Resize bar radeon software üzerinden devre dışı Hatası
- Email Bot
- Kilobyte2

- Teşekkür etti: 2 kez
Resize bar radeon software üzerinden devre dışı Hatası
Yazılımcılık ve donanımsal olarak ilgilendiğim bilgisayar hayatına başlayalı 20 sene geçti fakat bir sorunla daha karşılaştım. 9070XT ekran kartı aldım ilk başlarda sorun yoktu resizebar aktif idi daha sonra resize bar radeon software üzerinden devre dışı yazmaya başladı ve her bilgisayarı açtığımda değişiklik algılandı sistemi yeniden başlatın uyarısı veriyor ve halen yeniden başlatsam da resizebar devre dışı yazıyor.
Gpu-z üzerinden kontrol ettiğimde resizebar aktif gözüküyor her şey ON konumunda. Temiz format attım cmos reset hatta bios pilini çıkartarak reset attım bios güncelledim donanımsal olarak bir şey değiştirmedim her zamanki kullandığım xmp ve OC ayarları mevcut resize bar ve 4G kod çözme aktif CSM devre dışı. Ne yaptıysam software üzerindeki hatadan 3 aydır kurtulamadım. Yaşayanlar var ama çözümünü yapay zekada arattığımda sofware bug diyor eski sürüm güvenli modda DDU ile temizleyip yükledim yine olmuyor. Anakartta bir şey mi arızalandı desem ekran kartı ile pcı arasındaki bağlatı ile alakalı pcı express kontrol ettim ekran kartı kullanması gerektiği gibi kullanıyor.
Gpu-z üzerinden kontrol ettiğimde resizebar aktif gözüküyor her şey ON konumunda. Temiz format attım cmos reset hatta bios pilini çıkartarak reset attım bios güncelledim donanımsal olarak bir şey değiştirmedim her zamanki kullandığım xmp ve OC ayarları mevcut resize bar ve 4G kod çözme aktif CSM devre dışı. Ne yaptıysam software üzerindeki hatadan 3 aydır kurtulamadım. Yaşayanlar var ama çözümünü yapay zekada arattığımda sofware bug diyor eski sürüm güvenli modda DDU ile temizleyip yükledim yine olmuyor. Anakartta bir şey mi arızalandı desem ekran kartı ile pcı arasındaki bağlatı ile alakalı pcı express kontrol ettim ekran kartı kullanması gerektiği gibi kullanıyor.
- Kayserilifatih
- Exabyte1

- Teşekkür etti: 968 kez
Re: Resize bar radeon software üzerinden devre dışı Hatası
Klasik Amd hatalarından biri olsa gerek zamanında ben de AMD ekran kartımdan çok çekmiştim bir daha AMD ekran kartlı kesinlikle bilgisayar almam
- velociraptor
- Yottabyte4

- Teşekkür etti: 21145 kez
Malesef Çevremde de AMD ekran kartı şikayetleri uzun yıllardır devam ediyor.
- TRWE_2012
- Zettabyte1

