Sizce forumlara T.C. Kimlik doğrulama gelir mi?
- Temhem
- Kilobyte1

- Teşekkür etti: 120 kez
Sizce forumlara T.C. Kimlik doğrulama gelir mi?
Sordum foruma, ve diğer Türk teknoloji forumlarına kimlik zorunluluğu gelir mi sizce?
- Kayserilifatih
- Petabyte4

- Teşekkür etti: 927 kez
Re: Sizce forumlara T.C. Kimlik doğrulama gelir mi?
Pek zannetmiyorum fakat devlet kanun koyarsa belki gelme ihtimali olabilir onun dışında pek mümkün değil gibime geliyor
- TRWE_2012
- Zettabyte1

- Teşekkür etti: 2505 kez
Yok daha neler artık...Öyle bir şey olursa sadece sordum forum değil hiçbir forum'a giriş yapmam.T.C.No benim kırmızı çizgimdir.Temhem yazdı: 15 Şub 2026, 13:49 Sordum foruma, ve diğer Türk teknoloji forumlarına kimlik zorunluluğu gelir mi sizce?
- velociraptor
- Yottabyte4

- Teşekkür etti: 19689 kez
Kanun koysalar'da Uygulamam , ne Türkiyede yaşıyorum nede hosting firmamız Türkiyede. En kötüsünden daha öncede domainimiz banlandı yine banlarlar.
- burak35
- Zettabyte3

- Teşekkür etti: 10117 kez
Tabikide hayır. Bu düpedüz insanları fişlemek olur. Zaten böyle birşeye tarkan abinin evet diyeceğini pek düşünmüyorum.
İnternette birazda olsa gizlilik anonimlik olmalı. Sonuçta pentagona saldırı falanda planlamıyoruz burada :)
Amacımız insanların iyiliği için bilişim konusunda mücadele etmek. Yani en azından benim için öyle.
İşte bu yüzden burak tweak ve burak host yazmıştım. Ölmezsem sağ kalırsam dahada geliştirecem inşallah.
İnternette birazda olsa gizlilik anonimlik olmalı. Sonuçta pentagona saldırı falanda planlamıyoruz burada :)
Amacımız insanların iyiliği için bilişim konusunda mücadele etmek. Yani en azından benim için öyle.
İşte bu yüzden burak tweak ve burak host yazmıştım. Ölmezsem sağ kalırsam dahada geliştirecem inşallah.
- velociraptor
- Yottabyte4

Bugüne kadar Kim hangi, IP den foruma girmiş hiç merak edip bakmadım, Hatta Biryerlere not etmiş olduğum bir SQL Komutu var , çalıştırıldığında Forumun veritabanına kayıtlı bütün IP leri siliyor. Yasal olarak Hosting şirketinden isteseler bile silersem server otomatik yedek almadığından ellerine sadece IP leri olmayan kullanıcı Nicklerinden başka birşey geçmez.
- Kayserilifatih
- Petabyte4

- Teşekkür etti: 927 kez
En güzeli de bu yani insanların yazdığı insanlara kalmalı, kimse çıkıp da ben bu gün özgürce yazıyorum ama yarın yazdıklarım yüzünden başım belaya girer mi diye düşünerek forumlara yazmak istemez bu şekilde içi de rahat olmuş olur
- burak35
- Zettabyte3

Twitter tarzı ip veren yerleri kullanmamak lazım.
- root@localhost
- Gigabyte3

- Teşekkür etti: 3919 kez
İnternet kullanmayın o zaman. İnternete çıkış yaptığın anda ip bilgilerin alınmaya başlıyor.
Ayrıca bu bir güvenlik sorununa karşı önlem amacıyla ortaya çıkartılmış bir durum.
Bir suçun daha hiç başlamadan önlenmesi adına yapılıyor. Örnek; aadam gelip ana bacı sovuyor fake hasapla. Yahut birinin adını fotosunu kullanıp fake profil ile dolandırıcılık vb yapıyor. Şantaj yapiyor. Bunlarin önüne geçilecek.
Sanal dünya eskisi gibi bir yer değil artık. Bunu kabul edelim.
Daha nice olaylar mevcut.
Bence yerinde karar. TC de istensin, gerekirse ikili doğrulama olsun. Biri suç teşkil eden bir şey yaptığında mağarasında da olsa yeri tespit edilip bulunsun.
- velociraptor
- Yottabyte4

