Yapay zeka ve Google Chromede SSD ye yazma sorunu

Internet konusunda bilgi ve ipuçları paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
Email Bot
Kilobyte2
Kilobyte2
Teşekkür etti: 2 kez

Yapay zeka ve Google Chromede SSD ye yazma sorunu

Mesaj gönderen Email Bot »

Merhaba . Chrome de Ayarlar>Sistem Cihaz üzerinde yapay zeka ayarını gördüm ve varsayılan olarak açık geldi.Chromeyi kapatınca arka planda %temp% klasörüne chrome_chrome_BITS_8152_794017001 klasörü içinde 3,97GB tmp dosyası gördüm. Silmeye kalkınca : arka plan akıllı aktarım hizmeti tarafından kullanıldığından kullanılamıyor diyordu. interneti kullanıyordu (hiçbir uygulama açık değil sadece görev yöneticisi açık) . İndirme işlemi bitince chromeyi açtım GPU belleği yükseldi ,aynı anda RAM kullanımı yükseldi (Intel UHD Graphics)... NVMe 0 ms 2GB/sn
Ertesi gün tekrar indirme başladı bu sefer cihaz üstünde yapay zekauı kapattım. Neden neyi indirdiğini anlayamadım ,yardımcı olurmusunuz
Neden bu cihaz üstünde yapay zeka çıktı ki
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte4
Exabyte4
Teşekkür etti: 2429 kez

Re: Yapay zeka ve Google Chromede SSD ye yazma sorunu

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Email Bot yazdı: 03 Nis 2026, 15:19 Merhaba . Chrome de Ayarlar>Sistem Cihaz üzerinde yapay zeka ayarını gördüm ve varsayılan olarak açık geldi.Chromeyi kapatınca arka planda %temp% klasörüne chrome_chrome_BITS_8152_794017001 klasörü içinde 3,97GB tmp dosyası gördüm. Silmeye kalkınca : arka plan akıllı aktarım hizmeti tarafından kullanıldığından kullanılamıyor diyordu. interneti kullanıyordu (hiçbir uygulama açık değil sadece görev yöneticisi açık) . İndirme işlemi bitince chromeyi açtım GPU belleği yükseldi ,aynı anda RAM kullanımı yükseldi (Intel UHD Graphics)... NVMe 0 ms 2GB/sn
Ertesi gün tekrar indirme başladı bu sefer cihaz üstünde yapay zekauı kapattım. Neden neyi indirdiğini anlayamadım ,yardımcı olurmusunuz
Neden bu cihaz üstünde yapay zeka çıktı ki
Chrome, bazı AI özelliklerini (ör. yerel “Gemini Nano” / on‑device GenAI modelleri) kullanabilmek için model dosyalarını arka planda indirip cihazınıza kaydediyor Bu indirme işlemi Windows’ta Background Intelligent Transfer Service (BITS) ile yapılır; dosyalar geçici klasörlerde (.tmp) görünür ve BITS açıkken silinemez. GPU/RAM kullanımı da bu modellerin indirilmesi/önbelleğe alınması veya modelin yerel olarak yüklenmesi nedeniyle artar.

Hızlı çözüm — Adım Adım

1.Chrome’da Settings > System (Ayarlar > Sistem) içine gidin.

"On‑device AI" veya "On‑device GenAI" seçeneğini kapatın.

2.Chrome’u tamamen kapatın (görev yöneticisinde chrome/ background süreçlerini sonlandırın).

3.Chrome’un indirdiği on‑device modelleri silmek için:

Chrome’da Settings > System içinde ilgili “delete models” veya "remove on‑device models" (varsa) seçeneğini kullanın; yoksa aşağıdakileri yapın.

3.1.Geçici dosyaları temizleyin:

3.1.1.Bilgisayarı yeniden başlatın (BITS indirmesini durdurur), sonra %TEMP% içindeki chrome_...BITS* klasörünü silin.
3.1.2.Eğer silinmiyorsa, Services (services.msc) içinde "Background Intelligent Transfer Service"i geçici olarak durdurun, dosyayı silin, sonra servisi tekrar başlatın.

Durumu izlemek için

Kod: Tümünü seç

chrome://on-device-internals
adresine bakın (model boyutu/indirmenin durumu).

İpuçları ve güvenlik

1.Eğer "Enhanced protection" veya güvenlik özellikleri açıksa Chrome AI destekli tarama/indirme uyarıları yapıyor olabilir; kapatırsanız ilgili modeller yeniden indirilmez.
2.Bilinmeyen yazılım indirmeleri görürseniz kaynak/sitelerden emin olun ve gerekirse Chrome’u kaldırıp yeniden kurun.

Kaynak :[/i]

https://support.google.com/chrome/answer/16961953?hl=en
https://www.bleepingcomputer.com/news/a ... detection/
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 861 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Google Chrome büyük ihtimalle Gemini adlı yapay zeka bileşenini sistemine indirerek kullanabilmeni sağlıyor gibime geliyor malum yapay zeka o kadar çok kullanılmak için zorlanmaya başlandı ki ister istemez her tarayıcıya entegre edilmeye başladı o yüzden belki de Windows Update yoluyla indiriliyor da olabilir o yüzden de bu şekilde yükselişleri görüyor opabilirsin gibime geliyor.Windows update blocker adlı yazılım ile Windows Update'yi kapattığında büyük ihtimalle güncelleme indirmeyi durdurur diye düşünüyorum.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte4
Exabyte4

Firefox'ta Yapay Zeka Kullanımı Engelleme-Basit ve bir tık....!!!

