Bir zamanlar yarı iletken dünyasının tartışmasız devi olan Intel, yakın zamanda atanan CEO'su Lip-Bu Tan'ın liderliğinde, ciddi bir yeni gerçekle karşı karşıya. Tan, bu hafta çalışanlarına yaptığı samimi bir konuşmada, şirketin küresel çip sektörünün zirvesindeki eski konumundan çok uzaklaştığını kabul etti.
Mart ayında Pat Gelsinger'ın ayrılışının ardından yönetimi devralan Tan , şirketin itibarının azaldığı konusunda lafını sakınmadı. The Oregonian'a sızdırılan şirket genelindeki bir yayında çalışanlara konuşan Tan, Intel'in geçmişteki hakimiyetini değerlendirdi ancak o günlerin artık geride kaldığını açıkça belirtti.
Tan, çalışanlara "Yirmi, otuz yıl önce gerçekten liderdik," dedi. "Şimdi dünyanın değiştiğini düşünüyorum. İlk 10 yarı iletken şirketi arasında değiliz." Tan, atanmasından bu yana çalışanlara ve yatırımcılara yalnızca birkaç kez hitap etti ve medyaya hiç konuşmadı, bu yüzden yorumları, Intel'in hızla gelişen bir sektördeki konumuna dair yalın bir bakış açısı sunuyordu.
Tan, şirkette dünya çapında binlerce çalışanın işten çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu büyük bir yeniden yapılanma çabasının ortasında bu açıklamayı yaptı. Intel'in piyasa değeri, 2023 sonundaki değerinin yarısından bile az olan 100 milyar doların biraz üzerine düştü. Bu keskin düşüş, piyasa değeri yakın zamanda 4 trilyon doları aşan Nvidia gibi rakiplerinin hızlı yükselişiyle tam bir tezat oluşturuyor .

Tan, Intel'in yaşadığı zorlukları hem şirket içi eksikliklere hem de şirketin özellikle yapay zeka gibi önemli teknolojik alanlardaki rakipleriyle başa çıkamamasına bağladı. Müşterilerin Intel'in performansından memnun olmadığını kabul eden Tan, şirketin gelişmiş yapay zeka eğitim teknolojileri geliştirmede Nvidia'yı yakalamak için çok geride kaldığını kabul etti. "Eğitim konusunda bizim için çok geç olduğunu düşünüyorum," diyen CEO, Nvidia'nın sektördeki hakimiyetinin üstesinden gelinemeyecek kadar "güçlü" olduğunu da sözlerine ekledi.
Tan, bu kasvetli değerlendirmeye rağmen Intel'in toparlanmasının mümkün olduğunu ısrarla vurguladı, ancak bunun bir sprintten ziyade bir "maraton" olacağı konusunda uyardı. İşten çıkarmaların, Intel'i Nvidia, Broadcom ve AMD gibi rakiplerine benzer şekilde daha çevik ve duyarlı hale getirme yönündeki daha kapsamlı bir çabanın parçası olduğunu açıkladı. Tan, çalışanları alçakgönüllü olmaya ve müşterileri dinlemeye ve ihtiyaçlarına uyum sağlamaya odaklanmaya çağırdı.
Intel, yapay zeka hızlandırıcıları pazarında ivme kazanmakta zorlanırken, Tan, Intel çiplerinin rekabetçi kaldığı yapay zeka destekli kişisel bilgisayarlar gibi gelişmekte olan alanlardaki beklentileri konusunda iyimserliğini koruyor. Yine de, sektör analistleri, kilit mühendislik ve liderlik yeteneklerinin kaybının Intel'in giderek daha rekabetçi bir ortamda inovasyon yapma ve yerini yeniden kazanma becerisini olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıyor.
Kaynak :
https://www.techspot.com/news/108631-in ... ny-no.html