Açıklama :
Bugün biraz sakin kafa ile incelediğim bir dağıtımdan bahsedeceğim: Soplos Linux.....
Soplos Linux, temelini Debian Testing kolundan alıyor. Bu önemli bir tercih. Çünkü Testing; Stable kadar muhafazakâr değil, ama Sid kadar da uçlarda değil. Yani hem görece güncel paketler hem de makul bir stabilite hedeflenmiş. Bu dengeyi tutturmak kolay değildir.
Dağıtımın üç ana sürümü var:
Tyron – Xfce
Tyson – KDE Plasma
Boro – GNOME
İsimlendirme farklı ama mantık klasik: Hafif isteyen XFCE’ye, görsellik ve özelleştirme isteyen KDE’ye, sade-modern isteyen GNOME’a yöneliyor.
Benim dikkatimi çeken tarafı şu oldu: Sadece masaüstü ortamını koyup bırakmamışlar. Kendi araçlarını yazmışlar. GRUB düzenleyici, tema yöneticisi, depo seçici, hoş geldin ekranı gibi araçlar entegre. Yani “Debian kurdum, gerisini kullanıcı halletsin” yaklaşımı yok. Daha çok “kullanıcıyı yormayalım” çizgisi var.
Oyun tarafına da kapı aralamışlar. Steam ve benzeri araçlar hazır geliyor. Bu, özellikle Windows’tan geçen kullanıcı için psikolojik bariyeri azaltan bir detay.
Şimdi biraz objektif değerlendirme yapalım.
Artıları:
– Debian Testing tabanı sayesinde güncel paketler
– Birden fazla masaüstü seçeneği
– Kendi geliştirdikleri yardımcı araçlar
– Yeni başlayanlara daha yumuşak geçiş
Olası eksileri:
– Testing tabanı zaman zaman kırılabilir
– Küçük ekipli projelerde uzun vadeli sürdürülebilirlik soru işareti olabilir
– Topluluk büyüklüğü Debian kadar geniş değil
Ben Linux Mint 22.2 MATE kullanıyorum. Mint, Ubuntu tabanlı ve oldukça oturmuş bir yapı sunuyor. Soplos ise Debian Testing tabanlı olduğu için paket akışı biraz daha dinamik. Eğer “biraz daha güncel, biraz daha deneysel ama Debian köklü olsun” diyorsanız denenebilir bir alternatif olur. Ama üretim makinesinde kritik iş yapıyorsanız Testing tabanı dikkat ister.(ufak bir hata'da sistem çöker)
Genel kanaatim şu: Soplos Linux, “Debian ama biraz daha kullanıcı dostu ve hazır gelsin” diyenler için mantıklı bir ara konumda duruyor.
Bir nevi GNU/Linux OS dünyasının Windows Vista'sı gibi düşünün....
Resmi Web Sitesi :
https://soplos.org/