Windows sürücülerinin tarihleri neden hep çok eskidir

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21757 kez

Windows sürücülerinin tarihleri neden hep çok eskidir

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Aygıt sürücüleri, modern bilgi işlemin temel taşlarından biri ve düzgün çalışan her Windows bilgisayarının kritik bir bileşenidir. Ancak, karmaşık Windows sürücü ekosisteminde gezinmek genellikle bazı tuhaf soruları gündeme getirir. Microsoft, sürücülerle ilgili bu endişelerin çoğunu yeni yayınlanan bir SSS derlemesiyle ele alıyor.

Microsoft, yakın zamanda yayınlanan bir destek belgesinde, Windows'un işletim sistemini donanım aygıtlarına bağlayan bu kritik yazılım katmanını nasıl kullandığına dair soruları yanıtlıyor. Redmond, sürücülerin işletim sistemi ve uygulamaların çevre birimleriyle iletişim kurmasını sağladığını, ancak bunun hikayenin sadece başlangıcı olduğunu açıklıyor .

Yeni SSS'lerin çoğu, sürücü güncellemelerine ve bunların Windows Update aracılığıyla nasıl yönetilip iletildiğine odaklanmaktadır. Microsoft ve üçüncü taraf sağlayıcılar, sorunsuz bir sürücü deneyimi sağlamak için genellikle iş birliği yapar. Donanım satıcıları, sürücüleri müşterilere vaat ettikleri işlevlere göre geliştirirken, Microsoft Windows ile uyumluluğu doğrular.

SSS'deki en ilgi çekici sorular en sonda yer alıyor. Microsoft, Windows ekosistemindeki en tuhaf geleneklerden birine nihayet bir çözüm getiriyor: Aygıt sürücüleri, genellikle çalıştırdığınız Windows sürümüyle tamamen alakasız görünen yayın tarihlerine sahip oluyor.

Resim

Microsoft, sürücülerin eski, hatta çok eski tarihlere sahip olabileceğini açıklıyor, ancak bunların hepsi saçmalık. Bir sürücünün tarihi, satıcı tarafından belirlenen "açıklayıcı bir bilgi"den ibaret ve şirketler görünüşe göre istedikleri tarihi seçebiliyor. Windows'un kendi sistem sürücüleri bile, herhangi bir Windows kullanıcısının Aygıt Yöneticisi'ni (devmgmt.msc) açarak doğrulayabileceği gibi, bazı tuhaf tarihlendirme şemaları kullanıyor.

Örneğin, şu anki bilgisayarımın (Core i7-10700K) CPU'su beş yıl önce piyasaya sürüldü, ancak Aygıt Yöneticisi'ne göre sürücüsü 2009 yılına ait; bu da Microsoft'un 2020'den beri kullandığım Windows sürümünü (Windows 10) yayınlamasından altı yıl öncesine ait.

Microsoft'un en son SSS'leri, bazı sürücü güncellemelerinin neden Windows Update üzerinden birden fazla indirme gerektirdiğini de açıklıyor. Donanım aygıtları, verimlilik için farklı işlevleri birden fazla sürücüye bölebilir; bu da bir bileşeni güncellemenin aynı anda birkaç sürücü örneği yüklemeyi gerektirebileceği anlamına gelir.

Aygıt sürücüleri, Windows ekosisteminin gizemli ve bazen tartışmalı bir parçası olmaya devam ediyor. Microsoft bile, birçok müşterinin hâlâ güvendiği sürücüyle ilgili özelliklerin kullanımdan kaldırılmasını hızlandırarak baş ağrıtabiliyor. Bununla birlikte, şirket artık eski sürücüleri Windows Update'ten aktif olarak temizliyor ve Rust'taki temel bileşenleri yeniden yazmak da dahil olmak üzere tüm sürücü ekosistemini daha güvenli ve güvenilir hale getirmek için çalışıyor.

Kaynak :
https://www.techspot.com/news/109966-mi ... range.html
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1
Teşekkür etti: 983 kez

Re: Windows sürücülerinin tarihleri neden hep çok eskidir

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Böyle saçma bir açıklama görmedim resmen Microsoft olsrak kendilerini her zamanki gibi anlamsız bir şekilde aklamaya çalışmışlar
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Hint Çingenelerinin Kafa tersine çalıştığı için Biz bir halt ettik diyeceklerine sıvama yolunu seçmişler. Kısacası Biz bu işi beceremiyoruz ama umrumuzda da değil lafını dolandırarak ima ediyorlar lakin bunun bile farkında değiller. Bu kadar Çok MORON un çalıştığı bir kurumdan Hayırlı birşey çıkmasını beklemek imkansız. Tam tersine çok eski sürücülerin sistem satabilitesine zarar verdiğini düşünüyorum. Siz siz olun Çok çok eski sürücüleri kullanmaktan kaçının , bu demek değildirki her yeni çıkan sürücüyü anında indirip kurun , bence birkaç yıl eski olabilir lakin 7-8 sene önce çıkmış bir sürücü de kullanılmaz. Basit bir örnek vereyim : bendeki masaüstü 2024 yılında piyasaya sürülmüş ve Windows 11 ile geldi lakin sürücülerinin bazılarının tarihleri 6-7 yıl öncesine ait tarihler içeriyordu , Microsoft çalışanları bendeki donanımı bile bilmezken nasıl uyumlu olduğuna karar verip otomatik güncellemelerle bu kadar eski sürücüyü yüklediler anlamıyorum ? , sizin o yüklediğiniz tarihten sonra yalkaşık 100 defa sürücü güncellenmiş , ne yani sürücü güncellemelerini çıkartanlar geri zekalımıydı yoksa öylesine eylence olsun diyemi sürücü güncellemeleri çıkarttılar ?