- Teşekkür etti: 2713 kez
Geri geldim....Email Bot yazdı: 04 Haz 2026, 16:58 Yazılımcılık ve donanımsal olarak ilgilendiğim bilgisayar hayatına başlayalı 20 sene geçti fakat bir sorunla daha karşılaştım. 9070XT ekran kartı aldım ilk başlarda sorun yoktu resizebar aktif idi daha sonra resize bar radeon software üzerinden devre dışı yazmaya başladı ve her bilgisayarı açtığımda değişiklik algılandı sistemi yeniden başlatın uyarısı veriyor ve halen yeniden başlatsam da resizebar devre dışı yazıyor.
***************************************************************************************
Bu tablo aslında oldukça önemli bir şeyi söylüyor: donanım katmanında ReBAR çalışıyor, sorun tamamen Radeon Software'in bu durumu kayıt altına alıp okuma biçiminde.
Gerçek Sebep Ne?
GPU-Z ile Adrenalin arasında bir uyumsuzluk varsa, GPU-Z'yi doğrudan "aktif mi?" sorusunun cevabı olarak kabul etmek gerekir.
Adrenalin'in göstergesi ise bağımsız bir yazılım katmanından okunur.
Bu uyumsuzluğun kökenine bakıldığında, RDNA 4 mimarisi ile ilgili bilinen bir sorun var. RDNA 4 mimarisinde "Sparse" bellek optimizasyonu ile büyük adres alanlarının yönetiminde bir hata tespit edilmiş. ReBAR aktifken 9070 XT, tüm VRAM'i anlık olarak eşleştirmeye çalışırken iç darboğazlar yaşayabiliyor. Bu durum Valve'ın VKD3D-Proton geliştiricileri tarafından da belgelenmiş durumda.
Yani bu salt bir Adrenalin UI bug'ı değil, RDNA 4'ün driver düzeyindeki ReBAR yönetiminde gerçek bir sorun var.
Neden "Değişiklik Algılandı" Uyarısı Çıkıyor?
Adrenalin Software, her başlangıçta kendi veritabanındaki kaydedilmiş ReBAR durumunu mevcut donanım durumuyla karşılaştırıyor. BIOS/GPU-Z "aktif" diyor, Adrenalin kendi deposunda "devre dışı" yazıyor. Bu uyumsuzluğu her seferinde "değişiklik" olarak algılayıp uyarıyor. Yeniden başlatmak kalıcı çözüm sunmuyor çünkü Adrenalin'in kendi dahili durumu sıfırlanmıyor.
Henüz Denenmemiş Olabilecek Yaklaşımlar
1. Radeon Software veri tabanını temizleme
DDU sadece driver dosyalarını kaldırır, AppData altındaki Adrenalin yapılandırma dosyalarına dokunmaz. Şu yolları tamamen silip ardından driver yeniden yüklemek işe yarayabilir:
Kod: Tümünü seç
%LOCALAPPDATA%\AMDKod: Tümünü seç
%PROGRAMDATA%\AMDAdrenalin Software olmadan, sadece "Minimal Install" veya "Driver Only" seçeneğiyle kurulum yaparak Radeon Software'i tamamen devreden çıkarmak. GPU-Z zaten ReBAR'ın aktif olduğunu doğruluyor, o UI gereksiz hale gelir.
3. Windows Update'in sürücüyü değiştirip değiştirmediğini kontrol etmek
Windows Update'in otomatik driver güncellemeleri, bu kartlarda beklenmedik çakışmalara yol açabiliyor. Sorun yaşayan bazı kullanıcılar, Grup İlkesi üzerinden Windows'un sürücüyü değiştirme yetkisini kısıtlayarak kalıcı bir çözüme ulaşmış.
4. AMD Community'e bug raporu göndermek
Bu sorun birden fazla kullanıcıda gözlemlenmiş. AMD'nin resmi forumuna detaylı rapor atılması, driver güncellemesiyle düzeltilmesini hızlandırabilir.
Donanımsal Arıza İhtimali
Büyük ihtimalle donanımsal bir arıza yok. Gerekçe şu: eğer PCIe ya da anakart tarafında gerçek bir sorun olsaydı GPU-Z da ReBAR'ı OFF gösterirdi. GPU-Z'nin doğrudan PCI yapılandırma uzayını okuyup "aktif" demesi, fiziksel bağlantının sağlıklı olduğunu teyit ediyor.
Sorun, Radeon Software'in RDNA 4 ile ReBAR durumunu yönetme biçimindeki yazılım katmanı hatasında.
Sorun çözülmüştür kendi açımdan....
- root@localhost
- Gigabyte3

- Teşekkür etti: 3969 kez
Yeni güncelleme geldi bir kontrol edin. Düzeltme var baya.
https://www.amd.com/en/support/download/drivers.html
26.6.1 Sürümü
Bende COD Warzone da şimşek sorunları ile boğuşuyorum. AMD böyle. Ne zaman ne olcağı belli değil. Ama seviyoruz. Fiyat Performans.. En sevdiğim En sevdiğim :D
https://www.amd.com/en/support/download/drivers.html
26.6.1 Sürümü
Bende COD Warzone da şimşek sorunları ile boğuşuyorum. AMD böyle. Ne zaman ne olcağı belli değil. Ama seviyoruz. Fiyat Performans.. En sevdiğim En sevdiğim :D
- Kayserilifatih
- Exabyte1

