Windows beş yıl sonra nasıl görünecek? Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Microsoft yapay zekanın önemli bir rol oynayacağına inanıyor. Şirket, işletim sistemiyle varsayılan etkileşim yönteminin doğal dil olacağını öngördüğü Windows 2030 Vizyonu adlı bir video yayınladı. Microsoft, bunun 2030'da "fareyle gezinmeyi, klavyeyle gezinmeyi ve yazmayı", bugün Z Kuşağı'na DOS kullanmak kadar yabancı hissettireceğini söylüyor.
Microsoft'un Kurumsal ve Güvenlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı David Weston, Windows 2030 Vision video serisinin ilkinde röportaj veriyor.
Weston'ın ilk tahmini, şirketlerin beş yıl içinde güvenlik uzmanı olarak görev yapacak yapay zeka ajanları işe alabilecekleri yönünde. Bu ajanlar, gerçek insanlar gibi davranacak ve iş arkadaşları onlarla Teams'de konuşacak, toplantılara katılacak vb.
Bir yapay zekanın bir kişinin işini elinden alacağına dair her söylentiyi duyduğumuzda, Weston, aracı yapay zekanın "zahmetli" işi devralacağını ve insanların başka işlere odaklanmasını sağlayacağını, umarız yeni bir iş aramayacaklarını söylüyor.
Weston, "Sanırım gözlerimizle daha az, bilgisayarlarımızla daha çok konuşacağız." diyor.
"Windows ve diğer Microsoft işletim sistemlerinin gelecekteki sürümlerinin çok modlu bir şekilde etkileşime gireceğine gerçekten inanıyorum. Bilgisayar bizim gördüklerimizi görebilecek, duyduklarımızı duyabilecek ve biz de onunla konuşup çok daha karmaşık şeyler yapmasını isteyebileceğiz." Yönetici, bunun çok daha doğal bir iletişim biçimi olduğunu iddia etti.
Microsoft, OpenAI'ya yatırdığı 13 milyar dolardan 650 milyon dolarlık Inflection AI anlaşmasına kadar, yapay zekaya çoğu şirketten daha fazla yatırım yaptı. Redmond'un, insanlar istese de istemese de, çatısı altındaki her ürüne giderek daha fazla yapay zeka özelliği eklemeye devam etmesinin nedeni de bu.
Sesli talimatları yerine getiren bir yapay zeka Windows işletim sistemi fikri muhtemelen birçok kişiyi etkileyecektir (videonun şu anki beğenmeme sayısı beğenmeme sayısından fazla) ancak bunun 2030'da gerçekten gerçekleşip gerçekleşmeyeceği tartışmalı.
Microsoft, Copilot'un piyasaya sürülmesinden önce birçok iddialı vaatte bulunmuştu ancak Copilot+ dizüstü bilgisayarları gibi bu ürün de ilk iddiaların bazılarını yerine getiremedi.
Microsoft'un ayrıca, bir yapay zeka özelliğinin ne kadar muhteşem olacağıyla ilgili övünme geçmişi de var; ancak bu özellik o kadar çok tepki alıyor ki, şirket onu geri çekmek veya değiştirmek zorunda kalıyor; örneğin, ekran görüntüsü alma amaçlı Recall hikayesi hâlâ devam ediyor.
2030 yılına kadar fare ve klavye girişlerinin DOS'taki toplu iş dosyalarını değiştirmek kadar eski moda hale geleceği fikri pek olası görünmüyor. Belki bir gün gerçekleşir, ama beş yıl çok uzun bir süre.
Kaynak :
https://www.techspot.com/news/108953-mi ... ai-os.html