Mozilla, etkisizliği nedeniyle gizlilik özelliğini kaldırıyor

Internet konusunda bilgi ve ipuçları paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19689 kez

Mozilla, etkisizliği nedeniyle gizlilik özelliğini kaldırıyor

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

İyi niyetli bir web gizlilik özelliğinin erken benimsenmesi yakında ona veda edecektir. Mozilla, Firefox web tarayıcısının gelecekteki sürümlerinden İzlemeyin özelliğini kaldırmayı planlıyor, ancak düşündüğünüz sebepten değil.

İzlemeyin, yaklaşık 15 yıl önce tasarlandı. Adından da anlaşılacağı gibi, isteğe bağlı ayar kullanıcıların web sitelerine -tarayıcıları aracılığıyla- etkinliklerinin izlenmesini istemediklerini bildirmelerine olanak sağlıyordu. Mozilla'nın Firefox'u bu özelliği uygulayan ilk tarayıcıydı ancak gizlilik savunucuları için ne yazık ki, gerçekten uygulanabilir bir şey olmaktan çok sadece bir öneri olarak görüldü.

Bu nedenle, birçok web sitesi DNT isteklerini görmezden geldi. Bazı durumlarda, özellik sitelerin tarayıcı parmak izi aracılığıyla kullanıcıları daha iyi izlemesine olanak tanıyarak ters tepti.

Mozilla, DNT için destek sayfasında, özelliği açma/kapatma seçeneğinin Firefox sürüm 135'ten itibaren kaldırılacağını söyledi (Nightly sürümünde zaten kaldırılmıştı). Bu seçeneğin yokluğunda Mozilla, Küresel Gizlilik Kontrolü'nün üzerine inşa edilmiş olan 'Web sitelerine verilerimi satmamalarını veya paylaşmamalarını söyle' ayarının kullanılmasını öneriyor. Firefox 120'de ilk kez sunulan GPC hakkında daha fazla bilgi Mozilla'nın web sitesinde bulunabilir.

Resim

Mozilla, Do Not Track'ten uzaklaşan ilk şirket değil. 2019'un başlarında Apple, DNT'yi Safari tarayıcısından kaldırdı. Chrome ve Edge dahil diğerleri hala bu özelliği sunuyor ancak Mozilla'nın Apple'a katılmasıyla Google ve Microsoft'un nasıl yanıt vereceğini görmek ilginç olacak.

Web sitelerinin ve reklam ortaklarının ziyaretçilerin profillerini oluşturması ve bu verileri kullanarak ziyaretçilere ilgi alanlarına hitap eden hedefli reklamlar sunması yaygın bir durumdur. Mozilla'nın Firefox 135 geldiğinde DNT kullanıcılarıyla ne yapmayı planladığını henüz bilmiyoruz. Mantıksal cevap, kullanıcıların muhtemelen DNT'nin artık sunulmadığına dair bir tür bildirimle karşılaşacak olmasıdır - belki de isteğe bağlı olarak GPC'yi nasıl etkinleştireceklerine dair talimatlarla.

Kaynak :
https://www.techspot.com/news/105924-do ... e-due.html
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10117 kez

Re: Mozilla, etkisizliği nedeniyle gizlilik özelliğini kaldırıyor

Mesaj gönderen burak35 »

Do not track özelliği adam akıllı işe yarıyor mu onu bile bilmiyorum valla. Ben sevmiyorum firefox tabanlı tarayıcıları ya.
Çok denedim. Ama olmuyor. Yapamıyorum. Kullanırken rahat hissedemiyorum bir türlü. Arayüzüde güzel değil.
Chromium tabanlılar daha çok hoşuma gidiyor.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 927 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

