VirtualBox Disk Küçültme (Windows-MS-DOS Komutu İle)

PC hakkındaki genel bilgi ve ipucu paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2505 kez

VirtualBox Disk Küçültme (Windows-MS-DOS Komutu İle)

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Merhabalar

Uzun bir zamandır Windows11 Yapı 22H2 x64 Home İşletim Sistemi üzerinde "Virtual Box v7.0.22-165102" x64 yazılımını ek bileşenleriyle birlikte ( VBoxGuestAdditions_7.0.22.iso,Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-7.0.22.vbox-extpack) kullanmaktayım.Ve yazılımın bu sürümü, kullandıklarımın içinde en iyi kararlı sürüm olma niteliği taşıyor.

Sorunum Şuydu :

Windows 11 Yapı 22H2 Home x64 İşletim Sistemi üzerinde çalışan VirtualBOX yazılımında kurulu GNU/Linux Mint 21.1 (kod adı : Vera) LXDE İşletim Sistemi dağıtımının sanal diski (160GB) bulunduğu , "E:\VIRTUAL MACHINES\GNU_Linux Mint 21.1 x64\GNU_Linux Mint 21.1 x64.vdi" dosyası sürekli büyümekte (şuan 36.7GB) ... Nasıl bu .vdi dosyasının boyutunu VirtualBox yazılımı ile nasıl düşürebilirim..?
diye kendi kendime yakınırken,"C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\doc\UserManual.pdf" konumundaki .pdf dosyasında bu kendi kendime sorduğum sorunun cevabını aldım.

Hadi başlayalım....(eminim birçok pc kullanıcısının işine yarayacak)

VirtualBox'taki bir sanal disk dosyasının boyutunu küçültmek için, disk üzerinde boş alanları fiziksel olarak serbest bırakmanız ve ardından VirtualBox'ın "Compact" (küçültme) özelliğini kullanmanız gerekir.

Bu işlemi gerçekleştirmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1. Sanal Diskteki Boş Alanları Serbest Bırakın

Linux Mint İçinde (Sanal Makine Çalışırken):

1.1.Gereksiz Dosyaları Temizleyin:

Linux Mint'te bir terminal açın ve aşağıdaki komutları çalıştırarak gereksiz dosyaları temizleyin:

Kod: Tümünü seç

sudo apt-get autoremove --purge -y &&  sudo apt-get clean
Çöp kutusunu boşaltmayı da unutmayın.

1.2.Boş Alanları "Sıfırlayın":

Diskteki kullanılmayan alanları fiziksel olarak sıfırlamak için aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz:

sudo dd if=/dev/zero of=/zero.fill bs=1M && sudo rm -f /zero.fill
Bu işlem, diskteki tüm boş alanları sıfırlarla dolduracak ve ardından bu sıfırları silecek. Böylece VirtualBox, bu alanları küçültürken daha verimli çalışacaktır.

2. Sanal Diski Küçültün

VirtualBox Aracılığıyla:

2.1.Sanal makinenizi kapatın.
2.2.VirtualBox yöneticisinde GNU/Linux Mint 21.1 x64 sanal makinesini seçin (siz de kendi sana işletim sistemini dikkate alın) ancak başlatmayın.
2.3.Terminali veya Komut İstemini açın ve VirtualBox'ın kurulu olduğu dizine gidin (örneğin, C:\Program Files\Oracle\VirtualBox).
2.4.Şu komutla sanal diski küçültme işlemini başlatın:

VBoxManage modifymedium "E:\VIRTUAL MACHINES\GNU_Linux Mint 21.1 x64\GNU_Linux Mint 21.1 x64.vdi" --compact
Yani komutun genel kalıbı :

VBoxManage modifymedium ".vdi sanal disk dosyasının TAM YOLU" --compact
Resim
Bu işlem biraz zaman alabilir. Disk boyutu küçüldükten sonra, .vdi dosyasının boyutunun azaldığını göreceksiniz.

