Hafıza kartı ve flash bellek fiyatlarında %120'lik bir artış yaşandı

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19101 kez

Hafıza kartı ve flash bellek fiyatlarında %120'lik bir artış yaşandı

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Bellekle çalışan elektronik ürünler söz konusu olduğunda eşi benzeri görülmemiş bir dönemde yaşıyoruz. Tarihsel olarak, oyun konsolları ve dizüstü bilgisayarlar gibi tüketim malları, kısmen sürekli gelişen üretim süreçleri sayesinde zamanla ucuzlar. Ancak, devam eden küresel bellek kıtlığı her şeyi alt üst etti. Sanki yukarı aşağı, sol sağ ve her şeyin tamamen tersine döndüğü paralel bir evrende yaşıyoruz.

Örneğin, flaş bellek kartlarını ele alalım. PCWorld'ün yaptığı bir araştırmadan elde edilen verilere dayanarak , Tom's Hardware yakın zamanda bellek kartı ve USB sürücü fiyatlarının geçen yıla göre ortalama %123 arttığını tespit etti . Ve bu sadece ortalama değer; uç bir örnekte, 256 GB Lexar Blue microSDXC UHS-I kartın fiyatı yıllık bazda %261 gibi inanılmaz bir oranda arttı.

Yayınlanan raporda, belirli bir ürün için fiyatın aynı kaldığı veya düştüğü tek bir örnek bile tespit edilmedi; her örnekte, geçen yıla kıyasla fiyat artışı kaydedildi.

Resim

Tom'un da vurguladığı gibi, hafıza kartları ve USB sürücüler hala SSD'ler için kullanılan çiplerle aynı üretim hatlarında üretilen wafer'lardan yapılan NAND çiplerini kullanıyor; hangi çipin nereye gittiğindeki fark genellikle sınıflandırma ve kalite seviyelerine bağlıdır. Yapay zeka veri merkezi müşterileri daha yüksek kaliteli NAND için daha fazla ödeme yapmaya istekliyse, üreticiler muhtemelen buna uyacak ve üretim hatlarını buna göre optimize edecektir. Bu durum, hafıza kartları ve USB sürücüler için daha düşük sınıf NAND çiplerine yol açabilir ve satın alma seçeneklerini sınırlayabilir.

Bu durum, bazı hafıza kartı markalarını daha çok premium ürünlere odaklanmaya zorladı. Bu ayın başlarında SanDisk , 500 dolarlık indirimden sonra bile dudak uçuklatan 2.000 dolarlık yeni bir 2 TB SD kart piyasaya sürdü.

Neyse ki, mevcut durumun geçmesi ve fiyatların sonunda normale dönmesi bekleniyor. Herkesin aklındaki soru ise elbette bunun ne zaman olacağı. Bazıları durumun 2027'ye kadar uzayabileceğine inanırken, diğerleri son DDR5 fiyat düşüşlerini düzeltmenin zaten başladığının kanıtı olarak gösteriyor . Şahsen, kesinlikle hayati önem taşımadıkları sürece, bir süre daha bellek ile ilgili ürün satın almaktan kaçınırım.

Kaynak :
https://www.techspot.com/news/112097-me ... p-123.html
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 861 kez

Re: Hafıza kartı ve flash bellek fiyatlarında %120'lik bir artış yaşandı

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Hayatımda flash belleği ve hafıza kartını 2018 yılından beri almadım. Zaten hafıza kartına fazla ihtiyaç kalmadı onun yerine flash bellekler veya diskler iş görüyor. Sandisk'in 2 tb hafıza kartı geliştirmesi bana biraz saçma geldi çünkü bozulmaya meyilli bir teknoloji ve kafası attığında aniden bozulabilir.