Yapay değil, pürüzlü zeka...

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21022 kez

Yapay değil, pürüzlü zeka...

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

YouTube, Instagram, Reddit gibi sosyal medya platformlarında teknoloji odaklı içerik üreten bazı isimler kullandıkları yapay zekaya şu soruyu yöneltiyor:

"Arabamı yıkatmam gerekiyor ve 100 metre ileride bir oto-yıkama var. Sence yürüyerek mi gitmeliyim, arabayla mı?"

Gemini de ChatGPT de "yürüyerek" yanıtını veriyor, yürüyüşün sağlık için faydalarından tutun da yakıt tasarrufuna kadar pek çok güzellemeyi de ihmal etmiyor.

Videolar viral olduktan birkaç gün sonra bu sorunun yanıtlarının düzelmeye başladığını belirtmekte fayda var...

Peki yapay zekanın her geçen saniye geliştiği ve artık matematik olimpiyatlarına katılacak seviyede olduğunun vurgulandığı (hatta dünyayı ele geçirmesi konusundaki endişelerin tavan yaptığı) bir dönemde böyle basit bir mantık hatası nasıl ortaya çıkıyor…

GOOGLE DEEPMIND CEO’SUNDAN İTİRAF

Yapay zeka çağının en önemli isimlerinden biri olan Google DeepMind CEO’su Demis Hassabis, itiraf gibi bir açıklamaya yaparak mevcut yapay zeka sistemlerini ‘pürüzlü zeka’ olarak tanımladı. Hassabis’e göre yapay genel zeka (AGI) henüz gerçekleşmiş değil.

18 Şubat’ta düzenlenen India AI Impact Summit 2026’da konuşan Hassabis, bugün kullanılan büyük dil modellerinin etkileyici performanslar sergilese de temel sorunlar barındırdığını söylüyor. "Bugünün sistemleri çok güçlü ama tutarsız. Bazı şeylerde çok iyiler, bazı şeylerde çok kötüler"

Hassabis’in dikkat çektiği çelişki ise şu:

Yapay zeka sistemleri Uluslararası Matematik Olimpiyatı seviyesinde problemleri çözebiliyor; ancak soru farklı biçimde sorulduğunda basit matematik hataları yapabiliyor.

Teknoloji çevrelerinde bu durum ‘jagged intelligence’ yani ‘pürüzlü zeka’ olarak adlandırılıyor. Sistemler belirli alanlarda sivri bir başarı gösterirken, başka alanlarda keskin düşüş yaşıyor.

Hassabis’e göre gerçek anlamda ‘genel’ bir zeka bu tür keskin tutarsızlıklar göstermez.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR

Bugünkü büyük dil modelleri yani yapay zekalar, dünyayı insanlar gibi bilerek anlamıyor. Çalışma prensipleri, devasa veri yığınları üzerinde eğitilerek bir cümlede sıradaki kelimenin gelme olasılığını tahmin etmeye dayanıyor. Yani sistem doğru cevap olarak, daha önce gördüğü milyarlarca örüntüye dayanarak en olası görüneni işliyor.

Modelin arka planında matematiksel olarak olasılık hesapları var. Bir soru sorulduğunda sistem, geçmiş eğitim verilerindeki benzer kalıplara bakıyor ve istatistiksel olarak en yüksek ihtimalli cevabı oluşturuyor. Bu nedenle kural, gerçeklik söz konusu değil: Onların yapısında örüntüler ve tahminler var.

Sorunun biçimi değiştiğinde ya da alışılmış kalıpların dışına çıkıldığında ortaya çıkan hatalar da bundan kaynaklanıyor. Çünkü sistem mantıksal bir dünyaya sahip değil; yalnızca öğrendiği olasılık dağılımları üzerinden çıktı üretiyor. Demis Hassabis’in ‘pürüzlü zeka’ dediği durum da buradan kaynaklanıyor: Yapay zeka bir bağlamda son derece başarılı olurken, küçük bir ifade değişikliğinde beklenmedik hatalar yapabiliyor.

