Güvenilir Platform Modülü standardı, bir bilgisayardaki birçok güvenlikle ilgili görevi yönetmek için tasarlanmış özel bir kriptografi çipini tanımlar. Standart 2009'da tanıtıldı, ancak Microsoft yakın zamanda her Windows 11 PC'de bir TPM gereksinimi uygulamaya karar verdi ve lansmandan bu yana yoğun bir geri çekilme gördü.
Microsoft, Windows 11'i duyururken donanım gereksinimlerini önemli ölçüde değiştirmek için oldukça tartışmalı bir hamle yaptı. En popüler PC işletim sisteminin son sürümü, CPU birkaç yıllıksa veya anakart Güvenilir Platform Modülü (TPM) olarak bilinen özel bir şifreleme donanımı (veya ilgili aygıt yazılımı emülasyonu) içermiyorsa normal koşullar altında çalıştırılamaz veya kurulamaz.
Kıdemli Ürün Yöneticisi Steven Hosking, Microsoft'un TPM gereksiniminin kalıcı olduğu fikrini güçlendirdiğini ve Windows 10 için ana akım desteğin sona ermesinden sonra bile hiçbir taviz verilmeyeceğini açıkladı . Redmond, TPM teknolojisinin Windows güvenliğini korumak için çok önemli olduğuna ve Windows ekosisteminin geleceği düşünüldüğünde daha da önemli olduğuna inanıyor.
Hosking, TPM'nin birincil rolünün uyumlu bir bilgi işlem cihazı için donanım düzeyinde güvenlik özellikleri sunmak olduğunu açıkladı. Çip, şifreleme anahtarlarını ve sertifikalarını güvenli bir şekilde depolayabilir. Ayrıca parolaları ve hassas verileri kötüye kullanım ve yetkisiz erişime karşı koruyabilir. TPM çipi ayrıca rastgele sayı üretme motoru sağlayabilir, verileri şifreleyebilir veya şifresini çözebilir ve dijital imzaları doğrulayabilir.

Windows 10 kullanıcıları, ödeme yapmadıkları sürece Ekim 2025'ten sonra güvenlik güncelleştirmeleri alamayacaklar. Microsoft, neredeyse eskiyen işletim sisteminin desteğinin sonuna yaklaştığını kabul ediyor. Yine de şirket, Windows 10'dan yükseltmeyi kolaylaştırmak için Windows 11 donanım özelliklerinden TPM 2.0 gereksinimini kaldırmaya veya zayıflatmaya yanaşmıyor.
Hosking, TPM 2.0 çipinin sürekli gelişen dijital dünyadaki birçok güvenlik zorluğunu ele aldığını, endüstri standardı kriptografik algoritmalar için geliştirilmiş destek ve güvenlik süreçleri için artırılmış izolasyon sağladığını söyledi. Dahası, TPM 2.0, şifreleme anahtarı depolama, Güvenli Önyükleme ve çok faktörlü kimlik doğrulaması dahil olmak üzere Windows 11 güvenlik yetenekleriyle "kusursuz" bir entegrasyon sunuyor.
Hosking, "TPM 2.0'ı Windows'un geleceği için pazarlık konusu olmayan bir standart olarak belirleyerek güvenlik ölçütünü yükseltiyoruz" dedi.
TPM çipi, özellikle gelecekteki Windows platformları için önemlidir ve kurumsal müşterilere ek yönetim seçenekleri sunar. Alaycılığı mazur görün ama işletim sisteminin azalan yaşam döngüsüne rağmen insanların hala Windows 10'a akın etmesinin sebebi bu olmalı.
Kaynak :
https://www.techspot.com/news/105834-mi ... p-non.html