Microsoftu yıllardır takip ederim artık okadar Çok YALAN larını duydumki , he he deyip geçiyorum.
Kullanıcı avatarı
Tarımişçisi
Byte3
Byte3
Teşekkür etti: 21 kez

Mesaj gönderen Tarımişçisi »

Bir şey hala çalışıyorsa düzeltilmiyor, yenilenmiyor, masraf çıkarılmıyor. Bunu demek istemişler.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4
Teşekkür etti: 10650 kez

Mesaj gönderen burak35 »

evet katılıyorum. sürücüler çok eski olmamalı. ama her yeni çıkan sürücüde pat diye kurulmamalı. ne olur ne olmaz. dikkat etmek lazım.
Kullanıcı avatarı
root@localhost
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 3979 kez

Mesaj gönderen root@localhost »

Güzel çalışan sürücüyü kullanıcı bulup onunla kalmalı. Afaki bir sıkıntı ve sorunu yoksa yeni sürücüye gerekte yok bence.

Microsoft un bir tarafina zor gelmiş ellememis. Ben bunu çok önceleri fark etmiştim. Sürücü tarihleri çok uzun surelerdir eski Windows 7 ve Vista da da böyleydi.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Sorun şu ki : Bendeki MSI laptop Windows 7 - 11 arası işletim sistemlerinin hepsini gördü. Ama Windows 7 deki sürücüleri Windows 11 de kullandırtmadı. Durum Windows 11 de çok daha kötü hale gelde , okadar çok değişklik ve güncelleme yapıyorlarki , Windows 11 ilk çıktığındaki sürücüler uyumluluktan vazgeçtim , kuvvetle muhtemeldirki son Windows 11 de sorunlara bile sebep olacaktır.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1

Benim Dell inspiron 3521 makinem hem Windows 10 22H2 hem de Windows 11 25H2 de Windows 8.1 sürücülerini kullanıyor nedense Windows 10 sürücülerinin çoğunu kabul etmiyor böyle garip bir durum da bende mevcut :lol:
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Sendeki gibi bir durumda zaten yapılabilecek birşey yok , sorun çıkarmadığı sürece Windows 8.1 sürücülerinden devam
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1

Normalde sorun çıkarıyor da ben önceden double driver ile sürücü yedegi almıştım onu double driver ile sisteme entegre ettim şimdilik o şekilde sorun çıkmıyor yoksa normalde birbirine entegreli olan amd ve intel sürücüleri kesinlikle kurulmuyor. Bir daha Amd ekran kartlı bilgisayar almayı kesinlikle düşünmüyorum. Cevabın için teşekkür ederim
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

30 yıldır bu piyasanın içindeyim henüz AMD (Eski ATI) ekran kartı olup tamamen sorunsuz kullanan ve çok memnun olanı duymadım. Olmuyor adamlar bu işi yıllardır beceremedi.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Amd çöptür. Benim laptopun ekran kartıda ati radeondu. Benim laptopun aynısından olupta ekran kartı yanan bir sürü insan gördüm.
Yerli üretimden ati den amd den uzak durun. Keşke o soldaki asusu alsaydım keşke..............
Kullanıcı avatarı
root@localhost
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 3979 kez

Mesaj gönderen root@localhost »

AMD fiyat performans olarak iyidir. Gariban işidiri. Bugün hala 1080p de 2000tl ye rx570-rx580 alıp orta ayarlarda oyun oynayabilirsiniz.

Biraz bütçe artarsa rx580 8 GB alınabilir, az daha koyun 3.5-4 e rx vega 56 ,le 108op yüksek ayarlarda oynatır.

5bine rx6500xt 8gb , rx6600xt alınır. 1080p ultra ve 2k orta yüksek de güzel gider.

Paran yoksa , bütçe kısıtlı ise amd alınır. iş görür. ha sorunsuz da değildir. ama işini yapar. oyunu oynatır. görevini yapar.

Bunları , r7 360 2gb, r7 380 4gb, rx560,rx470,rx570 3 farklı üretici, rx580, rxvega56 elinden geçmiş biri olarak söylüyorum.

2000 liraya 1050ti alamazsın mesala temiz. 1050ti dan daha iyi rx580 ile iş görürsün. ha paran varsa 1 lira daha koyabilirsen , rx580 2.5 a temiz , 1060 3.5 a al arkana bakma 1080p de.

istemeye istemeye elimde ki rx serisini dağıttım, sattım. mecbur kaldım. yoksa kötü kartlar değiller.

amd eskiye göre çağ atladı. yazılımsal olarak zayıf orası kabul. O yüzden bir kaç sürücü deneyip, sorun yoksa bir kaç sürücü de geriden gitmekte fayda var.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Yazarken hata yapmışım. Kusura bakmayın. Amd ekran kartı olarak laptoplarda çöptür aslında. Onun haricinde apu ve ryzen olarak iyidir tabi

“Teknoloji ve bilim haberleri” sayfasına dön