Linux ,Windows 11/10'da yıllardır olan bir performans artırma özelliğine kavuşuyor.

Linux ve Unix tabanli isletim sistemlerini hep beraber tanıyıp öğreneceğiz.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21607 kez

Linux ,Windows 11/10'da yıllardır olan bir performans artırma özelliğine kavuşuyor.

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Microsoft kısa süre önce Windows 11 ve sunucular için iki yeni performans artırıcı özellik yayınladı.

1. İlk olarak, teknoloji devi, bazı durumlarda veri aktarım hızını yaklaşık %80 oranında artırabilen yeni bir yerel NVMe SSD özelliğinin artık kullanılabilir olduğunu duyurdu.

2. İkincisi, donanım hızlandırmalı BitLocker'ın da işlemci darboğazını önemli ölçüde azaltarak mevcut uygulamaya göre performansta büyük bir avantaj sağlayacağı belirtildi .

İşlemcilerden bahsetmişken, Windows 10 ve 11'in işlemci döngülerinden en iyi performansı elde etmek için optimize edilmesinin yollarından biri de verimli iş yükü planlamasıdır. Windows, donanım sürücüleriyle ( örneğin AMD'nin yonga seti sürücüsü gibi ) birlikte çalışarak, bir çipin verimliliğini ve etkinliğini en üst düzeye çıkarmak için görevleri ve iş yüklerini planlar ve gönderir. Temel olarak, işlemcinin çekirdekleri ve iş parçacıkları gibi kaynaklar ve önbellek, en iyi yük dengelemesi için en uygun şekilde kullanılır.

Bunun harika bir örneği, AMD'nin Ryzen X3D işlemcilerinin Windows 11'de nasıl çalıştığıdır; işletim sistemi, iş yüklerini doğru CCD'ye akıllıca atayabiliyor. Daha önce de belirtildiği gibi, yonga seti sürücü paketi de özel 3D V-cache Optimizer sayesinde yardımcı oluyor ; ayrıca daha da yardımcı olabilecek resmi olmayan ince ayarlar da mevcut .

Önbellekle ilgili işletim sistemi görev zamanlaması tekniklerinden biri "Önbellek Farkındalıklı Zamanlama" olarak adlandırılır ve adından da anlaşılacağı gibi, bu yöntemin ardındaki fikir, zamanlayıcının önbellek düzeninin ve belirli bir CPU üzerindeki gerçek zamanlı kullanım/yükün farkında olmasıdır. Nihai amaç, önbellek isabetlerini en üst düzeye çıkarmak ve önbellek kaçırmalarını ve geri dönüşlerini en aza indirmektir.

Son Linux çekirdek yamaları, işletim sisteminin bu özelliği yakında alacağını doğruladı. Yama notlarında, bazı görevlerde, özellikle bazı durumlarda %44'e varan oranlarda, büyük iyileştirmeler sağlanabileceği belirtiliyor. Ayrıca, yamanın şimdilik yalnızca işlemcinin birincil son seviye önbelleğine (genellikle işlemcilerdeki Seviye 3 (L3) önbelleği) uygulanacağı , sistem belleği veya RAM gibi ikincil son seviye önbelleklerin ek fayda sağlamayacağı da ekleniyor.

İlginç bir şekilde, Microsoft'un Windows'ta Önbellek Duyarlı Zamanlama (kısaca CAS) özelliği bir süredir mevcut; bu özellik Windows 10'dan beri Windows çekirdeğinin bir parçası olarak yer alıyor ve daha sonra Windows 11'e de dahil edildi. Ne yazık ki, bu özellik hakkında detaylı bilgi oldukça az.

Kaynaklar :
https://www.neowin.net/news/linux-final ... for-years/
https://lwn.net/Articles/1041668/
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1
Teşekkür etti: 980 kez

Re: Linux ,Windows 11/10'da yıllardır olan bir performans artırma özelliğine kavuşuyor.

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

İyi bir şeye benziyor umarım Linux ileride daha da gelişir de insanlara daha cazip gelmeye başlar çünkü bu haliyle bana pek kullanılacak gibi gelmiyor fakat elbette ki isteyenler kullanabilirler
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2772 kez

Re: Linux ,Windows 11/10'da yıllardır olan bir performans artırma özelliğine kavuşuyor.

