Windows 11 güvenlik güncelleştirmesi sanal makineleri Bozdu

Windows 11 ile ilgili haber, bilgi ve ipucu Paylaşım alanıdır
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19729 kez

Windows 11 güvenlik güncelleştirmesi sanal makineleri Bozdu

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Son Windows 11 güvenlik güncellemesi bazı kullanıcıları beklenmedik sorunlarla karşı karşıya bıraktı: bilgisayarları önyükleme yapmayı reddediyor. Söz konusu güncelleme, KB5058405, Windows 11 sürümleri 23H2 ve 22H2 çalıştıran cihazlara otomatik olarak dağıtıldı. Sadece güvenliği iyileştirmek yerine, kullanıcıların bir alt kümesi için kritik bir hatayı tetikledi.

Güncelleştirme (2 Haziran): Microsoft, 23H2 ve 22H2 sürümlerini etkileyen Mayıs Windows 11 güncelleştirmesinin neden olduğu sorunları gidermek için acil bir bant dışı güncelleştirme yayınladı. Orijinal güncelleştirme sanal makinelerde önyükleme hatalarına yol açarak 0xc0000098 hata kodunu tetikledi. Yama (KB5062170) bu sorunu gidermek için tasarlanmıştır, ancak Microsoft, KB5058405 zaten yüklenmişse ve sorunsuz çalışıyorsa kullanıcıların yeni güncelleştirmeyi yüklememelerini önermektedir.

Orijinal hikaye şöyle:

Sorun, kurulumdan sonra, etkilenen bilgisayarlar başlatma sırasında durduğunda ve 0xc0000098 koduyla bir kurtarma hatası görüntülediğinde ortaya çıkar. Bu mesaj genellikle gerekli bir dosyanın (genellikle donanım kaynaklarını ve güç durumlarını yönetmekten sorumlu önemli bir sistem sürücüsü olan ACPI.sys) eksik veya bozuk olduğunu gösterir. Bazı kullanıcılar aynı hata kodunu diğer sistem dosyalarına atıfta bulunarak gördüklerini bildirmiştir; bu da sorunun yalnızca ACPI.sys ile sınırlı olmayabileceğini düşündürmektedir.

Microsoft, sorunun öncelikle sanal ortamlarda çalışan cihazları etkilediğini belirterek sorunu kabul etti . En savunmasız sistemler arasında Azure Sanal Makineler, Azure Sanal Masaüstü ve Citrix veya Hyper-V kullanan şirket içi çözümlerde barındırılan sanal makineler yer alıyor.

Microsoft'a göre, Windows 11 Home veya Pro sürümlerine sahip kullanıcıların bu sorunla karşılaşma olasılığı düşük, çünkü sanal makineler genellikle tüketici kurulumlarında kullanılmıyor. Microsoft etkilenen cihaz sayısını "küçük" olarak tanımlarken, kesin ölçek belirsizliğini koruyor . BT profesyonelleri ve yöneticileri hatayı çevrimiçi forumlarda bildirerek deneyimlerini paylaştılar ve tavsiye istediler.

Resim

Microsoft şimdiye kadar bir düzeltme veya resmi bir geçici çözüm yayınlamadı. Şirket, sorunun nedenini aktif olarak araştırdığını ve bir çözüm üzerinde çalıştığını söylüyor. Bu arada, bazı BT uzmanları güncellemeyi geri almak veya önyükleme dosyalarını onarmak için kurtarma araçları kullanmak gibi geçici önlemler önerdi, ancak bu adımlar risk taşır ve her durumda sorunu çözmeyebilir.

Bu olay , acil güvenlik düzeltmelerinin bazen öngörülemeyen teknik sorunlara yol açtığı önceki Windows güncellemelerinde görülen bir örüntüyü takip ediyor . Güvenlik tehditlerine hızlı yanıt verme ile güvenilir güncellemelere duyulan ihtiyacı dengeleme zorluğu, Microsoft ve kullanıcıları için zor bir sorun olmaya devam ediyor.

Şimdilik, sanal ortamları yöneten kuruluşlar ve kullanıcıların Microsoft'un destek kanallarını güncellemeler için yakından takip etmeleri önerilir. Güncellemeyi henüz yüklememiş olanlar, güncellemeyi geçici olarak ertelemek ve önlem olarak temel verilerin yedeklendiğinden emin olmak isteyebilirler. Microsoft, sorunu yaşayan kullanıcıların soruşturmaya yardımcı olmak için resmi destek kanalları aracılığıyla bildirmelerini teşvik eder.