SONUÇ (mutlu son :) )
Resim
Fiziki Disk Alan Kazancım = 36,2 GB - 19,1 GB
Fiziki Disk Alan Kazancım = 17,1 GB

Bu işlem özellikle dinamik diskler için faydalıdır ve uzun süre kullanılan sanal makinelerde oldukça büyük miktarda alan tasarrufu sağlar. Disk boyutundaki küçülme oranı yaklaşık %47,24. Bu, başlangıç boyutunun neredeyse yarısını geri kazandığım anlamına geliyor.

Önemli Notlar:

Anlık Görüntüleri (Snapshots) temizlemeden bu işlem tam etkili olmaz. Eğer snapshot'larınız varsa ve gerekliyse, önce bunları birleştirin.

Disk Tipi: Bu yöntem yalnızca dinamik olarak büyüyen sanal disklerde işe yarar. Eğer diskiniz "sabit boyutlu" (fixed-size) bir disk ise, bu yöntemi kullanamazsınız.

Yedekleme Yapın: Her ihtimale karşı .vdi dosyasının bir yedeğini alın.

Başka bir nasıl yapılır makalesinde görüşme dileği ile...
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 928 kez

Re: VirtualBox Disk Küçültme (Windows-MS-DOS Komutu İle)

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Linux, Windows gibi sadece belirli dağıtımlarla gelseydi ve donanımların çoğunun linux yazılım desteği olsaydı gerçekte de Linux kullanılırdı fakat Windows kadar kolay olmayıp karmaşık olması ve linux işletim sistemlerinin içinde gelen araçların kendimce yetersiz olması sebebiyle linux kullanmıyorum fakat ileride Windows bu şekilde insanları zorlarsa bazı insanlar zamanla linux' e yönelebilirler fakat ben şu anlık Windows'dan memnunum. 36.2 gb değerine nasıl büyüdüğünü merak ettim içine hangi uygulamaları kurdun neler kullanıyorsun linux'da açıkçası merak ediyorum bunun için sana bu soruları sormak isterim.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Kayserilifatih yazdı: 22 Ara 2024, 17:20 Linux, Windows gibi sadece belirli dağıtımlarla gelseydi ve donanımların çoğunun linux yazılım desteği olsaydı gerçekte de Linux kullanılırdı fakat Windows kadar kolay olmayıp karmaşık olması ve linux işletim sistemlerinin içinde gelen araçların kendimce yetersiz olması sebebiyle linux kullanmıyorum fakat ileride Windows bu şekilde insanları zorlarsa bazı insanlar zamanla linux' e yönelebilirler fakat ben şu anlık Windows'dan memnunum. 36.2 gb değerine nasıl büyüdüğünü merak ettim içine hangi uygulamaları kurdun neler kullanıyorsun linux'da açıkçası merak ediyorum bunun için sana bu soruları sormak isterim.
Resim
Sanal sistem'e sadece çok sık kullandığım yazılımları kurdum.Gördüğün gibi kullanılan alan baya düşük ama Windows ortamında , VirtualBox , sanal sistem üzerinde yapılan her türlü işlemi 160GB'lık sana disk dosyasına (.vdi) yansıtıyor.Ondan dolayı 36,2 GB büyüklüğe ulaşmıştı ki yukarıdaki yöntemle aşağıya çektim ama gene dinamik olarak 1TB disk üzerinde gene artmaya başlamış.Olsun .vdi dosyası 30 gb aştığından gene yukarıdaki yöntemi uygularım.

Kayserilifatih yazdı: 22 Ara 2024, 17:20 Linux, Windows gibi sadece belirli dağıtımlarla gelseydi ve donanımların çoğunun linux yazılım desteği olsaydı gerçekte de Linux kullanılırdı fakat Windows kadar kolay olmayıp karmaşık olması ve linux işletim sistemlerinin içinde gelen araçların kendimce yetersiz olması sebebiyle linux kullanmıyorum
Bu artık geride/geriler de kaldı.

En azından GNU/Linux Mint İşletim Sistemini kullanan Windows/Linux PC kullanıcıları için böyle...

Peki GNU/Linux Mint İşletim Sistemini , diğer dağıtımlardan ayıran en belirgin özelliği nedir?

GNU/Linux Mint, kullanıcı dostu olması ve kolay öğrenilebilir bir deneyim sunmasıyla diğer dağıtımlardan belirgin şekilde ayrılır.