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

GNU/Linux daha da gelişecek ve bir gün Windows'un yerini alacak....!!! (TRWE_2012 bilişim kehaneti - 2026)
Bu sözümün SÖZEL AÇILIMI ....!!!

Dinleyin beni/eşitin sözlerimi "Ey PC Kullanıcıları"....
*********************************************************************************************************************************************************************
GNU/Linux’un Destanı – 20-21.yy Kehaneti

0.Bölüm....

Bir zamanlar,
Makinelerin kalbinde hüküm süren bir imparatorluk vardı:
Adı Microsoft idi.
Görkemi büyüktü, sarayları (işletim sistemleri) parlaktı,
Ama temelleri ağırdı;
Yükü, kendi ağırlığını taşımamaya başlamıştı.

Ve uzak diyarlarda,
Sessiz ama dirençli bir halk yaşardı:
Özgür yazılımın çocukları…
Ne bağırırlardı ne de övünürlerdi.
Sadece çalışır, dayanır ve beklerlerdi.

I. Bölüm – Çekirdeğin Uyanışı

Zaman geldi, çekirdek olgunlaştı.
Demirle konuşan kernel,
donanımı tanır oldu;
ne kapı isterdi ne anahtar.

Wayland rüzgârı esti,
PipeWire sesleri berraklaştırdı,
Mesa gölgeleri aydınlattı.

Ve sistem dedi ki:

Artık hazırım.

II. Bölüm – İmparatorluğun Yorgunluğu

Microsoft,
kendi sarayında (işletim sistemlerinde) boğulmaya başladı.

Zorunlu hesaplar,
gizli gözler,
bitmeyen güncellemeler…

Halkın (Windows PC Kullanıcıları) fısıltısı arttı:
“Bu yük bize ağır geliyor.”
Ve işte o an,
özgürlük arayanlar
başlarını başka ufuklara çevirdi.

III. Bölüm – Sessiz Göç

Ne borular çalındı,
ne sancaklar açıldı.

Ama birer birer geçtiler:
yazılımcılar, düşünürler, üreticiler…
Ve aralarında bende vardım, adım TRWE_2012.

Sistemi zorlamayan,
onu anlayan;
ona hükmedebilen,
onunla yürüyen…

IV.Bölüm - Kehanet

Şunu bil ki ey "Yozlaşmış Düşük Microsoft...!!!"

Linux, Windows’u kılıçla yıkmayacak.

O, sabırla bekleyecek.

Ve Windows,
kendi ağırlığı altında çökerken
Linux ayakta kalacak.

Bu bir fetih değil,
bir doğal seçim olacak.

V.Bölüm - Sözün Özlü Hakikati...

Windows yok olmayacak.
Ama artık varsayılan kader de olmayacak.

Tıpkı:

geçmişin tarayıcıları gibi,
unutulmuş eklentiler gibi…

Ve tarih şunu yazacak:

“20-21.yy civarında,
insanlar fark etmeden
özgürlüğe geçmişti.”

*****************************************************************************************************************************************************

Şair : TRWE_2012 ( Homeros’un destansı havasıyla kurgulanmıştır.)
En son TRWE_2012 tarafından 01 Oca 2026, 14:57 tarihinde düzenlendi, toplamda 4 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1

Bence hiçbir şey olmayacak fakat yine de ben inanmak istiyorum :-D
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Kayserilifatih yazdı: 01 Oca 2026, 14:24 Bence hiçbir şey olmayacak fakat yine de ben inanmak istiyorum :-D
Olacak, yukarıdaki şiir okumalısın. :-)
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1

Şiiri okudum. Öyle diyorsan öyle olsun hayırlısı diyelim :-D
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Kayserilifatih yazdı: 01 Oca 2026, 14:58 Şiiri okudum. Öyle diyorsan öyle olsun hayırlısı diyelim :-D
Yok, şiirleri severim..Bir ton yazı ile anlatacağını iki-üç mısra ile dile getirebilen bir şey bu şiir olayı...
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1

Ben eskiden şarkı sözü yazar kendi kendime okurdum. Lise tiyatrosu provalarında aynı sınıftaki bir kız arkadaşımla mesela Kenan Doğulunun Baş Harfi Ben şarkısını söylemiştim çok eğlenceliydi :-D
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Kayserilifatih yazdı: 01 Oca 2026, 15:05 Ben eskiden şarkı sözü yazar kendi kendime okurdum. Lise tiyatrosu provalarında aynı sınıftaki bir kız arkadaşımla mesela Kenan Doğulunun Baş Harfi Ben şarkısını söylemiştim çok eğlenceliydi :-D
O zaman senle aynı frekanstayız desene...

