Laptop bataryası

Windows 11 ile ilgili haber, bilgi ve ipucu Paylaşım alanıdır
Mustafa_
Byte3
Byte3
Teşekkür etti: 4 kez

Laptop bataryası

Mesaj gönderen Mustafa_ »

Dell inspiron 15 labtopum var.Bunun bataryasını fişe takılı iken %80 e gelince otomatik olarak dolumu kesmek için ne yapmak gerekir.E tabiki %80 e gelince fişten çekip durdurabilirim, ama ben fişte iken hangi ayarla %80 de otomatik şarjı durdurayım.Bataryaların %de 100 olarak dolumunun sakıncalı olduğunu okudum bu sitede.Sanırım %80 şarj en uygun durum diye biliyorum.Sizler hangi yüzdenin en iyi olduğunu ve %de kaça kadar bataryayı bitirmek gerektiğini yazabilirmisiniz.Yani kısaca batarya takılı ve fişte iken belli bir yüzdeye gelince otomatik şarjı kesen bir uygulama varmı?
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Re: Labtop bataryası

Mesaj gönderen feuer »

Laptobumu devamlı prize takılı olarak kullanıyorum.
Mustafa_
Byte3
Byte3

İyide bu benim aradığım cevap ve çözüm değilki
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 399 kez

Mesaj gönderen esatiz »

Cevapsız bırakmamak için bilmiyorum anlamında bir şey söylemiş. Ben laptop kullanmıyorum.
@velociraptor belki bir çözüm biliyordur.

Siz googleda can i stop my laptop charging at 80 diye aratın isterseniz
Kullanıcı avatarı
krocix
Kilobyte4
Kilobyte4

Mesaj gönderen krocix »

Laptop bataryanızın ilgili programını açın ve seçeneklerden "özel" kısmına gelin Buradan bataryanın ne kadar yüzde ile şarj olacağına karar verebileceğiniz bölüm bulunur.Oradan ayarlayabilirsiniz.

https://www.dell.com/support/kbdoc/tr-t ... ntrol-etme

Birçok laptop üretici firma kendi ürünlerine özel batarya kontrol programı sunuyorlar.Ama hepsini birden kapsayacak ücretsiz bir program mevcut.Bataryanızın ne kadar dolacağına siz karar verebiliyorsunuz bu program ile.Buyurun link :

https://windowsreport.com/software/battery-limiter/

Yalnız ben laptop kullanıcısı olmadığım için programı kullanmadım ve o yüzden test edemem.Ayrıca güvenliğiniz için indirdiğiniz her dosyayı eğer elinizde antivirüs programınız varsa onunla taratınız veya online olarak bu işi yapan sitelere yükleyerek bakabilirsiniz. örne tarama siteleri ;

www.virustotal.com www.virscan.org gibi...
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Mesaj gönderen shampuan »

"Laptopunuzun bataryasını yüzde yüz doldurmak zararlıdır" sözleri şehir efsanesinden başka birşey değildir. Üretici eğer bilinçli ise zaten yüzde yüz doldurmaz. Teknik olarak açıklamak gerekirse lityum pillerin maksimum doluluk seviyesi 4,2Volt'tur. Bu seviyeyi aşırtırsanız batarya elektrotları arasında kısadevre yapacak şekilde lityum kristalleri oluşur ve batarya bugün olmazsa yarın patlar. Dolayısıyla üreticiler zaten bunu bildiklerinden 4,19Volta kadar şarj edip bunu da size %100 olarak gösteriyor.

Yüzde 80'e kadar şarj etmek ise gereksiz yere şarj/deşarj dönüşümünü arttırmak olur.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 399 kez

Mesaj gönderen esatiz »

@krocix'in dediklerini bir yapın bakalım @Mustafa_
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Mesaj gönderen feuer »

Mustafa_ yazdı: 24 Tem 2021, 15:03 İyide bu benim aradığım cevap ve çözüm değilki
İşaret etmek istediğim nokta bataryanızı yüzde yüz şarj etmenizin sorun yaratmayacağıydı.
Söylediğiniz için yöntem var mı bilmiyorum.
Sorun teşkil etmeyen bir durumun çözüm yöntemi yoktur ya da bu konunun sorun olduğunu okuduğunuz yerde çözüm olarak ta olabilir.

