Yeni dijital çağda, CD'ler ve DVD'ler, yerini akış ve bulut depolamanın popülerliğine bırakan kalıntılar haline geldi. Ancak bilim insanları, veri yoğunluğunu büyük ölçüde artıran büyük bir yükseltmeyle optik disk depolamayı geri getirmenin bir yolunu bulmuş olabileceklerini düşünüyorlar.
Chicago Üniversitesi ve Argonne Ulusal Laboratuvarı'ndaki araştırmacılar, katı bir malzemeye gömülü nadir toprak element atomlarından gelen ışığı yakındaki kuantum kusurlarına aktararak veri depolayan yeni bir optik bellek türü geliştirdiler . Çalışmalarını Physical Review Research'te yayınladılar .
Araştırmacıların çözmeyi amaçladığı sorun, standart CD'ler ve DVD'lerdeki ışığın kırınım sınırıdır. Mevcut optik depolama, veri yoğunluğunda sert bir sınıra sahiptir çünkü her bir bit, okuma/yazma lazerinin dalga boyundan daha küçük olamaz.

Araştırmacılar, bu sınırı aşmak için malzemeyi magnezyum oksit (MgO) kristalleri gibi nadir toprak yayıcılarla doldurmayı öneriyorlar. Dalga boyu çoğullama adı verilen numara, her yayıcının biraz farklı bir ışık dalga boyu kullanmasını içeriyor. Bunun aynı depolama alanına çok daha fazla verinin sıkıştırılmasına izin vereceğini teorileştirdiler.
Araştırmacılar önce fiziği ele almalı ve bir kavram kanıtı oluşturmak için tüm gereklilikleri modellemeliydi. Işığı emen ve yeniden yayan nadir toprak atomlarıyla dolu teorik bir katı malzemeyi simüle ettiler. Daha sonra modeller yakındaki kuantum kusurlarının geri dönen ışığı nasıl yakalayıp depolayabileceğini gösterdi.
Temel keşiflerden biri, bir kusurun yakındaki atomlardan dar dalga boyu enerjisini emdiğinde, sadece uyarılmadığı, spin durumunun da değiştiğiydi. Bir kez değiştiğinde, geri döndürmek neredeyse imkansızdır, yani bu kusurlar meşru bir şekilde uzun süre veri depolayabilir.
Umut vadeden bir ilk adım olsa da, bazı önemli soruların hala cevaplanması gerekiyor. Örneğin, bu uyarılmış durumların ne kadar süre devam ettiğini doğrulamak esastır. Kapasite tahminleri konusunda da ayrıntılar yetersizdi - bilim insanları "ultra yüksek yoğunluk"tan bahsettiler ancak mevcut disk kapasitelerine karşı herhangi bir projeksiyon sağlamadılar. Yine de, kalan engellere rağmen, araştırmacılar bunu "büyük bir ilk adım" olarak adlandırarak heyecanlandılar.
Elbette, tüm bunların gerçek bir ticari depolama ürününe dönüştürülmesi muhtemelen yıllarca sürecek ek araştırma ve geliştirme gerektirecektir.
Kaynak :
https://www.techspot.com/news/105310-ne ... evant.html