İlginçmiş ben genelde gizliliktebstandart modunu kullanıyorum da işe yaramadığını bilmiyordum umarım yerine işe yarayan bir gizlilik seçeneği gelir
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Mozillada daha önce deneme amaçlı kullandığım 50 ye yakın tarayıcıdan biriydi. Bi ara ssd ye çok fazla veri yazma bug u vardı.
Onu görünce bi daha hiç kullanmadım. Deneme amaçlı olsa bile kullanmadım. Zaten kullanmamda. Ben tarayıcımı yıllar önce tesadüfen buldum.
Bence güzel bir tesadüftü ironla tanışmam. Bugüne kadar hemen hemen %90 memnun kaldım diyebilirim. Arada ufak tefek sorunlar oldu.
Onlarıda kendimce çözdüm zaten.
Matrisuas
Bit
Bit

Mesaj gönderen Matrisuas »

velociraptor yazdı: 12 Ara 2024, 21:43 Resim

İyi niyetli bir web gizlilik özelliğinin erken benimsenmesi yakında ona veda edecektir. Mozilla, Firefox web tarayıcısının gelecekteki sürümlerinden İzlemeyin özelliğini kaldırmayı planlıyor, ancak düşündüğünüz sebepten Sprunki Clicker değil.

İzlemeyin, yaklaşık 15 yıl önce tasarlandı. Adından da anlaşılacağı gibi, isteğe bağlı ayar kullanıcıların web sitelerine -tarayıcıları aracılığıyla- etkinliklerinin izlenmesini istemediklerini bildirmelerine olanak sağlıyordu. Mozilla'nın Firefox'u bu özelliği uygulayan ilk tarayıcıydı ancak gizlilik savunucuları için ne yazık ki, gerçekten uygulanabilir bir şey olmaktan çok sadece bir öneri olarak görüldü.

Bu nedenle, birçok web sitesi DNT isteklerini görmezden geldi. Bazı durumlarda, özellik sitelerin tarayıcı parmak izi aracılığıyla kullanıcıları daha iyi izlemesine olanak tanıyarak ters tepti.

Mozilla, DNT için destek sayfasında, özelliği açma/kapatma seçeneğinin Firefox sürüm 135'ten itibaren kaldırılacağını söyledi (Nightly sürümünde zaten kaldırılmıştı). Bu seçeneğin yokluğunda Mozilla, Küresel Gizlilik Kontrolü'nün üzerine inşa edilmiş olan 'Web sitelerine verilerimi satmamalarını veya paylaşmamalarını söyle' ayarının kullanılmasını öneriyor. Firefox 120'de ilk kez sunulan GPC hakkında daha fazla bilgi Mozilla'nın web sitesinde bulunabilir.

Resim

Mozilla, Do Not Track'ten uzaklaşan ilk şirket değil. 2019'un başlarında Apple, DNT'yi Safari tarayıcısından kaldırdı. Chrome ve Edge dahil diğerleri hala bu özelliği sunuyor ancak Mozilla'nın Apple'a katılmasıyla Google ve Microsoft'un nasıl yanıt vereceğini görmek ilginç olacak.

Web sitelerinin ve reklam ortaklarının ziyaretçilerin profillerini oluşturması ve bu verileri kullanarak ziyaretçilere ilgi alanlarına hitap eden hedefli reklamlar sunması yaygın bir durumdur. Mozilla'nın Firefox 135 geldiğinde DNT kullanıcılarıyla ne yapmayı planladığını henüz bilmiyoruz. Mantıksal cevap, kullanıcıların muhtemelen DNT'nin artık sunulmadığına dair bir tür bildirimle karşılaşacak olmasıdır - belki de isteğe bağlı olarak GPC'yi nasıl etkinleştireceklerine dair talimatlarla.

Kaynak :
Mozilla, Do Not Track (DNT) özelliğinden uzaklaşan ilk şirket değil. 2019'un başlarında Apple, Safari tarayıcısından DNT'yi kaldırmıştı. Şu anda Chrome ve Edge gibi diğer tarayıcılar hâlâ bu özelliği sunuyor, ancak Mozilla'nın Apple'a katılması, Google ve Microsoft'un bu konuda nasıl bir tepki vereceğini görmek açısından ilginç bir gelişme olacak.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

İron varken hiç gerek yok firefoxa bence.