1 - Makinayı prize takarsınız şarj olur onun yüzde kaç olduğunu takip etmek sizin konforunuzu azaltır,
2 - Bu gerçekten sorun teşkil eden bir durum olsa ki sanırım shampuan işin teknik kısmı ile ilgili bir detay paylaşmış, üreticiler önlemini alırlar.
3 - Üreticilerin üstesinden gelemeyeceği bir hata ya da sorun olsaydı microsft gerekli sürücü vs. güncelleştirmeleri ile bunun önüne geçerdi.

Güç ayarlarında gücün azalması ve tükenmesi ile ilgili ayarlar var. Son kullanıcı çoğu ayarı default olarak kullanabilir bu ayarlar ile oynamaya ihtiyaç olmaz. Mesela prize takılı değilken ekran parlaklığını azaltmak gibi. yüzde .. olunca uyar, yüzde ... bilgisayarı kapat gibi.

krocix te gereken bilgiyi vermiş size umarım sorununuzu çözmüştür.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

İşletim sistemi yüklenmemiş hatta freedos bile olmayan bir bilgisayar düşünün. Bu bilgisayar dahi pil güvenli seviyeye kadar dolduğunda güç devreleri bunu tesbit ederek şarj akımını kesiyor. Bu, gerek analog devreler yöntemiyle gerekse gelişmiş gömülü yazılım içeren devrelerle kontrol edilebiliyor. Bilgisayarlardaki sistem bu şekilde işler. Batarya sürücüleri ise bataryanızın windowsa düzgün şekilde tanıtılarak, gerek seviyenin kullanıcıya gösterimesi, gerek sağlıklı olup olmadığının denetlenmesi ve gerekse hangi minimum seviyede kullanıcıya uyarı verilmesi ile ilgili ayarların yapılabilmesi ve kullanıcı tarafından yönetilmesini sağlar.

Dolayısıyla arkadaşa saygı duymakla beraber bence kurcalamasın derim. Zira yüzde yüz şarjda batarya zarar görüyor diye birşey yoktur sınırlı elektronik bilgime dayanarak söylüyorum bunu. (Zaten şarj sistemleri yüzde yüze kadar doldurmayıp fakat kullanıcıya seviyeyi yüzde yüz gösteriyor)

Bilgisayarınızı, tabletinizi, telefonunuzu bir süre hiç kullanmayacaksanız (örnek 3 ay 5 ay 6 ay 1 sene) bataryasını %50'nin biraz üzerinde şarjlı şekilde bırakın. Tam bitik bir batarya çok kısa sürede ölür. Cihazlarınızın şarjı bitip kapandığında muhakkak en kısa sürede en azından yüzde 20'ye kadar şarj etmelisiniz. Daha sonra evinize döndüğünüzde tamamlarsınız.

Lityum bataryalar kullanılsalar da kullanılmasalar da zamanla kendi kendilerine kapasite kaybederler. Dolasyısıyla saklayayım kullanmayayım da yıpranmasın, ilerde lazım olur o zaman kullanırım gibi yaygınlaşmış tipik kullanıcı yanlışlarına düşmeyin. Zaman varken bataryanızın tadını çıkarın.

Cihazlarınızı bilmediğiniz şarj kaynaklarına bağlamayın. Çok fazla detay var ayrıca oturup yazmak lazım böyle bir seferde yazmak imkansız.
Mustafa_
Byte3
Byte3

Size velociraptor un 2 adet yazısını gönderiyorum.Burada okuduğum kadarı ile %100 doldurmak iyi olmaz diyor.Peki % de kaça kadar doldurmalıyız.Tamamen deşarj etmekde sakıncalı diyor .O halde % de kaça kadar kullanmalıyız.İşte bu oranlara yani %de 100 gelmeden durduran ve % 5-%10 kullanınca uyarı veren bir script veya program varmıdır.Ben bunu sormak istedim.Cevap veren herkese saygılar sunar teşekkür ederim...
Resim
Mustafa_
Byte3
Byte3

Resim
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Sayfaya link atabilir misin.

* * *

Tamam gerek kalmadı resimdeki adresten buldum. Verilen bilgiler yüzde yüz sağlıklı değil. Bunlara "edinilmiş bilgi" diyoruz.

Birden fazla lityum pil üreticisinin elimde PDF metni var. Biz bunlara datasheet diyoruz. İçerikte pilin minimum voltajı, maksimum voltajı, şarj akımlarının ve güç karakteristiklerinin nasıl olması gerektiği; ayrıca ortam koşullarının batarya performansına ve kapasitesine etkisi gibi birçok parametre ve grafik var.

Bir dönem bataryalarınızı tam şarj edin, yüzde on'a kadar bitirmeden şarja takmayın deniyordu.

