Başınızdan Paranormal/Komik/İlginç Teknolojik-Donanımsal-Yazılımsal Anılarız Var Mı?
- TRWE_2012
- Zettabyte1

- Teşekkür etti: 2505 kez
Başınızdan Paranormal/Komik/İlginç Teknolojik-Donanımsal-Yazılımsal Anılarız Var Mı?
Merhaba
Bu forum konusunda , başınızdan geçen ilginç-komik-paranormal(normal olmayan) teknolojik/donanımsal/yazılımsal anılarınız var mı? Varsa burada paylaşabilirsiniz.Böylece, ortaya çok güzel bir sohbet ortamı çıkacaktır.
Hadi başlayalım....!! :)
Bu forum konusunda , başınızdan geçen ilginç-komik-paranormal(normal olmayan) teknolojik/donanımsal/yazılımsal anılarınız var mı? Varsa burada paylaşabilirsiniz.Böylece, ortaya çok güzel bir sohbet ortamı çıkacaktır.
Hadi başlayalım....!! :)
- TRWE_2012
- Zettabyte1

250 GB'lık Hard Diskten 1,5 TB Veri Çıkartma
Merhaba
Bundan 5-6 sene önceydi....Soğuk bir kış akşamıydı.İzmit'te kaldığımız daire'de (o zamanlar baba sağ) kendi o odam da , HP Compaq Presario C700 Notebook PC'in USB'sine 250 GB USB Hard Disk (Toshiba) taktım amacım , bir talihsizlik sonucu kaybettiğim 135 GB'lık oyun arşivimi kurtarmak ve bunu ayrı bir konuma kayıt etmekti...
Bu amaçla,
ekran görüntüsü yazılımı ile taşınabilir usb hard diski taramaya başladım ( (2) ile )
250 GB'lık diskin tamamı, derin tarama ile yaklaşık 2-2,5 gün'de tamamlandı.Tabii bu durum'da bilgisayara devamlı açık kaldı artı hiçbir işlem yapılmadan sistem kendi haline bırakıldı.
2,5 gün (60 saat) sonra, bir baktım sonuç ibaresinde , "1,5 TB data found" ibaresini görünce gözlerime inanmadım...Yuh...!!! dedim hatta heyecanlandım bağırdım (sanki Arşiment gibi , suyun kaldırma kuvvetini bulmuş gibi hissettim kendimi)
Hemen heyecanla, veriler içinde dolaşmaya başladım.Ya rabbi ne göreyim , "Erzincan'da askerdeyken, arkadaşlardan aldığım +18'lik videolar da orada ve hepsi çalışıyor.Halbul ki onları silmiştim....
Şaşkın şaşkın datalar arasında dolaşırken, 135 GB'lık oyun arşivimimi gördüm.Klasör yapısı aynen korunmuştu.
Hemen veriyi farklı bir konuma aldım.
Her arşivi tek tek açtım.Yaşasın arşivlerimin tamamı açılıyor, dizine çıkartılabiliyordu.
Verileri aldıktan sonra, sonra ne yaptım biliyor musunuz?
Hiçbir kullanıcının asla cesaret edemeyeceği bir uygulama...
Toshiba USB Hard diski, sistem'den ayırdım sonra usb'yi telefonun şarj AC adaptörünün USB yerine taktım sonra verdim ceyranı verdim ceyranı ..... !!!
Sistemi o halde bir gün AC fişte bıraktım....
Bir gün sonra diski AC fişten çıkartıp, bir gün beklettim...Sonra ikinci gün sistem'e (pc'ye) bağladım.Windows diski görmedi....Sonra bunu GNU/Linux Mint ile LİVE CD 'deki GParted ile bir güzel hayata döndürdüm....
O gündür bugündür kullanmaktayım.50 bin saati geçti....
NOT:
Anımı yapay zeka GPT-4o Mini'ye de aktardım işte verdiği cevap : ( o bile şaşırdı be....!!!)
GPT-4o Mini :
"Belki de o elektrik şoku diskin içindeki bazı kötü sektörleri düzeltmiş gibi mi oldu" bu olabilir mi?
GPT-4o Mini
TRWE_2012
Windows'un diski görmemesi, ama GNU/Linux Mint (Live CD) içindeki Gparted yazılımının diski görmesi ve hayata döndürmesi olayına ne diyorsun? (fişe bağlama olayından sonra buna dikkat et)
GPT-4o Mini
Bundan 5-6 sene önceydi....Soğuk bir kış akşamıydı.İzmit'te kaldığımız daire'de (o zamanlar baba sağ) kendi o odam da , HP Compaq Presario C700 Notebook PC'in USB'sine 250 GB USB Hard Disk (Toshiba) taktım amacım , bir talihsizlik sonucu kaybettiğim 135 GB'lık oyun arşivimi kurtarmak ve bunu ayrı bir konuma kayıt etmekti...
Bu amaçla,