Linux Mint'in diğer dağıtımlardan öne çıkan özellikleri:

1. Kullanıcı Dostu ve Başlangıç Dostu

Hedef Kitle: Linux Mint, özellikle Linux'a yeni başlayan kullanıcılar için idealdir. Varsayılan arayüzü, Windows'a aşina olanlar için tanıdık bir his verir.
Kullanım Kolaylığı: İlk kurulumdan itibaren neredeyse tüm temel işlevler hazırdır (multimedya kodekleri dahil).

2. Çeşitli Masaüstü Ortamları

Cinnamon: Mint'in kendi geliştirdiği modern ve esnek masaüstü ortamıdır. Kullanıcı dostu tasarımı ve özelleştirilebilirliği ile popülerdir.
MATE: Daha az sistem kaynağı tüketen, klasik masaüstü deneyimi sunar.
XFCE/LXDE: Daha eski veya düşük güçlü bilgisayarlar için hafif seçeneklerdir.
Özellik: Farklı masaüstü ortamlarını destekleyerek kullanıcılara esneklik sunar.

3. Multimedya Kodekleri ve Donanım Desteği

Mint, kurulur kurulmaz(out-of-the-box) multimedya kodekleriyle gelir. Videolar, müzik dosyaları ve diğer medya formatlarını desteklemek için ek yazılımlar yüklemek zorunda kalmazsınız.
Çoğu donanımla uyumlu çalışır, bu da sürücü uyumluluğu sorunlarını en aza indirir.

4. Ubuntu Tabanlı Olması

Linux Mint, Ubuntu LTS (Long Term Support) sürümlerini temel alır. Bu, geniş bir yazılım deposu ve topluluk desteği anlamına gelir.
Ancak, Mint, Ubuntu'nun kullanıcı deneyimini daha da kolaylaştırarak yeni başlayanlar için daha erişilebilir bir dağıtım sunar.

5. Yazılım Yöneticisi (Software Manager)

Mint'in yazılım yöneticisi, sade arayüzü ve kolay kullanımıyla dikkat çeker.
Yazılım yüklemek için terminal komutlarına başvurmak zorunda kalmazsınız; bu, yeni Linux kullanıcıları için büyük bir avantajdır.
Resim
6. Güncelleme Yöneticisi (HİÇBİR DAĞITIMDA OLMAYAN ÖZELLİK)

Mint, kullanıcıların sistemlerini güncel tutmaları için sezgisel bir güncelleme yöneticisi sunar.
Güncellemeler, farklı güvenlik seviyelerine göre kategorize edilerek risk yönetimi sağlar.
Resim
Resim
7. Hafif ve Stabil

Mint, eski bilgisayarlarda bile sorunsuz çalışacak şekilde optimize edilmiştir.
Sistemin stabilitesi ve kararlılığı, hem yeni başlayanlar hem de deneyimli kullanıcılar için cazip bir özelliktir.

8. Görsel ve İşlevsel Özelleştirme

Masaüstü ortamı, ikonlar, tema ve widget'lar kolayca özelleştirilebilir.
Cinnamon ortamı, görsel efektleri ve kullanışlı ayarlarıyla dikkat çeker.

9. Topluluk Desteği ve Belgeler

Linux Mint'in büyük ve aktif bir topluluğu vardır. Forumlar, rehberler ve belgelerle destek bulmak kolaydır.
Kendi resmi blogu ve yardım kılavuzları da yeni kullanıcılar için faydalıdır.

Sonuç Olarak

Linux Mint, yeni başlayanlardan deneyimli kullanıcıya kadar geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eder. Windows'tan geçiş yapanlar için harika bir seçenek olduğu gibi, kararlılık ve kolaylık arayan kullanıcılar için de güvenilir bir dağıtımdır.

Linux Mint, ekran kartı sürücü desteği ve oyun performansı açısından oldukça iyi bir konuma sahiptir, ancak bu durum kullandığınız ekran kartı markasına ve oyun ihtiyaçlarınıza bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

1. Ekran Kartı Sürücü Desteği

NVIDIA:

Resmi Sürücüler:
Linux Mint, NVIDIA'nın resmi sürücülerini destekler. Yazılım Yöneticisi veya Güncelleme Yöneticisi üzerinden kolayca kurulabilir.
"Driver Manager" aracı, sistemdeki donanımı tarar ve uygun NVIDIA sürücüsünü önerir.

