Mekanik Diskin Ömrünü Uzatma (APM Bakımından)

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2506 kez

Mekanik Diskin Ömrünü Uzatma (APM Bakımından)

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Merhabalar

Önce bu yazılımı indiriyoruz ve uygun bir konuma kopyalıyoruz.Program zaten portable
Resim
Klasik sabit diskin özelliklerine tıklıyoruz ve aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi APM değerine 220 sayısal değerini atıyoruz.
Resim
Sonra bu atadığımız APM = 220 değerini "Her Windows açılışında etkin olması için" yazılımın arayüzünden aşağıdaki ayarlamayı tekrar yapıyoruz.
Resim
Yazılım bir bat dosyası oluşturuyor ve siz bunu masaüstüne kayıt ediyorsunuz.Sonra bu oluşturulan .bat dosyasını yazılımın kurulum dizininin içine atıp, Windows Görev Zamanlayıcısı ile bir görev oluşturuyorsunuz.
Resim
Böylece diskin ve disk kafasının aşırı yıpranmasının önüne geçiyorsunuz.

NOT:

Neden APM = 220 ? Ne özelliği var bu sayısal değerin ve bana ne faydası dokunacak diskim yönünden...?

CEVAP :

APM (Advanced Power Management) = 220 seçmenin avantajlarını detaylıca açıklayayım:

APM Nedir ve Neden Önemlidir?

APM, mekanik sabit disklerin güç tüketimini ve kafa park etme sıklığını ayarlayan bir teknolojidir. Diskin ne kadar agresif bir şekilde kafa park edeceğini belirler.

APM düşük olursa (örneğin 128 ve altı):

Disk kafası çok sık park edilir (C1 sayısı hızla artar).
Disk sessiz olur ve daha az güç harcar, ancak kafa hareketleri yüzünden ömrü kısalabilir.

APM yüksek olursa (örneğin 254-255):

Disk kafası nadir park edilir, hep açık kalır.
Performans artar, ancak disk sürekli çalıştığı için güç tüketimi ve ısı artabilir.

Neden 220? Avantajları Neler?

1. Kafa Park Etme Optimum Seviyede

Çok sık park etmiyor (C1 çılgın gibi artmıyor!)
Ama gerektiğinde park edebiliyor (disk aşırı ısınmıyor ve gereksiz enerji harcamıyor).
Diskin ömrünü korurken performansı da dengeli tutuyor.

2. Disk Performansını Koruyor

APM’yi çok düşük OLURSA (örn. 128), disk sürekli kafayı park eder ve her veri erişiminde park konumundan çıkması gerektiği için gecikmeler yaşanır.
220’de disk boşta kalınca park ediyor, ama veri talebi gelirse hızla açılıyor.

3. Güç Tüketimi ve Isı Dengeleniyor

220, 254 gibi en üst seviye değil, yani disk sürekli çalışmıyor.
Ama 128 kadar agresif de değil, boşta kalınca gereksiz kafa hareketleri yapmıyor.
Böylece ısınma, enerji tüketimi ve kafa park aşınması dengeli bir seviyede oluyor.

4. C1 (Yükleme/Kaldırma Devir Sayısı) Kontrol Altında

Çok düşük APM (örn. 128), C1 değerinin hızla artmasına sebep olur (ömrü azaltır).
220’de, C1 değeri stabil artış gösterir ve disk uzun ömürlü olur.

Sonuç: En İyi Dengeyi Sağlıyor!

220, disk ömrünü artırırken performansı koruyan en iyi denge noktalarından biri.
Kafa park etme sık ama aşırı değil → C1 hızla artmıyor.
Disk çok ısınmıyor, gereksiz güç harcamıyor.
APM 220 ile disk ömrü ve stabilite maksimum oluyor.

Yani benim sisteminde APM = 220 çalışıyor ve C1 artışı dengeli görünüyor, yani diskim en yüksek seviyede verimli şekilde çalışıyor!
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10117 kez

Re: Mekanik Diskin Ömrünü Uzatma (APM Bakımından)

Mesaj gönderen burak35 »

Teşekkürler. Eline sağlık. Ben bu Apm muhabbetini bilmiyordum. Ama gördüğüm kadarıyla baya önemli bir konu. O yüzden buna dikkat etmek lazım.
Ben her açılışta sistemdeki diskleri kontrol ederim. Şükür şuana kadar anormal değerler pek görmedim. Arada ısı artışı oluyor tabi.
O da yaşadığım bölgenin sıcak ve kullandığım laptopun biraz eski olmasından kaynaklıdır diye düşünüyorum.
Keşke zamanlanmış görev oluşturmadan yazılım bu işi kendisi halletseydi. Aslında bu kafa park etme olayını ayarlayan özel yazılımlar olmalı.
Her disk üreticisi kendi yazılımını çıkarsa fena olmazdı. Belki birkaçtanesinde bu özelliği ayarlayan yazılım vardır. Bilemiyorum.
Ama ben yinede her ne olursa olsun Artık hdd devrinin yavaş yavaş kapandığını düşünüyorum. Günümüzde hddler artık birçok konuda sınıfta kalıyor.
En başta hız konusu. Program yazılım açılışlar hddlerde halen daha yavaş mesela. Dosya kopyalamalar yavaş. Isı artışı olabilir.
Isı artışı olursa cihaz laptopsa anakartta ısınabilir. Dolayısıyla diğer bileşenlerde ısınabilir. Mesela Cpu ve Gpu gibi.
O yüzden hdd teknolojisini artık yavaş yavaş terketmek lazım. Zaten adı sanı bilindik ssd ler hdd lerden kat be kat daha dayanıklı.
Yeterki kronik sorunlu bir seri olmasın. Hdd yavaşlığı cidden illallah dedirtmeye başladı artık. Ssdler daha çok hoşuma gidiyor. Ne güzel.
Ses seda gürültü patırtıda yok. Mis gibi. Hızıda yüksek.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 928 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Hard diske geçen Windows 10 ve 11 kurdum kolayca bad sektör oluşuyor, kopyalama yavaş, sistem kullanımı yavaş. Hdd devri bitti artık. Hdd saeece Windows 7 ve Windows 8 lerde düzgün çalışıyor o da sistemin fazla bileşenlerinin olmamasından kaynaklı oluyor yoksa o sistemlere de bileşen doldursan pek iyi çalışmaz sorun çıkarabilir.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Hdd bencede bitti. Geçenlerde çarşıda işim vardı. Acilen internete girmem gerekti. Bi cafeye girdim. Bilgisayar benim laptopdan daha geç açılıyo.
Özelliklerine bi baktım. Hdd var 8 gb ram var Ryzen sistem. İşim görüp hemen kaçtım. Çekilecek dert değil.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

