not : bunu bir yerden hatırlıyor musunuz? : = sordum.net son format tarihi
Kurduğum GNU/Linux Mint 22.2 MATE v1.26.2 x64 OS sistemini [Lenovo Idepad Gaming 3 donanımının, Segate Mobil HDD (1 TB) diskin, disk uzunuğunun sondan (dairesel disk plakasının orta-iç bölümü) 80 GB'lık disk bölümünün , 75 GB EXT + 5 GB SWAP şeklnde disk bölümlendirmesinin, Windows11 altında MiniTool Partion Wizard v10.1(30 deneme sürümü) ile hazırlanıp, GNU/Linux Mint 22.2 LİVE DVD ile direkt kurulum yapılması (GRUB2 Önyükleyici ise Windows Loaderin yapısını bozmaması için SSD diskin en başına kuruldu) ile] sürekli kendime göre ayarlamakla günlerimi geçiriyorum.
Artık yolun sonuna geldim kendimce , artık sistem'e yerel bir not defteri kuracağım (İlk denemem başarısız oldu.Neden?.Kısaca anlatayım, Windows11 altında kurulu XAMPP Server 7.2 Portable yazılımının içinde kurulu XenForo Web Sitesini tüm ayarları ile GNU/Linux Mint 22.2 MATE v1.26.2 x64 OS sistemine taşımaya çalıştım %95 taşıdım, hatta en zor olan MySQL Veritabanı tranferini bile yaptım.Çoğu kullanıcı burada takılır ama ben çok hızlı geçtim bu aşamayı, herşey tamam ama XenForo web tarayıcısından açılışta HATA 500 hatası verdi.Ne yaptım ise bu hatayı geçemedim.Daha sonra tüm ayarları, yazılım sistem sildim.)
Şimdi ikinci deneme / inşa süresine başlayacağım ama önce bilgi topluyorum.Ve ilk kez WordPress kurdum.(Sıfırdan)
Sonunda oldu
Çok uğraştım... Dört defa yeniden kurdum, beşincisinde oldu.Şimdi bunu Xenforo forum, yada sordum forum tarzında yeniden yapılandıracağım
Şu kaynaklar da yardımcı oldu :
Web sitesi nasıl kurulur ? WordPress site kurma ve adım adım profesyonel #website nasıl yapılır?
58K izleme
HOW TO Build a Website with Wordpress? (FULL GUIDE)
12K izleme
Bu, yerel makine üzerine kurduklarımın (phpBBForum, XenFono Forum) en zorlusu idi (bana öğle geldi.)
Şimdi bu mekanizmasyı, sordum forum gibi dizayn edeceğim...
Ben söyle bir yapılanma düşünüyorum (CherryTree'deki Kurguladığım Yapı)
1.ANA BÖLÜM ADI : GNU/LINUX NOTLARIM 2023
2023 yılında aldığım tüm notların herbiri forum konusu
2.ANA BÖLÜM ADI : GNU/LINUX NOTLARIM 2025
2025 yılında aldığım tüm notların herbiri forum konusu
3.ANA BÖLÜM ADI : GNU/LINUX NOTLARIM 2026
2026 yılında aldığım tüm notların herbiri forum konusu
4.ANA BÖLÜM ADI : GNU/LINUX BETİK DÜNYASI
4.1.Alt Bölüm Adı : BASH SHELL BETİKLERİM
4.2.Alt Bölüm Adı : ZENİTY/YAD BASH SHELL BETİKLERİM
4.3.Alt Bölüm Adı : KARIŞIK-SINIFLANDIRMA DIŞI BETİKLERİM
4.4.Alt Bölüm Adı : PYTHON SHELL BETİKLERİM
4.5.Alt Bölüm Adı : LINUX FOR POWERSHELL BETİKLERİM
5.ANA BÖLÜM : GNU/LINUX MINT DAĞITIMI KULLANIRKEN OLUŞAN SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ
Burada her bir sorun forum konusu olacak , çözümleri de konu içinde olacak
6.ANA BÖLÜM : GNU/LINUX WINDOWS UYUMLULUK KATMANI WİNE
Wine ile alakalı herşeye forum konusu, sorunlar 5.ANA BÖLÜMDE olacak
7.ANA BÖLÜM : GNU/LINUX SİSTEM GÜNCELLEME-YAZILIM YÜKLEME/KALDIRMA KAYITLARI
Bu bölümde , GNU/Linux Mint dağıtımında yapılan güncelleme/yazılım yükleme-kaldırma terminal kayıtları olacak
Kayserilifatih yazdı: 26 Oca 2026, 11:29
Hayırlı olsun, umarım sorunsuz kullanırsın
İnşallah, ve teşekkürler ve de darısı senin başına....(Windows tarafında LAMPP oluyor XAMPP Server Yazılımı, çok basit bir yazılım, bir kez C:\ diski'nin kök bölümüne kuruyorsun, artık kurulum dizini , yani C:\xampp dizini "PORTABLE" , içinde herşey hazır geliyor, Apache, MySQL (MariaDB) , PHP) sen xampp-control-panel.exe dosyasını sağ tık >>> yönetici olarak çalıştırdığında karşına yazılım arayüzü geliyor.Buradan servisleri (Apache+MySQL) teker teker elle başlatoyorsun, bu esnada Kontrol Paneli'nin altındaki Log ekranından servisleri çalıştırma esnasında , servislerin durumunu kullanıcıya saat ve tarih olarak bizaati (birebir) gösteriliyor.XAMPP Server yazılımının içine, phpBBForum (şuan içinde olduğun sordum forum web sitesinin yapısı), SMF (Simple Mechanic Forums), XenForo Forum, ve WordPress gibi web sitelerini sıfırdan "YEREL MAKİNE" içine 127.0.0.1 adresinden kurabilir,deneyebilir,veya benim gibi "BÜYÜK NOT DEFTERİ" olarak kullanabilirsin.Böylece bilgilerin hepsi biryer de düzenli saklanmış olur.Bak benim ne APACHE bilgim ne PHP bilgim var, ne de MYSQL bilgim ama kurabiliyorum.