Açık Kaynak Sürücüler (Nouveau):
Varsayılan olarak Nouveau sürücüsü kullanılır, ancak performans açısından resmi sürücülere geçmeniz önerilir.

AMD:

Açık Kaynak Sürücüler:
AMD'nin açık kaynaklı sürücü desteği oldukça iyidir ve çoğu zaman ek bir kurulum gerektirmez.
Mesa grafik kütüphanesi, modern AMD kartlarında etkileyici bir performans sunar.

Proprietary (Özel) Sürücüler:
AMD, Radeon kartları için özel sürücüler sunar, ancak bunların kurulumu NVIDIA'ya kıyasla biraz daha karmaşık olabilir.

Intel:

Intel'in grafik yongaları Linux'ta mükemmel desteklenir.
Ek bir sürücü yüklemesi gerekmez; Intel grafik kartları genellikle "sistem temiz kurulumdan sonra hazır" çalışır.

2. Oyun Performansı

Linux Mint, oyun oynama deneyimi için yeterli altyapıya sahiptir. Özellikle Steam ve Proton gibi araçlarla oyun desteği büyük ölçüde artmıştır.

Steam ve Proton:

Steam:

Linux Mint'te resmi olarak desteklenir ve Steam istemcisi Yazılım Yöneticisi aracılığıyla kolayca yüklenebilir.

Proton:

Steam'in oyun uyumluluğunu artıran bir araçtır. Windows oyunlarını Linux'ta çalıştırmanıza olanak tanır. Çoğu oyun sorunsuz bir şekilde oynanabilir.

Native Linux Oyunları:

Linux Mint, Linux için geliştirilmiş oyunları destekler. Steam'deki birçok oyun artık yerel Linux desteği sunmaktadır.

Lutris:

Lutris, oyunların Linux'ta çalışmasını kolaylaştıran bir başka popüler platformdur.
GOG, Epic Games Store ve Ubisoft Connect gibi istemcilerdeki oyunları çalıştırmak için kullanılır.

Emülatörler ve Eski Oyunlar:

Retro oyunlar için mükemmel bir platformdur. Dolphin (GameCube/Wii), RetroArch gibi emülatörler Linux Mint üzerinde kolayca çalışır.

3. Performans ve Uyumluluk

Avantajlar:

Açık kaynak sürücüler ve özel sürücüler arasında seçim yapma esnekliği.
Windows oyunlarının Proton sayesinde yüksek uyumluluk oranıyla çalışması.
Vulkan API desteğiyle modern oyunlarda daha iyi performans.

Dezavantajlar:

Bazı oyunlar ve uygulamalar tam Linux desteğine sahip olmayabilir.
Windows'ta olduğu kadar geniş bir oyun kütüphanesi yoktur (ancak Proton sayesinde bu fark giderek kapanıyor).
NVIDIA sürücüleri bazen uyumluluk sorunları yaratabilir; sürücünüzün güncel olduğundan emin olun.

Linux Mint, ekran kartı sürücü desteği ve oyun performansı açısından güçlü bir seçenek sunar. NVIDIA veya AMD gibi güçlü bir ekran kartıyla donatılmışsanız, Mint üzerinde oyun oynamak için yeterli altyapıya sahipsiniz. Steam, Proton ve Lutris gibi araçlarla oyun deneyiminizi kolayca optimize edebilirsiniz.

Yani ez-cümle, terminal ekranına az işin düşer.Aynı Windows gibi her işini grafik ortamda halledersin.Ben denemelisin linux mint'i, kendine bir şans ver dene.Eminim elinden bırakmayacaksın bu dağıtımı ve Windows sana yavan gelecek...