Ben sevsem de Amd almazdım, Amd pişmanlıktır ama fiyatı uygun olsun da her sorununa razıyım deniliyorsa tercih olarak mantıklıdır.
-
Bariscan.mka
- Bit

TRWE_2012 yazdı: 04 Haz 2026, 19:55Geri geldim....Email Bot yazdı: 04 Haz 2026, 16:58 Yazılımcılık ve donanımsal olarak ilgilendiğim bilgisayar hayatına başlayalı 20 sene geçti fakat bir sorunla daha karşılaştım. 9070XT ekran kartı aldım ilk başlarda sorun yoktu resizebar aktif idi daha sonra resize bar radeon software üzerinden devre dışı yazmaya başladı ve her bilgisayarı açtığımda değişiklik algılandı sistemi yeniden başlatın uyarısı veriyor ve halen yeniden başlatsam da resizebar devre dışı yazıyor.
Gpu-z üzerinden kontrol ettiğimde resizebar aktif gözüküyor her şey ON konumunda. Temiz format attım cmos reset hatta bios pilini çıkartarak reset attım bios güncelledim donanımsal olarak bir şey değiştirmedim her zamanki kullandığım xmp ve OC ayarları mevcut resize bar ve 4G kod çözme aktif CSM devre dışı. Ne yaptıysam software üzerindeki hatadan 3 aydır kurtulamadım. Yaşayanlar var ama çözümünü yapay zekada arattığımda sofware bug diyor eski sürüm güvenli modda DDU ile temizleyip yükledim yine olmuyor. Anakartta bir şey mi arızalandı desem ekran kartı ile pcı arasındaki bağlatı ile alakalı pcı express kontrol ettim ekran kartı kullanması gerektiği gibi kullanıyor.![]()
***************************************************************************************
Bu tablo aslında oldukça önemli bir şeyi söylüyor: donanım katmanında ReBAR çalışıyor, sorun tamamen Radeon Software'in bu durumu kayıt altına alıp okuma biçiminde.
Gerçek Sebep Ne?
GPU-Z ile Adrenalin arasında bir uyumsuzluk varsa, GPU-Z'yi doğrudan "aktif mi?" sorusunun cevabı olarak kabul etmek gerekir.
Bu uyumsuzluğun kökenine bakıldığında, RDNA 4 mimarisi ile ilgili bilinen bir sorun var. RDNA 4 mimarisinde "Sparse" bellek optimizasyonu ile büyük adres alanlarının yönetiminde bir hata tespit edilmiş. ReBAR aktifken 9070 XT, tüm VRAM'i anlık olarak eşleştirmeye çalışırken iç darboğazlar yaşayabiliyor. Bu durum Valve'ın VKD3D-Proton geliştiricileri tarafından da belgelenmiş durumda.
Yani bu salt bir Adrenalin UI bug'ı değil, RDNA 4'ün driver düzeyindeki ReBAR yönetiminde gerçek bir sorun var.
Adrenalin Software, her başlangıçta kendi veritabanındaki kaydedilmiş ReBAR durumunu mevcut donanım durumuyla karşılaştırıyor. BIOS/GPU-Z "aktif" diyor, Adrenalin kendi deposunda "devre dışı" yazıyor. Bu uyumsuzluğu her seferinde "değişiklik" olarak algılayıp uyarıyor. Yeniden başlatmak kalıcı çözüm sunmuyor çünkü Adrenalin'in kendi dahili durumu sıfırlanmıyor.
DDU sadece driver dosyalarını kaldırır, AppData altındaki Adrenalin yapılandırma dosyalarına dokunmaz. Şu yolları tamamen silip ardından driver yeniden yüklemek işe yarayabilir:
%LOCALAPPDATA%\AMD2. AMD Software yerine sadece driver paketi kullanmakKod: Tümünü seç
%PROGRAMDATA%\AMD
Adrenalin Software olmadan, sadece "Minimal Install" veya "Driver Only" seçeneğiyle kurulum yaparak Radeon Software'i tamamen devreden çıkarmak. GPU-Z zaten ReBAR'ın aktif olduğunu doğruluyor, o UI gereksiz hale gelir.
Windows Update'in otomatik driver güncellemeleri, bu kartlarda beklenmedik çakışmalara yol açabiliyor. Sorun yaşayan bazı kullanıcılar, Grup İlkesi üzerinden Windows'un sürücüyü değiştirme yetkisini kısıtlayarak kalıcı bir çözüme ulaşmış.
Bu sorun birden fazla kullanıcıda gözlemlenmiş. AMD'nin resmi forumuna detaylı rapor atılması, driver güncellemesiyle düzeltilmesini hızlandırabilir.
Büyük ihtimalle donanımsal bir arıza yok. Gerekçe şu: eğer PCIe ya da anakart tarafında gerçek bir sorun olsaydı GPU-Z da ReBAR'ı OFF gösterirdi. GPU-Z'nin doğrudan PCI yapılandırma uzayını okuyup "aktif" demesi, fiziksel bağlantının sağlıklı olduğunu teyit ediyor.
Sorun, Radeon Software'in RDNA 4 ile ReBAR durumunu yönetme biçimindeki yazılım katmanı hatasında.
zaten temiz format sonrası da denemiştim sizin dediğiniz gibi klasörleri silerek yeniden yükledim fakat sorun halen devam etmekte. Temiz format sonrası ve bios sıfırlama sonrası aynı sorunu yapması beni donanımsal probleme itti. Aslında bu sorun bir abimizin bilgisayarımda Ram Oc cl düşürme yaparken bilgisayarın açılmaması sorunundan sonra başladı gibi hissediyorum. Minimal driver yüklemek istemiyorum o zaman hiç bir 9070xt özelliğine erişim sağlayamıyorsunuz neredeyse sekmeler kapanıyor fakat garanti olsun diye kendi uygulaması olan AmdCleanup ile temizleyip klasörleri temizledim sonuç değişmedi. 1 sene öncenin driverını yükleyince de sorun devam ettiği için sorunu driver üzerinde aramayı yeniden bıraktım. Eğer ki Windows K2 Ram ve latency konusunda güzel çıkarsa Windows 10 dan 11 e geçerim bir de Windows K2 üzerinde temiz sistem üzerined denerim yine aynı sorunu veriyorsa anakart değiştireceğim
-
Bariscan.mka
- Bit