Ortada bir suç varsa elbette iş değişir, lakin Bazı ülkelerde Politikacılar o kadar fazla Yolsuzluk ve hırsızlık yapıp suça bulaşıyorlarki Onların alacağı keyfi kararlara imkanı olan uymayabilir diye düşünüyorum. Şöyle bir senaryo düşünelim : Türkiyede hükümeti eleştirdi diye benden bir forum üyesinin IP si istenmiş olsun , vermemek için elimden geleni yaparım.
- TRWE_2012
- Zettabyte1

T.C. No'su sorgulaması, fişlenmektir.Böyle bir uygulamayı uygulamak, bizi;
1.Kuzey Kore gibi bir devlet yapar
2.Komünist Kızıl Çin gibi bir devlet yapar.
3.Haksızlıkların kapısını aralar.
4.İnternet aleminin devletleştirilmesine yol açar.
5.Etik de değildir.
6.Güvenlik adına yapılmış saçmalıktır.
7.Bunu savunanlar da , körlük içinde aydınlık yol arayanlara benzer, zira körlük sadece fiziken değildir, duygu,mantık,şuur'unu yitirmişlerin genel toplamını ifade eder.
1.Kuzey Kore gibi bir devlet yapar
2.Komünist Kızıl Çin gibi bir devlet yapar.
3.Haksızlıkların kapısını aralar.
4.İnternet aleminin devletleştirilmesine yol açar.
5.Etik de değildir.
6.Güvenlik adına yapılmış saçmalıktır.
7.Bunu savunanlar da , körlük içinde aydınlık yol arayanlara benzer, zira körlük sadece fiziken değildir, duygu,mantık,şuur'unu yitirmişlerin genel toplamını ifade eder.
- TRWE_2012
- Zettabyte1

Daha kapsamlı TRWE_2012 Tepkisi :
Kimlik numarası gibi doğrudan kişisel ve değiştirilemez bir verinin internette istenmesi, insanın içinde doğal bir huzursuzluk oluşturur. Çünkü T.C. kimlik numarası sıradan bir kullanıcı adı veya numara değildir; finansal, idari ve hukuki işlemlerle bağlantılıdır. Böyle bir bilginin forum ortamında talep edilmesi ciddi güvenlik ve mahremiyet riskleri doğurur.
Kimlik numarasının yaygın biçimde dijital platformlarda zorunlu tutulması, veri güvenliği ve fişlenme endişelerini artırır. Özellikle veri sızıntılarının sık yaşandığı bir çağda, böyle bir uygulama kötüye kullanıma açık olur.
Bir forumun amacı tartışma ortamı sağlamaksa, bunun için T.C. kimlik numarası zorunlu mu? Çoğu durumda hayır. E-posta doğrulaması, iki faktörlü kimlik doğrulama veya takma ad sistemi yeterli olabilir. Güvenlik adına gereğinden fazla veri toplamak, hukuken tartışmalı ve teknik olarak risklidir.
Öte yandan, bazı platformlar hakaret, dolandırıcılık veya bot hesaplarla mücadele gerekçesiyle kimlik doğrulamayı savunur. Bu argüman tamamen temelsiz değildir; fakat çözümün kapsamı ve yöntemi belirleyicidir. Merkezi ve herkesi kapsayan bir kimlik zorunluluğu ile hedefli ve mahkeme kararlı kimlik tespiti farklı şeylerdir.
Ben karşıyım arkadaş....!!! Kim ne derse desin....!!!
Kimlik numarası gibi doğrudan kişisel ve değiştirilemez bir verinin internette istenmesi, insanın içinde doğal bir huzursuzluk oluşturur. Çünkü T.C. kimlik numarası sıradan bir kullanıcı adı veya numara değildir; finansal, idari ve hukuki işlemlerle bağlantılıdır. Böyle bir bilginin forum ortamında talep edilmesi ciddi güvenlik ve mahremiyet riskleri doğurur.
Kimlik numarasının yaygın biçimde dijital platformlarda zorunlu tutulması, veri güvenliği ve fişlenme endişelerini artırır. Özellikle veri sızıntılarının sık yaşandığı bir çağda, böyle bir uygulama kötüye kullanıma açık olur.
Bir forumun amacı tartışma ortamı sağlamaksa, bunun için T.C. kimlik numarası zorunlu mu? Çoğu durumda hayır. E-posta doğrulaması, iki faktörlü kimlik doğrulama veya takma ad sistemi yeterli olabilir. Güvenlik adına gereğinden fazla veri toplamak, hukuken tartışmalı ve teknik olarak risklidir.
Öte yandan, bazı platformlar hakaret, dolandırıcılık veya bot hesaplarla mücadele gerekçesiyle kimlik doğrulamayı savunur. Bu argüman tamamen temelsiz değildir; fakat çözümün kapsamı ve yöntemi belirleyicidir. Merkezi ve herkesi kapsayan bir kimlik zorunluluğu ile hedefli ve mahkeme kararlı kimlik tespiti farklı şeylerdir.
Ben karşıyım arkadaş....!!! Kim ne derse desin....!!!
- burak35
- Zettabyte3