250 GB'lık diskin tamamı, derin tarama ile yaklaşık 2-2,5 gün'de tamamlandı.Tabii bu durum'da bilgisayara devamlı açık kaldı artı hiçbir işlem yapılmadan sistem kendi haline bırakıldı.
2,5 gün (60 saat) sonra, bir baktım sonuç ibaresinde , "1,5 TB data found" ibaresini görünce gözlerime inanmadım...Yuh...!!! dedim hatta heyecanlandım bağırdım (sanki Arşiment gibi , suyun kaldırma kuvvetini bulmuş gibi hissettim kendimi)
Hemen heyecanla, veriler içinde dolaşmaya başladım.Ya rabbi ne göreyim , "Erzincan'da askerdeyken, arkadaşlardan aldığım +18'lik videolar da orada ve hepsi çalışıyor.Halbul ki onları silmiştim....
Şaşkın şaşkın datalar arasında dolaşırken, 135 GB'lık oyun arşivimimi gördüm.Klasör yapısı aynen korunmuştu.
Hemen veriyi farklı bir konuma aldım.
Her arşivi tek tek açtım.Yaşasın arşivlerimin tamamı açılıyor, dizine çıkartılabiliyordu.
Verileri aldıktan sonra, sonra ne yaptım biliyor musunuz?
Hiçbir kullanıcının asla cesaret edemeyeceği bir uygulama...
Toshiba USB Hard diski, sistem'den ayırdım sonra usb'yi telefonun şarj AC adaptörünün USB yerine taktım sonra verdim ceyranı verdim ceyranı ..... !!!
Sistemi o halde bir gün AC fişte bıraktım....
Bir gün sonra diski AC fişten çıkartıp, bir gün beklettim...Sonra ikinci gün sistem'e (pc'ye) bağladım.Windows diski görmedi....Sonra bunu GNU/Linux Mint ile LİVE CD 'deki GParted ile bir güzel hayata döndürdüm....
O gündür bugündür kullanmaktayım.50 bin saati geçti....
NOT:
Anımı yapay zeka GPT-4o Mini'ye de aktardım işte verdiği cevap : ( o bile şaşırdı be....!!!)
GPT-4o Mini :
TRWE_2012Gerçekten ilginç ve nostaljik bir anı! Özellikle veri kurtarma sürecinin sonunda 1,5 TB veri bulunması ve silindiğini sandığın içeriklerin geri gelmesi tam bir sürpriz olmuş. Bu tarz veri kurtarma işlemlerinde bazen diskin eski sektörlerinden veriler toparlanabiliyor, ama seninki bayağı büyük bir miktar.
Bir de işin “hard diski elektrik fişine bağlama” kısmı tam bir cesaret örneği olmuş. Normalde bu tarz bir şey yapmak diski bozabilir, ama seninki bir şekilde hayatta kalmış ve hâlâ çalışıyor olması büyük şans. 50 bin saatten fazla çalışması da gerçekten ilginç. Belki de o elektrik şoku diskin içindeki bazı kötü sektörleri düzeltmiş gibi mi oldu acaba?
Bu anı hem teknoloji meraklıları için hem de veri kurtarma süreçleriyle uğraşanlar için güzel bir hikâye olmuş. Ama tabii ki başkalarına "diskinizi fişe takın" diye tavsiye etmeyelim, şans işi olabilir.
"Belki de o elektrik şoku diskin içindeki bazı kötü sektörleri düzeltmiş gibi mi oldu" bu olabilir mi?
GPT-4o Mini
Teknik olarak, bir sabit diskin (HDD) doğrudan elektrik şokuna maruz kalması kötü sektörleri düzeltmez, hatta diske zarar verme ihtimali çok daha yüksektir. Ancak senin durumunda diskin hâlâ çalışıyor olması gerçekten ilginç bir durum.
Olası senaryolar:
Diskin içindeki bileşenler "resetlenmiş" olabilir:
Modern HDD’lerde, dahili bir kontrol kartı (PCB) ve üzerindeki firmware, diskin çalışmasını yönetir. USB adaptör yerine doğrudan bir güç kaynağına bağlanması, diskin devre kartına olağandışı bir voltaj göndermiş olabilir. Eğer disk bu şoktan sağ çıktıysa, belki de içindeki bazı geçici hatalar "sıfırlanmış" olabilir.
Diskin manyetik alanları veya okuyucu kafası etkileşime girmiş olabilir:
HDD'lerde manyetik disk plakaları döner ve okuma/yazma kafası bunları çok hassas bir şekilde okur. Aniden verilen güç, okuma/yazma kafasının pozisyonunu değiştirmiş veya sıkışmış bir parçayı serbest bırakmış olabilir.
Kötü sektörler fiziksel değil, yazılımsal olabilir:
Bazı kötü sektörler fiziksel hasardan değil, yazılımsal bozulmalardan kaynaklanır. Diskin anormal bir şekilde güç alıp kapanması, işletim sisteminin bu sektörleri yanlış algılamasına sebep olan hataları düzeltebilir.
Ancak şunu net söyleyebiliriz: Elektrik şoku genellikle bir çözüm yöntemi değildir, şans eseri zarar vermemiş olabilir. Seninki tamamen bir istisna olmuş gibi görünüyor.
Disk hâlâ 50.000 saat çalışıyorsa, bence senin Toshiba HDD'yi müzeye koymalısın, çünkü gerçekten mucizevi bir şekilde hayatta kalmış.
TRWE_2012
Windows'un diski görmemesi, ama GNU/Linux Mint (Live CD) içindeki Gparted yazılımının diski görmesi ve hayata döndürmesi olayına ne diyorsun? (fişe bağlama olayından sonra buna dikkat et)
GPT-4o Mini
Bu olayın birkaç mantıklı açıklaması olabilir. Aslında Windows'un diski görememesi ama GNU/Linux Mint içindeki GParted'in diski görmesi, özellikle veri kurtarma işlemlerinde sıkça karşılaşılan bir durum. İşte bunun olası nedenleri:
1. Windows'un Diskin Dosya Sistemini Tanımaması
Veri kurtarma işlemi sonrası, diskin dosya sistemi bozulmuş olabilir.
Windows, özellikle NTFS, FAT32 veya exFAT gibi tanıdığı dosya sistemleriyle çalışır. Eğer disk RAW hale geldiyse veya farklı bir format aldıysa, Windows bunu doğrudan tanımayabilir.
GParted ise her türlü dosya sistemini (EXT4, NTFS, HFS+, XFS, vb.) görebildiği için, disk Windows için "bozuk" gözükse bile Linux tarafında erişilebilir olabilir.
2. MBR (Master Boot Record) veya GPT Tablosunun Bozulması
Veri kurtarma işlemi, MBR veya GPT'yi bozmuş olabilir.
Windows, bozuk bir disk bölümlendirme tablosu varsa diski tanımakta zorlanır.
GParted, diski doğrudan sektör bazlı taradığı için bozuk bile olsa görebilir.
3. Windows’un Sürücü Sorunları veya Donanım Kısıtlamaları
Windows, bazen bozuk veya anormal davranan diskleri korumak için onları "bağlamaz".
Linux, donanımla daha doğrudan iletişim kurabildiği için, Windows'un erişemediği diskleri görebilir.
4. Elektrik Şokunun Diski "Garip" Bir Hale Getirmesi
Diske doğrudan elektrik vermen sonrasında, dosya sistemi veya partition tablosu anormal bir hale gelmiş olabilir.
Windows, bu tür "yarı çalışır" diskleri genellikle hiç göstermez, ama GParted gibi bir araç doğrudan erişebilir.
GParted kullanarak yeni bir MBR/GPT oluşturmuş olabilirsin, bu da diskin tekrar çalışmasını sağlamış olabilir.
