Kayserilifatih yazdı: 22 Ara 2024, 17:20
Linux, Windows gibi sadece belirli dağıtımlarla gelseydi ve donanımların çoğunun linux yazılım desteği olsaydı gerçekte de Linux kullanılırdı fakat Windows kadar kolay olmayıp karmaşık olması ve linux işletim sistemlerinin içinde gelen araçların kendimce yetersiz olması sebebiyle linux kullanmıyorum fakat ileride Windows bu şekilde insanları zorlarsa bazı insanlar zamanla linux' e yönelebilirler fakat ben şu anlık Windows'dan memnunum. 36.2 gb değerine nasıl büyüdüğünü merak ettim içine hangi uygulamaları kurdun neler kullanıyorsun linux'da açıkçası merak ediyorum bunun için sana bu soruları sormak isterim.

Sanal sistem'e sadece çok sık kullandığım yazılımları kurdum.Gördüğün gibi kullanılan alan baya düşük ama Windows ortamında , VirtualBox , sanal sistem üzerinde yapılan her türlü işlemi 160GB'lık sana disk dosyasına (.vdi) yansıtıyor.Ondan dolayı 36,2 GB büyüklüğe ulaşmıştı ki yukarıdaki yöntemle aşağıya çektim ama gene dinamik olarak 1TB disk üzerinde gene artmaya başlamış.Olsun .vdi dosyası 30 gb aştığından gene yukarıdaki yöntemi uygularım.
Kayserilifatih yazdı: 22 Ara 2024, 17:20
Linux, Windows gibi sadece belirli dağıtımlarla gelseydi ve donanımların çoğunun linux yazılım desteği olsaydı gerçekte de Linux kullanılırdı fakat Windows kadar kolay olmayıp karmaşık olması ve linux işletim sistemlerinin içinde gelen araçların kendimce yetersiz olması sebebiyle linux kullanmıyorum
Bu artık geride/geriler de kaldı.
En azından GNU/Linux Mint İşletim Sistemini kullanan Windows/Linux PC kullanıcıları için böyle...
Peki GNU/Linux Mint İşletim Sistemini , diğer dağıtımlardan ayıran en belirgin özelliği nedir?
GNU/Linux Mint, kullanıcı dostu olması ve kolay öğrenilebilir bir deneyim sunmasıyla diğer dağıtımlardan belirgin şekilde ayrılır.
Linux Mint'in diğer dağıtımlardan öne çıkan özellikleri:
1. Kullanıcı Dostu ve Başlangıç Dostu
Hedef Kitle: Linux Mint, özellikle Linux'a yeni başlayan kullanıcılar için idealdir. Varsayılan arayüzü, Windows'a aşina olanlar için tanıdık bir his verir.
Kullanım Kolaylığı: İlk kurulumdan itibaren neredeyse tüm temel işlevler hazırdır (multimedya kodekleri dahil).
2. Çeşitli Masaüstü Ortamları
Cinnamon: Mint'in kendi geliştirdiği modern ve esnek masaüstü ortamıdır. Kullanıcı dostu tasarımı ve özelleştirilebilirliği ile popülerdir.
MATE: Daha az sistem kaynağı tüketen, klasik masaüstü deneyimi sunar.
XFCE/LXDE: Daha eski veya düşük güçlü bilgisayarlar için hafif seçeneklerdir.
Özellik: Farklı masaüstü ortamlarını destekleyerek kullanıcılara esneklik sunar.
3. Multimedya Kodekleri ve Donanım Desteği
Mint, kurulur kurulmaz(out-of-the-box) multimedya kodekleriyle gelir. Videolar, müzik dosyaları ve diğer medya formatlarını desteklemek için ek yazılımlar yüklemek zorunda kalmazsınız.
Çoğu donanımla uyumlu çalışır, bu da sürücü uyumluluğu sorunlarını en aza indirir.
4. Ubuntu Tabanlı Olması
Linux Mint, Ubuntu LTS (Long Term Support) sürümlerini temel alır. Bu, geniş bir yazılım deposu ve topluluk desteği anlamına gelir.
Ancak, Mint, Ubuntu'nun kullanıcı deneyimini daha da kolaylaştırarak yeni başlayanlar için daha erişilebilir bir dağıtım sunar.
5. Yazılım Yöneticisi (Software Manager)
Mint'in yazılım yöneticisi, sade arayüzü ve kolay kullanımıyla dikkat çeker.
Yazılım yüklemek için terminal komutlarına başvurmak zorunda kalmazsınız; bu, yeni Linux kullanıcıları için büyük bir avantajdır.
6. Güncelleme Yöneticisi (HİÇBİR DAĞITIMDA OLMAYAN ÖZELLİK)
Mint, kullanıcıların sistemlerini güncel tutmaları için sezgisel bir güncelleme yöneticisi sunar.
Güncellemeler, farklı güvenlik seviyelerine göre kategorize edilerek risk yönetimi sağlar.
7. Hafif ve Stabil
Mint, eski bilgisayarlarda bile sorunsuz çalışacak şekilde optimize edilmiştir.
Sistemin stabilitesi ve kararlılığı, hem yeni başlayanlar hem de deneyimli kullanıcılar için cazip bir özelliktir.
