Windows Insider girişimi, programa milyonlarca ücretsiz beta testçisinin katılması sayesinde Windows'taki en önemli güvenilirlik sorunlarını çözmeyi vaat etti. Birkaç yıl sonra, kurumsal müşteriler artık en son Windows güncellemeleri bir şeyleri yanlış yaptığı için, neredeyse hiç çalışmayan bir grafik kullanıcı arayüzü (GUI) veya kabukla karşılaşma riskiyle karşı karşıya.
Microsoft, Temmuz 2025'ten sonra yayınlanan Windows güncellemelerinin işletim sisteminin bazı önemli bileşenlerini bozabileceğini belirten şaşırtıcı bir destek belgesi yayınladı. KB5072911 belgesine göre, Windows'taki Dosya Gezgini, Başlat menüsü ve diğer XAML tabanlı uygulamalar bazı kurumsal cihazlarda düzensiz davranışlar sergileyebilir.
Sorun, KB5062553 veya KB5065789 gibi aylık toplu güncelleştirmeler yüklendikten sonra Windows 11 24H2 ve 25H2 sürümlerini etkiliyor. Sorun "sınırlı" sayıda kurumsal veya yönetilen ortamda tespit edildiğinden, tüketici cihazları şimdilik güvende olmalıdır. Hata, kullanıcı işletim sistemine giriş yapmadan önce Windows güncelleştirmeleri yüklendiğinde ortaya çıkabilir ve bu da bazı XAML bileşenlerinin beklenmedik şekilde davranmasına neden olabilir.
Genişletilebilir Uygulama İşaretleme Dili (XAML), kullanıcı arayüzü öğelerini tanımlamak için tasarlanmış XML tabanlı bir dildir ve artık WPF, WinUI, UWP ve .NET gibi birçok uygulama geliştirme çerçevesinin ayrılmaz bir parçasıdır. XAML şablonları, Visual Studio veya diğer IDE'lerle oluşturulabilir ve Windows 11'e entegre edilen birçok bileşen tarafından yaygın olarak kullanılır.

XAML bileşenleriyle ilgili KB5072911 sorunu, bir kuruluştaki kullanıcıların gerçekten korkunç kullanıcı arayüzü davranışlarıyla karşılaşmasına neden olabilir. Explorer.exe gibi kabuk bileşenleri çökebilir veya siyah ekran gösterebilir, Başlat menüsü açılmayabilir ve görev çubuğu görüntülenmeyebilir. Ek sorunlar arasında shellhost.exe bileşeninin çökmesi, diğer XAML uygulamalarının başlatılamaması ve daha fazlası yer alır.
Microsoft, yeni Windows çilesinin, yeni Windows güncelleştirmeleri yüklendikten sonra zamanında kaydedilmeyen XAML paketlerine bağımlı uygulamalardan kaynaklandığını açıklıyor. Geliştiriciler uygun bir çözüm üzerinde çalışırken, KB5072911 destek belgesi, işletim sistemini tekrar kullanılabilir duruma getirmek için bazı geçici çözümler sunuyor. BT yöneticileri, eksik XAML paketlerini manuel olarak kaydetmek için birkaç PowerShell komutu veya betiği çalıştırabilir.
Microsoft, yakın zamanda Windows'un, ayrı çalışma alanlarında kendi işlerini yapan birden fazla bağımsız yapay zeka aracısına sahip, aracı bir işletim sistemi haline geleceğini açıkladı. İşletim sisteminin ve kabuğunun şu anki karmaşık koşulları göz önüne alındığında, yapay zeka çöplüğünü "birinci sınıf bir kullanıcıya" dönüştürmek, en hevesli yapay zeka hayranlarını bile Microsoft'un bu sefer çok ileri gittiğini kabul etmeye itebilir.
Birçok kişi apaçık ortada olanı düşünüyor; Redmond artık Windows'u gerçek bir iş önceliği olarak görmüyor ve bu tüm teknoloji dünyası için bir sorun haline geldi (belki Linux savunucuları hariç ).
Yıllardır büyük siber suç faaliyetlerinin ve tehdit aktörlerinin çalışma biçimlerinin bir parçası olan CVE-2025-9491 gibi LNK dosyalarıyla ilgili tehlikeli bir güvenlik açığı bile , sürecin uygun bir şekilde kamuya açık bir şekilde belgelendirilmesine gerek kalmadan yakın zamanda "çözüldü".
Kaynak :
https://www.techspot.com/news/110498-wi ... -isnt.html