Not: İlk yerel web site forum'u phpBB Forum'u YZ dönemi öncesi, @Velociraptor'un yardımları ile kurmuştum.Forum'da konusunu da açmıştım.İstersen aratıp bakabilirsin.Yani işin özü sende kendine böyle bir yapı'yı en fazla 30 dk'da yaparsın.Neden 30 dk...? Sen NT-Lite'den ISO modifiyesi yapan adamsın, bu ise sana çerez gibi gelecektir.Artı internette bunla alakalı binlerce Youtube videoları var nasıl yapılır tarzında onlara bakarak da yapabilirsin)
Teşekkürler, sunucu ile işim olduğu vakit iki dakikada yapabilirim buna şüphem yok. Ben bir şeyi kafaya koydum mu aynı senin gibi başarmadan bırakmam, seninle o konuda az çok benzeriz
Kayserilifatih yazdı: 26 Oca 2026, 11:56
Teşekkürler, sunucu ile işim olduğu vakit iki dakikada yapabilirim buna şüphem yok. Ben bir şeyi kafaya koydum mu aynı senin gibi başarmadan bırakmam, seninle o konuda az çok benzeriz
Aynen, birgün senin gibi NT-Lite'nin mantığını çözdüğümde o yazılımı da kullanacağım....(ama şimdilik kafam basmıyor) Aslında forum web site'sine de kafam basmıyordu ama @Velociraptor'un yönlendirme ve direktifleri ile oluşturmayı öğrendim.Benim için birşeyi öğrenme dönemi hep sancılı olmuştur.Hemen kavrayamıyorum, ama mantığını birkez anladıktan sonra o bilgi bende kalıcı oluyor.
Ben de tam tersi öğrenmek istediğim bir şeyi çok kısa bir sürede kavrıyorum bana sadece mantığını söylesinler bir işin bana fazlasıyla yeterli oluyor gerisini ben hallediyorum
Sistemin terminal arabiriimden, Wget komutu kullanarak setup arşivini , kullanıcının masaüstüne indirilmesi işlemi
Böylece web sitesine gitmeden dosya çekmek daha çok pratik ve zaman kazancıdır.
2.ADIM :
Masaüstüne indirilen arşivin , arşiv komutu ile , sistem'e yüklenmiş L-AMPP Server yazılımının, "htdocs" dizinine "wordpress" dizini şeklinde çıkartılması.Yani sizin bildiğiniz sağ tık klasöre çıkart işleminin GNU/Linux terminal komut versiyonu....
3.ADIM :
Wordpress dizinin ismini değiştirilmesi.Bu sizin bildiğiniz F2 ile "Yeniden Adlandır" özelliğini GNU/Linux komut versiyonu
not: bu arada arkaplan da müzik player lxmusic yazılımı mp3 oynatıyor.GNU/Linux , aynı Windows gibi çoklu görev mantığına sahiptir ve Microsoft bunu GNU/Unix/Linux'ten birebir çalmıştır.Daha geriye gidersek bu özellik ta... IBM PC zamanından beridir vardı.Ve Microsoft bunu Windows3.1 Workstation sürümünde eklemiştir.Bu ekleme sürecinde ne bir izin almış ne de özelliğin telif ücretini IBM PC Corp. ödemiştir.
4.ADIM :
phpMyAdmin'den WordPress İçin boş bir veritabanı oluşturma işlemi...İstersek bunu, terminal'den de yapabilirdik....
5.ADIM :
Terminal'den kontrol....Sağlaması için
6.ADIM :
Sonunda...WordPress Türkçe'ye çevrilmiş Kurulum Başlangıç ekranı...
7.ADIM :
Bir önceki kurulum ekranın'da bahsedilen dosyanın Xed metin editörü ile düzenlenmesi (GNU/Linux terminal ortamında "nano" kullanılır.Bu metin editörü terminal ortamı için tasarlanmış klasik unix metin editörüdür.Artık Türkçe dil desteği de olmasına rağmen ben bir türlü alışamadığımdan, sistemin varsayılan GUI arayüzlü metin editörü Xed ile dosyayı root kullanıcı yetkisinde düzenleyip kayıt ettim.Tipik WindowsOS alışkanlığı GUI arayüz kullanma) ve klasik kullanıcı atama ve izin değişiklikleri....
8.ADIM :
Artık bundan sonrası, "Şam'da kayısı" yani kolay....