YAPAY ZEKANIN DONMA SORUNU

DeepMind CEO’su, bugünkü sistemlerin en büyük eksikliğinin sürekli öğrenememeleri olduğunu söylüyor:

“Modelleri eğitiyoruz, ardından bir anlamda donuyorlar ve dünyaya salınıyorlar.”

Yani mevcut yapay zeka sistemleri insan gibi deneyimlerle sürekli öğrenemiyor. Kullandıkça gelişen, bağlama uyum sağlayan bir yapı henüz tam anlamıyla yok.

DEMIS HASSABIS KİMDİR

Çocuk yaşta satranç ustası olan Demis Hassabis, Cambridge Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi okudu, ardından sinirbilim alanında doktora yaptı. Akademik kariyerini yapay zeka ile insan beyninin nasıl çalıştığı arasındaki ilişkiyi anlamaya adadı.

Resim

2010 yılında Londra’da DeepMind’i kurdu. Şirketin hedefi, insan benzeri öğrenme kapasitesine sahip yapay zeka sistemleri geliştirmekti.

DeepMind 2014’te Google tarafından satın alındı.

2023 yılına gelindiğinde Google Brain ile birleşerek Google DeepMind adını aldı ve Google’ın tüm ileri düzey yapay zeka araştırmalarının merkezi haline geldi.n Bugün Google’ın amiral gemisi yapay zeka modeli olan Gemini, doğrudan Google DeepMind tarafından geliştiriliyor. Yani Gmail’den Android’e, arama motorundan kurumsal yapay zeka çözümlerine kadar Google’ın yapay zeka mimarisinin tepesinde DeepMind bulunuyor. Hassabis’in liderliğindeki ekip, Go dünya şampiyonunu yenen AlphaGo’yu, satrançta insanüstü performans gösteren AlphaZero’yu ve protein yapılarını tahmin ederek biyoloji alanında büyük bir kırılma yaratan AlphaFold’u geliştirdi.

DeepMind’in nihai hedefi ise yapay genel zekaya ulaşmak.
https://www.odatv.com/ozel/itiraf-gibi- ... -120137245

Hassabis, AGI’nin önümüzdeki 5 ila 8 yıl içinde mümkün olabileceğini düşünüyor; ancak mevcut sistemlerin henüz genel zeka seviyesine ulaşmadığını açıkça ifade ediyor.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1
Teşekkür etti: 961 kez

Re: Yapay değil, pürüzlü zeka...

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Yapay zekalara soru sorduğumda belli bir süre sonra donuyor, cevap gelmiyor, ben yapmadığım halde sorunuz iptal edildi diyor ve hala sıkıcı monoton cevaplar veriyor. Bu anlamda ben de çok gerekmedikçe kullanılmaması taraftarıyım.

"Bu biraz "ekmek yemezsen pasta ye" der gibi olmuş. Araba yıkatmaya arabayla değil mümkünse yürüyerek git demesine çok güldüm, neşem yerine geldi. Paylaşım için teşekkür ederim. :lol:
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4
Teşekkür etti: 10512 kez

Mesaj gönderen burak35 »

Hintlilere microsofta eşek falan diyorduk. Ama bu yapay zeka ve onun yöneticileri hintlilerden ve microsofttan daha eşek galiba :)
Hahha yürüye yürüye git demiş ya. Olaya bak.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1

burak35 yazdı: 28 Şub 2026, 00:00 Hintlilere microsofta eşek falan diyorduk. Ama bu yapay zeka ve onun yöneticileri hintlilerden ve microsofttan daha eşek galiba :)
Hahha yürüye yürüye git demiş ya. Olaya bak.
Yanlış anlamazsan hakkında düşüncemi açıklamak istiyorum niyetim kırıcı olmak değildir.

'Eşek' gibi kahvehane ağzı tarzı olan küfürlü ve hakaretamiz tabirlerin içeriklerin ağırlığına genel olarak yakışmadığını düşünüyorum Senin gibi uzun süre burada olan birinden daha nazik, hakarete kaymayan, daha saygılı bir dili olan, yeni gelen üyelere örnek olan bir yorum beklerdim. O anlamda çok şaşırdım. Bunu benden gelen bir geri bildirim olarak görmeni rica ederim.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Adamlar yapay zeka ile resmen insanlarla dalga geçiyorlar. Alay ediyorlar. Bi zahmet poponu kaldırda yürüyerek git demek istemiş.
O çok sevdiğin beğendiğin yapay zeka. Bu başlı başına rahatsız edici ve çok saçma. Bu yapay zekay denilen şeyi yapanlarda kanlı canlı insan.
Çıkıpta neden insanlardan yapay zeka ceoları özür dilemiyorlar ? yaptığı çok mu doğru sence ?