Resim
Resim
Bu kadar basit...
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 861 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Yapay zeka balonunu bir gün yapay zeka şirketleri kendi elleriyle patlatacaklar da bunun ne zaman olacağını sabırla bekliyorum.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19103 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

TRWE_2012 yazdı: 03 Nis 2026, 15:29 1.Chrome’da Settings > System (Ayarlar > Sistem) içine gidin.

Google chrome mevcut sürümünde böyle bir yer yok. O nedenle Chrome adres barına aşağıdakini yazın

chrome://flags/
Açılan penceredeki aramaya AI yazın ve bulduklarını Disabled konuma alıp Tarayıcıyı yeniden başlatın.

Resim

NOT : Bu arada Bu Hintliler okadar Geri zekalılar ki : Kullanıcıların google'ye soru sorduğu kısmının cevaplarının tamamı yapay zeka ile oluşturuluyor ve kullanıcıların çoğu bu duruma küfrediyor, PES.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte4
Exabyte4

velociraptor yazdı: 03 Nis 2026, 16:57
TRWE_2012 yazdı: 03 Nis 2026, 15:29 1.Chrome’da Settings > System (Ayarlar > Sistem) içine gidin.

Google chrome mevcut sürümünde böyle bir yer yok. O nedenle Chrome adres barına aşağıdakini yazın

chrome://flags/
Açılan penceredeki aramaya AI yazın ve bulduklarını Disabled konuma alıp Tarayıcıyı yeniden başlatın.

Resim

NOT : Bu arada Bu Hintliler okadar Geri zekalılar ki : Kullanıcıların google'ye soru sorduğu kısmının cevaplarının tamamı yapay zeka ile oluşturuluyor ve kullanıcıların çoğu bu duruma küfrediyor, PES.
Acaba bu Vivaldi de var mıdır? Hemen bakacağım Teşekkürler
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte4
Exabyte4

Vivaldi de Varmış Kapattım...Teşekkürler Admin

Resim
Resim
Sistem:GNU/Linux Mint 22.2 MATE v1.26.2 x64 OS
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19103 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Eline sağlık
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10105 kez

Mesaj gönderen burak35 »

Sene olmuş 2026 ? hala chrome çöpünü kullanan mı kaldı ? Allah aşkına ya ? hangi devirde yaşıyoruz ?

Neyse ben kendimce çözümleri link olarak atayım. Soruyu soran arkadaşta linkleri tıklayıp sayfaları tarasın.
Ve kendine uygun tarayıcıları deneyerek bulsun. Ben 10 sene önce böyle yapmıştım ve ironu bulmuştum çünkü.

https://www.google.com/search?q=chromium+based+browsers+&sca_esv=d40b0936fbbbe394&ei=QQTRaeivOPuMxc8P97bQwAQ&biw=1366&bih=607&ved=0ahUKEwio1Nu5mdSTAxV7RvEDHXcbFEgQ4dUDCBA&uact=5&oq=chromium+based+browsers+&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiGGNocm9taXVtIGJhc2VkIGJyb3dzZXJzIDIHEAAYgAQYEzIHEAAYgAQYEzIHEAAYgAQYEzIHEAAYgAQYEzIHEAAYgAQYEzIHEAAYgAQYEzIHEAAYgAQYEzIHEAAYgAQYEzIHEAAYgAQYEzIHEAAYgAQYE0jmFVDKB1j2E3ACeAGQAQCYAcwBoAHTCqoBBTQuNS4xuAEDyAEA-AEBmAIIoALaBsICChAAGEcY1gQYsAPCAgUQIRigAcICBRAhGJ8FwgIEECEYFcICBhAAGBYYHsICCBAAGIAEGKIEwgIFEAAY7wXCAggQABgWGB4YE5gDAIgGAZAGCJIHBTMuNC4xoAftVLIHBTEuNC4xuAe6BsIHAzMtOMgHboAIAQ&sclient=gws-wiz-serp

https://www.google.com/search?q=firefox+based+browsers&sca_esv=d40b0936fbbbe394&biw=1366&bih=607&ei=UATRaZDqNsqG7NYP2_qv-Qg&ved=0ahUKEwiQ0u3AmdSTAxVKA9sEHVv9K48Q4dUDCBA&uact=5&oq=firefox+based+browsers&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiFmZpcmVmb3ggYmFzZWQgYnJvd3NlcnMyBRAAGIAEMgYQABgHGB4yBhAAGAcYHjIGEAAYBxgeMgQQABgeMgQQABgeMgQQABgeMgQQABgeMgQQABgeMgQQABgeSK0XUNMHWKcVcAJ4AZABAJgBZaAB8gWqAQM3LjG4AQPIAQD4AQGYAgqgAqoHwgIKEAAYRxjWBBiwA8ICDRAAGIAEGIoFGEMYsAPCAg4QABjkAhjWBBiwA9gBAcICGRAuGIAEGIoFGEMYxwEY0QMYyAMYsAPYAQHCAhMQLhiABBiKBRhDGMgDGLAD2AEBwgIHEAAYgAQYDZgDAIgGAZAGEboGBggBEAEYCZIHAzIuOKAHsT6yBwMwLji4B_wGwgcFMy04LjLIB5gBgAgB&sclient=gws-wiz-serp