Laptop bataryası

Windows 11 ile ilgili haber, bilgi ve ipucu Paylaşım alanıdır
Kullanıcı avatarı
lord_leo
Megabyte3
Megabyte3

Re: Labtop bataryası

Mesaj gönderen lord_leo »

"Bataryaların %de 100 olarak dolumunun sakıncalı olduğunu okudum bu sitede."
1-) eskiden bataryalar Nikel-kadmiyum du. yani pil hafızası ve eski laptop şarj etmeyi hiç kesmediğinden yüzünden ne tam dolmasını nede tam boşalmasını isterdik. eski cep telefonlarıda aynı.
2-) şimdiki bataryalar lityum iyon, yada lityum polimer ve aynı cep telefonlarındaki gibi sürekli şarjda kalabilir ve dolu olunca şarj etmeyi keser.
https://www.webkenti.net/2019/04/dizust ... kadar.html

şimdi gelelim olaya "%80 e gelince otomatik olarak dolumu kesmek için"
script yazalabilir ama yukarıda açıkladığım gibi faydasız olacağından uğraşmaya değmez.

ve diğer konu
bir yerde bir şey okuduğunda onun doğru olduğu anlamına gelmez. Zamanla değişebilir, yazan yarım bilgisi ile yazmış olabilir, kaynak çevirisinde hata olabilir, deney metodunda fark edilmeyen ayrıntılar sonucu etkiliyebilir vs. Her duyduğuna inanmadan önce bence beyni de bir çalıştırmak lazım.
https://www.webkenti.net/2019/01/bilims ... nedir.html
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Re: Laptop bataryası

Mesaj gönderen shampuan »

Forumumuzdan @gevv, diğer bir forumda güzel bir link paylaşmış. Çevirerek okuyabilirsiniz, uzmanının ağzından güzel bilgiler paylaşmış.

https://www.wired.co.uk/article/how-to- ... martphones
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Mesaj gönderen feuer »

Sonuç olarak Mustafa_ beyin sorununu halledebildik mi?
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Özür dilerim. Uzun süredir çözmeye çalıştığım bir sorundu.
Sahi, verilen öneriler işe yarıyor mu?
Kullanıcı avatarı
burakhi
Kilobyte4
Kilobyte4
Teşekkür etti: 295 kez

Mesaj gönderen burakhi »

Mustafa_ yazdı: 24 Tem 2021, 11:22 Dell inspiron 15 labtopum var.Bunun bataryasını fişe takılı iken %80 e gelince otomatik olarak dolumu kesmek için ne yapmak gerekir.E tabiki %80 e gelince fişten çekip durdurabilirim, ama ben fişte iken hangi ayarla %80 de otomatik şarjı durdurayım.Bataryaların %de 100 olarak dolumunun sakıncalı olduğunu okudum bu sitede.Sanırım %80 şarj en uygun durum diye biliyorum.Sizler hangi yüzdenin en iyi olduğunu ve %de kaça kadar bataryayı bitirmek gerektiğini yazabilirmisiniz.Yani kısaca batarya takılı ve fişte iken belli bir yüzdeye gelince otomatik şarjı kesen bir uygulama varmı?
https://forums.lenovo.com/t5/ThinkPad-T ... -p/3978386

Anahtar: auto cut off laptop battery %80 şuan detaylı bakamam uygulamalar falan var
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21531 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Daha öncede yazdığım üzere Bunun çözümü yok olsa ben uygulardım donanımsal olarak ayarlanmış birşeye (pil dolum yüzdesi) script veya Program yazılmaz bu ayar üretici tarafından eklenmişse kullanılır eklenmemişse hiçbirşey yapılamaz. (Üretici eklemiş ama pasif ise zaten yine üreticinin sunduğu bir yazılım ile ayarlanabilir) Ayrıca yineleyeyim , Teori ile pratik arasında bazen dağlar kadar fark vardır. Laptop bataryalarındaki aşınma konusunda Ana sayfada 2016 da verilen makale noktası virgülüne kadar kesin ve doğrudur , Aksini iddia eden yerli yabancı kayanklar YALAN ve YANLIŞTIR (Şahsi görüş ve Tecrübem)
Haa araştırmaları sonucu farklı netice elde eden arkadaşlar laptop bataryalarını kendi düşündükleri şekilde kullansınlar , umarım Pillerini uzun süre kulanma şansları olur :arrow:
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Hmm... Öyleyse tamam abi sen öyle diyorsan bir bildiğin vardır ne de olsa bizden daha fazla dizüstü tamir bakımla vakit geçirdin. Tecrübe yenen kazıkların bileşkesidir... mi öyle bir söz vardı o geldi aklıma :-D Bir laptop alırsam ben de yüzde seksen sınırlaması yaparım.