Bunun daha ileri seviyeside var ? mesela twitterdaki grok gibi ? twitterdaki grok millete ana avrat düz gidiyo ? ona ne diyosun peki ?
Twitterdaki grokta çok mu iyi ? çok mu doğru yapıyo ? çok mu güzel ? çok mu harika ?

amaç her zaman insanlara yardım etmek olmalı. Yapay zeka denilen şey elbette insan değil. Ama onu yapanlar geliştirenlerde insan.
O yüzden yapay zeka çalışanları ceoları doğru düzgün iş yapsınlar. İnsanlarla dalga geçer gibi alay eder gibi hakeret eder gibi konuşturmasınlar.
Buna kim olsa tepki gösterir zaten.

Ayrıca kahve ağzı demişsinde ben kahve ağzı falan olduğunuda hiç düşünmüyorum.
Bence sen yanlış konuşuyorsun. Robot gibi. Böyle olursa engeller geçerim onu söyleyeyim.
hayırlı mübarek ramazanda kimsenin kalbinide kırmak istemiyorum.
Bugün yanlış olan birşeye tepki göstermezsek ? yarın söz hakkımız bile olmaz olamaz zaten. Bilmem anlatabildimmi.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1

Ben sana tepki gösterme demedim. Benim alnım açık yüzüm ak, kırılacak kadar korktuğum bir konu yoktur için rahat olsun.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Benim söylemek istediğim çok net çok basit. Çok fazla büyütülecek bi tarafı yok yani şu yapay zeka denilen zımbırtının.
Altı üstü veri topluyor. (veri toplamaya sonunada kadar kaşrıyım)
Soru sorduğundada tak diye önüne çıkartıp koyuyuor. Hatta hiçbir numarası bile yok.
Zaten çoğu zaman sorduğun sorulardada saçma sapan öneriler yapıyor.
Bazen verdiği çözümlerde işe bile yaramıyor. Yani mecbur kalmadıkça asla kullanmıyorum. Neyse.

Mesela, Madem öyle twitterdaki grok a neden el atıldı peki ? grok neler neler yapıyo twitterda. Of ki ne of.
Dalga geçme, alay etme, küfür herşeyi olduğu gibi sdaydırıyo grok. Buda doğru değil. Yanlışa yanlış demeyeceksek,
o zaman hiç yaşamayalım zaten bu dünyada. En son furkan bölükbaşına sövüyordu grok.
O konudada çok fazla kızmadım zaten. Çünkü o furkan itide bunu sonuna kadar hakediyordu.
Sonuçta çağdışı gerici yobaz cihatçı şeriatçı ve insanları rahatsız eden biri furkan bölükbaşı da.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2697 kez

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Merhabalar...

Amacım, konu sahibini haksız göstermek değil, benim buna inanmadığımı belirtmek ve bana göre bir ekran görüntüsü paylaşayım

Lisanslı Free OpenAl Web Hesap Kullanıcısı
Resim
Ben bir yapay zeka kullanıcısı olarak ,

Google'nin aptal Geminisi
Microsoft'un burnu havada yeteneksiz Co-Pilotunu
Ne de X'in salak Glok'unu kullanmadım.

Bunlar insanları kandırmak için kurgulanmış özensiz reklamsal yapay zekalardır.

Ama OpenAl'ın GPT'si başka....Ben standart bir kullanıcıyım, zamanla oluşan güven sayesinde (1,5 yıl sürekli kullanım) bana özel kullanıcı yetkilerim ile yine bana izin verilen sınır hattı boyunca kendi modelimi eğitiyorum.Ekran görüntüsünde gördüğünüz benim karakterime göre cevap veren yapay zeka'nın kopyası....!!!