Kaynak :
https://www.techspot.com/news/108137-wi ... nable.html
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 930 kez

Re: Windows 11 güvenlik güncelleştirmesi sanal makineleri Bozdu

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Güncellemelerin sorunlu olması normal gibi oldu artık şimdi bu sorun çözülse diğer aydaki güncellemede yerine başka bir sorun çıkıyor bu da hakikaten gerekli ekibin kovulup herşeyi belli ve sınırlı bir ekibe devretmesinden ve sürekli 6 ayda bir yeni bir işletim sistemi güncelleme sürümü çıkarmasından dolayıdır.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10123 kez

Mesaj gönderen burak35 »

Şaşırmadım. İşin içinde Windows 11 ve update varsa zaten sorun yaşanması normal.
İşte ben bu yüzden 11 kullanılmamalı ve update açılmamalı diyorum.
Yada en güzeli kurun bi ltsb ltsc sürümleri bakın keyfinize. Ltsb ltsc sürümleri nasıl olsa sık güncellemede almıyor.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2509 kez

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Hiç şaşırmadım...!!!
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Windows 10 ortalama 3 sene daha uzatılmış güncelleme desteği (esu) alır sonra yavaş yavaş Windows 7 gibi fişi çekilir diye düşünüyorum.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

11 miş update miş işim olmaz. Kim kullanıyorsa kullansın. Sorun yaşayacağımı bile bile neden kurayım ? Harcadığım zamana yazık.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

burak35 yazdı: 05 Haz 2025, 14:15 11 miş update miş işim olmaz. Kim kullanıyorsa kullansın. Sorun yaşayacağımı bile bile neden kurayım ? Harcadığım zamana yazık.
Görürüm ben seni (yarı espiri-yarı ciddi ifade)

Eğer günün birinde yeni bir donanım alırsan, o zaman mecburen Windows11-12 kullanacaksın...!!!
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Çok zor yeni cihaz almak. Ama yinede kullanmazdım. Bir sürü eski işletim sistemi var. Onlardan birini kurar geçerdim.
Mesela şuan kullandığım sistemin güncelleme desteği bile yok. Ama herşeyde sorunsuz çalışıyo.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Katılıyorum zamanında Windows 10 bile kullanmam Windows 7'den şaşmam, 7 candır diyenler şimdi Windows 10 kullanıyor bu çok garip değil mi? :-D
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Mecburiyetten. Win 7 kullanamasınlar diye her p*çliği yapıyo çünkü microsoft. Öyle yapmasalar birçok insan kullanırdı zaten.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Ya siz/sizler beni anlamıyorsunuz galiba

Ben Windows11 Yapı22h2 x64 Home sistemini, severek kullanmıyorum, zora ki, mecburen kullanıyorum.Şeref yoksunları (İntel+Lenovo+Microsoft) öyle bir sistem inşa etmişler ki, asla Microsoft'un eski bir işletim sistemini kurup kullanamıyorsun.Özellikle Lenovo bu konu da çok katı....Donanım, Windows11 Store uygulamarına bağlımlı hale getirilmiş....Uygulamalar olmadan sistem'den verim alamıyorsunuz.

Sizler, elinizdeki eski donanımların (32/64bit) kıymetini bilin.(gerçekten samimi içten söylüyorum/yazıyorum).Benim HP CompaQ Presario C700 Notebook PC'im , donanımsal ölmeseydi (17 yıl kullandım kendisini) ben bu donanımı alır mıydım.? (almazdım)
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Katılıyorum benim demek istediğim "asla" dememek gerektiği idi yani her şeyi gün gelir mecburen yapmak gerekebilir yoksa tabiki de Windows 7 den sonraki sistemlerin hiç tadı kalmadı fakat uefi olayı için mecburen kullanıyorum 11 i yoksa donanımım daha eski olsa sadece mbr olsa kesinlikle Windows 7 kullanırdım.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Ben senin yerinde olsaydım eski sistem kuramayınca o sistemi gider geri iade ederdim murat. Kullanıcı istediği sistemi kurmalı. Özgür olmalı.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Yeni sisteme eski sistemler kurulmuyor fakat 6. nesil veya daha altı bir işlemci alsaydı belki kurabilirdi onun dışında 7. nesil ve üstü işlemcilere Windows 7 kurmak tamamen hayal...
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

7 nci nesi ve altındaki donanımlara kurulabiliyor. 8 nci nesil ve üstündeki donanımlara kurulamıyor diye biliyorum bende.