Kuantum yükseltmesi rastgele sayı üretimini tamamen izlenebilir hale getiriyor

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19692 kez

Kuantum yükseltmesi rastgele sayı üretimini tamamen izlenebilir hale getiriyor

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Rastgele sayı üretimi modern bilişimde ciddi bir konudur. Çoğu sistem RNG'ye tamamen donanım tabanlı bir yaklaşıma dayanır, ancak bu süreci doğrulamak veya izlemek esasen imkansızdır. Şimdi, ABD'li araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni bir kuantum tabanlı yöntem bu RNG bulmacasına potansiyel bir çözüm sunabilir.

Colorado, Boulder'daki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü'ndeki fizikçiler, gerçek rastgele sayı üretimi için daha önce geliştirdikleri kuantum tabanlı yöntemlerini yükselttiler. Bir blok zincirinin eklenmesi sayesinde, süreç artık tamamen şeffaf ve izlenebilir olarak kabul edilebilir.

NIST ekibi, RNG tekniğini ilk olarak 2018'de tanıttı ve altatomik parçacık çiftleri arasındaki kuantum dolaşıklığından yararlandı . Albert Einstein'ın meşhur "uzaktan ürkütücü eylem" olarak adlandırdığı şey, iki dolaşık parçacığın aralarındaki mesafeden bağımsız olarak aynı kuantum durumunu nasıl paylaştığını açıklar, yani hiçbir parçacığın diğerinden bağımsız olarak tanımlanamayacağı anlamına gelir.

NIST cihazı, evrenimizde ışık, radyo dalgaları ve diğer elektromanyetik radyasyon formlarını taşıyan temel parçacıklar olan dolanık foton çiftleri üretir. Fotonlar daha sonra 90 metre arayla iki ayrı ölçüm istasyonuna gönderilir, burada polarizasyonları tespit edilir ve bir dizi dijital bit'e dönüştürülür.

Resim

Yeni yayımlanan bir çalışmada, NIST bilim insanları tamamen izlenebilir bir rastgele sayı üretecini tanımlıyor . Önceki yöntemleri, karma değerlerinin NIST tarafından geliştirilen Twine adlı bir protokol aracılığıyla kaydedildiği, kamuya açık olarak doğrulanabilir bir blok zinciri kaydının eklenmesiyle geliştirildi. Ekip, bu yeni araştırmayı, rastgele oluşturulmuş dizelerin periyodik bir kaynağını sağlamak üzere tasarlanmış CURBy (University of Colorado Randomness Beacon) adlı kamuya açık bir hizmete dönüştürdü.

Çalışma, sözde rastgele sayılar üretmek için kullanılan algoritmaların genellikle denetlenebilir olduğunu, ancak çıktılarının gerçekten öngörülemez olduğunu garanti edemediğini açıklıyor - orijinal tohumu bilen biri için bile. Yeni protokol, orijinal cihazdaki kuantum korelasyonlarından rastgeleliği çıkarıyor ve çıkarma sürecini kriptografik olarak doğrulamak için karma zincirleri kullanıyor.

Üçüncü taraflar, RNG sürecinin kurcalanıp kurcalanmadığını doğrulamak için blok zincirinin herkese açık verilerine erişebilir. NIST ekibi ayrıca RNG hızı ve verimliliğinde önemli gelişmeler elde etti : son deney, 2018'de aynı çıktı için 10 dakikaya kıyasla yaklaşık 20 saniyede 512 bit rastgele sayı üretti.

Fransa'nın Institut Polytechnique de Paris'inde yardımcı doçent olan Peter Brown'a göre, tamamen izlenebilir bir sistem tüm RNG sürecine ek bir güvenilirlik katmanı sağlamalıdır. Brown, "Yanlış bilginin olduğu günümüz çağında, en azından rastgeleliğe güvenebileceğiz," dedi .

Kaynak :
https://www.techspot.com/news/108329-re ... umber.html
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 927 kez

Re: Kuantum yükseltmesi rastgele sayı üretimini tamamen izlenebilir hale getiriyorİyi b

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

İzlenebilirlik iyidir fakat bunu nasıl yapacaklar merak ediyorum işlenebilirlik bit'e dönüştürülecek denmiş ama ben pek bir şey anlamadım bundan. İleride bekleyip görmek isterim.

“Teknoloji ve bilim haberleri” sayfasına dön