Bir araba çalamazsınız ama teknoloji şirketleri sizin içeriklerinizle istediklerini yapma özgürlüğüne sahip olmalılar, öyle mi?
İngiltere Parlamentosu, kullanıcı ve müşteri verilerine erişimi düzenlemeyi amaçlayan bir yasa olan Veri (Kullanım ve Erişim) Tasarısı'nı görüşüyor. Tasarı, özellikle çevrimiçi olarak büyük miktarda insan tarafından oluşturulmuş veri toplayarak genellikle öngörülemeyen sohbet robotlarını eğiten AI şirketleri olmak üzere BT sektörü üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.
Eski İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, yapay zeka şirketlerinin telif hakkıyla korunan verileri her kullandıklarında izin almak zorunda olmaması gerektiğini söylüyor. "İnternet Nasıl Kurtarılır" adlı kitabını tanıtmak için yakın zamanda düzenlenen bir etkinlikte konuşan Clegg (daha önce Meta yöneticisi olarak görev yapmış) bu konuda yapay zeka endüstrisinin yanında yer aldı.
Teknoloji şirketlerini telif hakkı yasalarına uymaya zorlamak ve yapay zeka modellerini eğitmek için korunan içerik kullandıklarında hak sahiplerine bildirimde bulunmak, Birleşik Krallık'ın AI endüstrisini "bir gecede" öldürecektir, diye uyardı Clegg . İçeriğin zaten kamuya açık olduğunu ve AI sistemlerinin muhakemelerini geliştirmek için çok miktarda veriye ihtiyaç duyduğunu savundu.
Clegg, şirketlerin bir modeli eğittikleri her seferinde izin almalarını gerektirmesinin tüm teknolojiyi çalışmaz hale getireceği için mevcut telif hakkı yasalarının yapay zeka ile uyumsuz olduğunu savunuyor. Sanatçıların ve hak sahiplerinin yapay zeka eğitimi için veri kazıma işleminden vazgeçebilmeleri gerektiğine inanıyor, ancak bireysel onaylar almak uygulanabilir bir çözüm değil.

"İnsanların hayır, istemiyorum demenin açık ve kullanımı kolay yollarına sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Ben bundan çıkmak istiyorum," dedi eski Meta Başkan Yardımcısı. "Ancak bence endüstrinin, teknolojik veya başka türlü, eğitime başlamadan önce önceden sormalarını beklemek - anlamıyorum. Korkarım ki bu, teknolojinin fiziğiyle çakışıyor."
Clegg, politikacılar müşteri ve şirket verilerine erişimi düzenlemeyi amaçlayan yeni Veri (Kullanım ve Erişim) Yasa Tasarısı'nı tartışırken İngiltere AI endüstrisine odaklanıyor . Film yönetmeni Beeban Kidron liderliğindeki bir sanatçı ve yazar koalisyonu, AI şirketlerinin modellerini eğitmek için kullandıkları verileri ifşa etmelerini gerektiren yasayı değiştirmek için baskı yaptı. Ancak parlamento teklifi reddetti.
Kidron, The Guardian'daki yakın tarihli bir köşe yazısında hükümeti esasen kitlesel kültürel hırsızlığı kolaylaştırma planını onaylamakla suçladı . İngiltere yetkililerinin AI şirketlerinin telif hakkıyla korunan eserleri özgürce kullanmasına izin verdiğini, ancak bu tür uygulamalardan vazgeçmenin uygun şeffaflık olmadan imkansız olacağını söyledi.
Hükümet kesinlikle "zorbalık yaparak zafere ulaşabilir" ve yasa tasarısını çoğunluk oyu ile geçirebilir, ancak bunu yapmak Britanya'nın yaratıcı endüstrisine felaket bir darbe indirecektir. Ancak mücadele bitmedi. Taslak, 2 Haziran'da yeni bir oylama için Lordlar Kamarası'na geri dönecek.
Kaynak :
https://www.techspot.com/news/108071-fo ... anies.html