Biz elektronikte, tasarladığımız şarj cihazlarını hep pili yüzde 90-95 şarj yapacak şekilde tasarlarız. Yaptığımız cihaz "home made" tasarım olduğu için kullanılan parçaların ve çiplerin virgül hatası yapması riskine karşı biraz aşağıda keseriz. Kesme gerilimimiz 4,15V-4,18V civarındadır hep. Bilinen nominal max gerilim ise 4,20Volttur.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Denemelkerinde farklı neticeler alan olursa buraya yazssın , ben 4 farklı Laptop markasının pilini test edebildim ; Bunlar sırası ile ;

1. ASUS - Pil seviyesi %95 olunca doldurmaya başlıyordu ve %100 e gelince dolumu kesiyordu - (Pil çabuk aşındı)
2. MSI - Pil seviyesi %95 olunca doldurmaya başlıyordu ve %100 e gelince dolumu kesiyordu - (Pil çabuk aşındı)
3. SAMSUNG - Pil seviyesi %30 a düşünce doldurmaya başlıyordu %80 e gelince dolumu kesiyordu - (Pil Çok uzun Dayandı)
4. Toshiba - Pil seviyesi %30 a düşünce doldurmaya başlıyordu %80 e gelince dolumu kesiyordu - (Pil Çok uzun Dayandı)
Mustafa_
Byte3
Byte3
Teşekkür etti: 4 kez

Mesaj gönderen Mustafa_ »

Resim

Bu Pil sınırlayıcı zip dosyasını tarattım.Virüslümüdür yoksa temiz mi.Kurabilirmiyim bu dosyayı
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Zillya isimli bir antivirüs bilmiyorum , Tanınan bir antivirüs olsaydı düşünülürdü ama bu %99 sahte uyarı
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 399 kez

Mesaj gönderen esatiz »

velociraptor yazdı: 17 Ağu 2021, 19:23 Zillya isimli bir antivirüs bilmiyorum , Tanınan bir antivirüs olsaydı düşünülürdü ama bu %99 sahte uyarı
Evet, yeni virüs programları reklam olsun diye böyle yapıyordur belki. Dikkatimizi çekti yani
Kullanıcı avatarı
burakhi
Kilobyte4
Kilobyte4
Teşekkür etti: 295 kez

Mesaj gönderen burakhi »

Ah şu planlı eskitme olmasa bu tip şeyler ile uğraşmazdık ama düzen böyle

Yoksa piyasa dönmüyor :-D

Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Kanal hoşuma gitti. :-)
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Belgesel çok güzele benziyor not aldım izleyeceğim
Kullanıcı avatarı
lord_leo
Megabyte3
Megabyte3

Mesaj gönderen lord_leo »

Bir yerde yazmıştım ama bulamadım. Neyse 5 yıl önce söylediğimizin birebir aynısını söylemiş. Hatta açıklamalar bile aynı. Aslında teknolojiyi ve elektriği biraz bilen herkes aynı şeyleri söyler ya neyse.

Ekleme yapayım. Hiç bir firma orijinal yedek parçasını dışarı satmaz. buna pil de dahil.
Kuyumcu terazisinde orijinal batarya ile yan sanayi bataryayı ölçün , yan sanayi ürünlerin büyük ihtimal daha hafif olduğunu göreceksiniz.

Ekleme 2, yüksek amper ve hızlı şarj olumsuz olduğu gibi, aşırı düşük amper ve aşırı yavaş şarjda batarya ömrünü olumsuz etkiler.
Birde şarj adaptörünün içerisindeki kompanetlerin kalitesinden kaynaklanan, supraj etkisi var. Kısaca orijinal şarj aleti kullanın ve laptop üzerinden şarj etmeyin.
En son lord_leo tarafından 01 Eyl 2021, 00:30 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.