TRWE_2012
Alaydan Yetişme PC Kullanıcısı
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Kayserilifatih yazdı: 22 Ara 2024, 17:20 Linux, Windows gibi sadece belirli dağıtımlarla gelseydi ve donanımların çoğunun linux yazılım desteği olsaydı gerçekte de Linux kullanılırdı fakat Windows kadar kolay olmayıp karmaşık olması ve linux işletim sistemlerinin içinde gelen araçların kendimce yetersiz olması sebebiyle linux kullanmıyorum fakat ileride Windows bu şekilde insanları zorlarsa bazı insanlar zamanla linux' e yönelebilirler fakat ben şu anlık Windows'dan memnunum. 36.2 gb değerine nasıl büyüdüğünü merak ettim içine hangi uygulamaları kurdun neler kullanıyorsun linux'da açıkçası merak ediyorum bunun için sana bu soruları sormak isterim.
Nasıl, sen Windows ISO dosyalarını kendine göre özelleştirebiliyorsan (N-Lite yazılımı ile) bende GNU/Linux Sistemlerinde kendime göre özelleştirme kodları yazabiliyorum.

Örnek
Resim
Yukarıdaki ekran alıntısında soldaki varsayılan Linux Çalıştır Kutucu (klavye kısayolu : ALT+F2) sağ'daki benim kendimin bash shell ile Zentiy ile kodladığım root yetkilerini kullanabildiğim (/root'a bürünme yöntemi : Root kullanıcısının yetkileri kısa süreliğine üzerine alma) "trgnusu" programcığı...

Özetle linux kullanmak eğlenceli ve öğreticidir.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Yapay zekadan bu bilgilerin benzerini öğrenmiştim dün ve bu gün kafamdaki soruları sormuştum fakat linux beni sarmasa da kullanan ya da kullanacak olan arkadaşlara keyifli kullanımlar dilerim. Ben her zamanki gibi Windows 11 24H2 pro sürümden kendime yaptığım performans sistemimi kullanmaya devam ediyorum. Windows terminali uygulamasını ve tüm magaza uygulamalarını iso dosyasından kaldırdım, Windows'da normal komut penceresi işimi görüyor.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10117 kez

Mesaj gönderen burak35 »

Disk alanı fazla kullanıyor gibi geldi bana. Ben Win 7 Ultimate 64 bit kullanırken sadece güvenlik güncellemelerini ve driverları kurmuştum.
Bende kapladığı disk alanı yaklaşık 29 gb tı en son.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

burak35 yazdı: 23 Ara 2024, 01:50 Disk alanı fazla kullanıyor gibi geldi bana. Ben Win 7 Ultimate 64 bit kullanırken sadece güvenlik güncellemelerini ve driverları kurmuştum.
Bende kapladığı disk alanı yaklaşık 29 gb tı en son.
Bu durum VirtualBOX yazılımından kaynaklanmakta ....
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Sanırım öyle. Biraz anormal geldi banada.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

burak35 yazdı: 23 Ara 2024, 01:54 Sanırım öyle. Biraz anormal geldi banada.
Hakkın var ama bu durum linux tarafında da aynı (VirtualBOX için)
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

