Eski CEO Pat Gelsinger, Intel'in rakipleri de dahil olmak üzere tüm büyük teknoloji oyuncuları için çip üretmesi çağrısında bulundu. Intel'in mevcut CEO'su Lip-Bu Tan, şirketin yeterli dış kaynak talebi çekememesi durumunda en gelişmiş üretim hattından küçülme riskiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Bu risk, AMD gibi önemli müşterilerin önemini giderek artırıyor. AMD için Intel'in dökümhaneleri TSMC'nin kapasitesinin yerini almayacak, ancak ek bir tedarik kaynağı sağlayabilir ve çip üretiminin teknoloji kadar ulusal güvenlikle de ilgili olduğu bir dönemde potansiyel olarak siyasi bir güvence sağlayabilir.
Semafor'a konuşan konuya yakın kaynaklar, Intel'in uzun süredir rakibi olan AMD ile bazı yongalarını kendi fabrikalarında üretmek için erken görüşmelere başladığını söyledi . Böyle bir anlaşma, Intel'in zor durumdaki dökümhane işletmesi için yeni bir onay anlamına gelecek.
Görüşmeler henüz ön hazırlık aşamasında ve AMD'nin üretiminin önemli bir kısmını Intel'e kaydırıp kaydırmayacağı veya herhangi bir anlaşmanın AMD'den doğrudan yatırım içerip içermeyeceği henüz belli değil. Kaynaklar, henüz nihai bir karar verilmediğini ve görüşmelerin bir anlaşmaya varılamayabileceği konusunda uyardı. Her iki şirket de yorum yapmaktan kaçındı.

Görüşmelere ilişkin haberler, Intel'in aylardır süren son teknoloji çiplerdeki zayıf performansının ardından konumunu güçlendiren bir dizi gelişmenin ardından geldi.
Şirket, son yedi haftada önemli destekçileri kendine çekti: ABD hükümeti şirketin %9,9'luk hissesini aldı , SoftBank 2 milyar dolarlık hisse senedi satın aldı ve Nvidia, Intel ile çipleri ortak geliştirmeyi kabul ederken 5 milyar dolar yatırım yaptı. Apple'ın da Intel ile potansiyel destek konusunda görüşmelerde bulunduğu bildirildi. AMD, işlemci ve grafik yongalarını üretmek için şu anda ağırlıklı olarak TSMC'ye güveniyor. Intel ise henüz AMD'nin en gelişmiş ve kârlı ürünlerini üretme kapasitesine sahip değil, ancak daha az talep gören yongalar üretebilir.
Böyle bir düzenleme AMD'nin siyasi çıkarlarına da hizmet edebilir. Washington, bu yılın başlarında AMD'nin Çin'e çip ihraç etme yetkisini kısıtlamıştı; bu kurallar daha sonra Trump yönetimi tarafından kısmen gevşetildi. Beyaz Saray, sanayi politikasını ulusal güvenlikle ilişkilendirmeye devam ettiği için, ABD üretim politikasıyla yakın bir uyumun sürdürülmesi avantajlı olabilir.
Intel'in fabrikaları, son teknoloji üretim teknolojisinde TSMC'nin gerisinde kalmaya devam ediyor, ancak Trump yönetimi, büyük ABD şirketlerine üretimlerinin en azından bir kısmını yerel tesislere taşımaları için baskı yapıyor. AMD gibi şirketler için Intel ile bir üretim anlaşması yapmak, TSMC ile üst düzey üretim ilişkilerini korurken siyasi baskıyı da azaltabilir.
Intel, bu yılın büyük bir bölümünü, dökümhane birimini TSMC ve Samsung'a karşı güvenilir bir rakip olarak konumlandırmaya çalışırken potansiyel müşterileri ve yatırımcıları cezbetmekle geçirdi.
Kişisel bilgisayar çiplerinde bir zamanlar baskın oyuncu olan Intel, Nvidia'nın liderliğindeki yapay zeka yarışında geride kaldı. AMD'yi müşteri olarak bünyesine katmak, Intel'in üretim sektörü için büyük bir atılım anlamına gelecek ve tarihi bir rekabeti stratejik bir ortaklığa dönüştürecek.
Kaynak :
https://www.techspot.com/news/109710-in ... ories.html