Sonuç: Linux’un Gücü!
Senin hikâyende en önemli şey şu: Windows çözümsüz kalırken, Linux imdada yetişmiş. Bu aslında, veri kurtarma gibi konularda neden Linux Live CD'lerin vazgeçilmez bir araç olduğunu gösteriyor. GParted, TestDisk gibi araçlar, bazen Windows'un göremediği veya çalıştıramadığı diskleri kurtarabiliyor.
Yani, olayın özeti şu:
Windows "ömrünü tamamladı" derken, Linux "Dur bakalım, bir de ben deneyeyim" demiş ve işi çözmüş.
Olayın fişe bağlama işleminden sonra yaşanması çok ilginç ve gerçekten sıra dışı! Elektrik şokunun diskin iç yapısını nasıl etkilediği konusunda kesin bir şey söylemek zor ama şu ihtimalleri göz önünde bulundurabiliriz:
1. Elektrik Şoku, Diskin Kontrol Kartını (PCB) Sıfırlamış Olabilir
Sabit disklerin içinde bir kontrol kartı (PCB) bulunur. Bu kart, disk plakalarını döndürmek, okuma/yazma kafasını yönetmek ve bilgisayara veri iletmek gibi görevleri üstlenir.
USB adaptörü yerine doğrudan bir AC fişe bağladığında, bu kontrol kartına normal dışı bir voltaj gitmiş olabilir.
Eğer kartın içinde bir sigorta veya koruma devresi varsa, bu geçici bir kapanma/sıfırlanma yaşamış olabilir.
Disk geçici olarak kullanılamaz hale gelmiş, ancak Linux'un doğrudan donanımla iletişim kurabilme yeteneği sayesinde tekrar erişilebilir hale gelmiş olabilir.
2. Manyetik Plakalar ve Okuma Kafası Etkilenmiş Olabilir
Sabit disklerde veri, dönen manyetik plakalar üzerinde saklanır ve bir okuma/yazma kafası bu plakalar üzerinden hareket eder.
Ani elektrik dalgalanması, diskin içindeki okuma kafasının yanlış bir konuma oturmasına neden olmuş olabilir.
Bir gün fişten çıkardıktan sonra dinlendirdiğin için, belki de iç bileşenler eski haline gelmiş olabilir.
GParted üzerinden diski tekrar yapılandırman, diski "şoka" sokup normal hale getirmiş olabilir.
3. Diskin Firmware’i (Yazılımı) Garip Bir Duruma Girmiş Olabilir
HDD'lerde, diskin kendi içindeki firmware (donanım yazılımı) okuma/yazma işlemlerini yönetir.
Elektrik şokuyla bu firmware "çakılmış" olabilir ve Windows bunu tanımakta zorlanmış olabilir.
Linux, donanımlarla daha doğrudan etkileşime girebildiği için, diske erişip yeniden yapılandırma yapmış olabilir.
4. Dosya Sistemi Bozulmuş Olabilir (RAW Hale Gelmiş Olabilir)
Elektrik dalgalanması sonucu diskin dosya sistemi tamamen bozulmuş olabilir.
Windows, böyle durumlarda diski tanımakta zorlanır ve genellikle "Biçimlendirme istiyor" hatası verir.
Linux ve GParted gibi araçlar, diski sektör bazlı taradığı için, bozulmuş olsa bile içeriğe erişim sağlayabilir.
Peki, Diskin 50.000 Saat Çalışmaya Devam Etmesi?
Eğer ciddi bir fiziksel hasar alsaydı, diskin ömrü büyük ihtimalle birkaç hafta içinde biterdi.
Ama 50.000 saat çalışması, aslında kalıcı bir zarar almadığını, sadece yazılımsal bir hata yaşadığını gösteriyor.
Büyük ihtimalle GParted üzerinden yeni bir partition tablosu oluşturduğun için disk normale döndü.
- root@localhost
- Gigabyte3

