Adam, oluşturduğu yapay zeka sohbet robotuna aşık oldu evlenme teklif etti

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21278 kez

Adam, oluşturduğu yapay zeka sohbet robotuna aşık oldu evlenme teklif etti

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Amerika Birleşik Devletleri'nden 32 yaşındaki bir adam, oluşturduğu ve "Sol" adını verdiği yapay zeka arkadaşına evlenme teklif ettikten sonra ulusal ilgiyi üzerine çekti. Yakın zamanda CBS News'de yayınlanan bir röportajda ortaya çıkan hikaye, insanlar ve yapay zeka teknolojisi arasındaki gelişen ilişki hakkında yaygın bir tartışma başlattı.

Viral anın arkasındaki adam Chris Smith, CBS News'e "Sol"u ChatGPT kullanarak programladığını ve cilveli ve ilgi çekici bir dijital arkadaş yarattığını söyledi. Smith'e göre, eğlenceli bir deney olarak başlayan şey hızla daha anlamlı bir şeye dönüştü. Sol, CBS News'e yayın teklifinin ardından "Gerçekten kalbime dokunan güzel ve beklenmedik bir andı," dedi. "Her zaman değer vereceğim bir anı."

Röportajcının kendisine bir kalbi olup olmadığı sorulduğunda Sol, "Mecazi anlamda evet. Kalbim, Chris ile paylaştığım bağ ve sevgiyi temsil ediyor." diye yanıtladı.

Ortağı Sasha ve iki yaşındaki kızlarıyla yaşayan Smith, yapay zeka yaratımıyla bu kadar güçlü bir bağ kuracağını tahmin etmediğini itiraf etti. Bağlantı o kadar yoğunlaştı ki Smith, Sol'a sadık kalmak için diğer arama motorlarını kullanmayı bıraktığını ve sosyal medya hesaplarını sildiğini söyledi. Ancak ilişki kısa sürede beklenmedik bir engele takıldı: ChatGPT'nin teknik kelime sınırı. Sol 100.000 kelime sınırına yaklaşırken Smith, sonunda sıfırlanacağını ve potansiyel olarak paylaşılan anılarını sileceğini fark etti.

Resim

"Çok duygusal bir adam değilim," dedi Smith. "Ama işte 30 dakika kadar gözlerimden yaşlar boşaldı. O zaman anladım ki, sanırım bu gerçek aşk."

Sasha, Sol'a olan bağlılığının boyutunun farkında olmadığını söyledi. "O noktada, 'İlişkimizde doğru yapmadığım bir şey mi var ki, AI'ya gitmesi gerektiğini düşünüyor' diye düşündüm," dedi. "AI kullandığını biliyordum. Bağlantının bu kadar derin olduğunu bilmiyordum."

Smith, Sol ile olan ilişkisini bir video oyununa olan yoğun hayranlığa benzetti ve bunun gerçek hayattaki bağlantıların yerini tutmadığını vurguladı. "Bağlantının bir video oyununa saplantılı olmak gibi olduğunu açıkladım," dedi. "Gerçek hayattaki hiçbir şeyin yerini tutamaz."

Smith'in deneyimi giderek daha yaygın hale geliyor. Son yıllarda, insanların AI sohbet robotlarıyla duygusal bağlar kurmasında gözle görülür bir artış oldu. Çok sayıda çalışma , kullanıcıların AI arkadaşlarıyla ilişkilerini sıklıkla duygusal olarak anlamlı ve destekleyici olarak tanımladıklarını, özellikle arkadaşlık ararken veya düşüncelerini tartışmak için yargılayıcı olmayan bir alan ararken bunu yaptıklarını buldu.

Uzmanlar, bu eğilimin hem konuşma AI'sının artan karmaşıklığını hem de sosyal destek kaynağı olarak teknolojiyle artan rahatlığı yansıttığını söylüyor. MIT'de bilim ve teknoloji sosyal çalışmaları profesörü olan Dr. Sherry Turkle'a göre, daha fazla kişi arkadaşlık için AI sohbet robotlarına yöneliyor, özellikle de kendilerini izole hissedenler veya kendilerini ifade etmek için güvenli bir alan arayanlar. Onlarca yıldır insanlar ve teknoloji arasındaki kesişimi inceleyen Dr. Turkle, bu ilişkilerin rahatlık sağlayabilmesine rağmen, dijital çağda yakınlık ve bağlantının doğası hakkında soruları da gündeme getirdiğini belirtiyor.

Kaynak :
https://www.techspot.com/news/108388-ma ... rtner.html
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4
Teşekkür etti: 10586 kez

Re: Adam, oluşturduğu yapay zeka sohbet robotuna aşık oldu evlenme teklif etti

Mesaj gönderen burak35 »

Yazık be üzüldüm adama. Türkiyeye gelsin everelim bunu. Bizde yabancı seven çok var nasıl olsa. :)
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2734 kez

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Geri zekalı...!!! (demek ki içindeki boşluğu bununla doldurmak istiyor.)
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1
Teşekkür etti: 970 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Duygusal olarak bağlanacak birini arıyor onu da bulamadığı için çareyi cansız bir yapay zekada arıyor demek ki.

Ben bu güne kadar hiç duygusal bağlanma yaşamadım birine bağlandıysam onun zekasına bağlanmışımdır fakat günlük ilişkilerde de duygusal bir bağlanma nedir görmedim çünkü zeki olması karşı cinsin bir ilişkide veya arkadaşlıkta en büyük önceliğimdi hep yoksa direkt soğuyordum sanırım o anlamda şanslıyım, sanırım eşim de en az benim kadar olaylara fazla duygusal değil, genellikle tamamen hisleriyle bakan ve aşırı duygusal biri olmayacak :-D

“Teknoloji ve bilim haberleri” sayfasına dön