Güvenlik bahane, fişlenmek şahane.
Herkes önüne gelene ana bacı sövmüyor ? herkes fake fotolarla dolandırıcılık şantaj vs de yapmıyor ?
Evet internet çokta güvenli değil ? buna katılıyorum. Doğruya doğru. yalan yok.
Ama herkeste böyle şeylerle uğraşmıyor. Birçok sitede hergün onlarca yüzlerce suç işleniyor ?
Bunu yapan insanlar ceza alıyor mu ? elbette hayır.
Mesela 18 yaş altı nete girmesin. Eğitim hayatına odaklansın, Psikolojik ve zihinsel açıdan zarar görmesin dersin.
Bende buna katılırım ve eyvallah olması gerekende bu zaten derim. Ama böyle bi durumda söz konusu değil.
Oldu olacak youtube da yasaklayalım? tam olsun. Millet bi sorun sıkıntı yaşadığında youtubedan girip bakıp sorunuda çözemesin ?
Ne güzel fikir di mi ? Adım adım kuzey koreye. Adım adım rus komünizmine doğru gideriz artık.
Kısacası kurunun yanında yaşta yanmamalı bence.
Herkes önüne gelene ana bacı sövmüyor ? herkes fake fotolarla dolandırıcılık şantaj vs de yapmıyor ?
Evet internet çokta güvenli değil ? buna katılıyorum. Doğruya doğru. yalan yok.
Ama herkeste böyle şeylerle uğraşmıyor. Birçok sitede hergün onlarca yüzlerce suç işleniyor ?
Bunu yapan insanlar ceza alıyor mu ? elbette hayır.
Mesela 18 yaş altı nete girmesin. Eğitim hayatına odaklansın, Psikolojik ve zihinsel açıdan zarar görmesin dersin.
Bende buna katılırım ve eyvallah olması gerekende bu zaten derim. Ama böyle bi durumda söz konusu değil.
Oldu olacak youtube da yasaklayalım? tam olsun. Millet bi sorun sıkıntı yaşadığında youtubedan girip bakıp sorunuda çözemesin ?
Ne güzel fikir di mi ? Adım adım kuzey koreye. Adım adım rus komünizmine doğru gideriz artık.
Kısacası kurunun yanında yaşta yanmamalı bence.
- yusufdj
- Byte2

- Teşekkür etti: 84 kez
Sanki git gide katı bir ülke olma haline geldik yada geleceğiz. Her şeye karışır oldular artık. Bu durumdan aşırı şekilde rahatsız olmaya başladım.
- burak35
- Zettabyte3

Amaç belli zaten. Üzüm yemek değil. Bağcı dövmek.