Kurulum için ise bazı komutların verilmesi sarttır.
Bu komutlar bir kez ögrenildigi zaman, inanın kurdugunuz her programdan zevk alacaksınız ve Linux isletim sistemi kullanmanın keyfine varacaksınız.
Ayrıca PARDUS'ta kurulan her program Windows'taki gibi tek biz dizin (klasör) altında; bu dizinin adı bildigimiz gibi Program Files; toplanmaz. Bunun yerine ilgili oldukları yerlerde muhafaza edilirler.
Diger önemli olan bir nokta ise kurulacak programların içinde bulundugu sıkıstırılmıs paketleri açmak için verilecek komutların yazılacagı konsolun nerede açılacagıdır. Çogu kisi paketi indirdikten sonra beylik komutları vermekte ve su mesajla karsılasmaktadır.
Kod: Tümünü seç
Böyle bir dosya ya da dizin yok
1) Önce kendinize indirdiginiz dosyalar için bir dizin olusturun. Örnegin; /home/kullanıcı adı/indir
2) Kurmak istediginiz programlar için ayrı bir dizin yaratın. Örnegin; /root/yazılım
Kod: Tümünü seç
Önemli: /root/ dizinine yazabilmek için dosya yöneticisinden yetkili kullanıcı ile giris yapmanız gerekir.
Dosya yöneticisi için izlenecek yol; PARDUS>Uygulamalar>Sistem>Daha Fazla uygulama>Dosya Yönetici-Yetkili Kullanıcı
4) Sonrasında ise kuracagınız paketin uzantısına göre komutları vermemiz gerekiyor ki, "*.tar.gz", "*.tar.bz2", "*.bin" uzantılı paketleri açmak için faklı farklı komutlar verilmektedir.
Bu komutları örneklerle göstermeye çalısacagım.