İlla, yukarıda anlatımı yapılan yazılımı kullanmak zorunda da değilsiniz.Crystal Disk İnfo portable yazılımı'da bu işi yapabilmekte..

Ekran Görüntüsü :
Resim
Yazılımın arayüz menülerinden

İşlev >>> Gelişmiş Özellik >>> AAM/APM Denetimi menüsüne tıklıyorsunuz.Açılan mini pencere'de 220 sayısının 16'lık taban karşılığı DC değerini giriyorsunuz.

Daha sonra ;

İşlev >>> Gelişmiş Özellik >>>Otomatik AAM/APM Denetim Uyumu isimli alt menü'ye birkez tıklayıp üzerindeki tik işaretini kaldırıyorsunuz, sonra bir daha tıklayıp menüyü işaretliyorsunuz.

En son olarak da ;

İşlev >>>Yeniden Tara alt komutu ile sistemdeki diskler yeni ayarlama ve düzene göre kalıcı taranıyor.

Artık bundan sonra ister yazılım(Crystal Disk İnfo) açık olsun ister kapalı fark etmez , mekanik diskin APM = 220'de sabitleniyor.

NOT:

10'luk taban-16'lık taban dönüşüm .vbs kodlaması :

Kod: Tümünü seç

Option Explicit

Dim inputNumber, baseChoice, result

baseChoice = InputBox("Dönüşüm yapmak istediğiniz tabanı seçin:" & vbCrLf & "1: Ondalık (10) -> 16'lık (16)" & vbCrLf & "2: 16'lık (16) -> Ondalık (10)", "Taban Dönüşümü")

If baseChoice = "1" Then
    inputNumber = InputBox("Ondalık sayıyı girin:", "Ondalık -> 16'lık")
    result = Hex(CLng(inputNumber))
    MsgBox "Sonuç: " & result & "h", vbInformation, "Dönüşüm Sonucu"

ElseIf baseChoice = "2" Then
    inputNumber = InputBox("16'lık sayıyı girin (örneğin: 1A):", "16'lık -> Ondalık")
    result = CLng("&H" & inputNumber)
    MsgBox "Sonuç: " & result, vbInformation, "Dönüşüm Sonucu"

Else
    MsgBox "Geçersiz seçim. Lütfen 1 veya 2 girin.", vbCritical, "Hata"
End If
Böylece tabanlar arası dönüşüm yapabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Crystaldiskinfoda buna benzer başka özellikler var mı acaba ?
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

burak35 yazdı: 29 Mar 2025, 16:42 Crystaldiskinfoda buna benzer başka özellikler var mı acaba ?
Nasıl bir özellik arıyorsun.?
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Özel olarak aradığım birşey yok. Menülerini ayarlarını daha önce karıştırmamıştım. İşe yarar başka ne olabilir acaba diye düşünüyorum.
Çünkü ben genelde programı açarım. Disklere bakarım. 5 10 saniye sonra kapatırım. Başkada birşey yapmadım yani bu programla.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Şahsen cyristal dis kinfo programının bu Apm özelliği ile hiç uğraşmadım. Sadece diskin özelliklerine ve durumuna bakar geçerim. :-D
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Bende bakıp kapatıyorum hep. Demek ki sakin kafayla detaylıca bi incelemek lazım.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Müsait zamanda her özelliğine bakarım fakat bendeki Seagate hard disk vadesini doldurduktan sonra bir daha hard disk almayı düşünmüyorum. Onun yerine Ssd alırım herhalde.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Ssd en iyisi. Seagate zaten çöp. Kesinlike bedava verseler almayın seagate.
Bana bedava excalibur alacaktı bi yakınım. Ben onu bile istemedim.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Benim bilgisayarın içinde geldi. Tecrübeli olsam direkt o zamanlar diski değiştirir daha kaliteli bir hard disk alırdım fakat acemilik gerçekten kötü bir şey. İnsanlara iyi kötü ayırt etmeden ne sunulursa kullanmaya mecbur ediyor.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Bende şuan kullandığım laptopu biraz alel acele aldım. Normalde asus beğenmiştim. Ama olmadı bizim pederde casperda diretti.
Sonuç ortada. Daha sonraları 6 ıncı nesil i5 li msi bulmuştum outlet 2800 tl ye. Ama imkanım olmadığı için alamadım tabi.
Msi alsaydım harika olurdu. Bi ssd bi ram taktır tamamdır.