şimdiye kadar nvidia da çok kullandım amd de pişmanlık olduğunu sanmıyorum yarı fiyatına daha güçlü bir cihaz almak daha mantıklı üzerine kalan paraya oled monitör bile alınıyor. Listemde 100lerce oyun vardır hepsini de oynamışımdır bir kere hata almadım. Siz 5-10 sene önceki amd olduğunu sanıyorsunuz ama kendini yeterince geliştirdi. ikinci önemli nokta bu şekilde daranırsak nvidia ile rekabete giremez ve ükemizdeki gençler 2 kat daha fazla fiyata o nvidia kartları alamazlar. Aslında siz bu şekilde davranınca rekabeti kaldırıyorsunuz ve diğer ülkemizin gençleri için alınamaz yüksek fiyatlı kartlara sebep veriyorsunuz. Örnek veriyorum şuan yeni bir tank oyunu çıktı isim vermeyim nvidia ekran kartları ile oynarken crash yiyor ama amd kartlarında sorun yok. Sırf bu sene nvidia kontrol paneli eski olduğu için ve sorun çıkarttığı için nvidia app üzerine tamamen geçilmesini belirttilerKayserilifatih yazdı: 04 Haz 2026, 21:27 Ben sevsem de Amd almazdım, Amd pişmanlıktır ama fiyatı uygun olsun da her sorununa razıyım deniliyorsa tercih olarak mantıklıdır.
-
Bariscan.mka
- Bit

