AI işletim sistemi fare ve klavyenin yerini alacak

Windows 12 ile ilgili haber, bilgi ve ipucu Paylaşım alanıdır
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 17634 kez

AI işletim sistemi fare ve klavyenin yerini alacak

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Windows beş yıl sonra nasıl görünecek? Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Microsoft yapay zekanın önemli bir rol oynayacağına inanıyor. Şirket, işletim sistemiyle varsayılan etkileşim yönteminin doğal dil olacağını öngördüğü Windows 2030 Vizyonu adlı bir video yayınladı. Microsoft, bunun 2030'da "fareyle gezinmeyi, klavyeyle gezinmeyi ve yazmayı", bugün Z Kuşağı'na DOS kullanmak kadar yabancı hissettireceğini söylüyor.

Microsoft'un Kurumsal ve Güvenlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı David Weston, Windows 2030 Vision video serisinin ilkinde röportaj veriyor.

Weston'ın ilk tahmini, şirketlerin beş yıl içinde güvenlik uzmanı olarak görev yapacak yapay zeka ajanları işe alabilecekleri yönünde. Bu ajanlar, gerçek insanlar gibi davranacak ve iş arkadaşları onlarla Teams'de konuşacak, toplantılara katılacak vb.

Bir yapay zekanın bir kişinin işini elinden alacağına dair her söylentiyi duyduğumuzda, Weston, aracı yapay zekanın "zahmetli" işi devralacağını ve insanların başka işlere odaklanmasını sağlayacağını, umarız yeni bir iş aramayacaklarını söylüyor.

Weston, "Sanırım gözlerimizle daha az, bilgisayarlarımızla daha çok konuşacağız." diyor.

"Windows ve diğer Microsoft işletim sistemlerinin gelecekteki sürümlerinin çok modlu bir şekilde etkileşime gireceğine gerçekten inanıyorum. Bilgisayar bizim gördüklerimizi görebilecek, duyduklarımızı duyabilecek ve biz de onunla konuşup çok daha karmaşık şeyler yapmasını isteyebileceğiz." Yönetici, bunun çok daha doğal bir iletişim biçimi olduğunu iddia etti.

Microsoft, OpenAI'ya yatırdığı 13 milyar dolardan 650 milyon dolarlık Inflection AI anlaşmasına kadar, yapay zekaya çoğu şirketten daha fazla yatırım yaptı. Redmond'un, insanlar istese de istemese de, çatısı altındaki her ürüne giderek daha fazla yapay zeka özelliği eklemeye devam etmesinin nedeni de bu.

Sesli talimatları yerine getiren bir yapay zeka Windows işletim sistemi fikri muhtemelen birçok kişiyi etkileyecektir (videonun şu anki beğenmeme sayısı beğenmeme sayısından fazla) ancak bunun 2030'da gerçekten gerçekleşip gerçekleşmeyeceği tartışmalı.

Microsoft, Copilot'un piyasaya sürülmesinden önce birçok iddialı vaatte bulunmuştu ancak Copilot+ dizüstü bilgisayarları gibi bu ürün de ilk iddiaların bazılarını yerine getiremedi.

Microsoft'un ayrıca, bir yapay zeka özelliğinin ne kadar muhteşem olacağıyla ilgili övünme geçmişi de var; ancak bu özellik o kadar çok tepki alıyor ki, şirket onu geri çekmek veya değiştirmek zorunda kalıyor; örneğin, ekran görüntüsü alma amaçlı Recall hikayesi hâlâ devam ediyor.

2030 yılına kadar fare ve klavye girişlerinin DOS'taki toplu iş dosyalarını değiştirmek kadar eski moda hale geleceği fikri pek olası görünmüyor. Belki bir gün gerçekleşir, ama beş yıl çok uzun bir süre.

Kaynak :
https://www.techspot.com/news/108953-mi ... ai-os.html
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 754 kez

Re: AI işletim sistemi fare ve klavyenin yerini alacak

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Yapay zekanın daha gelişmesi lazım en az yarım asırlık bir vakti var bu şekilde 5 yılda nasıl evrim geçirecek çok merak ediyorum :-D
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 17634 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Sene 1995 lerde bizim UNi deki hocalar Yapay zeka konferansına Amerikaya gideceğiz haftaya ders yapamayız diyorlardı 30 yılda gelişemeyen yapay zeka 5 yılda mı gelişecek , umarım doğrudur.
Kullanıcı avatarı
bekobey
Byte2
Byte2
Teşekkür etti: 157 kez

Mesaj gönderen bekobey »

O zaman bir derdimiz var demektir.
Güldür Güldür Gapuyu Aç

https://youtu.be/mbRADQFgWQM?si=oRlBkvifCcK8zvcY
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte2
Zettabyte2
Teşekkür etti: 9705 kez

Mesaj gönderen burak35 »

eşeksoft işletim sistemlerini batırmaya kararlı görünüyor.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Faresiz klavyesiz Ai'li aistem mi olurmuş. Windows 10 ve 11'i AI ile yazdılar da ne oldu sanki sistemi mahvettiler. Elle yazdıkları sistemler kesinlikle daha güzeldi
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte4
Exabyte4
Teşekkür etti: 2256 kez

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Gün gelecek donanımlarımızı sesle açıp senle kapatacağız ve gözlerimiz fare olacak...(göz bebeklerinin hareketi ile işlem yapma, biraz kulağa ilginç/saçma ve gülünç geliyor ama olacak olan bu)
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

İleride kişisel verilerimizde mahremiyet denen bir şey kalmayacak, Windows Hello da bunun bir gelecek zaman tanıtımı gibidir :-D
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte2
Zettabyte2
Teşekkür etti: 9705 kez

Mesaj gönderen burak35 »

TRWE_2012 yazdı: 01 Şub 2026, 01:27 Gün gelecek donanımlarımızı sesle açıp senle kapatacağız ve gözlerimiz fare olacak...(göz bebeklerinin hareketi ile işlem yapma, biraz kulağa ilginç/saçma ve gülünç geliyor ama olacak olan bu)
Seksenlerdeki 46 lık gibi konuşmuşsun :) o da böyle konuşurdu :) heheh