Güya yıllar sonra yapılan araştırmalar bataryanızı yüzde 15'in altına düşürmeyin, yüzde 80'den fazla da şarj etmeyin yoksa çabuk ölür gibi veriler ortaya koydular. Bazı forumlarda bu araştırmalar için kaynak sorsam da hiçbirisi bana üreticilerin bizzat sunduğu kaynakları vermediler ve onlar yerine "isviçreli biliminsanları" ayarında kaynaklar verdiler. Ben de bizzat kaynak bulmak için çabalamadım.

Zira sağlam bir kaynak sunabilirseniz çok memnun olurum çünkü bu konuda kendimi geliştirmek istiyorum.

Teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21641 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Mustafa_ yazdı: 24 Tem 2021, 18:26 Size velociraptor un 2 adet yazısını gönderiyorum.Burada okuduğum kadarı ile %100 doldurmak iyi olmaz diyor.Peki % de kaça kadar doldurmalıyız.Tamamen deşarj etmekde sakıncalı diyor .O halde % de kaça kadar kullanmalıyız.İşte bu oranlara yani %de 100 gelmeden durduran ve % 5-%10 kullanınca uyarı veren bir script veya program varmıdır.
Malesef bu konuda herhangi bir yöntem bulamadım , Abimdeki Laptop Bu yöntem ile Pilini dolduran bir samsung laptop (Yanılmıyorsam 10 yıllık rahat var) %30 - %80 aralığında çalışır. bendeki MSI ise 8,5 yıllık , pilini 7 yıl hiç kullanmadım (Takılı bile değildi) sadece 1,5 yıldır kullanıyorum ama çabuk bozulsun diye şarj aralığını %95 - %100 aralığında tutmuşlar , yani Pil %95 e düştüğü anda doldurmaya başlıyor (Kabus gibi bu pilin ömrü en fazla 2 yıl olur) ve şimdi sıkı durum sadece 1,5 yıldır takılı tuttuğum MSı nin pili neredeyse %40 tan fazla aşınmış ve 10 yıldır hep takılı duran Abimdeki Samsung laptop pili (%30 - %80 aralığında çalışan) nın aşınması sadece %15 - bunun pili ile dünya rekorlar kitabına başvurmayı düşünüyorum. İkinci örneğimize geçelim , Bir arkadaşımda farklı bir marka laptop var ama ablasında Toshiba laptop var ve yine aynı şey %30 - %80 pil çalışma aralığı bu Toshiba laptopta da uygulanmış 7 yıllık rahat var , arkadaş 3. pilini yeni almışken ablasındaki aşınma oranı %20 bile değil , bu tarz örnekler çoğaltılabilir , Yeni piller nasıldır bilemem çünkü bendeki laprop 8,5 yıllık ama kesinlikle bu pil aşınma düzeyleri tesadüf değil cycle dediğimiz döngü ile de alakalı diye düşünüyorum, bendeki MSI laptop pili çabuk bozulsun diye özel çaba sarfedilmiş.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Özel çaba sarfedilmemiştir o yıllarda lion teknolojileri daha yeniydi ve haklarında fazla birşey bilinmiyordu. Anlattıkların dikkat çekici. Peki bana bununla ilgili kaynak verebilir misin. Ama blog yazıları veya haberler değil baya akademik notlara ihtiyacım var.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21641 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Şimdi şöyle ben anasayfaya yazı hazırlarken Tecrübe ettiğim durumlar dışında en az 5-6 yabancı kaynak kullanırım, o yazıyı hazırlarkende bu bilgileri teyid etmiştim ama kaynaklar hengileriydi bilemiyorum , eskiden her yazının altında kaynakları yazardım sonra birde baktım bu kaynakları alıp başlık açmaya başlamışlar ve daha ben kaynaklarımı taramadan ve başlık açmadan bunlar ne buldularsa google tercümeleri ile başlık açarak benim taşım ile benim başımı yarmaya çalışıyorlar, ozamandan beri kaynak vermekten vazgeçtim. Eğer ilgili kaynakları tekrar bulabilirsem paylaşırım (Yazı içinde birtane mevcut) , lakin en son pillerde durum nedir açıkçası test etmeden birşey demek zor , çünkü teori farklı pratik farklı çalışabiliyor malesef.

ilgili anasayfa makalesi:
https://www.sordum.net/32840/laptop-pil ... ilmalidir/

Üstteki linkte kaynaklardan birini vermişim (konu içerisinde var)
https://batteryuniversity.com/article/b ... -batteries