VPN kullanmak sizi devlet gözetimine maruz bırakabilir

Internet konusunda bilgi ve ipuçları paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21209 kez

VPN kullanmak sizi devlet gözetimine maruz bırakabilir

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Uzun zamandır temel gizlilik araçları olarak tanıtılan ticari VPN hizmetlerinin artan popülaritesi, Kongre'den yeni bir uyarıya yol açtı: Amerikalıların çevrimiçi ayak izlerini gizleyen aynı teknoloji, onları yabancı uyrukluymuş gibi gözetim altına alabilir.

Perşembe günü altı Demokrat milletvekili, Ulusal İstihbarat Direktörü Tulsi Gabbard'dan, VPN'ler aracılığıyla bağlantı kuran ABD vatandaşlarının, izinsiz casusluğa karşı anayasal korumalarını kaybedip kaybetmediklerini açıklamasını istedi . Mektuplarında, sanal özel ağların kullanıcının gerçek konumunu gizlediği için istihbarat teşkilatlarının bu iletişimlerin yabancı kaynaklı olduğunu varsayabileceğini ve bu sınıflandırmanın Amerikalıları ABD dışındaki hedeflere yönelik gözetim programlarına maruz bırakabileceğini savundular.

İmzacılar arasında yer alan Senatörler Ron Wyden, Elizabeth Warren, Edward Markey ve Alex Padilla ile Temsilciler Meclisi Üyeleri Pramila Jayapal ve Sara Jacobs, durumun şeffaflık gerektirdiğini belirtti. Gabbard'a verdikleri mesaj, sıradan gizlilik uygulamalarının, birçok Amerikalının sağlam kaldığını varsaydığı yasal güvenceleri baltalayabileceği yönündeydi.

Ticari VPN'ler internet trafiğini dünyanın herhangi bir yerinde bulunabilen sunucular üzerinden yönlendirir. Bu durum, ABD istihbarat teşkilatlarının bir iletişimin gerçekte nereden kaynaklandığını belirlemesini zorlaştırır. Mektupta belirtilen gizliliği kaldırılmış yönergelere göre, Ulusal Güvenlik Ajansı, "konumu bilinmeyen bir kişinin, aksi yönde özel bir bilgi olmadığı sürece ABD vatandaşı olmadığı varsayımını" benimser. Savunma Bakanlığı da kendi sinyal istihbarat prosedürlerinde benzer bir kural uygulamaktadır.

Resim

Bu genel varsayım, özellikle milyonlarca Amerikalının sıradan nedenlerle VPN'lere güvendiği düşünüldüğünde, yerli kullanıcılar için önemli riskler taşımaktadır: halka açık Wi-Fi bağlantılarını güvence altına almak, bölgesel olarak kilitlenmiş medyaya erişmek veya kişisel verileri reklamcılardan korumak gibi. Milletvekilleri, mevcut istihbarat toplama yetkileri altında, bu küresel VPN ağlarından geçen veri paketlerinin yabancı gözetim akışlarına kolayca dahil edilebileceğini söyledi.

Yabancı İstihbarat Gözetim Yasası'nın 702. maddesi, yurtdışındaki yabancıları arama izni olmaksızın hedef almayı mümkün kılan yasal mekanizmadır. Bu program, Amerikalılar tarafından gönderilen mesajlar da dahil olmak üzere çok büyük miktarda iletişimi toplar ve FBI daha sonra bunları arama izni olmaksızın inceleyebilir.

702. Madde önümüzdeki ay sona erecek ve olası yenilenmesi, Washington'da ulusal güvenlik ve kişisel gizlilik arasındaki denge konusunda en çok siyasi tartışma konusu haline geldi.

Senato İstihbarat Komitesi üyesi olan ve hükümeti gizli casusluk uygulamaları konusunda sıkıştırma geçmişi bulunan Wyden, açıkça tartışamayacağı gizli endişeleri dile getirmek için sık sık bu tür açık mektupları kullanmıştır. Onun varlığı, bunun internet trafiğinin nasıl yönlendirildiğiyle ilgili rutin bir sorudan daha fazlası olduğunu gösteriyor.

702. Madde'nin ötesinde, yasa koyucular ayrıca, çok daha az kısıtlama ile geniş kapsamlı yabancı gözetim operasyonlarına izin veren Reagan dönemi yönergesi olan 12333 sayılı Başkanlık Kararnamesi hakkında da endişelerini dile getirdiler. Mahkeme gözetimi gerektiren 702. Madde'nin aksine, 12333 sayılı Başkanlık Kararnamesi kapsamındaki gözetim, yalnızca ABD başsavcısı tarafından onaylanan yönergeler çerçevesinde yürütülmektedir. Mektupta, 702. Madde kapsamında uygulanan aynı "yabancılık varsayımı"nın 12333 sayılı Kararname kapsamındaki veri toplama işlemlerini de yönettiği, yani yabancı VPN sunucuları üzerinden yönlendirilen Amerikalılardan gelen verilerin "yabancıların iletişimlerinin toplu ve ayrım gözetmeksizin gözetimi" kapsamına girebileceği uyarısında bulunulmaktadır.

İroniyi daha da artıran bir durum ise, NSA'dan Federal Ticaret Komisyonu'na kadar birçok ABD kurumunun çevrimiçi güvenliği güçlendirmek için VPN'leri tavsiye etmesidir. Ancak, yasa koyucuların da belirttiği gibi, tüketiciler bu hizmetleri, onları korumak için tasarlanmış haklarından istemeden vazgeçmeden nasıl kullanacakları konusunda çok az resmi rehberlik almışlardır. Mektup, "Amerikalı tüketicilerin, yasa ve ABD Anayasası uyarınca hak kazandıkları gizlilik korumalarını almalarını sağlamak için ne yapabileceklerini, eğer varsa, açıklığa kavuşturun" diyerek son buluyor.

Kaynak :
https://www.techspot.com/news/111848-us ... nment.html
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1
Teşekkür etti: 969 kez

Re: VPN kullanmak sizi devlet gözetimine maruz bırakabilir

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Vpn de tam güvenli değil o yüzden özel gizlilik gerektiren işleri vpn yerine normal internetimizle yapmak daha mantıklıdır malum vpn ile de izlenmediğimizin hiçbir garantisi verilemiyor gibime geliyor.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4
Teşekkür etti: 10550 kez

Re: VPN kullanmak sizi devlet gözetimine maruz bırakabilir

Mesaj gönderen burak35 »

Vpn lerde %100 güvenli değil bildiğim kadarıyla.
Çünkü devletler talep eder ve ısrarcı olursa vpn şirketleride loglamaları verebiliyor diye okumuştum biryerlerde.
Tabi ne kadar doğru bilemiyorum.