İşletim sistemlerini Windows'u mesela modifiye edince diskte daha az yer kapladığı gibi, eğer modifiye edilebiliyorlarsa iso dosyalarından Linux ve ubuntu'da sistemde aslında daha az yer kaplayabilir. Ben mesela çoğu özelliği silerek Windows 10 ve Windows 11 sistemlerini virtualbox programında kurulumda 8 gb'ye kadar düşürmüştüm fakat dikkat ettiğim şey sanırım 24H2 bu sanal bellek kapatma olayını göz ardı ediyor, kapalı bile olsa diskin boyutu düşmüyor gibi geldi fakat öyle bir şey varsa bile onun çaresi de bir şekilde bulunur diye düşünüyorum. Yerel hesapla şifreleme özelliğini atlatmak 24H2'de güzel olmuş yoksa benim ve herkesin tüm disklerini şifrelemesi nedeniyle kurulum işkenceye dönecek ve insanları belirgin bir şekilde uyuz edecekti.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Kayserilifatih yazdı: 23 Ara 2024, 10:09 İşletim sistemlerini Windows'u mesela modifiye edince diskte daha az yer kapladığı gibi, eğer modifiye edilebiliyorlarsa iso dosyalarından Linux ve ubuntu'da sistemde aslında daha az yer kaplayabilir. Ben mesela çoğu özelliği silerek Windows 10 ve Windows 11 sistemlerini virtualbox programında kurulumda 8 gb'ye kadar düşürmüştüm fakat dikkat ettiğim şey sanırım 24H2 bu sanal bellek kapatma olayını göz ardı ediyor, kapalı bile olsa diskin boyutu düşmüyor gibi geldi fakat öyle bir şey varsa bile onun çaresi de bir şekilde bulunur diye düşünüyorum. Yerel hesapla şifreleme özelliğini atlatmak 24H2'de güzel olmuş yoksa benim ve herkesin tüm disklerini şifrelemesi nedeniyle kurulum işkenceye dönecek ve insanları belirgin bir şekilde uyuz edecekti.
UNIX'ten Linux Dağıtımı Oluşturma
https://forum.debian.org.tr/index.php?topic=10842.0
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Bahsettiğin linux'de ntlite ve winreducer gibi bileşen ekleme ve çıkarma, ayarları düzenleme programı var mı yoksa sistemi ham haliyle yükledikten sonra mı ayarları bir bir yapmak zorundayız?
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Linux ta windows gibi düzenlemeye pek ihtiyaç yoktur bence. Windowstaki temel sorun içinin çok fazla çer çöple dolu olması.
Oysa ki sıfırdan bir linux mint kursan içinde sadece libre office firefox vlc gibi temel uygulamalar geliyor.
Buda onu diğer sistemlere göre daha stabilir yapar zaten. Çünkü içinde gereksiz çer çöp yok. Ne lazımsa kurulum yaparkende kurabiliyosun.
Bence windowslarda böyle olmalı. Keşke hintli ahmaklar şu linux tan biraz işe yarayacak kopyalar çekse. Ama nerede onlarda o kafa işte ? :)
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Kayserilifatih yazdı: 23 Ara 2024, 12:35 Bahsettiğin linux'de ntlite ve winreducer gibi bileşen ekleme ve çıkarma, ayarları düzenleme programı var mı yoksa sistemi ham haliyle yükledikten sonra mı ayarları bir bir yapmak zorundayız?
Çok eskiden (sanırım 2-3 yıl önce) "SystemBack v2.0" diye Python v2.71 ile yazılmış açık kaynak kodlu bir yazılım vardı.Aynı N-Lite yazılımı gibi...
Bu yazılımla, oluşturulacak Linux ISO dosyasının içeriği önceden ayarlanabiliyordu.Sonra'dan yazılımın güvenlik açıkları çıkınca ve her kafadan bir ses de (herkes kendi ISO'sunu yapmaya kalkışınca) yazılımın geliştirilmesine apar topar son verildi.

Ama gene de ham linux ISO dosyasından (Unix İşletim Sisteminin ta kendisi) kendine özel kişiselleştirilmiş linux dağıtımı oluşturulabilir.

Mesela , benim yıllardır (12-13 sene filan) kullandığım mevcut masaüstüne ilaveten kendi kurguladığım "LXDE Masaüstü Ortamı'nın" özelleştirilmiş kurulum zincir komut yapısıdır.Bunu her kurduğum linux dağıtımında bu kalıbı yıllardır kullanmaktayım.

Ekran Görüntüsü :
Resim

LXDE Masaüstü Ortamı :

sudo -s apt-get -u -ff install lxlauncher lxappearance lxappearance-obconf lxde-core lxde-common lxde-icon-theme lxhotkey-gtk lxinput lxrandr openbox-lxde-session lxsession-edit lxterminal lxdm lxpolkit menu-xdg usermode xserver-xorg lxpanel lxde lxtask libfm-tools arj lbzip2 lhasa liblz4-tool lrzip ncompress pbzip2 pigz plzip rar unar xscreensaver-data-extra xscreensaver-gl xscreensaver-gl-extra libxml2-dev tint2
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

CherryTree güzele benziyor. Modern bir linux minti düzenleyeme çalışırsak Win 7 deki gibi kaynak tüketimini aşağı çekebilirmiyiz peki ?
Örneğin : Boşta 1 gb ram in altında kullanması gibi.

“Genel bilgiler ve ipuçları” sayfasına dön