Büyük teknoloji ve yapay zeka şirketleri, sektörün kolayca absorbe edemeyeceği bir hızda siparişlerini artırıyor ve bu da gelişmiş çip üretimini son derece sınırlı bir varlığa dönüştürüyor. Küresel dökümhane pazarının yaklaşık %70'ini kontrol eden TSMC, artık o kadar zorlanıyor ki, kapasite arayan her müşteriyi gerçekçi bir şekilde karşılayamıyor.
TSMC'nin en gelişmiş üretim düğümlerinde özellikle darboğaz yaşanıyor ve bu durum şirketi küçük bir "sadık" müşteri grubuna öncelik vermeye zorluyor. DigiTimes'ın yakın tarihli bir raporunda , çip sektöründeki herkesin Tayvanlı dökümhaneden pay almak istediği, ancak sektör genelinde talebin arzı çok aştığı ve birçok şirketin üretim konusunda hiçbir güvence sağlayamadığı belirtiliyor. Ortaya çıkan bu sıkıntı, mevcut yapay zeka patlamasının sürdürülebilir olup olmadığına dair daha geniş endişeleri körüklüyor.
Broadcom kısa süre önce, TSMC'nin üretim kapasitesinde fiilen bir sınıra ulaştığını kabul ederek , dökümhanenin üretimini neredeyse süresiz olarak artırabileceği yönündeki uzun süredir geçerli olan varsayımı sorguladı. Rapora göre, TSMC'nin sürekli olarak az sayıda müşteriye silikon göndermesi nedeniyle birçok firma stratejilerini yeniden gözden geçiriyor.
Şirketin 3nm kapasitesinin büyük bir kısmı, en büyük ve en istikrarlı ortaklarından ikisi olan Apple ve Nvidia'ya yönlendiriliyor. Bu iki şirketin en son teknolojiye sahip işlemcilere ayrıcalıklı erişimi, çip ve cihaz genelinde rakipleriyle arasındaki rekabet farkını daha da açabilir.

Gelişmiş kapasitenin daha küçük bir payı, yapay zeka ürünlerine kıyasla daha sınırlı hacimlerde de olsa, Intel ve AMD'ye ayrılıyor. Bu arada, Broadcom gibi ASIC tasarımcıları daha iyi anlaşmalar için baskı yapıyor ancak özel yapay zeka hızlandırıcılarının seri üretimini artırmakta zorlanıyorlar.
Daha geniş perspektiften bakıldığında, belirsizlik giderek artıyor. İran'ı da içeren ABD-İsrail çatışması gibi devam eden jeopolitik gerilimler , zaten gergin olan tedarik zincirlerine bir risk katmanı daha ekliyor. Bazı analistler, mevcut kısıtlamaların 1 ila 2 yıl içinde hafifleyebileceğine inanıyor, ancak benzer zaman çizelgeleri daha önce de dile getirilmişti.
Buna karşılık, sektörün bazı kısımları alternatifler arıyor. Samsung Foundry, AMD de dahil olmak üzere yeni ortaklar arayışında ; Intel ise kendi üretim kapasitesini artırmakta (veya uygun müşteriler bulmakta) zorluklarla karşılaşmaya devam ediyor. Arzın kısıtlı ve talebin hala yüksek olduğu bir ortamda, çip endüstrisindeki güç dengesi önümüzdeki aylarda hızla değişebilir.
Kaynak :
https://www.techspot.com/news/111875-ts ... -only.html