Herkese merhaba. Merak ettiğim ve kafamı kurcalayan bir soru var.
Acaba host dosyası editlerken, i ö ü ş gibi Türkçe karakterler kullanırsam bu durum sorun yaratır mı ?
Bilgisi olan arkadaşlar cevap verirse sevinirim.
En son burak35 tarafından 21 Ara 2024, 17:48 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Türkçe karakterleri kullanmamanı tavsiye ederim. Hosts dosyaları genellikle ASCII karakterleri kullanıyor ve Türkçe karakterler (i, ö, ü, ş gibi) bu karakter setinde yer almıyor. Bu nedenle, host dosyasını düzenlerken Türkçe karakterler kullanırsan Windows işletim sistemi kodu anlamayabilir, çözemeyebilir ya da sistemde yavaşlama veya çalışmama gibi çeşitli sorunlar yaratabilir fakat duruma göre çalışabilir de, bu işlem biraz deneme yanılma yoluyla öğrenilebilecek bir işlemdir. Türkçe yerine ingilizce karakterler kullanman hosts dosyanın düzgün çalışmasını ve sistemin IP adreslerini doğru bir şekilde anlamasını sağlar ki siteieri hosts dosyasına ekledigine göre büyük ihtimalle IP adreslerini de ekliyorsundur ki bu işlem dikkat istiyor. Hosts dosyasında yalnızca İngilizce alfabedeki karakterleri (A-Z, a-z, 0-9 gibi) kullanman daha iyi olur. Şahsen ben bulaşmam bu hosts dosyası düzenleme işine çünkü yanlış bir kod girersen hosts dosyasına sistem internet bağlantısında herhangi bir internet sitesinde ya da sistemin kendisinde belirli ya da belirli olmayan takılma ya da çalışmama gibi çeşitli sorunlar gösterebilir. Bu anlamda dikkatli olursan ileride sorun yaşama riskin azalır diye düşünüyorum.
Teşekkürler. Merak ettim ve tek tek arattım. Host dosyamda türkçe karakterler yokmuş. Ai yede sordum.
O da senin gibi yaklaşık olarak aynı cevapları verdi.
Bir işin yolunun cevapları benzer olabilir esas olan uygulayan kişinin uygulama şeklidir ben hep şöyle bakarım olaya, bir olayın bir çözüm yolu varsa kişiler kendileri bunu harmanlayarak daha özgün yollarla problemi çözebilirler
Dün baya bi uğraştım. Ne kadar boş satır varsa sildim. Ne kadar açıklama varsa sildim. Ne kadar çok uzun adresler varsa onlarıda sildim.
Böylelikle host dosyamdaki satır adres sayısınıda baya bi azaltmış oldum. Şuanda çok iyi çalışıyor. Hiçbir sorun sıkıntı yok. Sanada teşekkür ederim.
İçinde yaklaşık 200 civarı adres olan başka bir türkçe host kaynağı daha ekledim. Sorun çıkarma potansiyeli olan bir adresi daha sildim.
Birbirinin aynısı olan bazı adresleride sildim. Toplam satır sayısını 19 binlerden 18 binlere düşürdüm. Çok uğraştım ama baya bi güzel oldu bence.
El emeği göz nuru. :)
Güle güle kullanmanı dilerim. Benim bilgisayarda internet sitelerine yavaş girme sorunum yok fakat senin sistemde sorun çıkarmamasına sevindim. Umarım Windows 10 22H2 ve Windows 11 23H2 -24H2 gibi sistemlerde soruna neden olmaz bunu şunun için söylüyorum söylediğim sistemler daha fazla yeni bileşenler içerdiği için hosts dosyası değişikliklerine karşı 1607 -1709 gibi sistemlerden daha hassastır. Evet el emeği göz nuru olması yapan insanları kullanırken daha mutlu ve rahat hissettirir.