Kırılamaz şifrelemeyi buldular 1 Milyon ödülü kaptılar

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 53899
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 19703 kez
Teşekkür edildi: 11957 kez

Kırılamaz şifrelemeyi buldular 1 Milyon ödülü kaptılar

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Bir zamanlar bilim kurgu gibi gelen bir kavram, artık dijital dünyanın hayatta kalması için hayati önem taşıdığı kabul ediliyor. Bu hafta, Bilgisayar Makineleri Birliği (Association for Computing Machinery), kuantum mekaniği alanındaki kırk yıllık çalışmalarıyla kuantum hesaplama çağında hassas bilgileri korumanın kritik bir yöntemi haline gelebilecek bir temelin atılmasına yardımcı olan Charles Bennett ve Gilles Brassard'a 2025 Turing Ödülü'nü verdi.

İkili, kuantum kriptografisi ve daha geniş anlamda kuantum bilgi bilimi alanındaki öncü çalışmaları nedeniyle 1 milyon dolarlık ödülü paylaşacak . 1984 yılında yayınladıkları ve fotonların kırılgan doğasına dayanan bir şifreleme yöntemi olan BB84 protokolünü tanıtan makaleleri, bilginin nasıl gizli tutulabileceğini yeniden ele aldı. O zamanlar fikirleri pratik kullanım için fazla soyut görünüyordu. Bugün ise, verileri bir sonraki büyük hesaplama tehdidinden korumada hayati öneme sahip olarak kabul ediliyorlar.

82 yaşındaki Bennett, New York'taki IBM'in Yorktown Heights laboratuvarında araştırmacı, 70 yaşındaki Brassard ise Montreal Üniversitesi'nde profesör. İkili, 1979'da Porto Riko'nun San Juan kentinde bir konferansa katılırken tesadüfen tanıştı. Bir ara Atlantik Okyanusu'nda yüzmeye gittiler ve Bennett, kuantum mekaniği yasalarına dayalı, asla sahtesi yapılamayacak bir banknot yaratma fikrinden bahsetti. Brassard daha sonra bu öneriyi "biraz şok edici" olarak nitelendirdi, ancak bu, on yıllarca sürecek bir iş birliğinin tohumu oldu.

New York ve Montreal arasında çalışan ekip, Bennett'in konseptini ilk olarak metro jetonlarına uyguladı. 1983'teki çalışmaları, kuantum özellikleriyle tasarlanmış bu jetonların, doğrulama için kullanılan donanım çalınsa bile, sahtesinin üretilmesinin imkansız olduğunu gösterdi. Bu teorik çalışmadan, daha sonra kuantum kriptografisi olarak bilinecek olan ilkeler ortaya çıktı.

Bennett ve Brassard tarafından 1989 yılında inşa edilen bir kuantum şifreleme makinesi.

Resim

Bennett ve Brassard, 1984 tarihli makalelerinde, fotonların, herhangi bir dinleme girişimini ortaya çıkaracak şifreleme anahtarları oluşturmak için nasıl kullanılabileceğini açıklamışlardı. Bir fotonun ölçülmesi özelliklerini değiştirdiği için, dinleme girişiminde bulunan kişi kesin bir iz bırakacaktı. Beş yıl sonra, bu kavramı deneysel olarak göstererek, güvenli iletişimin aslında fizik yasalarıyla garanti edilebileceğini kanıtladılar.

"Şifreleme konusunda tamamen yeni bir düşünme biçimi getirdiler," diye belirtti Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles'ta fizik bilimleri ve elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü olan Prineha Narang, The New York Times'a verdiği demeçte. "Fiziğin temel yasaları, onu hacklenemez hale getirebilir."

Çalışmalarının önemi, 1994 yılında Bell Labs'tan Peter Shor'un bir kuantum bilgisayarın geleneksel şifreleme yöntemlerini kolayca kırabileceğini göstermesiyle daha da belirginleşti. Bu keşif, teorik görünen şeyi nihai bir gerekliliğe dönüştürdü.

Aynı on yıl içinde Bennett ve Brassard, çalışmalarını bir zamanlar düşünülemez olan başka bir fikre, kuantum ışınlanmasına, yani dolanıklık adı verilen bir olgu kullanılarak bilginin iletilmesine olanak tanıyan bir sürece genişlettiler. Einstein, dolanıklığı meşhur bir şekilde "uzaktan ürkütücü etki" olarak tanımlamıştı, ancak bu artık kuantum ağlarının temel taşlarından biridir.

Kuantum ışınlanması nesneleri fiziksel olarak hareket ettirmez; onları tanımlayan bilgiyi aktarır. Dijital iletişim için bu, verilerin kuantum bilgisayarlar arasında ele geçirilme riski olmadan iletilmesi anlamına gelir. Prensip olarak, bilginin kopyalanamayacağı veya çalınamayacağı bir geleceğin internetini mümkün kılabilir; bu da siber güvenliğin tamamen yeniden tanımlanması anlamına gelir.

Günümüzde, 1979'daki o yüzme sırasında ilk kez tasarlanan teknoloji, hükümetler, girişim şirketleri ve büyük şirketler tarafından takip ediliyor. Google ve Microsoft gibi şirketler, geleneksel şifrelemeyi geçersiz kılacak kadar güçlü kuantum bilgisayarlar geliştirmek için yarışıyor. Aynı zamanda, dünya çapındaki araştırmacılar, doğrudan Bennett ve Brassard'ın yöntemlerine dayanan kuantum anahtar dağıtım sistemleri geliştiriyor.

"Uzun bir süre bu fikirlerin nasıl kullanılacağı net değildi," dedi Narang. "Şimdi ise küçük şirketler, büyük şirketler ve hatta ABD hükümeti bu teknolojiyi uygulamaya koymaya çalışıyor."

Kaynak :
https://www.techspot.com/news/111757-qu ... ption.html
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 9455
Kayıt: 30 Ağu 2024, 20:48
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 929 kez
Teşekkür edildi: 6998 kez

Re: Kırılamaz şifrelemeyi buldular 1 Milyon ödülü kaptılar

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Şifrelerin kırılmaz olması bana pek mantıklı gelmiyor malum gün gelir o kuantum bilgisayarlar bile o şifreleri kıracak hale gelirler gibime geliyor.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 53899
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 19703 kez
Teşekkür edildi: 11957 kez

Re: Kırılamaz şifrelemeyi buldular 1 Milyon ödülü kaptılar

Mesaj gönderen velociraptor »

Adamlar Kuantum ile kırılmaz şifre yaptıkları için ödül almış :?:
Cevapla

“Teknoloji ve bilim haberleri” sayfasına dön