TRWE_2012 yazdı: 04 Haz 2026, 19:55Geri geldim....Email Bot yazdı: 04 Haz 2026, 16:58 Yazılımcılık ve donanımsal olarak ilgilendiğim bilgisayar hayatına başlayalı 20 sene geçti fakat bir sorunla daha karşılaştım. 9070XT ekran kartı aldım ilk başlarda sorun yoktu resizebar aktif idi daha sonra resize bar radeon software üzerinden devre dışı yazmaya başladı ve her bilgisayarı açtığımda değişiklik algılandı sistemi yeniden başlatın uyarısı veriyor ve halen yeniden başlatsam da resizebar devre dışı yazıyor.
Gpu-z üzerinden kontrol ettiğimde resizebar aktif gözüküyor her şey ON konumunda. Temiz format attım cmos reset hatta bios pilini çıkartarak reset attım bios güncelledim donanımsal olarak bir şey değiştirmedim her zamanki kullandığım xmp ve OC ayarları mevcut resize bar ve 4G kod çözme aktif CSM devre dışı. Ne yaptıysam software üzerindeki hatadan 3 aydır kurtulamadım. Yaşayanlar var ama çözümünü yapay zekada arattığımda sofware bug diyor eski sürüm güvenli modda DDU ile temizleyip yükledim yine olmuyor. Anakartta bir şey mi arızalandı desem ekran kartı ile pcı arasındaki bağlatı ile alakalı pcı express kontrol ettim ekran kartı kullanması gerektiği gibi kullanıyor.![]()
Gerçek Sebep Ne?
%LOCALAPPDATA%\AMD2. AMD Software yerine sadece driver paketi kullanmakKod: Tümünü seç
%PROGRAMDATA%\AMD
Adrenalin Software olmadan, sadece "Minimal Install" veya "Driver Only" seçeneğiyle kurulum yaparak Radeon Software'i tamamen devreden çıkarmak. GPU-Z zaten ReBAR'ın aktif olduğunu doğruluyor, o UI gereksiz hale gelir.
bahsettiğiniz yazıyı inceledim ve bu benim sorunumun çözümü değil çünkü bahsettiğiniz yazı resizebar darboğazı gibi takılma sorununa ait bir çözüm. Biraz üzerine düşünce sorunun siteye eklenen yanlış driverdan kaynaklandığını buldum. Windows 10 driver yerine Windows 11 driver eklemişler windows 11 kurulumu yaptım ve sorun çözüldü. Direct storage desteği için windows 11 e geçmeyi düşünüyordum yine de teşekkür ederim hepinize vakit ayırdığınız için
- velociraptor
- Yottabyte4

- Teşekkür etti: 21145 kez
Bu bilgi bir ipucu olabilirBariscan.mka yazdı: 04 Haz 2026, 22:51 Aslında bu sorun bir abimizin bilgisayarımda Ram Oc cl düşürme yaparken bilgisayarın açılmaması sorunundan sonra başladı gibi hissediyorum.
Sanırım aşağıdaki uygulanmış :
https://www.technopat.net/sosyal/konu/r ... ck.852781/
- Kayserilifatih
- Exabyte1

Sorun bence de arkadaşın overclock yapması da olabilir.
- TRWE_2012
- Zettabyte1

- Teşekkür etti: 2713 kez
Oynanmaması gereken yerle, oynamış....Donanım'a, yazılımla zarar vermiş...Bunu çok sık görüyorum sanal alem develociraptor yazdı: 05 Haz 2026, 11:10Bu bilgi bir ipucu olabilirBariscan.mka yazdı: 04 Haz 2026, 22:51 Aslında bu sorun bir abimizin bilgisayarımda Ram Oc cl düşürme yaparken bilgisayarın açılmaması sorunundan sonra başladı gibi hissediyorum.
Sanırım aşağıdaki uygulanmış :
https://www.technopat.net/sosyal/konu/r ... ck.852781/