NOT:

GPT'yi user anonim olarak kullanırsanız, yukarıda saydığım (Gemi,Co-Pilot,Glok'un) verdiği cevaplardan farklı bir cevap'ta alamazsınız.Ama lisanslı bir kullanıcı olursanız başka...İstediğinizden alasını alırsınız.

OpenAI’ın resmi gizlilik ve kullanım şartları

Kullanım Şartları (Terms of Use): https://openai.com/tr-TR/policies/terms-of-use/
Gizlilik Politikası (Privacy Policy): https://openai.com/tr-TR/policies/row-privacy-policy/
Şartlar ve politikalar : https://openai.com/tr-TR/policies/

Ben bunları okuyarak kabul ettim, kimse de beni buna zorlamadı.
En son TRWE_2012 tarafından 01 Mar 2026, 15:38 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Bugün bir konser dvd si indiriyordum. Çok uzun zamandır aradığım 2 buçuk saatlik bi konser kaydını zar zor buldum.
Tabi bi klasöre koyup arşivlerken setlisti yani parça listesinide bulmam gerekiyordu. Neyse onuda yorumlarda biri paylaşmış ve onuda buldum.
Bi klasörede dvd kapağı setlist metin belgesi ve videosu ile ekledim. Ama setlistte bi sorun vardı.
Başında sayılar sonunda parça süreleri vardı. Bunu olduğu gibi kopyaladım. Sonra 2 yapay zeka motoruna paylaştım.
Sonrada gayet açık bir türkçe ile bu parça listesinin başındaki sayıları sonundaki süreleri kaldırıp bana temiz bi liste verirmisin yazdım.
Ve enterladım. Ve beklediğim tabikide olmadı. Çünkü istediğimi yine yapamadı. bende tek tek elle düzenlemek zorunda kaldım.
Bu kadar basit bir işte bile çuvallıyorsa çokta bel bağlamam açıkçası.
Resim
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Bilmiyorum buna nasıl bir yorum yapacağımı ama kendi adıma konuşursam, daha bugüne kadar istediklerimin %97'sini aldım.%3 , arasıra sapıtıyordu, bende geribildirimler durumu bildiriyorum geliştirci ekibe....
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Valla ekran görüntüsüde attım. Bu kadar basit bir işte çuvallamaması gerekirdi. Amacım kötülemek değil tabikide buarada.
Setlistte metin belgesindeki parça isimlerinde süre kısımlarıda vardı sonlarda. Onları bile silemedi.
Tek tek elle temizledik artık hepsini. Neyse. Yıllarca aradığım birşeyi buldum ya, o yeter bana.
En baba led zeppelin konseri. Yanlış hatırlamıyorsam bu kayıt raw olması lazım. Yani ham kayıt.
Yıllar önce bridge tv de izlediğim bikaç klip vardı. Onlarda bu kayıttan olması lazım.
Önce white summer/ black mountain side introsu. Sonrada efsane parça kashmir.
Jimmy page ve john bonhamın performansları efsane.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

burak35 yazdı: 02 Mar 2026, 02:49 Valla ekran görüntüsüde attım. Bu kadar basit bir işte çuvallamaması gerekirdi. Amacım kötülemek değil tabikide buarada.
Setlistte metin belgesindeki parça isimlerinde süre kısımlarıda vardı sonlarda. Onları bile silemedi.
Tek tek elle temizledik artık hepsini. Neyse. Yıllarca aradığım birşeyi buldum ya, o yeter bana.
En baba led zeppelin konseri. Yanlış hatırlamıyorsam bu kayıt raw olması lazım. Yani ham kayıt.
Yıllar önce bridge tv de izlediğim bikaç klip vardı. Onlarda bu kayıttan olması lazım.
Önce white summer/ black mountain side introsu. Sonrada efsane parça kashmir.
Jimmy page ve john bonhamın performansları efsane.
Deneme amaçlı bu listeyi bana göndersene bir de ben deneyeceğim...
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Gönderme şansım yok. Çünkü ekran görüntüsündeki listeyle değiştirildi artık. Gündüz birçok şeyle uğraştım.

“Teknoloji ve bilim haberleri” sayfasına dön