8. Görsel ve İşlevsel Özelleştirme
Masaüstü ortamı, ikonlar, tema ve widget'lar kolayca özelleştirilebilir.
Cinnamon ortamı, görsel efektleri ve kullanışlı ayarlarıyla dikkat çeker.
9. Topluluk Desteği ve Belgeler
Linux Mint'in büyük ve aktif bir topluluğu vardır. Forumlar, rehberler ve belgelerle destek bulmak kolaydır.
Kendi resmi blogu ve yardım kılavuzları da yeni kullanıcılar için faydalıdır.
Sonuç Olarak
Linux Mint, yeni başlayanlardan deneyimli kullanıcıya kadar geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eder. Windows'tan geçiş yapanlar için harika bir seçenek olduğu gibi, kararlılık ve kolaylık arayan kullanıcılar için de güvenilir bir dağıtımdır.
Linux Mint, ekran kartı sürücü desteği ve oyun performansı açısından oldukça iyi bir konuma sahiptir, ancak bu durum kullandığınız ekran kartı markasına ve oyun ihtiyaçlarınıza bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
1. Ekran Kartı Sürücü Desteği
NVIDIA:
Resmi Sürücüler:
Linux Mint, NVIDIA'nın resmi sürücülerini destekler. Yazılım Yöneticisi veya Güncelleme Yöneticisi üzerinden kolayca kurulabilir.
"Driver Manager" aracı, sistemdeki donanımı tarar ve uygun NVIDIA sürücüsünü önerir.
Açık Kaynak Sürücüler (Nouveau):
Varsayılan olarak Nouveau sürücüsü kullanılır, ancak performans açısından resmi sürücülere geçmeniz önerilir.
AMD:
A
çık Kaynak Sürücüler:
AMD'nin açık kaynaklı sürücü desteği oldukça iyidir ve çoğu zaman ek bir kurulum gerektirmez.
Mesa grafik kütüphanesi, modern AMD kartlarında etkileyici bir performans sunar.
Proprietary (Özel) Sürücüler:
AMD, Radeon kartları için özel sürücüler sunar, ancak bunların kurulumu NVIDIA'ya kıyasla biraz daha karmaşık olabilir.
Intel:
Intel'in grafik yongaları Linux'ta mükemmel desteklenir.
Ek bir sürücü yüklemesi gerekmez; Intel grafik kartları genellikle "sistem temiz kurulumdan sonra hazır" çalışır.
2. Oyun Performansı
Linux Mint, oyun oynama deneyimi için yeterli altyapıya sahiptir. Özellikle Steam ve Proton gibi araçlarla oyun desteği büyük ölçüde artmıştır.
Steam ve Proton:
Steam:
Linux Mint'te resmi olarak desteklenir ve Steam istemcisi Yazılım Yöneticisi aracılığıyla kolayca yüklenebilir.
Proton:
Steam'in oyun uyumluluğunu artıran bir araçtır. Windows oyunlarını Linux'ta çalıştırmanıza olanak tanır. Çoğu oyun sorunsuz bir şekilde oynanabilir.
Native Linux Oyunları:
Linux Mint, Linux için geliştirilmiş oyunları destekler. Steam'deki birçok oyun artık yerel Linux desteği sunmaktadır.
Lutris:
Lutris, oyunların Linux'ta çalışmasını kolaylaştıran bir başka popüler platformdur.
GOG, Epic Games Store ve Ubisoft Connect gibi istemcilerdeki oyunları çalıştırmak için kullanılır.
Emülatörler ve Eski Oyunlar:
Retro oyunlar için mükemmel bir platformdur. Dolphin (GameCube/Wii), RetroArch gibi emülatörler Linux Mint üzerinde kolayca çalışır.
3. Performans ve Uyumluluk
Avantajlar:
Açık kaynak sürücüler ve özel sürücüler arasında seçim yapma esnekliği.
Windows oyunlarının Proton sayesinde yüksek uyumluluk oranıyla çalışması.
Vulkan API desteğiyle modern oyunlarda daha iyi performans.
Dezavantajlar:
Bazı oyunlar ve uygulamalar tam Linux desteğine sahip olmayabilir.
Windows'ta olduğu kadar geniş bir oyun kütüphanesi yoktur (ancak Proton sayesinde bu fark giderek kapanıyor).
NVIDIA sürücüleri bazen uyumluluk sorunları yaratabilir; sürücünüzün güncel olduğundan emin olun.
Linux Mint, ekran kartı sürücü desteği ve oyun performansı açısından güçlü bir seçenek sunar. NVIDIA veya AMD gibi güçlü bir ekran kartıyla donatılmışsanız, Mint üzerinde oyun oynamak için yeterli altyapıya sahipsiniz. Steam, Proton ve Lutris gibi araçlarla oyun deneyiminizi kolayca optimize edebilirsiniz.
Yani ez-cümle, terminal ekranına az işin düşer.Aynı Windows gibi her işini grafik ortamda halledersin.Ben denemelisin linux mint'i, kendine bir şans ver dene.Eminim elinden bırakmayacaksın bu dağıtımı ve Windows sana yavan gelecek...
TRWE_2012
Alaydan Yetişme PC Kullanıcısı