Western Digital'ın 2026 yılı için HDD üretimi şimdiden tükendi

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19700 kez

Western Digital'ın 2026 yılı için HDD üretimi şimdiden tükendi

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Western Digital, dünyada kalan az sayıdaki sabit disk sürücüsü üreticisinden biridir. Son kazanç açıklamasına göre, şirket artık işlerinin çoğunu yapay zeka veri merkezi sağlayıcılarıyla yapıyor ve bu sağlayıcılar, planlanandan yıllar önce mümkün olduğunca çok HDD satın alıyorlar.

Western Digital, Şubat ayında bile yılın tüm HDD üretim kapasitesini şimdiden tüketti. CEO Irving Tan'a göre, 2026 yılı neredeyse tamamen dolu. Yapay zeka şirketleri henüz üretilmemiş depolama sürücülerini satın alıyor ve geleneksel müşteriler için yakın zamanda, en azından önümüzdeki birkaç yıl içinde, bir rahatlama beklenmiyor.

Tan, şirketin son üç aylık kazanç açıklamasında tedarik sıkıntısını açıkladı . Gelirler yıllık bazda %25 artarak 3,02 milyar dolara ulaştı ve üçüncü çeyrekte yıllık bazda %40'lık bir artışla daha da yükselmesi bekleniyor. Tan, Western Digital'in yapay zeka odaklı veri ekonomisinden gelen artan talebi başarıyla karşıladığını ve benzeri görülmemiş ölçekte yüksek kapasiteli HDD üretimini artırdığını söyledi.

Şirketin üretim kapasitesi 2026 yılına kadar tamamen satılmış durumda ve ünitelerin çoğu en büyük yedi müşterisine tahsis edilmiş durumda. Buna ek olarak, Western Digital bu en büyük müşterilerinden ikisiyle 2027, biriyle de 2028 için uzun vadeli anlaşmalar imzaladı. Tan'ın doğruladığına göre, bu isimler açıklanmayan şirketler toplu olarak birkaç eksabayt depolama kapasitesini önceden satın aldı.

Resim

Seagate ve Toshiba ile birlikte Western Digital, katı hal depolama ve yüksek bant genişliğine sahip NVMe performansının hakim olduğu bir pazarda kalan üç HDD üreticisinden biridir. Büyük teknoloji şirketlerinin yapay zeka veri merkezlerine yönelik artan iştahı, daha önce SSD'ler ve diğer bellek tabanlı ürünlerin küresel arzını zorlayan geleneksel manyetik depolama üzerinde derin bir etki yaratıyor.

Western Digital, yakın zamanda SSD pazarından çekilerek tamamen sabit disk sürücülerine odaklanmaya karar verdi. Ancak geleneksel dönen diskler henüz emekliye ayrılmaya hazır değil; hem Western Digital hem de Seagate, veri yoğunluğunu ve aktarım hızlarını önemli ölçüde artırmak için çalışmalarına devam ediyor.

Western Digital, HDD'lerinin büyük çoğunluğunu kurumsal müşterilere satıyor. Şirketin gelirinin yüzde 89'unu bulut bilişim müşterileri oluştururken, geleneksel tüketicilerin payı sadece yüzde beş.

Finans Direktörü Kris Sennesael'e göre, veri merkezi çözümlerine olan talebin artmaya devam etmesi bekleniyor. Kurumsal müşteriler yüksek kapasiteli HDD'leri büyük ölçekte benimsiyor ve bu da giderek daha öngörülemez hale gelen yapay zeka odaklı bir pazarda şirketin karlılığını güçlendiriyor.

Kaynak :
https://www.techspot.com/news/111346-we ... -sold.html
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 928 kez

Re: Western Digital'ın 2026 yılı için HDD üretimi şimdiden tükendi

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Ne olursa olsun hard disk mekanik olduğundan ssd disklere göre yavaş olsa da yine de hard disklerde bir parça da olsa hız artışı yapılması bile mutlaka fark edilecektir
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10117 kez

Mesaj gönderen burak35 »

Wd hdd konusunda baya iyi yalnız. Ben yeni taktırdığım hdd disk bölüm düzeni olarak mbr değil gpt imiş.
Benim diğer tüm disklerim ise mbr bölüm düzeninde. Benim arşiv klasörüm diskte boyut farklı gösteriyordu ya hani ?
İşte sorunun kaynağını buldum. Sorunun kaynağı buymuş oysa ki. Halbuki yeni hdd taktırdığımda dikkatlice biçimlendirme yapmıştım.
Belki gözümden kaçtı disk bölüm düzeni. Neyse bu sorunuda böylece çözmüş bulunduk artık.
Müsait bi zamanda yeni takılan hdd i komple biçimlendir yapacam. Sonrada disk bölüm düzenini tekrar mbr yapmaya çalışıcam.
Olursa olur. Olmazsada bi daha ellemeyecem artık. Yalnız tek sorun elimde çok çok fazlaca veri olması.
Yani işletim sisteminden kaynaklanan birşey değilmiş. Disk bölüm düzeninden kaynaklanıyormuş, Diskte boyutun farklı görünmesi.
Diğer disklerimin hepsi sata 2 , bu yeni taktırdığım disk ise sata 3 , bundan mı acaba disk bölüm düzeni gpt ? emin değilim.
Ama günlük hayatıma çok büyük bi eksiside yok tabi. genel olarak wd hdd ten memnunum.
En azından seagate çöpü gibi kendi kendine bozulmuyo ? bu bile yeter satın alabilmek için. Alacak insanlara referans olsun şimdiden.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19700 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

WD-Black serisinde son birkaç yıldır kullanımı değiştirilen PWL - "Preventive Wear Leveling" sayesinde veri yazarken resmen HDD de yol kazı çalışması gibi ses çıkartıyor. Birkaç güne videosunu yayımlarım. Ne varsa eskilerde var.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 928 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Seagate sata 2 diskimi 13 yıldır kullanırım hiç bozulduğunu görmedim. Disk makinemin içinde gelmişti.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10117 kez

Mesaj gönderen burak35 »

PWL olayını bilmiyorum. Ama eski yöntem daha iyi sanırım. Çünkü ben sesten rahatsız olurum hep.