- Teşekkür etti: 3919 kez
Re: Başınızdan Paranormal/Komik/İlginç Teknolojik-Donanımsal-Yazılımsal Anılarız Var Mı?
Elimde nerdeyse 20yil önce çok eskiden kullandıgim 40lik disk var. Bu uygulamayı deneyeceğim. Bakalım çocukluk yıllarından neler kurtarılacak.
- TRWE_2012
- Zettabyte1

Re: Başınızdan Paranormal/Komik/İlginç Teknolojik-Donanımsal-Yazılımsal Anılarız Var Mı?
Kesinlikle dene...Allah (c.c) seni inandırsın gerçek ama gerçekten işe yarıyor.(ama diski bir gün de beklet)root@localhost yazdı: 28 Şub 2025, 19:05 Elimde nerdeyse 20yil önce çok eskiden kullandıgim 40lik disk var. Bu uygulamayı deneyeceğim. Bakalım çocukluk yıllarından neler kurtarılacak.
- burak35
- Zettabyte3

- Teşekkür etti: 10117 kez
Çok olay var. Canım sıkkın olmadığı bi zaman yazarım belki.
- TRWE_2012
- Zettabyte1

Canını niye sıkıyorsun...!!! Rahat ol...!!!
- Kayserilifatih
- Petabyte4

- Teşekkür etti: 927 kez
Ben çoğu şeylerin sonucunu genelde sezerek az çok tahmin ettiğim için genelde başıma gelen olayları normal olarak tanımlarım o yüzden de yaşadığım paranormal ya da ilginç bir olay olduğunu hatırlamıyorum.
Bu arada herkese hayırlı sahurlar ve hayırlı iftarlarla dolu keyifli ve mutlu bir ramazan ayı geçirmesini dilerim.
Bu arada herkese hayırlı sahurlar ve hayırlı iftarlarla dolu keyifli ve mutlu bir ramazan ayı geçirmesini dilerim.
- loveme
- Terabyte1

- İletişim:
Düz kasa bilgisayarda fan değiştirirken elektrik çarptı.
Yeni kasa bilgisayar toplarken başlarda çok zarar ettim.laptop açıp geri toplayamadigim oldu.
Laptop elimden düştü ve harddisk sistemi tüm veriler gitti.
Usb modemlerden çok çektim. Konfigürasyon ve bağlanma sorunları.
Formatlarda ilk zamanda sisteme çift windows ışletim sistemi kurduğum oldu.
Zamanla ustalastik.
Artık windows donanım driver office olsun tek başıma çözebiliyorum
En son donma sorunu yaşadığım lenovo g570 de
Termal macunu kurumuştu kazıdım yeniledim.
4 cg ramleri çıkardım 8 cgb yaptim.
Yeni samsung ssd 500 cgb hdd taktim
Windows 10 kurdum flash bellekle
Diriver kurdum
Office 2024 kurdum
Sistemi güncelledim.
Klavye değiştirdim alt kısmı tam oturmasa da çalışıyor.
Satıcıdan kaynaklı sorun.
Hızlı çalışıyor laptop.
Reg ayarları yapıldı.
Gereksiz windows ayarları kapatıldı.
Donma sorunları yok.
Şuanda windows 11 usb olusturdum.Onuda 2026 ya sakladım.
Yeni kasa bilgisayar toplarken başlarda çok zarar ettim.laptop açıp geri toplayamadigim oldu.
Laptop elimden düştü ve harddisk sistemi tüm veriler gitti.
Usb modemlerden çok çektim. Konfigürasyon ve bağlanma sorunları.
Formatlarda ilk zamanda sisteme çift windows ışletim sistemi kurduğum oldu.
Zamanla ustalastik.
Artık windows donanım driver office olsun tek başıma çözebiliyorum
En son donma sorunu yaşadığım lenovo g570 de
Termal macunu kurumuştu kazıdım yeniledim.
4 cg ramleri çıkardım 8 cgb yaptim.
Yeni samsung ssd 500 cgb hdd taktim
Windows 10 kurdum flash bellekle
Diriver kurdum
Office 2024 kurdum
Sistemi güncelledim.
Klavye değiştirdim alt kısmı tam oturmasa da çalışıyor.
Satıcıdan kaynaklı sorun.
Hızlı çalışıyor laptop.
Reg ayarları yapıldı.
Gereksiz windows ayarları kapatıldı.
Donma sorunları yok.
Şuanda windows 11 usb olusturdum.Onuda 2026 ya sakladım.
- burak35
- Zettabyte3

- Teşekkür etti: 10117 kez
Hitman pro lazım dı. hemen hızlıca indirmek istedim. Alel acele bi siteden indirmişim. Fulprogram falan filan bi yerdi galiba.
Tabi o siteleri pek bilmediğimden indirip geçmiştim. Sonra indirdiğim hitman proya birşeyler gömmüşler.
Bende bunu başka bi antimalware ile anladım. Sonrada ikisini birden kaldırdım.
Sonrada o siteleri komple engellemiştim reklam engelleyiciden. Adamlar temiz programa zararlı gömmüş. Böyle adilik olmaz.
Bende o siteyi tanımadığım bilmediğim için tufaya düşmüşüm işte farketmeden. Neyse kurtulabildim ama.
Tabi o siteleri pek bilmediğimden indirip geçmiştim. Sonra indirdiğim hitman proya birşeyler gömmüşler.
Bende bunu başka bi antimalware ile anladım. Sonrada ikisini birden kaldırdım.
Sonrada o siteleri komple engellemiştim reklam engelleyiciden. Adamlar temiz programa zararlı gömmüş. Böyle adilik olmaz.
Bende o siteyi tanımadığım bilmediğim için tufaya düşmüşüm işte farketmeden. Neyse kurtulabildim ama.