Bende Lise'de , "Piyes yazardım (Senaryo)" Lise tiyatro'sunda piyes yazarı idim.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1

Ben iki oyunda oynadım. Provada Adalet Ağaoğlu - Evcilik Oyunu adlı oyunu oynadım fakat daha sonra kafam attı ayrıldım şehir tiyatrosunda oynamadım fakat onun yerine ikinci oyunda Yılmaz Erdogan'ın Otogargara adlı oyununda başka bir tiyatroda lisedeyken o oyundaki dolandırılan kadının sessiz olan kocası rolünü oynamıştım herkes birden susup konuşunca kahkahayı basmıştı özelikle oradaki polis rolündeki arkadaşın oyundaki eşime söylediği "vay koçum benim be bu dilsiz değil miydi ya" dediğinde o tiyatroyu müthiş bir gülme kahkaha seansı kaplamıştı"
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Kayserilifatih yazdı: 01 Oca 2026, 15:18 Ben iki oyunda oynadım. Provada Adalet Ağaoğlu - Evcilik Oyunu adlı oyunu oynadım fakat daha sonra kafam attı ayrıldım şehir tiyatrosunda oynamadım fakat onun yerine ikinci oyunda Yılmaz Erdogan'ın Otogargara adlı oyununda başka bir tiyatroda lisedeyken o oyundaki dolandırılan kadının sessiz olan kocası rolünü oynamıştım herkes birden susup konuşunca kahkahayı basmıştı özelikle oradaki polis rolündeki arkadaşın oyundaki eşime söylediği "vay koçum benim be bu dilsiz değil miydi ya" dediğinde o tiyatroyu müthiş bir gülme kahkaha seansı kaplamıştı"
Provada Adalet Ağaoğlu...

Vay , vay ...

Çok şanslısın...Bari kendisinden bir imzalı resim alsaydın anı olarak...

BİLGİLENDİRME NOTU :
Resim
Adalet Ağaoğlu (d. 23 Ekim 1929, Nallıhan/Ankara – 14 Temmuz 2020, İstanbul), Türk edebiyatının 20. yüzyılda yetişmiş en önemli yazar, oyun yazarı ve romancılarından biridir. Edebiyat dünyasında eserleriyle hem tiyatroda hem de romanda iz bırakmış çok yönlü bir sanatçıdır.

Bazı önemli eserleri:

Bir Piyes Yazalım (1953)
Evcilik Oyunu (1963–64)
Çatıdaki Çatlak (1969)
Üç Oyun (1973)
Çok Uzak Fazla Yakın (1991)

Adalet Ağaoğlu , 14 Temmuz 2020 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir. (Öldüğünde 87 yaşındaydı)

Allah(c.c), bu usta'ya rahmet etsin...!! (amin)
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1

Evet Allah rahmet eylesin. Evcilik Oyunu adlı tiyatro metninde özellikle hakim karşısında eşiyle birlikte sürekli "hakim bey anlamıyoruz birbirimizi sürekli yalnızlık çekiyoruz" diye bir ilk perde vardı oyunun bir ara metnini bulursam linkini atarım internette metni vardı ya tam 3 ay liselerarası tiyatro festivaline hazırlanmak için tam 3 ay provasında oynadım tüm sahneleri ezberledim kaderin cilvesi işte ayrılmak nasip oldu oynunun provalarından hayırlısı diyelim :-D

Oynadığım şahne şu; https://www.youtube.com/watch?v=wcK-6bM ... tY&index=6
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4
Teşekkür etti: 10635 kez

Mesaj gönderen burak35 »

Hmmm dünya genelinde kullanıcı sayısı % 5 i hadi bilemedin % 10 u geçemeyen linux mu ? :=)

“Linux ve Unix tabanli isletim sistemleri” sayfasına dön