CuerdOS, Arjantin merkezli bir GNU/Linux dağıtımı. Tabanı doğrudan Debian. Yani altyapı olarak Debian kararlılığını sırtına alıyor. Macera peşinde koşan bir rolling-release değil; daha çok “kur, çalışsın, kafan rahat olsun” çizgisinde.
Felsefesi ne?
Topluluk temelli, sade, gereksiz şişkinlikten uzak bir sistem sunmak. Büyük kurumsal sponsor arkasında yok. Canonical gibi ticari bir yapı değil, daha çok gönüllü ve bağımsız bir ekosistem.
Masaüstü tarafında genellikle hafif ve stabil ortamlar tercih ediliyor. Amaç “wow efekt” değil; günlük kullanım. Yani ofis, internet, multimedya, temel üretkenlik işleri. Forum jargonuyla söyleyeyim: “İşi var, derdi yok” kafasında bir dağıtım.
Artıları neler?
– Debian tabanı sayesinde stabilite
– Görece hafif yapı
– Topluluk ruhu
– Gereksiz telemetri veya ticari yönlendirme yok
Eksileri?
– Küçük ekip ====>>> güncellemeler ve destek hızı dev projeler kadar hızlı olmayabilir
– Dokümantasyon ve kullanıcı kitlesi sınırlı
– Kurumsal donanım sertifikasyon ağı yok
Yani CuerdOS, “ben özgür yazılım kullanayım ama Debian çıplaklığıyla (ağırlığı) da uğraşmayayım” diyen kullanıcıya hitap ediyor. Windows’tan yeni geçen, her şeyi tıkla-çalıştır bekleyen kitle içinde biçimiş dağıtımlardan...
Özetle
Eğer mesele “kurayım, sistem elimin altında dursun, beni üzmesin” ise Debian tabanlı olduğu için güven verir. Ama “global ekosistem, devasa topluluk, bol video rehber” beklentisi varsa Ubuntu seviyesinde bir görünürlük yok.Bu dağıtım bireysel bir dağıtım'dır.
4 GB RAM önerilirdi.
SSD takıldığında sistem ciddi hızlanırdı.
Windows 7, Vista’ya göre optimize edilmişti ve dönemine göre oldukça dengeli bir sürümdü.
512 MB RAM döneminin “lüksü” sayılırdı.
XP’nin hafifliğinde bir işletim sistemiydi. bugün bile insanı şaşırtır. O dönem 20-40 GB HDD’li makinelerde sorunsuz çalışıyordu
Windows XP Sistem Gereksinimleri
Minimum Gereksinimler:
İşlemci: 233 MHz (300 MHz önerilen)
RAM: 64 MB (128 MB önerilen)
Depolama: 1.5 GB boş alan
Grafik: SVGA (800×600)
Pratikte:
256 MB RAM ile gayet akıcı çalışıyordu.
NOT :
XP için "Depolama: 1.5 GB boş alan" gerçek mi?
Cevap :
Windows XP için Microsoft’un resmi minimum sistem gereksinimlerinde depolama alanı şu şekilde geçiyordu:
• Home Edition: yaklaşık 1.5 GB boş disk alanı
• Professional Edition: yaklaşık 1.5–2 GB boş disk alanı
Ancak burada önemli bir nüans var.
Bu değer kurulum için gerekli minimum boş alan idi. Yani sistem çıplak hâliyle kurulabilsin diye belirtilmiş bir alt sınırdı. Gerçek kullanımda durum biraz farklıydı:
Service Pack 2 ve özellikle SP3 yüklendiğinde alan ihtiyacı artıyordu.
Güncellemeler, sürücüler ve geçici dosyalar eklendikçe sistem rahatlıkla 3–5 GB alan kullanabiliyordu.
Takas dosyası (pagefile.sys) RAM miktarına bağlı olarak ek disk alanı tüketiyordu.
Yani teknik olarak 1.5 GB doğruydu, ama pratikte rahat kullanım için 5–10 GB arası bir alan önerilirdi.
O dönem 20–40 GB IDE disklerin yaygın olduğunu düşünürsek, bu rakamlar mantıklıydı. XP gerçekten minimal kaynakla çalışabilen bir sistemdi.